Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-07 08:45

Svenska och amerikanska 10-åriga statsobligationsräntor i år

De amerikanska och svenska 10-åriga statsobligationsräntorna har stabiliserats efter årets inledande uppgång. Åtminstone för stunden verkar varken inflationssiffror eller inflationsfarhågor påverka räntorna ytterligare.

Amerikanska och svenska 10-åriga statsobligationsräntor Källor: US Treasury och Sveriges Riksbank

Trots stigande inflationssiffror rör sig alltså inte de långa statsobligationsräntorna längre enligt någon stigande trend. Årets inledande uppgångar upphörde i mars och sedan dess har den svenska 10-åringen pendlat runt 0.40% och den amerikanska runt 1.60%. 

Om man så vill kan man rent av inbilla sig en svagt fallande trend i den amerikanska 10-åringen sedan slutet av mars. Man kan notera att fredagens notering på 1.56% tillsammans med i mitten av maj och mitten av april är de lägsta nivåerna sedan årshögsta i mars.

Samtidigt var officiell KPI-inflation i USA 4.2% i april och svenska KPIF var 2.5%, så vi pratar fortfarande om ordentligt negativa realräntor, närmare bestämt -2.64% i USA och -2.09% i Sverige. Sedan kan vi diskutera om marknaden nöjer sig med att förlora detta på räntan i trygga statsobligationer, eller om de negativa räntorna istället beror på centralbankernas massiva och permanenta krisstimulanser. 

Rimligtvis hade annars marknaden åtminstone krävt inflationen i ränta.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. För 10år obligation, borde nog förväntad inflation framöver vara viktigare än den senaste tiden. Så man kanske räknar med att den håller sig väl under 2%.. Men att vilja hålla obligationer med 10års löptid till denna räntan borde man bara vilja om det är reglerings krav vilket väl gäller för många stora obligations innehavare.

  SvaraRadera
 2. För den som vill roa sig så går det att räkna på implicita inflationsförväntningar genom att kolla på skillnaden mellan reala obligationer och nominella.

  Här bjuder FED på det: https://fred.stlouisfed.org/series/T10YIE

  SvaraRadera
 3. Marknaden tror inte på inflationen helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Marknaden har inte handlat på ICA. Det blir vår sammanfattning i ämnet.

  SvaraRadera