Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-06-19 07:47

Riksdagen beslöt att beredskapspolis ska återinföras - regeringen och JÖK-partierna överkörda med hjälp av V

Vänsterpartiet, Moderaterna, KD och SD röstade i förrgår igenom i Riksdagen att uppdra åt regeringen att återupprätta beredskapspolisen, dvs en sorts tidsvis anställda poliser som kan kallas in som förstärkningsresurs vid kris eller större evenemang. Under de senaste åren har ett flertal sådana tillfällen existerat, t ex gränskontrollerna under Wuhan-pesten. S var emot och likt tidigare uppläxningar av riksdagen kommer väl regeringen strunta i att följa demokratiska beslut och förhala det hela.
Avspärrad bro under senaste EU-toppmötet i Göteborg, då hela riksväg 40 stängdes av för att EU-eliten skulle kunna åka säkert och slippa bilköer som vanligt folk. Perfekt uppdrag för beredskapspolisen.
Beredskapspolisen togs fram som en förstärkningsresurs för kris och krig, med framför allt uniformerade uppgifter som trafikkontroll vid avspärrningar, bevakning med mera. Beredskapsoliserna hade även vid behov tillgång till förstärkningsvapen som polisvarianten av AK5D, CGA5P, och betraktas som sk stridsmän juridiskt i krig. Anställningsformen kan på sitt sätt sägas motsvara försvarsmaktens tidvis anställda GSS/T. 

Exempel där beredskapspolisen skulle vara utmärkt att kalla in vore större sportevenemang, EU-toppmöten, de senaste årens gränskontroller både vad gäller asylsökande såväl som senaste årets Wuhan-pest, eller vid den förhöjda terrorhotberedskapens övervakning av t ex järnvägsstationer 2015 - 2016.

KD:s Ingemar Kihlström sade i sitt anförande:
"Bland annat skulle en beredskapspolis ha kunnat vara polisen behjälplig vid gränskontroller under flyk- tingkrisen. De skulle ha kunnat kallas in vid bränderna de senaste åren och också efter terrordådet 2017. Eftersom det bara har gått några år sedan beredskapspolisen avskaffades har många fortfarande en färsk utbildning. Med mycket kort varsel skulle bered- skapspolisen därför kunna förstärka polisen vid till exempel gränskontroller, id-kontroller eller vid stora trafikkontroller. Vi ser beredskapspolisen som ett bra komplement. Kristdemokraterna anser att det genom en förändrad inriktning är möjligt att anställa 2 000 beredskapspoliser på sikt."
Socialdemokraterna var förstås emot. Fredrik Lundh Sammeli (S) sade:
"Även med beaktande av att det säkerhetspolitiska läget har förändrats anser vi att en avvägning mellan behov, nyttjandegrad och kostnad resulterar i att det inte finns tillräckliga skäl att återinföra beredskapspolisen."

Vad som kan sägas fällt avgörandet var Vänsterpartiet, då ingen är överraskad över att M, KD och SD alltid vill ha fler poliser. Linda Westerlund Snecker (V) anförde:

"Vänsterpartiet vill gärna se att vi återinför bered-skapspolisen, som avskaffades 2012. Det handlar om att civilpliktiga poliser kan förstärka ordinarie personal vid särskilda händelser. Vänsterpartiet skulle gärna vilja se en utredning av hur införandet av en beredskapspolis skulle kunna gå till."

Regerings- och JÖK-partierna S-MP-L-C blev därmed överkörda.

Motionen röstades igenom med 29 av den reducerade 50-hövdade riksdagens röster.

Nu återstår att se hur länge regeringen avser att ignorera riksdagens demokratiska beslut och strunta i svensk demokrati och regeringsform. Det finns ett antal beslut och motioner som riksdagen tagit under regeringarna Löfven som regeringen helt enkelt struntat i. Ur det perspektivet kanske den pågående misstroendeprocessen är rätt åt regeringen.

Faller eller avgår regeringen Löfven nästa vecka får vi utgå från att en framtida regering med M som bas kommer återinföra beredskapspolisen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. Bort med det toxiska sosseriet!

  SvaraRadera
 2. Sååå... Alliansen är alltså numera emot sin egen nedläggning av SBP som de genomförde 2012?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att komma till insikt om sina fel och kunna ändra är en positiv egenskap i samtliga delar av samhället utom politiken. Då får de alltid höra "men ni tyckte/gjorde ju såhär innan".

   Radera
  2. Och alla sin försvarsnedläggningar 2006-2014.

   Radera
  3. Tim: inte så att jag vill se Kristersson gråta offentligt som en desavouerad japansk VD, men det hade varit klädsamt och ffa tydligt om man diskret nämnt att man bytt ståndpunkt. Det kan också framläggas på ett positivt sätt som du säger.

   Radera
  4. Är det inte tydligt att Wuhan-pesten och Rysslands Anschluss-äventyr har ändrat bilden sedan 2012?

   Det är ju inte så att M och KD ligger lågt i frågan. De vill ju återinföra. Jag har heller inte bilden av vad för dialoger som förts kring just detta i kammaren/utskott.

   Intressant är väl mer att nuvarande regering inte ser behov av förstärkt krisberedskap under nuvarande förutsättningar.

   Radera
  5. Är det inte uppenbart att folk som år 2012 inte kunde tänka sig en flyktingvåg, en pandemi eller ett krig i Europa är olämpliga att leda? Antingen pga usel fantasi eller förakt för sakkunniga, eller båda?

   Att sittande regering inte ser behov av förstärkt beredskap är inte sant, t ex ser man över medicinsk krisberedskap såvitt jag vet.

   Radera
  6. Är det inte lika uppenbart att folk som år 2021 inte kan tänka sig flyktingvågor, pandemier eller krig är olämpliga att leda?

   Vilka finns det kvar då?

   Radera
  7. Man uppvaktades av polisförbundet och högre chefer på polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen. De hade skapat ett ickebehov under 2009 vilket skapade myten om sällan använda och dyra p.g.a. av att man inte använde enheten. Vilken regering som helst hade tagit intryck av detta. Sedan ska man inte glömma bort att riksdagen ställde sig bakom regeringens förslag. Både S och V var de hårdaste motståndarna mot beredskapspolisen.

   /../ en avvägning mellan behov, nyttjandegrad och kostnad resulterar i att det inte finns tillräckliga skäl att återinföra beredskapspolisen."
   Myten är ett stort hot mot vår nationella säkerhet!

   Radera
  8. @Vakna ögon: ska jag tolka det som att du inte tycker att politiker ska hållas ansvariga för sina beslut?

   Radera
  9. Politiker ska fatta beslut baserade på fakta. Varningsklockorna skulle ringa väldigt högt. Varför vill myndigheten först få eget besluts mandat att använd dem och när de får det, vill man inte ha den och hittar på en massa ursäkter (icke fakta). Fem år och två utredningar kom fram till att RPS skulle få eget mandat. På mindre än två år inkl. en partisk utredning, kom fram till något helt annat. Beställd av dåvarande Rikspolischef Bengt Svenson och ingen inom polismyndigheten vågade gå emot hans beslut och vilja. Saken var klar och den gäller än idag.

   Radera
  10. Kan tillägga. Jag fick ett "tackbrev" från Don Svenson under hösten 2012. Vi fick inbjudan till en "sista nattvarden" av vår polismyndighet. Don Svensons tackbrev åkte direkt till pappersinsamlingen och jag tackade nej till den "sista nattvarden". Min polismyndighet hade slutat att nyrekrytera personal för att upprätthålla den numerären som både riksdagen, regeringen och RPS hade beslutat. 1 500 nationellt. Min polismyndighet (Skåne) hade från början 4 avd. Man tog ett ett beslut som gick stick i stäv riksdagsbeslut, regeringsbeslut samt RPS. En avd. lades i "malpåse" de som fanns kvar i avd. flyttas över till de tre andra.
   Jag har väldigt lte respekt för poliser på chefspositioner.

   Radera
  11. Även regeringen Reinfeldt som tillsatte Svenson och lät honom hålla på med sin lekstuga.

   Radera
  12. Ja där åkte väl de flesta politiker som någonsin satt en fot i riksdagen ut på ett bräde av Ben :)

   "Är det inte uppenbart att folk som år 2012 inte kunde tänka sig en flyktingvåg, en pandemi eller ett krig i Europa är olämpliga att leda? Antingen pga usel fantasi eller förakt för sakkunniga, eller båda?"

   Radera
  13. Är det inte sant då? En del politiker var ju dock inte med då, de nya är kanske bättre än de gamla.

   Radera
  14. Haha samma politiker som var sååå nöjda med Dan Eliasson?

   Radera
 3. Konstigt att V va för? Undrar va de har i kikaren egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler avlönade från våra skatter?

   Radera
  2. Bra att ha när proletariatets diktatur skall införas.

   Nä men de vill väl tydliggöra att om JÖK inte pratar med dem så visar de på alla sätt de kan att team JÖK är en minoritet de facto.

   Radera
 4. Det var länge sedan regeringen brydde sig om att lyda riksdagsbeslut. Se bara på riksdagens beslut om borttagande av fem-års licenser.

  Så det blir ingen beredskaps polis bara för att riksdagen bestämt så, kommer inte hända.

  SvaraRadera
 5. Bra förslag då det gör samhället tåligare vid katastrofer. Dessutom blir det trevligt om beredskapspolisen får göra mycket av det gemytliga och för den vanliga polisen schemastörande ordningshållandet vid stora publika arrangemang och då kan kombinera avlastning av den ordinarie polisen med meningsfull tjänst och en kontaktyta för att värva fler berdskapspoliser.

  Som ett brev på... som en föreningsavgift från Klarna, kommer det att dyka upp folk som tror att beredskapspolisen med hårda tag då kan lösa problemen i de klandominerade utanförskapsområdena. Det är helt fel verktyg för detta. Under det försiktiga antagandet att det blir värre innan det blir bättre borde vi starta upp ett Krabinjärförband som i första hand är poliser och i andra hand under krig kan ingå som en del av armén där personalen har så få kontakter som möjligt med platserna där det skall arbetas så de blir svårare att utpressa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt för ett skoningslöst karabinjärförband som slår ner skoningslöst hårt på klanbrottslingar i förorten. Skulle dessutom spara in på rättegångskostnader och fängelseplatser om vi körde Brasilianskt eller Filipino-style i orten.

   Radera
 6. Vill polismyndigheten själva ha, och eventuellt nyttja beredsskapspoliser? Om inte, så är det väl bara politisk posering där man vill tvinga en myndighet att lägga penger på något de inte vill ha för att kamma hem politiska poäng.

  SvaraRadera
 7. Är inte detta en uppgift för hemvärnet? Dessutom är resursen gratis i den mening att ingen lön utgår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet har fel utbildning för dessa uppgifter och vi är redan för få för de uppgifter som vi har. Det är bättre att hemvärnet övar sig på att strida och inför granatkastare, luftvärnsrobotar och målinpekare för bomber än att de blir poliser.

   Beredskapspolisen behövs för att fylla ett väl så stort hål i den statliga beredskapen för kriser.

   F.ö. anser jag att antalet hemvärnsbrigader bör utökas och att var och en av dem bör "skuggas" av minst ett pliktförband med nyutbildat värnpliktigt lätt infanteri som kan avlösa det snabbmobiliserade frivilligförbandet vid långa beredskapstider/konflikter samt vara rekryteringsunderlag.

   Radera
  2. Hemvärnet får betalt på insats.

   Radera
 8. Vill man ha ännu mer segregering så är det väl bra idé att införa marknadshyror. Tycker V gör rätt här. Och för L blir det en nagelbitare tills S backar, vilket de lär göra

  SvaraRadera
 9. Och för att finansiera detta får man väl sparka motsvarande mängd poliser.

  SvaraRadera
 10. Väntar man sig folklig resning i samband med maktövertagandet? Skulle väl aldrig en Svensk göra, så länge det finns billig kall öl till fotbollen så skulle ingen lyfta ett finger...

  SvaraRadera
 11. För övrigt kan ju marknaden leverera krisberedskap: 100 000 falska covidtester som kostat det allmänna 150 Mkr. Alla blir nöjda: privatdoktorn blir rik och kunden får ett negativt svar. Kanske jag kan trycka upp 100 000 pappfigurer av poliser, sen jävlar femdubblas polistätheten. 25 miljoner så fixar jag det, kom igen, det är billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem fäktas du emot egentligen?

   Radera
  2. Mot puckon som röstar på M eller L som anser att marknaden löser allt och som tycker privatiseringar är bra? Vet inte, men utfallet är väl rätt tydligt. Blev inte så bra.

   Radera
  3. Det var illa men vad har du uppgiften att det är skattepengar? Enligt AB och Expressen så har de blåst privatpersoner.

   Radera
  4. Fan, det här du kanske rätt i. Skulle förvåna mig om de inte snablar patientavgift eller nåt från det allmänna samtidigt dock. Men då är det väl bara att samtliga 100 000 drabbade stämmer företaget, då.

   Radera
  5. Finns nog bara provtagningslogg och obetalda fakturor för inhyrd labbkapacitet i bolaget om de riskerar stämning.

   Radera
 12. Jag förstår inte hur regeringen kan ignorera riksdagsbeslut. Regerigen är väl riksdagens utförande organ? Jag inbillar mig att riksdagen beslutar och regeringen genomför - en slags glorifierade politiska allmäntjänstemän.

  MvH
  Naiv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja de ignorerar kanske inte sådär rakt av. Det är nog så att det tas med i någon verksamhetsplanering med start längre fram för att annat med högre prio kommer före. Därefter skall det ju utredas, då gäller det först att utse vem som skall göra det. Därefter kan man hålla på ett tag med det. Därefter remiss till en massa instanser, uppdateringar, förslag etc. bollas osv. Vips så är det val 2022.

   Radera