Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-17 07:25

USA-börserna föll på aggressivare Fed - dollarn upp rerjält - blandat i Asien på torsdagsmorgonen

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelade igår att man avser höja sin styrränta 2023 istället för 2024 och höjde sin inflationsprognos. Detta drog ner de amerikanska börserna och höjde räntorna. I Asien går börserna blandat under torsdagsmorgonen.
Rejält starkare
Stockholmsbörsen stängde svagt plus med OMXSPI på +0.09%, men i USA blev det negativt efter Feds besked. S&P-500 gick -0.54% och Nasdaq 100 -0.34%.

Dollarn stärktes kraftigt mot kronan och USDSEK hittas nu på 8:45, upp från 8:33 igår morse. Den amerikanska tioårsräntan klev upp sex punkteer. Vi får nu se om dollartrenden vänder.

Prognosen för den amerikanska inflationen höjdes från 2.2% till 3.0% för 2021 och räntan väntas 2023 höjas från 0.1% till 0.6%.

Guldpriset föll tillbaka till 495:- SEK per gram trots starkare dollar.

I Asien går börserna blandat. ASX 200 -0.24%, Hang Seng +0.28%, Nikkei 225 -1.08% och Straits Times +0.26%.

För svensk del får vi se om detta även ändrar svensk penningpolitik.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. En funderare som jag tänkt på. Ingves jobb som riksbankschef, vire inte det en superbra kandidat att digitalisera med AI?

  De har ju sagt att de inte själva kan sätta egna kurser då de är beroende av omvärld (data som finns tillgänglig) samt vår egen utveckling.

  Har vi nu börsrobotar så borde detta lätt gå att ordna och Sverige tar position i sitt digitaliserande.

  Artificiell Ingves (AI)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag tror på AI men någon fast styrd modell, problemet är väl att man inte vill stå för de parametrarna som i praktiken gäller. Därför behöver någon hitta lite fluffiga förklaringar och prognoser som gör att vad man gör verkar rimligt.

   Radera
  2. Lätt att kombinera en sådan pragmatisk algoritm med en bot som lägger rökridåer i form av vaga pressmeddelanden, typ vi fortsätter följa utvecklingen, och publicering av slumpmässiga prognoser som aldrig stämmer med verkligheten.

   Radera
 2. Det går säkert. Men ett problem är ju att en AI bara kan lära sig av historiska data. Som vi alla vet förändras ju världen. En annan sak med historiska data är ju också att väljer man fel år kanske AIn tror att tex börsen inte kan gå ner. Men i övrigt tror jag du har rätt, att styra allt med AI är den mest rimliga och trovärdiga vägen framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad ifrån människor då eller?

   Radera
  2. Visserligen en relevant poäng. Människor är antagligen sämre på att bedöma risk och sådant dock.

   Radera