Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-07-04 10:31

5G imponerar inte - i verkligheten inte högre hastigheter än 4G

Det så hypade 5G visar i verkligheten inte upp några fantastiska hastigheter vid mätningar. I själva verket är det ingen skillnad - eller rent av sämre - än 4G. Eller så är det andra sprutan med Pfizers vaccin som spökar här.
Mätning av 5G i centrala Lund nu på morgonen

Överföringshastigheterna med 5G imponerar alltså inte. Tekniken har på pappret mycket högre överföringshastigheter än 4G, men räckvidden är kortare, och med det antagligen även känsligheten för störningar. Sedan ska förstås den teoretiska bandbredden delas med andra användare, särskilt som 5G främst kommer finnas i tätbebyggt område - räckvidden för att få höga hastigheter är så dålig att man på få platser på landsbygden kommer få någon hastighet att tala om.

14.45 Mbit/s med Telia nedåt  i centrala Lund säger väl det mesta, liksom 5.33 Mbit/s uppåt och svarstider på 44 ms. Det senare gör att naiva drömmar om att fjärrstyra t ex självkörande fordon i knepiga situationer helt går bort, både pga för långa svarstider och för att den dåliga bandbredden inte gör att någon högkvalitativ realtidsvideo kan laddas upp.

Då är ändå antalet 5G-terminaler begränsade än så länge och kräver i princip de senaste modellerna av mobiltelefoner. Så det är fortfarande få användare som ska dela på 5G-utrymmet. Ändå är hastigheterna usla.

I slutändan kanske 4G-hastigheter är någon form av sweet spot där stigande bruk av data över mobiltelefoni ökar i samma takt som tillgänglig bandbredd och upplevelsen i praktiken kommer ligga på 4G-nivå. 

Naturligtvis är detta inlägg en anekdot, men 5G imponerar inte.

Eller så är det alla vaccinationer mot Covid-19 som sabbar, när nu miljontals människor går runt med 5G-chip. Detta stycke är ironi och driver med konspirationsnötterna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Får 750 Mbit i södra Oslo just nu. Ett stort steg från 4g.

  SvaraRadera
 2. Har enbart 4G här på landsbygden, men efter att kollat med Telenor och deras utbyggnad med LTE band 20 införskaffades en ny router + riktantenn. Telenor meddelade dessutom att det kommit en ny antenn i närheten så det blev takarbete med kompass. Hastigheten ligger nu i spannet 50-60 MBps istället för som tidigare 15-20 MBps (tidigare routern hade inte Band 20 utan enbart 7 och 8).

  SvaraRadera
 3. 5G är ju i stort en gemensam "branding" av teknik med lite olika förutsättningar.

  SvaraRadera
 4. 5G har ju just kommit ur startblocket..så det är nog lite för tidigt att räkna ut det helt. Sedan har det väl heller aldrig utlovats några högre hastigheter med långa avstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5G - är inte det straffbar mängd? ;-)

   Radera
 5. Det var är väl samma sak när det begav sig med 4G. Tror det har att göra med hur mycket "bandbredd" som allokeras av basstationen; flera har 4G-lurar, så mer allokeras dit. På sikt blir 5G snabbare, och 4G blir långsammare än vad det är idag. Samma sak gäller ju för 3G idag, även om man får full täckning så går det segt, mycket segare än vad det gjorde en gång i tiden.

  SvaraRadera
 6. Om du är intresserad av att lära dig mer om 5G och dess olika frekvensbands fördelar och nackdelar kan du läsa denna artikeln som jag tycker gör ett hyfsat jobb:
  https://venturebeat.com/2019/12/10/the-definitive-guide-to-5g-low-mid-and-high-band-speeds/

  SvaraRadera
 7. …och en annan anekdot är att jag brukar koppla ur fibret på kontoret och köra på 5g ist eftersom det är snabbare…

  SvaraRadera
 8. 5Gs största fördelar är sk BeamForming och att kunna styra QoS till prioriterade användare. Vanligt folk är generellt inte prioriterade användare om man inte pröjsar för det.

  SvaraRadera
 9. Det dumma med försäljningen av 5G-prylar är att konsumenter endast kan relatera till överföringshastigheter, typ hur fort kan jag ladda ner ett spel eller video, och då sätter sig tillverkarna i en rävsax eftersom det inte blir väsentlig skillnad i hastigheter eftersom 4G redan är snabbt nog för streama video osv.

  Den riktiga fördelen med 5G är snarare hur snabbt enheterna kan ansluta sig, latens osv, men det går inte riktigt att marknadsföra och då tror konsumenter att 5G är värdelöst. (Vilket det kanske är för de som inte har högre krav än att kolla på Youtube och TikTok.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samt visionen att allt är kopplat via 5G och hejdå för hemmaroutern för de flesta. Blir också en ny marknad att kriga på för fiberleverantörer som måste möta 5G, åtminstone i städer.

   Radera
 10. Har 140 Mbit på 4G hemma. Fick över 500 Mbit på 5G i centrala Göteborg.

  SvaraRadera
 11. Yep, 500 Mbit i stora delar av centrala Uppsala också med 5G.

  SvaraRadera
 12. Cornu, är du i lärdomsstaden? Grand? Själv sprang jag på herr Therner igår. Denna gigant. Fick höra en massa intressanta historier

  SvaraRadera
 13. Visserligen utlovar 5G häftiga hastigheter, men jag sitter fortfarande och tittar på det och undrar vad jag ska ha det till...

  Ungefär som att titta på ett fantastisk och stort hus, med 4 kök, 13 badrum, 15 sovrum osv när man är en ordinär barnfamilj med 2 barn.

  SvaraRadera
 14. Däremot är jag förvånad över att bloggaren inte tagit upp nyheten att Ryssland ska förbjuda att fransk champagne ska få kallas "champagne" inom sina gränser, och att den stämpeln bara ska få användas av ryskt vitt mousserande vin.

  SvaraRadera
 15. Kan det bero på att herr bloggaren har använt en gammal telefon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man är i St Jobs församling så finns bara nya iPhone 12 med begränsad 5G möjlighet för deras EU-lurar.

   Kör man lite mer avancerad teknik som tex Samsung så är de ju inne på 3e gen. 5G lurar och med fler 5G band tillgängliga för användning runtom i världen.

   Radera
 16. Helt andra hastigheter, 600-700 Mbit med bredbandskollen på de ställen i Stockholm som har 5g, men så är Stockholm lite snabbare än övriga Sverige :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sen är det ju ganska nyligen de högre frekvenserna har blivit tillgängliga i Sverige. https://www.mobil.se/nyheter/telia-havdar-nytt-hastighetsrekord-i-sitt-svenska-5g-nat

   Själv ser jag mest fram emot att 5g klarar fler abbonenter per mast så det inte tvärdör under turistsäsongerna.

   Radera
 17. Lite inside info, det är inte äkta 5g som rullar ut. De kallade det själva för 4.5g på Barcelona mässan för ett par år sedan. Finns patent som ligger ivägen men det lär väl lösa sig så småning. Mycket ingenjörsprestige i detta dock.

  SvaraRadera
 18. Kollegan fick 120 Mbit i centrala Stockholm på sin fin-5G-superdyraabonnemang, jag fick blygsamma 87 Mbit på mitt snikabonnemang för 80 kr/månad. Även om jag jobbar med IT-intensiv verksamhet är det sjukt svårt att motivera 5G. Men bra att folk som inte begriper finansierar utbyggnaden - keep it up! ;)
  Sen har jag aldrig förstått varför man skulle våga styra en självkörande bil via 5G?!?!? Måste ju vara en tjänst för självmordsbenägna - tänk COOP's centralstyrda system...

  SvaraRadera