Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-13 15:15

Team Bra Bräda (TM) - vilket lag är du?

Ja, jag erkänner. Jag tillhör Team Bra Bräda (TM). Igår fick jag rent av användning av en bit sparad 95x45 regel, som legat i säkert femton år i snickarbodens brädförråd. Enkät om vilket lag du spelar för nederst.
Brädor och skivor sparade i snickarboden
Japp, plötsligt händer det.

Man får användning av den där brädan man sparat i femton år för den är Bra Att Ha (TM). Vid byggandet av en vägg i ladan så var den längsta spillbiten tvåtum fyra tio centimeter för kort, så jag tog sjuttio centimeter på en 95x45, som legat länge utifrån färgen att döma.
Ny vägg i ladan med tre dörrar, varav en så redaktionen kan hålla ordning på oinbjudna gäster. Det ska isoleras, på med skivor på andra sidan, spacklas och målas också. När som helst. Snickarboden hittas på andra sidan väggen.

Annars har jag faktiskt ibland kört utrensningar av brädor, och t ex förvandlat allt under säg 40 cm till eldningsved. Ja, jag vet att det är att svära i kyrkan för Bra Bräda (TM), men ibland måste man bara erkänna - jag har för många sparade brädor.
Lite mer - sånt som kan stå upp. Japp, finns en fin 120x120 där.

Tyvärr har jag inte plats för längre brädor än 4200 mm i snickarboden, så en del får husera annorstädes i ladan, på tillfällig förvaring.
Tillfällig förvaring av pallar och brädor längre än fyrtjugo hittas just nu på höskullen. Inte en långsiktig lösning när höet ska in senare i sommar. Göms även en lång och fin 120x120 där under, som blev över från maskinhallsbygget förra våren.

Och överblivna eller återvunna efter rivningar långa impregnerade brädor förvaras under vedskjulens tak utomhus, och är inte med på bild denna gång.
Impregnerade stumpar får dock bo i snickarboden. Längs ner i mitten av bilden är lådan för korta icke-impregnerade stumpar

Av gubblagen tillhör jag dock inte Team Bra Skruv (TM), jag har gått ur Team Bra Sladd (TM) och har numera bara sju olika sladdlådor, som dessutom är utsorterade och välordnade. Jag har aldrig egentligen varit med i Team Bra Skruv (TM), annat än på prospect-nivå och definitivt aldrig varit med i Team Bra Burk (TM), Team Bra Låda (TM) eller Team Bra Pinne (TM). Dock är min fru med i Team Bra Burk (TM) och Team Bra Låda (TM), samt Team Bra Skruv (TM) och Team Bra Målarfärg (TM), så vi kompletterar kanske varandra fint även där.

Vilket lag tillhör du? Vi är progressiva här så du får spela på hur många sidor om plan du vill! Svara nedan, och kom ihåg att bortsett från tidpunkten och ditt svar så sparas inga som helst uppgifter om dig.


För övrigt kan den uppmärksamme konstatera att förrådet av Bra Brädor Och Skivor (TM) har  eskalerat något sedan 2019 då jag lade ut ett foto på skivorna. Preppern har förstås skivor på lager hemma för att kunna sätta för krossade fönster när kriget kommer. Eller zombieapokalypsen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Min absolut största bra att ha-synd är att slänga ner påsar med plugg+skruv utan att notera med en liten lapp/riva av lappen som säger vilken diameter jag ska ha på klingan till pluggen. Har för stort kontrollbehov för att våga höfta i efterhand. Att bara slänga ner enstaka spik/skruv har jag inget emot då man ofta kan höfta vad man behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper små, förslutningsbara påsar till allt smått, i olika storlekar, från Kjell-Co. Sedan har jag massor av sortimentlådor och plasthurtsar, fem verktygslådor och ett tiotal av Biltemas avlastningsvagnar med tre våningsplan och hjul.

   Nu tänker jag skaffa ytterligare några Trädgårdsskåp från Keter, för att stuva in mer grejer i utomhus, vi har ved i dem också.

   Jag kallar dem för "Pudas"-lådor, fast de är av plast och har inte riktigt samma öppning, heller (Folke Pudas hungerstrejkade i en låda på Sergels torg i Stockholm under tre månader under 1983). När börjar fattigpensionärerna bosätta sig i Trädgårdsskåp i plast?

   Radera
  2. En bra sortering av skruvar, pluggar och bultar är ofta användbart. Brukar köpa askar med olika sorteringar. sen blir det slut av någon sort och då kan man lägga andra överblivna skruvar, pluggar och småsaker i det facket.

   Radera
 2. Exakt så tänker jag och gör också. Jag skulle kunna lägga till Team Snygga Tyger, Team Bra Stuvbitar,
  Team Bra 19" Aluminium Vuxen-lego, Team Snygga Rabattkant-stenar, Team Snygga Krokar Att Sätta Upp Nånstans, Team Bra Rörstumpar i Rostfritt 1/16" till 1/2", Alu 1/8" till 3/8", Cu, Plast", Team Magnetventiler, Team Rörkopplingar, Team Bra Gucka/Tejp/Lim, Team Gamla Datorer i dussintal. Team Bra Lådor och Hurtsar att härbärgera alltihop.

  SvaraRadera
 3. Har insett att jag är medlem i Team Bra Natursten. Har börjat sortera upp fastighetens (betydande) bestånd i högar för platta stenar (mkt gnejs här i trakten), en med stenar lämpade för murning och så en för rundade slaskstenar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar natursten. Exet på 90-talet anklagade mig för att "sortera stenar" utomhus. Jag har massor, de vackra runda ska bli rabattkant-stenar.

   Radera
  2. Jag har sparat dussintals stora plastlock från industri-tunnor, som skickas till mig med material i. De passar perfekt till "rabatt-stenar", som jag ska tillverka själv, av betong, hönsnät, mer betong, glas-stenar från hobby-affärer, silverspray och klarlack. De ska jag ha även som trampstenar i rabatter.

   Radera
  3. Alltså, jag brukar inte vilja släppa in folk i mitt hus. Möjligen om de föranmäler sitt besök ett par veckor innan. Eller om de är likasinnade. Jag bakar inte och lagar sällan mat och då är det färdiglagat, som värms upp. Blommor och choklad vill jag inte heller ha. Besök tas emot endast i trädgården.

   Radera
 4. Ja det är ett problem med bra att ha virke och andra saker som blir liggande och tar plats och som inte vill riktigt passa när man behöver liknande, går ofta ändå och köper nytt och irriterar mig på min oförmåga till ett bra system för liknande saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammalt virke blir "propeller".

   Radera
  2. Det är därför man har garage. Där finns allt utom bilar. Gräsklippare, snöslunga, och diverse andra maskiner, verktyg, kajaker, ved, samt virke. Man vet aldrig när man kan behöva en bra bräda.

   Radera
 5. OT: Team Garbage släppte en ny skiva häromdagen, ifall bloggaren har missat det:

  https://www.facebook.com/GarbageOfficial

  SvaraRadera
 6. Team Schysst Bildel och Team Bra Ljuskälla (glödlampa, led etc)saknas!

  SvaraRadera
 7. Det här var roligt.

  Team Bra Klinker å Kakel är nog mitt skämmigaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har några brädor laminatgolv från ett golv vi inte har längre.

   Radera
  2. Jag beundrar dig!
   Kompisen Jar-Jar Binks slängde i soporna de flesta brädorna från MINA gamla laminatgolv och kork-o-plast-bitarna. När de behövdes, så fanns de inte längre och han erkände att han hade kört dem till soptippen. Jag vet inte var jag ska gömma dem nånstans. Mina styrketränings-apparater lyfte han också ut (visserligen utanför dörren, under kanalplasttak och byggplast-väggar, men det är mina grejer och mitt hus). Grrr!

   Radera
  3. Ja, man sparar de klinker och kakel som blir över ifall något skulle behöva bytas, vilket inte hänt än.

   Radera
 8. Vill vara med i team spikpistol men de batteridrivna klarar inte av fyra tums spik än, eller?

  SvaraRadera
 9. På mitt landställe är snickarboden full med bra ha från morfar genom åren. tex syltburkar med krokig spik, man får räta/rikta ut innan återanvändning... En annan generation...

  SvaraRadera
 10. Här förlorat matchen i alla bra att ha, och rensat typ allt sedan jag blev sambo. Numera finns det bara plats för kläder och julpynt i förrådet. Jag har väl inte protesterat har väl egentligen tyckt att det mesta bara finns kvar imån av plats. Och i samband med sambo skap i ny lägenhet gick vi från 3 förråd till 1 så blev kraftiga rensningar. Skulle jag bott i villa skulle brädor vara givna dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min syster kräver alltid, att jag kör alla grejer från mitt hus till soptippen, eller ringer till nån firma som köper dödsbon, "Sterbhus". Men mina grejer har ett syfte, mycket av dem tillhör en produktlinje, som jag har hållit på med i tio år. Den planerar jag att göra klar och publicera vetenskapligt som flera forskningsartiklar, nu när jag har en "nygammal" handledare. Min gamla avdelning på Universitetet är i djup ekonomisk kris, så det är svårt att finansiera sin forskning där, så jag jobbar deltid samtidigt (de har krävt, att JAG måste dra in pengar till dem, mycket pengar, så därför finns det osämja mellan oss.)

   Vi adopterade förut en Dalmatiner, som var 4.5 år då. Den klarade av en himla massa tricks och en del av dem fortsatte han med hos oss också, dock inte alla. Han var som en dresserad cirkus-apa, som hatade att göra vissa grejer, antagligen pga att de gjorde ont pga att han hade dålig rygg (medfödda kot-missbildningar). Han lyfte aldrig på sitt bakben, när han skulle kissa, han bara gick framåt och kissade samtidigt).

   Jag hörde senare, att hans första husse var en skitstövel, med dåligt rykte och hundplågare. Han hade gjort konkurs många gånger och det var typ skottpengar på honom i Stockholm; underleverantörer, som hade förlorat massor av pengar pga honom. Vi hade förut också ett tryckeri här i närheten, men det konkade på 90-talet, när räntorna gick upp och han hade just köpt nya tryckpressar.

   Jag hörde att hunden hade fått en massa stryk, när han hade tvingats lära sig sina konster, som att ställa sig på sina bakben och luta sig fram och ge besökarna en puss på kinden. Han gjorde inte det tricket hos oss någonsin och blev inte tvingad eller straffad, heller. Pussad desto mer.

   Härute på landet ska alla kvinnor baka bullar, kakor och tårtor samt plocka bär, sylta och safta. Samt skura sina trasmattor i regnvatten-tunnor och plocka svamp. Jag har också gjort några försök genom åren. Vanligtvis spekulerar folk om att jag som finska dricker mycket sprit och gör andra mindre bra saker. Jag har hört t ex mammor till möjliga blivande pojkvänner prata sånt bakom ryggen. Mina föräldrar söp som svin, men jag kan möjligen få i mig lite vin som mest ("m a o ett omvänt alkohol-problem"). Många av mina barndomsvänner spårade ur, tyvärr, och dog som unga. Men jag härjar inte nånstans på stan, heller. Kan inte ens dansa (dans sägs vara "ett lodrätt uttryck till ett vågrätt behov", heh heh).

   Jag såg en gång en filmdokumentär om "Det rasbiologiska institutet" på 20-talet i Sverige, och blev helt chockad. Man mätte samiska skallar och nakna kroppar och steriliserade samiska, finska och zigenska folkslag samt "sinnesslöa" och "mentalt störda" element, på tämligen svaga grunder. De samt "tattare", ett mer obestämt folkslag, var ett oönskat genetiskt inslag i den nordiska, svenska rasen, som man ville hålla så ren som möjligt. Det var då jag började ändra på mitt tänkande och mina mål i livet. Att höra bakom ryggen, att man som född i Finland var dåligt avelsmaterial, gjorde att jag successivt slutade att vara till lags. Jag slutade med pojkvänner också. Cirkus-apan gick i strejk, eller "lakko", som man säger i Finland.

   Radera
  2. Jag måste säga att jag har stor behållning av dina fullödiga inlägg om istort sett vad som helst.

   Sluta aldrig med det!

   Radera
 11. Bor man på landet med utrymme endast begränsat av naturen så blir det en del som kan vara bra att ha som sparas "en stund". Bakom bodar och skjul blir det gärna ett plåttak där virke kan mellanlanda innan slutstationen ved nås. Och vinkeljärn, plattjärn, rör etc måste man ju spara på då det är svårt att köpa i små mängder. Har man svets kan man ju alltid sätta ihop efter behov.Skall dock snart till skrotnisse med gamla hästskor, bromsskivor och annat järnskrot som inte ens jag kan se någon användning för.
  Minns när jag en gång ritade kartor i skogen och det började dyka upp kylskåp, bakaxlar och allt möjligt upp till 50-100 meter innan bebyggelse, så vi är ekorrar och slänger ogärna något om det finns plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det på Värmdö. Tusen hästars och hembränningsapparaters ö! Kompisen Jar-Jar Binks är mycket för att "bygga ut" sådana små skärmtak för veden av små remsor av korrugerad plåt eller plast, lite överallt. Även det gamla, nedlagda utedasset med stora spindlar blev hans förråd. Torpagrunden likaså. Han blev stormförtjust, när Boverkets nya regler för altaner och balkonger till detaljplanerade områden kom nyligen. Det finns en gammal moppe i skogen bakom vår tomt.

   Radera
 12. Man vet aldrig när man behöver ett schyst järnrör // Team SD & Team Torkel

  SvaraRadera
 13. Mitt TM "gammalt fårstängsel", allt från 2 metersstumpar till för rostigt att återanvända, har jag äntligen kört till återvinningen

  SvaraRadera
 14. Team Prima Ram här. Har ett 30-tal gamla ramar som jag samlat på mig och som jag återanvänder och gör något av då det kommer ngn bild som passar dem. Några av mina vackraste Prima Ramar har räddats ur containers och soprum. En mans skräp, en annans mans skatt.

  SvaraRadera
 15. Med boende i lägenhet har jag upptäckt att det är lättast att spara burk, skruv och sladd.

  SvaraRadera
 16. Sedan jag gick över (och då menar jag 100%) till Essves Essbox så har jag aldrig problem med skruvar numera och projekt går snabbt.

  Tyvärr tillhör jag Team Bra Sladd och Team Bra Låda, även om den sistnämnda är på väg ut. Nu sparar jag bara sådant som kan krävas vid service under garanti och reklamationstid.

  SvaraRadera
 17. En kollega sa till mig:

  ” Måste du spara alla brädor och sladdar, spara bara de du behöver.”

  SvaraRadera
 18. Min fru tillhör Team Bra Låda, vilket är praktiskt så jag kan lägga och sortera mina skatter ihopsamlade i Team Bra Sladd. Men egentligen saknar jag tiden innan sorteringen, det bästa som finns ju att "veta" att sladden man behöver finns i någon av fyra möjliga flyttkartonger, men inte riktigt vilken.

  SvaraRadera
 19. Team Bra Allt spelar jag för, det ekar i hemmet av "Det blir ju inte dåligt" om det frågas om X ska slängas och är det något som faktiskt inte blir dåligt så sparas det. Men visst, en böjd spik värd några ören eller nån krona kan man ju kassera och liknande.

  SvaraRadera