Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-09 09:08

SCB: Politiska åsikter styr vad man tycker om Sveriges hantering av pandemin

SCB visar att vad man tycker om Sveriges hantering av Covid 19-pandemin beror på vad man har för politiska sympatier. Således handlar det mer om var man står politiskt än några faktiskt underbyggda åsikter.
Gul pestflagg på ytterdörren
80% eller mer av de som skulle rösta på S, MP eller C om det vore val nu tycker enligt SCB att Sverige hanterat pandemin ganska bra eller mycket bra. Det handlar alltså om regeringspartierna och deras främsta stödparti C. De som är minst nöjda röstar förstås på det Sverigehatande partiet SD, där endast 35% tyckte att hanteringen var ganska eller mycket bra.

I princip innebär detta att man kan bortse från vad någon tycker om hanteringen, eftersom kopplingen till åsikten i frågan är så starkt politisk, oavsett om man tycker hanteringen är bra eller dålig. Det räcker istället att fråga vad någon har för politiska åsikter, så får man reda på vad de antagligen även tycker om hanteringen av pandemin. Å andra sidan så kanske detta bara är helt normalt. Antagligen är de som röstar på S-MP-C till 80% nöjda med allt i Sverige och de som röstar på SD missnöjda till 65% med allt oavsett vad, så man borde kanske justera för om de olika partisympatierna är mer eller mindre nöjda med pandemihanteringen än med annat? Därtill säger inte missnöjdheten om man ville ha mer eller mindre hårda åtgärder och restriktioner. SCB:s siffror är annars inte alls överraskande då det från början var väldigt tydligt vilka som var mest hysteriska. Men det är bra att få se siffror på det.

En majoritet av svenskarna tycker dock att hanteringen varit bra då 65% tycker att den varit ganska bra eller mycket bra. Endast 12% tyckte att den var mycket dålig. 

35% av svenskarna är missnöjda med pandemihanteringen. 35% av SD-väljarna är nöjda.

Underlaget samlades in under SCB:s stora partisympatiundersökning i maj, PSU maj 2021, och finns sammanställt här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Saknar en statistisk punkt för oss som gett upp!

  SvaraRadera
 2. Det är kanske så att de som generellt säger att hanteringen varit dålig eller bra kanske inte är så skilt från deras åsikt om regeringen. Det är väl snarare mer specifika åsikter som blir intressanta - VAD var dåligt eller bra och hur kunde det ha gjorts bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Ställer man så generella frågor får man rätt meningslösa svar. Det finns sannolikt ingen som tycker det var bra att det saknades skyddsutrustning i vården i början eller att man inte kunde tillämpa kohort-vård på äldreboenden. Med en generell fråga blir svaret mer beroende av vilket förtroende man har för samhället i stort och där är ju svenskar alltjämt världsmästare i tillit.

   Radera
  2. Eller, "Underdog", kan det vara så att svenskarna i gemen tyckte det var rätt strategi att i stort sett bara ge palliativ vård till smittade äldre, främst på, äldreboenden, trots att många av dem hade klarat sig om de fått grundläggande vård, så som vätska, syrgas mm? (Det sas ju att äldre inte klarar intensivvård, och därför nekades de vård överhuvudtaget.) Och framför allt, kan det vara så att svenskarna tycker det är rätt att förvägra smittade medicinen Ivermectin, en medicin som används med framgång i flera Europeiska länder och en mängd andra regioner/länder globalt? (källa: Trialsitenews & Covid19criticalcare.com )
   Men det är klart, när svensken bara tittar på statstv, lyssnar på statsradion och ev läser DN så är det förstås kognitivt omöjligt att inse att "rätt och fel" angående Sveriges strategi inte bara handlar om att viruset släpptes in på äldreboenden och restriktionerna i samhället. F ö så är det väl tidigt att utvärdera den svenska strategin ännu, då regeringen nog kommer att vilja låta pandemin ligga kvar som en våt filt över den offentliga debatten, åtminstone till valet 2022, oavsett hur få smittade och hur få dödsfall vi har.

   Radera
 3. Vad detta visar är väl att den information som krävs för att bilda sig en uppfattning om hur vi hanterat pandemin antingen saknas eller är svåråtkomlig. I avsaknad av kunskap så väljer vi att justera våra åsikter till vad vi tror förväntas av vår ideologi.

  SvaraRadera
 4. Jag skyr S MP och C som pesten när det gäller att rösta på dem men tycker trots allt att Sverige har hanterat pandemin bra. Så jag ingår nog under "80% nöjda med allt i Sverige". Sverige fungerar i stort sett och är ett bra och tryggt land.

  SvaraRadera
 5. Jag har bara fem synpunkter:

  1. Man borde reagerat hårdare i början och inte skämtat bort den (detta faller på FHM).
  2. Man borde inte slaktat restaurang så hårt.
  3. Man borde varit tydligare och striktare mot landsting och kommuner.
  4. Man borde sökt vaccin utanför den tilldelningen man fick av EU.
  5. Man borde hållt sig från politisk pajkastning (typ Hallengren som jämt och ständigt skulle prata om Stockholms län som såklart styrs av andra sidan, när faktum nu i efterhand är att Stockholm bara var tidigare i sin smittokurva, hela landet har gått ungefär likadant).

  Tror inte något riksdagsparti hade skött det bättre eller sämre. Den svenska offentligheten är för tafatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Det har skett ett antal misstag, framför allt i början då man inte tog det på allvar.

   Men jag är också tacksam över att vi inte haft lockdowns och annat trams. Är definitivt inte sosse, men ger regeringen godkänt. Dock inga överbetyg från min sida.

   Radera
  2. Regeringen får godkänt men FHM får klart icke godkänt. För mycket hattande i olika frågor. Munskydd funkar inte, munskydd ska man ha på vissa platser. Barn smittar inte (samtidigt som en skola i kommunen var nedstängd här pga omfattande smittspridning bland just barnen i lågstadiet). Smittspårning och smittspridning initialt var lite rycka på axlarna, otroligt tafatt. Olika utspel i media i stick och stäv med vad kommuner/landsting fått för information.

   Radera
  3. Instämmer i mycket av det du skriver Tim, vissa saker kunde gjorts lite bättre. Mycket ansvar har dock vilat på individer att ta. Har väl fungerat sådär. Blir väl en lessons learned på den. Kanske blir det bättre i nästa sprint.

   Radera
  4. Jag har funderat i banorna om vi kanske måste överväga om vi ska komplettera vår krishanteringsorganisation som är baserad på samverkan och med länen som bas. Det bör även finnas en hierarkisk krishanteringsorganisation på statlig nivå för nationella kriser.

   Radera
 6. Tycker du Lars att Sverige (S) har hanterat detta bra, jämfört med t ex Norge, eller är du också en "Sverigehatare"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du att Norge hanterat det här bra jfrt med Vanuatu (ett (1) importerat fall) eller hatar du Norge?

   Radera
  2. Bevisa att man har rätt via cherry picking är lätt men inte särskilt relevant eller smart.

   Radera
  3. Tydligen "hatar" man Sverige om man är kritisk till regeringens hantering av covid-pandemin. Jag anser att hanteringen är en katastrof, men jag hatar inte Sverige för det. En imbecill koppling.

   Radera
  4. Verkligen? Riktigt det kan jag inte riktigt uttolka ur texten, så den imbecilla kopplingen kanske är din och inte författarens?

   Radera
  5. Tja, SD som ett "Sverigehatande" parti - hur lågt kan man sjunka intellektuellt?

   Radera
  6. Fråga Filipsstad. https://www.youtube.com/watch?v=g9dJtGUvtcE
   Kanske vi kan locka Coronan att flytta härifrån

   Radera
 7. Uppenbarligen borde man hanterat pandemin lite mer som SD:arnas favoritland Ungern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju lite på vad man ville ha ut av hanteringen.

   Radera
  2. Om man inte vet vart man ska spelar det ingen roll vilken väg man väljer? Tycker mig känna igen ett tema för svensk krishantering i modern tid. Det är den sk ansvarsprincipen som spökar, dvs alla har var sin liten del av ansvaret men ingen svarar för att hålla ihop det till en fungerande helhet och regeringen gömmer sig bakom förbudet mot ministerstyre (vilket alla tolkar lite som de vill efter vad som passar dem för stunden).

   Radera
 8. Cornucopia, samma tendens kan man se i USA, där pandemihanteringen och folks åsikter om den blev politiska. De hade turen att kunna rösta om hur pandemin skulle hanteras. Är demokratiska väljare hysteriska amerikahatare?
  Hyllandet av den svenska linjen stod Trump och hans väljare för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl lite mer fragmenterat där, man kunde vara republikan men protestera mot (t ex) en demokratisk delstatsregering eftersom det var de som beslutade om lockdowns. Så som hände i t ex Michigan. Finns säkert nån sosse i Sthlm som är pro-regeringen men anti-Region Sthlm, det är ju lite samma sak i så fall, men USA är en federation och därmed inte riktigt jämförbar.

   Radera
  2. Fast det du beskriver är att man som republikan är missnöjd med hur demokraterna hanterade det och vice versa.
   Det är exakt vad jag skrev och matchar vad Cornucopia skrev om Sverige.
   I USA fick man rösta om den nationella strategin, och valde då den hårdare linjen, alltså den som inte hyllade den (S)venska linjen. Min fråga är om dessa väljare är hysteriska likt Cornucopia beskriver de som inte stödjer den (S)venska linjen.
   Att USA är en federation är nog alla medvetna om härinne.

   Radera
  3. OK, fundera lite på hur parallellen "samma tendens" kan tillämpas, om vi är överens om att förutsättningarna är väldigt olika i de båda länderna.

   Radera
  4. Tack för ditt svar Ben, men jag märker att du inte är intresserad av att diskutera frågan med ömsesidig respekt.

   Radera
  5. Hur menar du att jag har varit respektlös i vårt replikskifte? Uppriktigt nyfiken.

   Radera
 9. Det är väl av yttersta vikt att reda ut om folk tyckte det agerades för mycket eller för lite?

  SvaraRadera
 10. Det är skönt att veta att precis allt i samhället kan kokas ned till huruvida man är SD-anhängare eller inte. Jag har alltid tyckt att ALLA andra är idioter, men uppenbarligen är 66% OK (drar bort vänster-extremiströrelsen V och svärjehatarna i MP med sina ~14% tillsammans).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tycker att alla andra är idioterna bör man eventuellt utvärdera om det kan vara precis tvärtom.

   "hahaha alla andra har fallskärm när de hoppar ut ur planet, det är dom som är idioterna, inte jag"

   Radera
  2. Där finns många fler plan än det svenska planet. Om du är den enda med fallskärm på det svenska planet och på alla andra länders plan är fallskärm normen förutom just ditt är det kanske alla utan fallskärm på det svenska planet som är "idioter" (ditt ordval)

   Radera
  3. Som du ser så har jag påbörjat denna resa - nu klassar jag enbart 1 av 3 som idioter. I was blind but now I can see.
   Förbehåller mig rätten att ändra min uppfattning om så behövs.

   Radera
  4. @yoren
   Bra liknelse! Stackars alla andra idioter som hade munskydd i 14 månader innan vi omprövade vår inställning.

   Radera
  5. @Yoren: Ja, jag förutsatte givetvis att idiot-omdömet (som inte är mitt ordval, utan månskensbondes) inskränkte sig till den observerbara omgivningen. Ditt påpekande är således ganska meningslöst i kontexten.

   Radera
  6. Det är förövrigt rätt intressant att mäta hur mycket idiot man själv är som en variabel av hur många andra man tycker är idioter.

   Radera
 11. Det spelar ingen roll vilken politisk åskådning jag har. Det är förjävligt ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket av det? Pandemihanteringen eller svenska folkets uppfattning om sveriges strategi?

   Radera
  2. Det var något otydlig ironi kanske! Är mestadels nöjd.

   Det enda jag invänder emot är de skeva restriktionerna mellan olika slags näringar.

   Radera
 12. SD ville ju ha ännu hårdare tag med lockdowns och restriktioner...

  Jag tyckte, och tycker fortfarande, att reaktionerna var överdrivna för en influensa i paritet med hongkong influensan. 99.997% överlever, de flesta som dör hade dött inom ett år ändå.

  Så, även om jag på ett sätt är glad att vår regering i ett internatinellt perspektiv varit hyggligt sansade, så anser jag fortfarande att de överdrivit.

  De långsiktiga ekonomiska kostnaderna, som vi bara börjar se konsekvenserna av, kommer göra långt mer skada än ett par tusen som dött i förtid.

  Jag är heller inte övertygad om nyttan av experimentella vacciner utanför riskgrupperna...

  Det berömda citatet från Benjamin Franklin har nog aldrig varit mer aktuellt...
  "Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt passande citat.

   Radera
  2. Nu är väl dom mer exaktare nuffrorrna enl. bestämd norm.
   - - - - - - - - - - - dör% - överlever%
   av:
   befolkn 10 000 000 - 0,145 - 99,855
   smittade 1 100 000 - 1,318 - 98,682
   Nu har väl tillförseln av döbara till exponering minskat så . . . .
   Enl. SCB så sjönk livslängden 2020 med 0,5 år och vad jag vet så har inga A380 störtat på Arlanda med svenskar, så det måste bero på annat.

   Radera
 13. *** TUNG SUCK ***

  ... och så var det den där lilla detaljen med "korrelation" vs "kausalitet"... igen...

  SvaraRadera
 14. Hur ser det ut i Ryssland? Tycker anhängare till Putin att pandemin skötts bra medan oppositionen intar motsatt uppfattning?

  SvaraRadera
 15. Tror det har mer att göra med vem som sitter i regeringsställning än vad som faktiskt görs. Skulle inte förvåna mig ett dugg om siffrorna hade varit helt omvända med SD i regeringen och åtgärderna exakta samma.

  Politiken blir alltmer sektliknande och alla företrädare och förståsigpåare mer pajsiga varje år som går.

  Kan förstås vara mig det är fel på också.

  SvaraRadera
 16. Tycker väl ett det gått ganska ok ändå. Kunde ha varit värre. Förhoppningsvis går det bättre nästa gång.

  Om man vill hitta brister så hittar man dem både hos politikerna, myndigheter och hos folket.

  Konstaterar också att det är lättare att titta bakåt i kristallkulan än framåt.

  SvaraRadera
 17. Lugna er nu, jättefarliga mutationer på gång bara början på pandemin, handlar om minst trippelmutationer och snart är antikropparna som bortblåsta.

  På med munskydden, det gäller inte bara nickedockorna i riksdagen.

  https://www.cnbc.com/2021/06/09/covid-variants-jj-ceo-says-vaccine-will-come-with-annual-flu-shot-for-the-next-several-years.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Årligt vaccin för riskgrupper är väl inga konstigheter? Det gör vi ju redan med ex influensa eller TBE.

   Radera
  2. Sannolikt skulle VD:n för Johnson & Johnson bli besviken om det bara handlade om riskgrupper, tror knappast att han syftar bara på det.

   Radera
 18. Vi kan ju gå tillbaka cirka 14 månader och jag kan hitta vad jag skrev här då. Då tyckte våran kära bloggare att Tegnell var kung och att vi som inte var viruloger skulle hålla käften. Mr Anders sa men vi har inga flyg från Kina. Jo det hade vi. etc etc etc etc det tar aldrig slut.

  SvaraRadera
 19. SD-are här.. och jag tycker att vi överlag gjort rätt med att inte stänga ner helt som tex resten av Europa.

  I början var jag starkt kritisk då vi visste väldigt lite om viruset. Men ju mer jag lyssnade på djupgående intervjuer med dem som var rådgivande till FHM så blev jag mer och mer ok med hanteringen, speciellt när det blev allt tydligare att det inte var en 10% dödschans utan snarare mellan 1-5% beroende på vilka komplikationer du har.

  SvaraRadera