Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-05 13:37

Stockholm läker!

I junisolen läker Stockholm. Det är fullsatt på uteserveringarna och timslånga trafikstockningar åt alla håll, riktningar och på alla trafikleder är tillbaka som om det aldrig funnits någon Wuhan-pest, och gatorna kryllar av kändisar och bekanta. Bloggaren och författaren lyckades till och med ta en selfie med en riktig A-multikändis. 
Gamla stan
Var uppe på en kort vända till den Kongliga Hufvudstaden och kan som utomsocknes bondtölp konstatera att Stockholm läker och är snart helt frisk från Wuhan-pesten. 
Getingmidjan juni 2021
Getingmidjan maj 2020

Till en början är trafikstockningar och bilköer tillbaka i rusningstid. Det var inte mindre än två stora olyckor som totalt korkade igen den där Essingeleden eller Södertäljeleden eller vad den heter, så författaren fick köra via Huddingeleden istället och blev en timme försenad till förlaget på Riddarholmen. Dessutom var det sedan på kvällen runt 19-tiden en smäll mellan Södertälje och Nyköping som tvingade fram en omväg in via Järna och vidare via de sörmländska skogarna. Riktigt nostalgiskt, som om Wuhan-pesten aldrig funnits och en påminnelse om att aldrig köra bil i Stockholm om man har en tid att passa samma dag.
Gamla stan

För oss utomsocknes är det ju ingen nyhet att folket är tillbaka på krogen, gator och torg, här ute i provinserna, men bloggen kan nu bekräfta att detta även gäller Stockholm.
Fullsatta ben
Det var fullsatt på alla uteserveringar och en del krävde rent av att man hade bokat bord. Inte en enda person hade mask, ingen tvättade händerna och ingen höll avstånd. Stockholmarna är helt enkelt osårbara nu när man är nere på att vaccinera 40-åringarna födda 1981 eller tidigare. Wuhan-pesten eller inte, inget kan hindra någon från att dra ut på stan en fredagskväll. Vad som möjligen saknas är utländska turister, men Stockholm läker alltså.
Vimlet, folket

Bloggen fick nästan torgskräck, och har antagligen inte sett så mycket folk samtidigt på snart ett och ett halvt år och alla former av försiktighetsprinciper verkade som bortblåsta. Det skakades till och med i hand och kramades. 

Notera att undertecknad på inget sätt kritiserar att stockholmarna är ute igen, utan bara konstaterar hur det ser ut. Kommer inte pesten tillbaka efter den här sommaren så kommer den inte tillbaka. Tidigare analys från i vintras att folk helt enkelt tröttnat på restriktioner och rekommendationer ser korrekt ut.

Bloggen kunde på uteserveringen identifiera inte mindre än minst åtta bekanta eller kändisar som var ute om vimlade förbi i folklivet, och lyckades rent av ta en selfie med en riktig A-kändis, en multikändis och multibegåvning känd från egentligen allting.
Lars Wilderäng bredvid multibegåvningen och A-kändisen Tore Kullgren

Fick med en mig ersättare till rishögen hem också
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Ja, vem hade kunnat tro att flunsan dör ut i takt med sommarens antåg... *ironi*

  Vi får väl se hur det blir i höst, sept/okt, när folk kryper inomhus igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är väl grupp 4 vaccinerade? Sen blir det väl grupp 5, barnen som förvisso inte smittar, eller hur det nu sades

   Radera
  2. Definitivt större risk med vaccin i den åldersgruppen än med flunsan.

   Radera
  3. Okej, jag har dock annan erfarenhet än din killgissning. Referens där tack. Eller är du helt jävla korkad.

   Radera
 2. Kunde konstatera detsamma när jag cyklade förbi centrala Linköping igår. Det var som att ha klivit igenom en portal till 2019! Mycket påtagligt efter över ett år med pesten.

  SvaraRadera
 3. Finns väl risk att det tar nya tag i just vad som beskrivs och närmsta veckornas studenten?

  SvaraRadera
 4. Det är väl solens uv-strålning som dödar sjukdomarna på sommrarna antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller snarare att folk just vistas utomhus med den luftcirkulationen det innebär. Det är väl rätt vedertaget att droppsmitta är den huvudsakliga smittvägen för Covid-19 vid det här laget, och att avstånd/ventilation inomhus är de största faktorerna?

   Radera
  2. Misstänker att du har rätt, utomhus sägs vara bra, fast bara fram tills 22.30.

   Radera
  3. Varför smittar då pesten lika bra i varmare länder?

   Radera
  4. Förra sommaren var vi rätt panikslagna vad gällde Corona. Den rädslan har nu släppt och man umgås nu mer nära igen. Viket vinner? Utomhus/vaccinering eller Corona/för nära.

   Radera
  5. @Joakim, kanske beror på att man kramar och pussar varandra mer i t ex Spanien. Att vara inomhus är en väl dokumenterad riskfaktor. Varav jag höll mig utomhus hela vinterns under gasolens värme som kommunen lämpligt installerade. Sen bor vi i Sverige inte direkt trångbott. Blott Sverige den svenska bostadsbubblan hava.

   Nu är jag vaccinerad och har nu ett hyfsat skydd mot t o m delta-varianten. Om några veckor får jag andra pfizer strutan som jag valde först, så det blir nog den igen. Kan tänka mig att även ta en Astra också, ifall den då erbjuds som tredje dos.

   Radera
  6. Den som tror att det smittar likadant över världen har ju inte granskat många grafer av den översvallande mängd som finns tillgänglig. Covid följer ju flunsasäsongen till punkt o pricka i typ alla länder jag kollat.

   Radera
  7. För att det är flunsa.

   Radera
  8. Nu är det ju ett standard ett standard SARS- Hur definierar du flunsan? Eller killgissade du igen? Referens tack.

   Radera
 5. Blev det en VW Tiguan oljebrännare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla landar i att köra nazist-Volvo till slut. Det är lite som att ha guanciale i bolognese, efter första gången undrar man varför man inte upptäckt det tidigare.

   Radera
  2. Har "ägt" två VW, så jag säger inget om den saken. Bolognese låter lite köttigt, håller mig till Veg och frisimmande fiskar.

   Radera
 6. Sorry Off-topic men jag hoppas här finns nån här som jobbar med som IT tekniker.
  Min issue - Upgraderade datorn ifrån en i5 11600K till en i7 11700k. Varför låter den? Det gjorde den inte förut. Den är vätskekyld och sånt.

  Känner att jag blev lurad här då sonen knyckte GPU:n också och dottern får i5:an.
  Ett litet problem/fis på tvären kan tyckas. Men jag är ljudkänslig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är antagligen reläen på högspänningssidan som knackar. Testa att putsa dem med en trasa, det gjorde man på Televerket förr.

   Radera
  2. Tack för tipset. Är lite ringrostig här, första datorn jag "byggde" var en 386DX, den pajade när jag råkade tappa en skruv på moderkortet när datorn var igång. Mitt enda nöjda bygge var när jag byggde en nummerpresentatör på 90-talet. Inte speciell effekt digitalteknik där, men efter 10h byggande så fungerande den. Läraren fick göra hembesök på den tiden, och hon hade sin gamla mamma till att ringa. Enkelt MVG.

   Det var fan bättre förr när man kunde ha en enkel box som avkodade TV1000. Jaja nu finns det nymodigheter som internet. Denna jävla fluga

   Radera
  3. Döpte den till Televinken, snålade även på displayerna. Fick bli nio i beställningen ifrån Elfa. Med tio siffror i numret så blev där overflow, vilket jag struntade i då jag växte upp i en småstad :)

   Nog sagt om det, intressant tid att växa upp i iaf.

   Radera
  4. Vad får du för temperatur på CPUn? Går att kolla med t ex HW monitor.

   Radera
  5. Har en i9 den har normal arbetstemp 85 grader celcius rullande över körnorna så fläktsystem kör full dammsugar-läge från sekunden man startar den eftersom temperatursensorn för cpu mäter cpu-temp som högsta i nån kärna.

   Radera
  6. Tack Ingeglid och Tim, skulle in i Bios genom en omstart. Tryckte på alla F-knapparna men lyckades inte tyvärr. Men nu är den iaf tyst, undrar vad som hände egentligen. Strunt samma, nu är jag en lyckligare man :-). Känns avstressande och tack för svar. Sonen stal dock min GPU, så miningen är numera ett minne blott. Strunt samma, håller inte längre på med krypto. Dock har jag 80 Coins i min wallet. Med vad nu det innebär förutom 30% skatt till Maggan, hon ska ju ha sitt uppenbarligen.

   Radera
 7. Kullgren är kul, han gjorde sig jävligt bra som den stelbenta säkerhetskillen i Dips. Hoppas du gav honom en klapp på axeln. Extra ball att han går runt med sån civilgenjörs-skjorta privat bara för att spela på fördomarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt pluspoäng på den. Själv kör jag tubisas utanpå jeansen och leatherman i bältet. Jag får ligga ändå.

   Radera
  2. Man får tumma lite på äktenskapsrådgivarens matriser. Proffset heter Goofy, där blir nog åka kan man ju gissa.

   Radera
  3. Enligt wikipedia så är han ju utbildad civ.ing i teknisk fysik. Keeping it real bara!

   Radera
 8. Jag såg inte att det var Tore Kullgren först utan tänkte att Lars träffat och tagit en bild med en yngre look-a-like...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns vissa likheter, blond blåögt etc. Lars vinner faktiskt skönhetstävlingen här. OBS jag är en medelålders-CIS-man.

   Radera
  2. Ser ut som hans egen son.

   Radera
  3. Det vet jag ingenting om, och finner det lite osmakligt att du pratar om någons barn faktiskt. Lars är ju typ lite modellsnygg i sitt hår, hans flickvän är dock snyggare. Själv uppdaterade jag mitt linkedin idag. Så det går nog bra för mig med. Hade någon vetat vad jag gör, så hade arbetsgivaren stängt mig i soptunnan såklart ;-). Jag är lat, dryg, korkad men vaccinerad för att jag kunde. Stay safe equals hemester. Goofy for president.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Grattis till ny bil.
  Såg du några av oss 80-talister ute? Eller var det mest 40+?
  Fått lite intrycket att 80- och 90-talisterna är kluvna. Vissar förljer e olika ibland smått oklara rekommendationerna, men många har gett upp, eller tror de är osårbara. Sommaren är liksom här ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla 40+ jag umgås med är vaccinerade. De flesta har fått den andra sprutan t o m. Vissa har fått alla tre. Astra + 2xpfizer. Lite avis då jag bara fått en pfizer. Har man inte fått någon spruta, så förstår jag dilemmat, och då är det kanske bättre att vara hemma

   Radera
  2. Ja, var ute 80- och 90-talister också.

   Radera
  3. Erkänn Cornu, du log på riktigt på bilden. Och ja, folk har tröttnat på pesten nu. Blir nog studentfester så det heter härliga nu. Men det är kanske safe ändå. Jag vet inte längre och är inte lika rädd längre faktiskt.

   Radera
 11. Stockholmare är helt enkelt mycket hårdare än övriga landet. Jag har till exempel inte blivit smittad trots bl.a kontakt mindre än 1 meter avstånd inomhus med smittad arbetskamrat under 8 timmar och börjar fundera på om jag kan bli smittad överhuvudtaget. Arbetskamraten fick frossa 2 timmar efter hemgång, Covidsjuk i 3 veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och din kollega var då från Norrland eller Skåne förstår jag för hen kan inte varit från Stockholm.

   Radera
  2. De flesta stockholmare är ju trots allt inflyttade. Men de som bott bredvid viruslabbet i Solna i generationer kan ju vara lite härdade kanske.

   Radera
 12. Vem f-n är Tore Kullgren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Civilingenjör i teknisk fysik och fantastiskt usel bollkänsla.

   Radera
  2. Laszlo! Världens sakligaste säkerhetschef eller vad han nu är.

   https://www.youtube.com/watch?v=jqo5odDD5GQ

   Radera
 13. Tore och bloggaren ser ut som bröder.

  SvaraRadera
 14. Aha det blev en VW. Familjens nuvarande bil köptes också begagnad med das welt auto garanti, och jag fick ett litet fel fixat på den garantin (det var typ en givare i växelväljaren som strulade vilket ibland gav ett felmeddelande vid start).

  Lämnade in bilen på vw verkstad, de undersökte felet och kollade sedan med das welt försäkringsbolaget om de ville stå för kostnaden för åtgärd. Das welt svarade att de tar kostnaden. Verkstaden lagade felet, jag hämtade bilen och betalade inte en krona för åtgärden.

  Tre gånger efter att jag hämtat bilen ringer folk från verkstaden och förklarar att de hittat en obetald faktura om ber mig vänligt att komma in och betala för reparationen de utfört så snart som möjligt. Får förklara för tre olika människor att det är das welt som ska betala, det har verkstaden själva ordnat. Samma svar varje gång, "ej jaha jag får kolla upp det, återkommer" och sedan har de hört av sig att Jo det stämde ju, du ska inte betala den fakturan.

  Jag drog slutsatsen att det måste vara extremt ovanligt att folk slipper betala för reparation på verkstad :)

  SvaraRadera