Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-08 10:35

Skicka miLEteRen till OrTEn! - När amerikansk polis helikopterbombade ghettot i Philadelphia

Enligt en SOM-undersökning med tillhörande klickvänlig DN-rubriksättning1. stöder nu en majoritet av svenskarna den idiotiska tanken att sätta in militären mot kriminalitet. I sammanhanget kan man dra sig till minnes när amerikansk polis med helikopter bombade färgade miljöanarkister i en förort i Philadelphia 1985, i bästa Assad-stil från inbördeskriget i Syrien. Elva dödades, varav fem barn, och sextioen radhus brändes ner.

De färgade miljöanarkisterna i MOVE var kanske inte direkt Guds bästa barn, och redan 1978 mördades en polis och 16 poliser och brandsoldater sårades i en eldstrid med MOVE där sedan nio medlemmar skickades i fängelse för mord. MOVE hävdar dock att det var polisen som sköt polisen, men domstolen tyckte annorlunda och utdömde livstidsstraff.

1985 var det dags igen efter att MOVE bland annat skräpat ner runt sitt kollektiv i en förort till Philadelphia, samt dagligen ropat ut politisk propaganda från en fast monterad megafon. 

Då fyra av MOVE-medlemmarna ska ha brutit mot villkorliga domar, misstänkts för illegala vapeninnehav och påstått uttalat terrorhot samlade man cirka 500 poliser i ett försök att gripa dessa fyra. 

I slutändan blev det en eldstrid där polisen avfyrade över 10 000 skott efter att ha blivit beskjutna med både halvautomatiska vapen såväl som illegala helautomatiska vapen. Därefter beordrades en helikopter in, som släppte två bomber i bästa Assad-stil mot kollektivets byggnad, vilket bland annat ska omfattat en betongbunker på taket.

Bombningen resulterade i en brand, och därefter går versionerna allt mer isär. Sex vuxna och fem barn dödades och sextioen hus brann ner. Den vuxne av de två överlevarna hävdade att polisen öppnade eld mot MOVE när de försökte fly ur den brinnande byggnaden, vilket resulterade att de sökte skydd i källaren och där dog i branden.

Branden i sig jämnade sextioen radhus med marken eftersom brandkåren beordrades att inte släcka elden.

Nu var det förvisso polisen som använde militära medel, men detta är en sedelärande historia om vad som händer när man väljer att eskalera till militära tillvägagångssätt för att hantera kriminalitet, i det här fallet vapenbrott och brott mot rapporteringsplikten för villkorliga domar. 

MOVE-bombningen 1985 är väl mestadels okänd utanför Philadelphia, antagligen för att den minst sagt är pinsam för att inte nämnda djupt tragisk, samt förstås vissa misstankar om rasistiska grunder i hanteringen. Att det finns rasistiska inslag bland amerikansk polis är inget nytt fenomen. Kom ihåg att Rage Against the Machine gav ut singeln Killing in the Name år 19922.. Dubbelt tragiskt är att det finns de i Sverige idag som faktiskt vill se denna utveckling och öppet hyllar tillvägagångssättet. Bomba Orten!

Mer känt är massakern i Waco, där fyra ATF-agenter dödades och 82 män, kvinnor och barn i David Koresh fanatiska religiösa sekt. Exakt vad som egentligen hände och vems fel det var, och huruvida sekten begick självmord eller om de som dödades internt var för att slippa brinna till döds kommer man aldrig få svaret på.

Svensk militär utbildas för att med maximal våldsanvändning skapa död och förtvivlan hos motståndaren, med liten till absolut ingen hänsyn till omgivningen. Militär ska inte användas för att hantera kriminalitet. Militär är inte svaret på politisk oförmåga att leverera resurser och lagar till stöd för polisen och rättsväsendet, och till stöd för att inte kriminalitet ska uppstå från första början. Sveriges problem med tung kriminalitet behöver lösas både via rättsväsendet och från andra ändan via sociala satsningar. Det går att ha två tankar i huvudet samtidigt, men lämna tanken om mileteren utanför och endast personer med hög begåvningspotential tror att det finns enkla lösningar på komplicerade problem. Tyvärr är många av dessa politiker.

Däremot kan militära resurser användas till stöd för polisen, vilket t ex sker vid eftersök av försvunna människor, och t ex genom att använda Försvarsmaktens Blackhawk-helikoptrar för transporter av polisens insatsstyrkor vid terrorism. Svensk militär har också stått i beredskap med vissa resurser vid t ex terrordådet på Drottninggatan eller när Sverige höjde till terrorhotnivå 4 hösten 2015. Det handlade dock om terrorism och inte organiserad brottslighet, och de militära resurserna är alltid underställda polisens ledning och befäl, med mycket begränsade mandat.

Den enda vuxne MOVE-överlevaren Ramona Africa berättar sin version nedan. Hon satt sju år i fängelse efter bombningen, bland annat dömd för mordbrand och att alltså bränt ner kvarteret, även om det var polisen som gjorde det. Amerikanskt rättsväsende fungerar ibland så att personer kan åtalas och dömas för konsekvenserna av att inte lyda polisen eller för att bistå brottslingar, även om de själva inte begått några av handlingarna. Bland annat har en medialt uppmärksammad svensk kvinna av den anledningen suttit dömd för mord i Kalifornien, trots att det var pojkvännen som begick handlingen.

För den som inte förstår rubriken eller formuleringen "bomba Orten!", eller saknar läsförståelse, så stöder inte bloggen på något vis att militär ska sättas in mot annan brottslighet än terrorism. Polisen och rättsväsendet ska tilldelas de resurser de behöver, tillsammans med nödvändiga sociala åtgärder. På den senare punkten går de politiska åsikterna isär - ena sidan menar "mer bidrag och högre skatter" och andra sidan menar "klipp er och skaffa ett jobb och sänk skatten". Svenska politiker är dock oförmögna att leverera något av detta och så kommer det förbli oavsett vem som sitter vid makten.

För övrigt ska svensk polis i natt gripit 155 misstänkta som en del i en Europolinsats efter att ännu en krypterad Internettjänst knäckts visat sig vara skapad av amerikansk och australisk polis för att lura kriminella. 

Svensk polis kan således alldeles utmärkt själva gripa folk, men kanske lämnar häkten, domstolar och fängelser en del att önska i att lagföra gripna. Förenklat kan man säga att "polisen griper, åklagaren eller tingsrätten släpper".

1. DN rubriksätter med "starkt stöd för att sätta in militär mot grov kriminalitet", men SOM-undersökningen frågade bara om man stödde att Försvarsmakten får bistå och samverka med polisen, men sånt ger ju inte några klick och delningar i sociala medier.

2. Notera dock att Rage sjunger "some of those that work forces", och alltså inte anklagar all amerikansk polis för rasism, dvs mer balanserat än eventuella moderna ACAB. Iaf är inte Black Lives Matter något nytt påhitt, utan polisiärt övervåld mot färgade har pågått länge, länge i USA. Idag har dock alla - inklusive polisen själva - kameror så det blir lite mer konkret och väldokumenterat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

77 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Vad som hände i Waco, inklusive misstag och missförstånd från båda sidor, finns väl beskrivet i ett (av många) kapitel i memoarerna från mannen som byggde upp den moderna gisslanförhandlingstekniken inom FBI:

  https://www.adlibris.com/se/bok/stalling-for-time-9780525511281

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avsåg att det knappast är klarlagt om de dödade begick självmord eller om det var barmhärtighetsmord under branden.

   Radera
  2. Tillägg: Självreflekterande bok, inte självförhärligande - han lägger mest tid på att analysera verksamhetens misstag (och lärdomar därav) inklusive hur mycket fortare utvecklingen kunde ha gått utan revirstrider högre upp i systemet.

   Radera
  3. Det går (gick?) en miniserie "Waco" baserat på den boken på Cmore, med Michael Shannon i rollen som gisslanförhandlare. Klart sevärd. Det var jobbigt att se hur illa det gick när man valde "den hårda vägen '.

   Radera
 3. JA !!

  Det är en totalt idiotisk ide att sätta in vår militär mot kriminella !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens under en övergångsperiod? Det lär ju ta minst tio år innan vi har så många poliser som t.o.m vänsterregeringen säger att de önskar.

   Radera
  2. 1. Då kanske vi inte skulle återinfört värnplikten.

   2. Vad menar du att militären ska göra?

   3. Varför menar du att vem som helst kan utföra polisens jobb? Anser du att det är ett så lågkvalificerat jobb att man kan skicka in värnpliktiga?

   Radera
  3. Många säger att det på ett sätt redan hänt då Polisen istället blivit militariserad. Gäller väl främst USA där det finns exempel på småstäder med 20.000 innevånare där polisen skaffar fordon likt vår "Sugga" och massiv eldkraft.

   Jag tror många av dessa 78% menar "ta i med hårdhandskarna" - inte att flygvapnet ska utföra bombsortier i orten.

   Radera
  4. Det diskuteras ju redan på riktigt att uppgradera ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter för att komma tillrätta med bristen.

   Skulle nog känna mig betydligt tryggare med en utbildad militär på patrull i förorten än en underbetald securitasvakt med mindervärdeskomplex för att inte ha kommit in på polishögskolan + anabolaburk i gymväskan.

   Radera
  5. Securitasvakter har högre betalt än svensk militär, oftast rent av högre lön än officerare. I övrigt så har du nog lite fördomar mot ordningsvakter, plus att svenska värnpliktiga går på Nocco.

   Radera
  6. Ja, så kan man också formulera att svenska militärer är underbetalda! :-)

   Radera
  7. Fantastiskt att det anses vara inom åsiktskorridoren att sätta in militär mot migranter, men inte att diskutera migrationspolitiken.

   Radera
  8. japp, det är en idiotisk ide....se nedan exempel på en låtsad ordergivning:

   "VJ Framrycker framrycker över Sollentuna mot Hjulsta, nedkämpar där kriminella element, beredd förfölja fienden".... skulle bli en bra bok.

   Detta är en polisiär fråga, det som snarast bör återinföras är dock Beredskapspolisen-då kan man frigöra resurser från andra områden för att göra mer massiva riktade insatser.

   Sedan måste bevisvärderingen ses över, hur mycket polisen än jobbar så kan inte lagstiftningen halt så att deras jobb omintetgörs.

   Radera
 4. Samtidigt så måste man tänka at det här har varit Försvarsmaktens kärnverksamhet de senaste 10-15 åren, just att aväpna kriminella krigsherrar, genomföra vapensök, bedriva underättelser om deras verksamhet, söka efter och neutralisera IED, hålla isär folkgrupper som vill ha ihjäl varandra, bygga förtoende med lokalbefolkningen samt ta emot tips om vart vapen förvaras och av vilka.

  Är det inte just detta FM har sysslat med i Liberia, Tchad, Mali, Kosovo och Afghanistan?

  Vilka är bäst tränade, har rätt utrustning (Läs Galt, TLC SPS mm) och mest erfarenhet?

  Jag tror och är övertygad om att FM löser dessa uppgifter överlägset bättre än Polisen, utan att det blir tal om övervåld och Ådalen 1931.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan har polisen gjort samma sak som du efterfrågar i +100 år i svensk miljö, så gissa vem som är bäst lämpad att fortsätta göra det?

   Radera
  2. Menar du att problemförorterna är typiskt svenska miljöer som har funnits i +100 år? Och helt saknar likhet med krigshärjade områden?

   Radera
  3. Nä, det sa jag inte. Svensk militär har 0 erfarenhet av svenska förorter. De har varit öknar, djungler, småbyar, berg. Det finns 100 andra skillnader också som gör skillnaden oerhört stor på alla möjliga nivåer, för många för att räkna upp. Du kanske kan exemplifiera vilka likheter du ser mellan Liberias djungler och Rosengård istället?

   Polisen har agerat i de här förorterna sen de byggdes på 60-talet, säg 50 år. Det är oändligt mycket mer erfarenhet än militären som aldrig varit där eller i princip i någon liknande miljö.

   Radera
  4. Håller med Ben. Dessutom tror jag allmänheten inte är van vid militära insatser med militära vapen och ev militära målfunktioner. Skulle kunna uppstå dålig stämning på plats och i media

   Radera
  5. Ben Dover: Jag kan av egen erfarenhet verifiera att du har både en och två poänger där rörande jämförelse mellan Liberias djungel och Rosengård. ... Jag har upplevt båda ...

   Radera
  6. Oops jag delar åsikt med Chief, plötsligt händer det! @ Spett och slägga. Hur eskalerar en militären hot om våld eller när de utsätts mför våld - med sina till buds stående medel, dvs allt de förfogar över- så detta är en polisiär fråga-inte en militär, det finns ett ramverk som är framtaget. Riskpolisen bör dock börja damma av beredskapspolisen-som skulle kunna förstärka polisen i vardagliga uppgifter emedans de fasta utför mer riktade insatser.

   Radera
 5. Så du menar att militären inte har kompetens att placeras ut som beväpnade vakter vid t ex Hjällbo Centrum och Komettorget för att därigenom störa de kriminella gängens verksamhet och frigöra polisens resurser till mer kvalificerad verksamhet? Låter som svår kompetensbrist inom Försvarsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan de det, men vad ska de göra, de skulle nog vara mer provocerande än de gör nytta, även om de har ammunition för att skjuta ner hela Hjällbo. Det skulle bli riktigt dålig stämning och känsla av diktatur och slutet för försvarsmakten.

   Radera
 6. Jag menar,man har ju nu med framgång bevakat Stockholms slott i 500 år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte jättehemligt att säkerhetspolisen sköter den inre övervakningen. Poster och parader däremot, samt avvisa en och annan fyllekissare är militärens jobb. Det jobbet suger f ö.

   Radera
  2. Det finns en skogsdunge bakom Komettorget där Bergsjögänget har en knarkförsäljningsbak med soffgrupp och allt precis bredvid gångbanan. Polisen menar att dom behöver sätta in alla poliser i Nordost en hel dag för att kunna göra en insats. Sen är dom ändå tillbaka nästa dag. Gänget övervakar vägarna med drönare och ser när polisen är på väg. Vad är det för fel med att placera en CV90 på platsen?

   Radera
  3. Ska dom skjuta dem med 40 mm-kanonen om de säljer knark då? Eller vad tänker du dig?

   Radera
  4. Gänget kommer inte sälja något knark där då.

   Radera
  5. Vad sägs om att kommunen skickar dit ett arbetslag och jämnar den där skogsdungen med marken istället? Lagom kul att stå på ett kalhygge och deala,
   då lär man ju synas.

   Radera
  6. Det slutade säljas knark vid Rymdtorget direkt när polisen satte upp kameror där men man kan inte kameraövervaka en skog. Har dock hört att vissa militärer utbildas för att verka i skog.

   Radera
  7. Om man sätter upp kameror så flyttar sig knarklangarna. Om man sågar ner skogsdungen så flyttar sig knarklangarna. Gissa tre gånger vad de kommer att göra om du ställer upp en CV90? Och är skogsdungar omöjligt för poliser, är dom inte terränggående?

   Radera
  8. Polisen har ju uppenbarligen inte resurserna och eller modet att åtgärda detta problem. Det är därför militären föreslås som en möjlig lösning. Visst, Dirty Harry hade ju promenerat dit helt själv och dödat alla som hotade honom men med all woke nuförtiden är det bara påtända knivviftande narkomaner polisen anser sig ha rätt att döda.

   Radera
  9. Återstår för dig vad man egentligen uppnått när man får knarklangarna att flytta sig några hundra meter med hjälp av en CV 90. "Möjlig lösning" på vadå? Svampplockarproblemet och tattarplågan?

   Radera
  10. Nej,jag är varken läkare eller Öbo, om man inte räknar Hisingen som ö.

   Radera
  11. Ok, då får dina kommentarer vara kvar. Ville bara kolla. Alltid kul att se någon göra bort sig.

   Radera
  12. Är det jag som gör bort mig som föreslår en lösning på ett problem som polisen i tv erkände att de inte hade resurserna att åtgärda? Om polisen inte har resurser får staten omfördela i budgeten och skicka över 500 officerare till polisen.

   Radera
  13. Varför ska det vara officerare? Securitas har i princip lika många anställda som hela officerskåren, varför kan man inte rekrytera 500 av dem? Officerare har inga magiska krafter, liksom.

   Radera
  14. Ben Dover. Det är tydligen viktigt att det är poliser som gör polisens jobb. De 500 officerarna är redan statligt anställda och kan enkelt förordnas till poliser. Tyvärr ser inte alla det oacceptabla i att kriminella helt öppet begår brott utan att polisen lägger sig i och väljer istället att kritisera lösningen istället för problemet.

   Radera
  15. Vad är det du menar att en ubåtsofficer eller en stridspilot kan om polisarbete, exakt? Och varför kan inte Securitasanställda sånt? Sen ställde jag lite frågor tidigare, som du inte har besvarat. Det går bra att scrolla upp, se var det finns frågetecken, och besvara.

   Radera
  16. Genomgången officersutbildning är tillräckligt krav för att veta att personerna är lämpliga för polisyrket. Väktare har inga krav på utbildning överhuvudtaget.

   Radera
  17. Eh, jo. Utbildning i polisens regi till och med.

   Radera
  18. Väktarutbildningen är kort, men polisutbildningen är lång. Din tanke är då att 500 officerare ska kommenderas att gå polishögskola i 2,5 år och sen ska de ut i förorterna? Det finns redan ungefär 1000 platser på PHS, så en "engångsdos" av 500 officerare kommer liksom inte göra skillnad. Och om de inte ska genomgå utbildningen får du väl förklara vad det är för förkunskaper du menar de har. Finns dessutom en del tjockisar i flottan som aldrig skulle klara fyskraven på PHS.

   Radera
  19. Synd f ö att moderaterna upplöste beredskapspolisen, där fanns ju ändå 1500 tomtar som kunde avlasta polisens enklaste uppgifter.

   Radera
  20. Nej. Min tanke är Att officerarna förordnas polislegitimation här och nu utan polishögskolan. Problemet med folk som Ben Dover, som bara letar efter problem och inte lösningar är att ett gäng byfånar flera år efter att polisen uppmärksammade problemet fortfarande står och säljer knark i en skog i Bergsjön. Sverige förtjänar sannerligen sina problem om medborgarna är av Ben Dover typ.

   Radera
  21. Och då frågar jag för x:te gången: Vad är det du tror gör att officerare är kvalificerade att utföra polisarbete? Eller att de vill det, för den delen?

   Radera
  22. Jag skulle tro att officerare snarare är överkvalificerade och ointresserade av polisarbete.

   Polisutbildningen i Sverige är ju absurt lång. Man kan väl differentiera lite? För de som vill bli ordningspoliser borde ett halvår räcka. De behöver bara veta hur man effektivt rappar till någon med batongen och i vilka situationer det är påkallat. Sedan kan man väl efter ett tag erbjuda vidareutbildning för de som är intresserade och lämpliga.

   Radera
 7. Är ju uppenbart att många är rejält less på alla skjutningar och sprängningar som plågar alltför många områden och dess invånare. Att sätta in militär är ett uttryck för desperation snarare än ett taktiskt klokt beslut.

  Alla som t ex ifrågasatte Mauricio Rojas borde skämmas och för evigt tiga när det gäller omvärldsanalys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr "flydde" han från Sverige efter att ha varit klarsynt och vågade ta bladet från munnen. Men så har vi tradition numer att inte våga tala öppet om vissa saker utan att bli kallad rasist/sveärjisar/kommunist/facist.

   Han kom väl tillbaka sen? Minns att jag lyssnade på honom i någon podcast för ett bra tag sen som var väldigt bra.

   Radera
 8. Problemet är ju inte att gripa de kriminella, problemet är att de får för korta straff eller frikänns på absurda teknikaliteter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Absurda teknikaliteter" låter som något hämtat från en amerikansk film. Vilka teknikaliteter tänker du på?

   Radera
  2. Lyssna på Dubbel Trubbel - "10 kilo ladd kan visst vara för eget bruk".

   Radera
 9. Perfekt manus till en ny dystopisk triologi :) :)

  "2028 Missionerna MÖ03 och GB02 är i full gång. Check-points i strategiska statsdelar, soldaterna är på Leve ledighet över påsken, medans GRU agenterna delar ut förnödenheter till de lokalt tränade insurgenterna inför den kommande höstoffensiven. Det bara "råkar sammanfallam med Zapad 28, som blir den största i manna minne.
  Samtidigt är fokus på Mello enormt. En Exlosiv höst väntar..."

  SvaraRadera
 10. Apropå polisvåld så är det här den roligaste videon nånsin.

  Hoppa fram till 00:30 ungefär, "THEY'RE TREATING ME LIKE A BLACK PERSON!!!!!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=d6x8MeeHHlU

   Radera
 11. Snuthatarlåtar i all ära, de här är väl också festliga:

  https://www.youtube.com/watch?v=FF9nkxsYMvg
  (Svintask, Lagens långa arm)

  https://www.youtube.com/watch?v=PScmRiaZhwk
  (Dead Kennedys, Police Truck)

  SvaraRadera
 12. https://www.youtube.com/watch?v=Lmd6CHah7Wg

  Amerikanska soldater vs Vietnamprotester vid Kent State, 1970. 4 döda, 9 sårade, fullkomligt oskyldiga och slumpmässigt nerskjutna offer.

  SvaraRadera
 13. Utan att ha någon invändning mot inlägget kan man konstatera att flera europeiska länder använder militär som del i uppehållandet av ordning och säkerhet. I Frankrike har la Gendarmerie samma roll på landsbygden som la Police Nationale har i de stora städerna. Gendarmerna och deras familjer bor i kaserner och är en del av Frankrikes militär. De räknar ungefär 100 000 man. Gendarmerna är betydligt mer uppskattade av fransmännen än vad la Police Nationale är.

  Till detta kommer 10 000 reguljära beväpnade soldater som under Operation Sentinelle patrullerar i städerna till skydd mot terrordåd, vilket uppskattas av franska allmänheten.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9ration_Sentinelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många knarklangare i föroerterna har Operation Sentinelle gripit då? Den operationen är en antiterroristoperation med soldater utplacerade vid landmärken och infrastruktur, inte i förorter. Knappast jämförbart, men visst, om MUST tycker att det finns ett hot så kan det gärna få stå lite soldater och häcka vid Öresundsbron. Som nån noterade ovan vaktar ju svensk militär de yttre delarna av kungliga slottet.

   Radera
 14. Vi borde väl kunna utöka användningen av militären i Afghanistan, Somalia och andra länder med stora flyktingströmmar och skapa säkra områden där folk kan leva och bo i ro istället för att migrera till kriminella karriärer i Väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga amerikanerna, de ska ju lämna Afghanistan, vi kan inte stanna kvar själva.

   Radera
 15. Vi kommer få se videos spridas på militärer som omringad av gäng som hotar och hånar dom. Kanske med vapen dom inte kan använda öht, om herrejössesmoderaterna är riktigt retarderade.

  Om militärerna använder minsta våld som svar på hot/hån kommer dom åtalas och betala skadestånd till de gäng kriminella. Rättssystemet kommer kollapsa av allt jobb med att ersätta kränkta kaozgäng,advokaterna kommer jubla.

  Men gärna för mig. Jag gillar mörk humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor risk för dödsskjutningar av militären när blir trängda/omringade. Som dom inte har dialogpolisträning för.

   Idiotin är underbar.

   Radera
 16. Men detta är ju inte helt oproblematiskt, detta är väl kryphålet som främmande makt kommer att använda sig av. Förr i tiden hade främmande makt en flagga på sin uniform vilket gjorde det lätt för militären att avgöra att detta är ett fall för Försvarsmakten och inte Polisen. I svensk tjänstemannaarv kommer polisen och försvaret att träta om vi vem som har ansvaret att skydda oss från de som kommer från främmande makt men utan flaggor och uniform. Hoppas att de har rett ut det redan nu och det är bara jag som är ovetandes!

  SvaraRadera
 17. Några hastiga och kanske ogenomtänkta reflektioner:

  1. Detta påminner mig om en scen ur filmen "The Siege" där Bruce Willis karaktär en general på frågan om att sätta in militär mot terrorister (låt gå ej gäng men ändå) i New York svarar nåt i stil med - "The army is a broadsword, not a scalpel. Make no mistake, we will hunt down the enemy, we will find the enemy and we will kill the enemy. But I urge you, no I implore you, do not consider this as an option", jag gör avbön direkt om jag citerat fel.

  2. Vilka militärer är det tänkt att vi ska sätta in. Jag gissar att det är MP som är på tapeten, vilka andra har ens liknande kompetens? I min ungdoms "glansdagar" och innan en skada tjänstgjorde jag stolt vid ett av våra jägarförband (ett av dåtidens två riktiga ;-) ) och vi hade varit minst sagt taffliga som poliser. Min poäng, hur ska de agera om de blir utsatta för t.ex. skottlossning? Eldstöt och påbörja tagande av terräng, hur ska gripanden gå till, eldöverfall övergående till överfall och sen frakta bort kroppsdelar och svabba blod och hjärnsubstans. Är det pojkarna på udden som ska hjälpa NI? Allt kommer ju vara jättekul om de bara ska skramla omkring lite i orten men för eller senare händer något och militär är tränade i att döda, inte upprätthålla lag och ordning!

  3. Ska man nu ändå göra detta så gör det då för fan ordentligt, jag vill se "Kill, Capture order", skala löken, jepp just det, skjut av alla stackars tonåringar som agerar springpojkar, jaga inåt i deras organisationer tills det bara är "Pablo på taket" kvar. Dom ska inte sova en blund asen utan ständigt leva i skräck för att "djävlarna med gröna ögon" helt plötsligt en natt står vid sängen. Waterboarding, cutting och "elterpi" blir självklara medel för lag och ordning att använda utan annat än eget tycke och smak. Det blir också kanon när det börjar äta sig inåt och även fortkörare, snattare och dom med trasigt cykellyse får en dos Waterboarding i preventivt syfte. Nåväl, kanske inte...

  Däremot har jag en mörk framtidssyn där jag mycket väl tror att detta kan spåra ur om man inte tillför redan existerande rättssytem och tillika stödfunktioner resurser och faktiskt lagför de som polisen griper samt att man som samhälle nog rätt snart bör ta tillbaka både våldsmonopolet, rättsskipandet och inte minst kontrollen över geografiska områden.

  Nu kanske någon får för sig att jag tycker man ska dalta med gängen, nope inte alls men man ska vara både jävligt medveten om och försiktig med vad man önskar sig för en sak vet jag - det blir fan i mig aldrig som man tänkte sig.

  Det blev väl kanske så där men ändå...

  SvaraRadera
 18. Det är kanske inte en pansarbrigad som ska till förorten. Många europeiska länder har gendarmerier. Ett svenskt gendarmerie med värnpliktiga/civilpliktiga polismän ledda av anställt befäl för allmänt uppehållande av ordningen behöver väl inte vara helt fel. Gärna kombinerat med Leif GWs gamla förslag om kommunala(?) poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om polisen inte har tillräckligt med resurser föreslår du alltså att man skapar ytterligare en myndighet som konkurrerar om samma resurser?

   Radera
  2. Det finns nog många som vet bättre än mig hur resurserna ska fördelas och organiseras. Men resurser har funnits och ändå är vi bland de länder med flest skjutningar i Europa och ökat utanförskap. Att då fundera på om det går att göra på ett annat sätt är inte fel. I många europeiska länder används gendarmerier, så att dumförklara en sorts militärt alternativ är inte rätt.

   Radera
  3. Om resurser finns men problemen inte löses så hade Bosse Ringholm rätt, snutar fikar bort tiden istället för att jobba? Fortfarande oklart hur två polismyndigheter ska fika mindre än en, dock.

   Radera
 19. Militära resurser mot civilbefolkningen är inte bra. Måste sparas till det inte finns några andra alternativ kvar. Nuvarande svenska militära metoder för att få någon att sluta göra något, riskerar allvarligt att skapa blodbad på gator och torg. Beredskapspolisen måste återinrättas. Rättsväsendet måste moderniseras. Beredskapspolisen måste återinrättas. Metoderna måste utökas

  SvaraRadera
 20. Som någon skrev så ska man självklart tolka resultatet som ett stort missnöje och uppgivenhet. Inte ta det som att alla som röstade på fullt allvar vill södra in militär. Seriöst.
  Lite som när man är arg och drar till med något rejält mest för att såra eller verbalt "knuffa hårdare". Inte alltid en 1:1 spegling av en genuin åsikt.

  Men ja militär mot dessa gäng (som det ser ut idag) är högst olämpligt.

  SvaraRadera
 21. Upprätta en kår av karabinjärer för att möta nya tidens utmaningar. Cheferna får gärna ha karolinerrock.
  För övrigt tror jag få personer vill sätta in militären, man är bara så trött på kriminaliteten.  SvaraRadera
  Svar
  1. Men [email protected]?
   Vad sägs om att börja på att utvisa ordentligt istället? Inte på ex. 2 år, från när de frihetsberövats.
   Rensa ut migrationsverket och fler myndigheter från radikalaktivister, så de kan fungera för hela landets bästa. Ja, "drain the swamp".

   Polisbrist eller ej, så sitter gärningshennen förr snarare än senare i bojor över något trams(fortkörning, trafikkontroll mm). Skicka då ut dem på en gång...kanske via en av våra nedlagda flygflottiljer under militär kontroll.

   Vi har redan ett nationellt mytiskt trauma från militär insats mot civila

   Radera