Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-02 14:06

SCB PSU maj 2021: Socialistisk majoritet om det vore val idag - Liberalerna garanterat ur riksdagen

SCB presenterade huvudresultaten i sin partisympatiundersökning (PSU) för maj 2021 i dag och den visar på en socialistisk majoritet och att S bildar regering efter valet 2022, trots att MP ser ut att åka ur riksdagen. Vad som är säkert är att de så kallade Liberalerna åker ut och det med  god marginal och det lägsta stödet någonsin för partiet i PSU sedan starten på 70-talet.
Regering och riksdag över en iskall Strömmen
PSU genomförs i maj och november varje år och är den mest omfattande opinionsundersökningen, som också i ett andra steg redovisar demografiska och socioekonomisk fördelning av partisympatierna.

Majundersökningen gav följande procentuella stöd oaktat felmarginaler, från vänster till höger.

MP 3.8%
V 8.9%
S 28.2%
SD 18.9%
C 9.5%
L 2.5%
M 22.4%
KD 4.5%

Regeringsalternativet med brunhögern M+KD+SD får alltså 45.8% av rösterna och socialisternas alternativ med V+S+C får 46.6% trots att MP åker ut ur riksdagen. Får MP lite stödröster via någon skogsbrand eller söta sälar så blir det ett rejält starkt stöd för fortsatt vänsterregering i Sverige med över 50% av rösterna.

Liberalerna får sitt sämsta stöd någonsin då väljare flydde till Moderaterna. Med L:s nya linje att samarbeta med brunhögern har väljarna helt enkelt dragit slutsaten att man då lika gärna kan rösta på M istället, alternativt C eller S om man inte vill stödja brunhögern. L har sedan valet 2018 tappat 1.3 procentenheter till M, 1.0 procentenheter till C och 0.6 procentenheter till S enligt SCB:s PSU.

V har öppnat för ett regeringssamarbete med C, och även om Lööf (C) säger nej så vet vi att ett nej från C egentligen är ett ja och således kommer S fortsätta regera utifrån resultatet i PSU:n.

Bollen saknar dock luft i svensk fotboll, och varken studsar eller rullar, så frågan är hur mycket som kommer ändras till valet om drygt ett år?

Som liberal finns det fortsatt absolut noll partier att rösta på, om man varken vill stödja socialism med en röst på vänsterpartiet C eller brunhöger med en röst på brunhögerns Liberalerna och liberalen lägger därför en blank röst eller gör det värsta svenska politiker kan tänka sig - avstår från att rösta. Lågt valdeltagande minskar regeringens och riksdagens legitimitet, vilket är det sämsta betyg de kan få, och rekommenderas således.

Ärligt talat ska det bli riktigt gött att slippa Liberalerna. Man får hoppas att vi även kan slippa MP, så det går att föra vuxen politik i Sverige igen för första gången på decennier, men sån tur lär vi inte ha. Bubblare är KD, som givet aktuell trend mycket väl också kan åka ur tills valet nästa år. Man kunde bara önska att riksdagsplatserna följde med dessa tre partier ut ur kammaren, men tyvärr ska andra skattepengdiare då ta deras platser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. L:s problem är att de alltför sent vågat hantera konflikten mellan olika grupper i partiet. Hade de tagit tjuren vid hornen och slängt ut pseudo-sossarna för tjugo år sen så hade de kanske tappat en del väljare men de hade fortfarende haft utrymme för att ta nya tag. Men nu är det för sent för dem.

  SvaraRadera
 2. Lycka till att få till en budget där C stödjer V-förslag. Jag tror inte det är sannolikt. Om C släpper fram en S-regering förutsätter det ungefär en fortsättning av dagens ekonomiska politik.

  Att notera är att SCB systematiskt överskattar S (se pollofpolls.se), så det är rätt risiga siffror för regeringspartiet också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centern kan mycket väl bli det nya MP d.v.s. säljer ut sin ideologi för att få sitta med grytorna.

   Radera
  2. Vi får väl se. Jag tror att ett C som accepterar förmögenhetsskatt och höjd skatt på företagande och sparande snabbt skulle krympa till oigenkännelighet. Som sagt, se vad man fick igenom 2018-2022. För att köra vidare 2022-2026 krävs något liknande.

   Radera
  3. V och C känns rätt omaka men vem vet? Annie Lööf är nog mer vänster än partiet i allmänhet.

   Radera
  4. Jag tror faktiskt precis tvärtom. Partiet är mer bakåtsträvande än vad Annie är.

   Men men, vi får se. Jag tror ändå att C säger blankt nej till skattehöjningar på kapital/jobb/företagande.

   Radera
  5. V och C enas i antipatin mot SD. Många inom C ogillar även KD.

   V hotar varje vecka att fälla regeringen. Sossarnas trumfkort är att V isf släpper fram en konservativ regering beroende av SD. S gör det taktiskt rätt att fjärma sig från V och närma sig C.

   Radera
  6. V öppnar upp för ett kommande regeringsamarbete. C behöver förstås göra lite eftergifter på sin kant också men snart kanske Sverige får sin första kvinnliga statsminister från C. Lockar säkert många kvinnliga röster också.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/enkat-mer-an-vartannat-v-distrikt-positivt-till-samarbete-med-c

   Radera
 3. Taktikröstning på åtminstone MP kan ju förväntas om siffrorna står sig, så jag tror inte man ska räkna ut MP (och kanske inte heller L?).

  Ironiskt att liberalerna en gång i tiden formerades kring allmän och lika rösträtt och nu inte får ihop tillräckligt med röster kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kamrat Public Service kommer att trumma ut klimathysteri lagom till valet. Så länge PS inte lagts ner kommer MP sitta kvar i riksdagen.

   Radera
  2. Åh nej Kristersson besegras av en TV-antenn, makes sense, den är ju längre än honom.

   Radera
 4. Hur skulle mandatfördelningen se ut om ett gäng partier åkte ur riksdagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt valsimulatorn på val.se (med en valkrets eftersom det är lite jiddret annars):
   M - 85
   KD - 17
   SD - 71

   S - 106
   V - 34
   C - 36

   173 för höger och 176 för vänster m.a.o

   Radera
  2. Det är jämnt, beroende på utjämningsmandaten.

   Radera
 5. Ja, L öppnade för detta när de blev en del av JÖKen. Their bad.

  SvaraRadera
 6. Har hela livet röstat på centern eller Folkpartiet beroende på vilka som var mest liberala för tillfället. Men när de stödde de totalitära så bestämde jag mig för att de har förlorat min röst för alltid. Då återstår att endera röstskolka eller proteströsta på sd bara för att jävlas.

  SvaraRadera
 7. "Bollen saknar dock luft i svensk fotboll, och varken studsar eller rullar, så frågan är hur mycket som kommer ändras till valet om drygt ett år?"

  Ja, det är väl det som händer när oppositionen spelar fotboll på B-planen med en punkterad badboll medan regeringen gömmer sig i korvkiosken bakom SVT-bussen.

  SvaraRadera
 8. Blir Medborgerlig Samling eller blankröst i nästa val. De enda alternativ jag ser just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brun- och idiothöger alltså.

   Radera
  2. Hur definierar du brunhöger?

   Radera
  3. Medborgerlig Samling = Brunhöger och Blankröst = Idiothöger???
   Som blankröstare så är jag genuint intresserad att förstå om man istället skall strunta i att rösta ö.h.t.

   Radera
  4. Titta lite på vad MED:s profiler i sociala medier skriver. Och partiledaren äger Nyheter Idag.

   Radera
  5. Roligast är han Rantzow som bytte till MED från L 2017, omedelbart gjorde bort sig med böghat och smet bakvägen till KD. Rätt man på rätt plats.

   Radera
  6. MED Brunhöger? hahahaha

   Ja, undrar just vad du tycker att Sossarna i DK är i så fall? Eller vad som krävs för att definieras som "brun" i Sverige idag? Men det är väl som vanligt, - det går ett par år, sedan säger någon i sjuklövern exakt samma sak och det är plötsligt helt legitimt och PK.

   Radera
  7. Att Sveriges enda öppet homosexuella partiledare inte fick vara med i Pride är intressant ...

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Tror ni inte S blir jävligt glada om Mp åker ut också? Då kan de falla tillbaka till att föra sin politik med V som dörrmatta som alltid.

  C har dock seglat upp som den nya huvudvärken.

  Ifall Mp åker ur och koalitionen blir C+S+V så kan Sverige nog förvänta sig en rejäl sväng högerut ekonomiskt. Jag undrar dock inte om Annie gjort ett feltramp här att vara så otroligt anti-sd. Hade hon bara varit tyst istället hade hon kunnat spela S mycket hårdare att man kanske kunnat tänka sig stödja M+SD+KD och driva igenom fler ekonomiska reformer för att ansluta sig till S än en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer inte vara gratis att ha centerpartiets stöd för nästa S-regering.

   Antingen gå med på deras ekonomiska politik, eller så lägger de ned sina röster och släpper fram en högerbudget. Win-win för centerpartiet åtminstone vad gäller ekonomisk politik.

   Vill S regera vidare, så får de acceptera fortsatta C-märkta reformer. Så enkelt är det, om inte opinionen drastiskt förändras.

   Radera
  2. Annie är definitivt ingen bra pokerspelare, som visat sin hand innan sista satningsrundan.

   Radera
  3. Den här gången ligger det väl inte ens en sko i vågskålen för att ändra sig..

   Radera
  4. Tja, sett till vilken partiledare som fått igenom mest politik i förhållande till väljarstöd får man nog se perioden 2018-2022 som framgångsrik för C -- vilket tydligt också visat sig i ökat opinionsstöd enl dagens PSU.

   Radera
  5. Jag tror samtliga politiska partier skulle bli glada om MP åker ur riksdagen.

   Radera
  6. Ja. Inte minst socialdemokraterna. S och MP passar verkligen inte ihop egentligen. Drömmen för S är ett C som det var förr.

   Radera
  7. Precis, samtidigt hade man inte kunnat sno åt sig L-röster om man inte tydligt tog avstånd från sd. Jag tycker nog ändå att C är de stora vinnarna här: man får igenom mycket av sin politik och dessutom torde S vara ganska nöjda med att ha C som samarbetspartner/knähund framför MP. C är ju lite närmare realpolitiskt om man säger så.

   Radera
  8. Vad har den klassiska S röstaren vars liv kretsade runt bruket, bilen, jakten och snöskotern gemensamt med MP röstaren på Södermalm? Kanske ett något omaka par?

   Radera
  9. Det är väl det som är problemet, den klassiske S-röstaren i den mån han finns röstar inte på S. S har efter hundra år lyckats höja standarden så att brukskillen har en villa och en Volvo, han är inte intresserad av att S ska beskatta hans villa eller bränslet till Volvon. S har, på sätt och vis, avskaffat sin egen kamp och måste förnya sig vilket inte går jättebra.

   Radera
  10. Ben Dover: En synnerligen klarsynt iakttagelse!

   Radera
  11. Män inom LO tenderar att rösta SD snarare än S, som nu dominerar starkt med ca 60-80% i utanförskapsområdena. S har bytt kärnväljare.

   Radera
  12. Sahlin försökte ju bjuda in bögar&tjejbögar som nya kärnväljare genom att gå i pridetåget men jag vet inte om det gick så bra.

   Radera
  13. Somebody is wrong ... : Jag skulle snarare formulera det som så att det är de tidigare kärnväljarna som bytt ... inte partiet.
   Anledningen till detta till stor del föklarad av Ben Dover i kommentar härovan.

   Radera
  14. Chief och Ben

   Dessutom måste ju S hålla MP på gott humör. Löfven har ju fått ändra en hel del ingångsvärden sedan tiden som boss för metall. Tex kärnkraft och identitespolitik.

   Radera
  15. Somebody is wrong: Partiledare för SAP och dessutom Statsminister kräver sedan länge andra ingångsvärden än som Fackföreningsledare.

   Radera
  16. Nu röstar fortfarande den manliga LO medlemmen i störst utsträckning på socialdemokraterna, lite drygt 40%. Sverigedemokraterna kniper ca 30% av de manliga LO rösterna. Kvinnliga LO medlemmar röstar i ännu större utsträckning på socialdemokraterna som också ökar sitt stöd bland TCO- och Saco-medlemmar. Sverigedemokraterna är dock rätt starka bland arbetslösa och är det största partiet för personer med sjuk-och aktivitetsersättning. Även egenföretagare röstar i väldigt stor utsträckning på SD och är nästan lika stora som moderaterna i den gruppen.

   Källa: Valu 2018

   Radera
 10. Tack och lov har vi representativ demokrati. Bara att rösta och sedan skita i politiken (men leva med konsekvenserna) i fyra år tills det är dags för val igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd bara att representanterna för de stora partierna är som bortskämda dagisbarn som aldrig har fått lära sig att dela på saker.

   Tänk vad häftigt det hade varit om vi haft en riktig mittenregering med S och M (eventuellt C också) så hade alla extremistpartierna ute i kanterna kunnat gråta ut dagligen i sina respektive tidningar! Vilken fröjd, men tyvärr bara en dröm som kommer förbli en sådan med ovan nämnda dagisbarn.

   Radera
  2. Du har en poäng där. M och S när de väl är kör praktisk tillämpad politik i regeringsställning ligger närmare varandra än vad valsnack indikerar.

   Funkade i Germany så varför inte i Germany Light?

   Radera
 11. När det gäller var man skall lägga sin röst saknas alternativet vad man tycker är bäst utan det gäller att lägga sin röst på det alternativ som man tror kommer att leda till att det drivs den minst skadliga politiken i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte det, typ, samma sak? Minst skadlig måste ju rimligtvis vara samma som bäst?

   Radera
 12. +1 på den. Läste en bok ”demokratin och dess antagonister” som jag tyckte fångade resonemanget rätt bra: de flesta har rätt dålig koll på vad partierna egentligen vill och har gjort, man går mer på en allmän ”känsla” när man röstar. Dvs demokrati handlar inte så mycket om att få fram den absolut bästa politiken utan mer om att förhindra de absolut värsta snedstegen/maktmissbruken.

  SvaraRadera
 13. SD har en läskig bakgrund även om de 18+ % inte alla torde se att de delar den bilden.

  Precis lika lite som rödgröna vill kännas vid bilden av de kommer ifrån?

  Blir det inte brunt också om man blandar rött och grönt?

  Ett gammalt nationalistparti under annat namn som drev tesen att samer är undermänniskor (för att kunna frånta dem deras markrättigheter) som skulle sätta till en "sanningskommission" för 20 år sedan men det "blev inte av" och "reformerade" totalitära gulagvurmare som i partiprogrammet ville införa diktatur i Sverige och grattade diktatorskreaturet Honecker för 40 "lyckade" DDR är.

  Brunt är nog tyvärr färgen på alla som bara sopat sina vedervärdigheter under mattan, ja i modern tid. Vart tog Centerpartisterna vägen med sin "sanningskommission" eller blir det till att äta upp en hel skoaffär för Annie då?

  Vet glada vänsterväljare hur deras äldre partikamrater vurmarde för totalitära mördarmonster som Ceausescu, Honecker för 30 år sedan osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar som Sverigedemokraterna vurmar för Victor Orban och Putin idag?

   Radera
  2. Om du tror att rött och grönt blir brunt, så år nog sammanfattningen att du är lite lägre begåvad tyvärr. Kanske SD väljare?, de brukar vara rätt puckade. Rött + Grönt blir såklart Gult. Det fattar alla som gått i grundskolan.

   Radera
  3. Wow, du kanske ska googla lite på additiv och subtraktiv färgblandning.

   Radera
  4. Suck! @Wow missade du helt poängen?

   @Mopongo är dock helt mitt i prick. Lika läskigt som att V pumpat partistöd till marxistgerillor. Inget bra alls.

   Kanske Wow själv är begåvningsutmanad som missade första strofen? Kanske läge för valbar plats i SD då för din del?

   Vad jag beskrev är att det är stenkastning i glashus. De som ser sig som rättfärdiga kastar sten på de orättfärdiga.

   I själva verket kastar hycklare sten på hycklare.

   Nazistparti blir socialkonservativa, Nationalistagrarparti blir miljöliberaler och kommunistdiktatursparti blir miljövänster.

   Radera
  5. Ouch Abbe. Vad blir rött + grönt då?. Gillar att såga er SD-killar vid fotknölarna då din inte är så skärpta. Och visst jag har IQ <70 så jag är vaccinerad här. Ingen hemester får min del alltså. Hur står det till själv? ;)

   Förklara gärna din poäng ;)

   Radera
  6. Rött + Grönt är fortfarande brunt tyvärr. Du får såklart rösta SD. Sanningen är att ni är lite korkade. Och det märks tyvärr rätt tydligt för oss andra som är lite smartare, Hihi. Nu senast kan vissa inte ens blanda färger. Hihi. Antagligen riskgrupp där p g a lå¨g begåvning (IQ <70). Hihi.

   Radera
  7. Men det väl säkert för jävligt ändå här. Pucko som Abbe eller inte ;-)

   Radera
  8. Stor kram på dig Wow. Hoppas du hittar rätt i livet trots dina utmaningar.

   INTE SD men det fattade du inte. Inte firar jag DDRs födelsedag i smyg heller, så INTE rödgardist. Förstår du inte att jag har INGET till övers för ”sopa under mattan” partihycklare.

   Ett tips för dig är att läsa hela inlägg innan du börjar raljera iväg. Typ början av inlägget, men det blev väl för mycket av något för dig.

   Stor kram ändå. Du får leta vidare efter SD nissar att kapa längs fotknölarna, för du siktar inte rätt alls och har nog inte sett tidigare inlägg heller.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Men Centern har varit tydlig med att INTE regera med ytterpartierna vänstern och SD.
  Så socialisterna får då bara 37%

  SvaraRadera
 16. Jag har generellt inte särskilt stort förtroende för politiker och tilliten till dem, men att C vägrar att samarbeta med SD betraktar jag som 100% säkert. Det kommer inte att ske. När det gäller V är jag inte fullt lika säkert, men nästintill. Jag betraktar det som osannolikt att det kommer att ske.

  SvaraRadera