Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-14 12:16

Samtliga mina romaner sålda för film, tv och datorspel - Redovisningsavdelning Marviken, Fallet, Höstsol, Stjärnklart och Midvintermörker

Inlägget innehåller betallänkar till Bokus. 

"[Redovisningsavdelning Marviken] är en intressant twist på vad som länge var Wilderängs hemmaplan och det faktum att han själv vet om det gör också till en underhållande bok att läsa." - Logementet

"Välskrivet, fantasifullt och riktigt smart" - Peter Westberg om Redovisningsavdelning Marviken 

"[E]n smått genialisk historia. Det är inspirerande att någon vågar spänna bågen så högt och även lyckas med företaget." - Deckarlogg om Redovisningsavdelning Marviken

Rättigheterna till samtliga mina (Lars Wilderängs) redan utgivna romaner har sålts för film, teve och datorspel till Arvet Agency offentliggjorde ny Norstedts i ett pressmeddelande under morgonen.
Lars Wilderängs produktion
Arvet har alltså köpt optioner till samtliga mina utgivna romaner - Midvintermörker, Midsommargryning, Stjärnklart, Stjärnfall, Stjärndamm, Höstsol, Höstregn, Fallet och Redovisningsavdelning Marviken - med avsikt att försöka utveckla dessa till film eller teve, men också spelrättigheterna.

Själv ser jag mest fram emot en tolkning av Redovisningsavdelning Marviken som kanske en miniserie, även om Fallet antagligen är billigare och enklare att filma med svensk budget och kan fungera som långfilm. Stjärnklart-serien vet jag att många vill se som teveserie. 

Ambitionsnivån är dock engelskspråkig, även om det delvis är väldigt svenska berättelser.

Höstsol-serien och Midvintermörker-serien är förstås minst sagt lite mer politiskt känsliga och budgetkrävande. Det går dock att göra det genom att krypa ner till huvudpersonernas ögonnivå och undvika Hollywood-fällor om stora scener, men av politiska skäl kanske det är svårt att få med Försvarsmakten på att hyra ut materiel för filminspelning eftersom svenska staten aldrig skulle gå med på att beskriva Ryssland som ens en fiktiv fiende, möjligen X-land, Kryssland. Det finns dock Hägglunds, som lånat ut fordon till andra filminspelningar nyligen, och det finns även datorgrafik.

Däremot kan dessa böcker lämpa sig mycket bra för datorspel, som inte alls är lika känsliga. Vad som är unikt här är att även datorspelsrättigheterna är sålda för samtliga titlarna.

I det här läget handlar det alltså om optioner. Att producera film- eller teve är tidskrävande och kräver budgetar, samt ett antal grindar att komma igenom för projekt. Tidigare försök att göra något av Stjärnklart fastnade i en sådan grind även om arbetet hade gått rätt långt.

Själv tycker jag förstås att det är oerhört kul att få uppleva den här möjligheten och kanske nå den lite bredare publik som filmatiseringar eller teve innebär.

Mina böcker har enbart i Sverige sålt över 600 000 exemplar vid det här laget. Utomlands finns Stjärnklart i Danmark, Finland och Polen.

Avtalet omfatter inte kommande Drönarhjärta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Grattis!
  Skall bli kul att se hur det går.
  F.ö:
  Lagom tajmat till Stalker 2 annonserades.

  SvaraRadera
 2. Får du något eller behåller Norstedt(s) hela kakan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju inte diskutera avtal, men generellt tar agenter 10-30% på de rättigheter förmedlar. I detta fall är det Norstedts Agency som ordnat försäljningen av optionen. Förlagen sitter inte på rättigheter, annat än till bokutgivning i specifikt land och språk, generellt.

   Radera
 3. Grattis länken är dock fel. (pekar till https://www.reebok.se/herr-tights)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är nya Reebok herrtights som Cornu designat? :)

   Radera
  2. Ah. Redaktionsmedlemmarna har varit framme! ;)

   Radera
 4. Det är väl den tidigare jakten på mer stylish träningskläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det nu inte blev ett svar ovan. Men alla normal begåvade förstår nog sambandet.

   Radera
 5. Och apropå att låna materiel så kan man ju flytta hela handlingen till annat land eller fiktivt, eller har du något att säga till om hur mycket man ändrar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marviken kan knappast flyttas till ett annat land. Inte heller Höstsol och Midvintermörker. Stjärnklart, Fallet går förstås att flytta.

   Radera
  2. Dock måste streamingbolagen pga EU-krav producera en viss mängd content inom EU, så flytt är inte nödvändigt, men produktionen kan vara på engelska.

   Radera
  3. Så länge dom gör det bättre än Kenneth Branagh-Wallander så. Det var rätt märkligt med en serie som utspelade sig i så ursvensk miljö, men med engelsk dialog tycker jag.

   Radera
  4. Är väl inte märkligare än en enorm mängd engelskspråkiga filmer. Järnkorset, Enemy at the Gates, Les Miserables (iofs musikal). Alla historiska teveserier om franska och italienska kungahus osv. Jag, Claudius snackar man engelska, inte latin osv osv osv.

   Radera
 6. Grattis! Lite roligt att du förekom release av filmen Tenet med Redovisningsavdelning Marviken. De är ju lite liknande, även om jag föredrar din take. Skulle vara skoj att se som film eller TV-serie, gärna ur ett fortsatt svenskt perspektiv.

  SvaraRadera
 7. Vad kul! Stort grattis!

  Jag har faktiskt tidigare tänk hur just "Stjärnklart" skulle passa som handling/story i den spelmotor som "Generation Zero" utspelar sig i. Motorn kallas för "Apex engine" och är utvecklad av svenska Avalanche) - mer om spelet som bilder/film finns här https://generationzero.com/en.
  Just det spelet skildrar svensk miljö extremt vackert och realistiskt - inte minst för att det just utspelar sig i Svensk skärgård. Just det spelet har visserligen 80-tals tema - men det går ju lätt att göra om till den tidsålder man vill ha på t.ex. fordon och byggnader.


  SvaraRadera
 8. Skulle inte
  SVT producera Stjärnklart?

  Jag har gått och sett fram emot den :(
  (eller, ja, egentligen inte, då jag mådde sjukt dåligt när jag läste den boken och ville bara gråta)

  Boken som skapade en bred preppingkultur i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Höstböckerna skulle bli helt suverän serie på typ två säsonger!!

  SvaraRadera
 10. Grattis!

  Det kan ju bli intressant iom att numera är ju även strömningstjänsterna intresserade av lokala historier att filmatisera...

  SvaraRadera
 11. Vad trevligt, grattis!
  Nu håller vi tummarna att detta leder till något spännande.

  SvaraRadera
 12. Skulle gärna se Fallet som svensk film eller serie. Då kanske Riksbanken kan gå in med lite pengar också.

  SvaraRadera
 13. Det kommer nog att krävas att en begåvad manusförfattare gör ordentliga omarbetningar av manus.
  Styltigare och enformigare böcker får man leta efter.
  Köpte några på rea.
  Midvintermörker var en plåga med all militär jargong.
  Stjärnserien med sin fåniga blandning av sci-fi och zombieapokalyps gav jag upp att läsa.
  Orkade inte med den enformiga intrigen med tjatiga upprepningar.
  Det är väl bara att gratulera bloggaren att hans böcker har sålt i stora upplagor men det är väl bara ett bevis på människors dåliga litterära smak.

  SvaraRadera