Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2021-06-21 07:31

Regeringskrisen - Centerpartiet avgör nästa regering - extraval det enda rimliga - Löfven bör avgå som partiledare

"Oavsett vad som händer i morgon måste ju partierna ta sig samma och försöka lösa det här för svenska folket har ingen kunskap om det här.- inrikesminister Mikael Damberg (S) om svenska folket i SVT Agenda 2021-06-21

Klockan 10:00 idag genomförs en misstroendevotering mot statsminister Stefan Löfven (S) och med det hela regeringen. Nästa regeringsbildning hänger på Centerpartiets beslut, men det låsta läget från 2018 kvarstår vilket gör att ett extraval är det enda rimliga. Återigen har S understrukit hur inkompetent Löfven är genom att inte skicka fram honom i SVT Agenda, då han inte klarar av oförberedda debatter, utan istället skickade fram den föraktfulle elitisten Mikael Damberg.

Dagens huvudperson talman Andreas Norlén. Det är han som ler.

Att Stefan Löfven inte kan framträda improviserat där det krävs minsta intellektuell skärpa eller åtminstone någon form av kvick tankeverksamhet är sen gammalt, även om det aldrig förr varit så tydligt som under den pågående krisen för regeringen och segern för demokratin. Med sju år i Rosenbad är det hög tid för honom att kliva åt sidan.

10:00 idag genomförs misstroendevoteringen. Bloggen kommer vara på cyklande semesterfot och inte kunna posta något förrän kanske runt lunch, så detta inlägg blir platsen att hänga.

Om samtliga partier röstar som de sagt att de ska göra fälls Löfven (S). 

Som jag uppfattat det kan dock statsministern innan dess istället visa lite handlingskraft och mod och utlysa ett extraval. Men antagligen är S för fega och maktkåta så man hoppas in till knapptryckningarna att V backar.

Faller regeringen kommer den nya regeringen hänga på hur C agerar. Om man är passiva kan M-KD och kanske L bilda en fasciststödd regering med stöd av SD (missa aldrig ett tillfälle att få de lättkjänkta snöflingorna bland svärjisarna att gå i taket - SD är fascister på samma sätt som V är kommunister eller Liberalerna är liberaler). Men är man aktiva och röstar emot kan inte ens M-KD-SD och L nå majoritet i kammaren. För V, MP och S kommer rösta emot och M-KD-SD-L har bara 174 av 175 nödvändiga mandat för att garanterat kunna bilda regering. 

L är således oväsentliga i det här läget, även om de sagt sig stödja en M-ledd regering stödd av SD om det blir ny votering om statsminister. Detta innebär också att den sk JÖK:en faller utan L, och eventuell ny regering Löfven stödd av V-MP-S-C måste förhandla fram ett nytt avtal.

Det innebär också att en lång rad under vårern presenterade reformer t ex om arbetsrätten faller. 

JÖK:en tog flera månader att förhandla fram, så vi kan mycket väl återigen slippa en regering.

Om nu inte Löfven utlöser extraval innan voteringen eller talmannen Norlén forcerar fram voteringar tills det istället blir extraval. Bli inte förvånade om Annie Lööf (C) försöker bilda en minoritetsregering med enbart C och hoppande majoriteter enligt internationell praxis. Det är ju bara i Sverige som regeringar är så barnsliga att man anser sig få bestämma allt utan att ha en majoritet av folkets stöd. Ni vet att Annie vill.

Sifo står för den senaste opinionsundersökningen daterad 18:e juni och enligt den åker både MP och L ut vilket gör att alla friska människor i Dambergs sk folket just nu hoppas på extraval. Dock blir regerringsbildningen en regering med majoritetsstöd av M-KD-SD, som med god marginal kniper över 50% av mandaten.

Detta i sig gör nog att S i ännu högre grad inte forcerar fram ett extraval. Däremot kan den moderate talmannen göra det.

Och sedan inför M-regeringen meningslösa marknadshyror. I hela beståndet i utbyte mot någon eftergift till SD inom migrationspolitiken.

S kan dock ha mycket att vinna på att låta M-KD-SD göra bort sig det sista året innan ordinarie val 2022, men Löfven måste bytas ut. Förhoppningsvis (för S) redan innan extravalet i någon form av extra process inom S. Rimligtvis till någon kompetent som Magdalena Andersson, för Damberg föraktade bort sig helt i Agenda igår.

Inlägget var egentligen tänkt att gå ut 09:00, men utifall att regeringen utlyser extraval innan dess så postade jag det 07:31. Så får vi se vad som händer fram till 10:00. T ex kan C backa om marknadshyrorna och motivera det med att t ex rädda reformen av arbetsrätten, vilket gör att V lägger ner sina röster i voteringen och regeringen sitter kvar.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. Osannolikt att Löfven avgår. Extravalet kommer innan kongressen.

  Fast det är klart att kungamakarna kanske har en kandidat som de plockar fram från kulisserna. Och partiet samlas bakom. Hen, trots att det blir en massa tjafs inför kongressen pga kraven på en demokratisk process.

  Opinionaundersökningarna är nog lite si och så.
  Jag tror iofs att Lövfen tillträder på nytt, med C och V. Skall det fortsätta vara en S regering behöver S ha stöd av både C O V.
  Alltså måste de komma överens på något sätt.

  SvaraRadera
 2. Min kommentar kommer kanske att åldras dåligt. Trots att jag klär i moderatblått sedan barnsben så tror jag inte på att vare sig Löven avgår eller att det blir ett extraval. Att (S) helt plötsligt ska börja oroa sig för vad en majoritet i riksdagen tycker finner jag högst osannolikt. Tror inte heller på regeringsskifte vid nästa ordinarieval. Jag tror inte att MP åker ut riksdagen. Det som möjligen kan hända är att L åker ur riksdagen och kanske dör som parti på riksnivå. Allt annat lär förbli det samma och S kommer klamra sig fast vid makten genom att erbjuda hela handen medans de leverera en tumme.

  Cynisk? Japp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så. Lööf skulle kunna backa på sin punkt. Uppenbarligen tycker C att den är viktigare än att sitta kvar vid grytorna till nästa val. Löven kanske spelar på att borgerligheten förmodligen inte kommer kunna enas då C och SD inte kan samarbeta samt några sparade skandaler kommer till ytan om det blir nyval som puttar väljarna åt vänster.

   Radera
 3. M och KD gör nog ett valstrategiskt misstag om de utlöser ett extraval nu. Dels är det endast 1,5 år till nästa val så en regering som tillträder kommer göra det med 1 år kvar och endast 1 höstbudget att agera på, inte mycket tid att få något gjort endast risk att få skit för saker som händer "nu är ju ni i regering varför har ni inte åtgärdat problem XXX"
  Dels om MP åker ut i extravalet (om det inte är med stor marginal) så kommer de nog kunna mobilisera och få en rekyl och komma in igen i ordinarie val vilket i princip garanterar 4 år till för S-MP-C-V.
  Helt enkelt tror jag det är ett stort misstag att nu fälla Löfven, även om jag helst vill bli av med honom varje dag i veckan.

  SvaraRadera
 4. En sakfråga: Löfvén kan väl, även efter en misstroendeomröstning som fäller honom, utlysa extraval? Det måste alltså itne ske innan kl 10? Vill han ta det här ända in i kaklet finns alltså ingen anledning att föregripa omröstningen? Förutom eventuell prestige då, visa handlingskraft osv.

  Invändningarna "vi befinner oss i en pandemi" är intressanta. Sverige är ju på gott och ont tjänstemannastyrt och ska inte ha ministerstyre. Hur kan det då vara så allvarligt att byta ut ministrarna mitt i pandemin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag förstått det hela rätt, har han en vecka på sig att utlysa nyval. Gör han inte det, inom den tidsramen, kommer han entledigas per automatik.

   Radera
  2. Ja, det är ju ganska bizarrt, som om en VD skulle kunna skriva fallskärmsavtal efter att hen fått sparken på bolagstämma.

   Radera
  3. Retoriken är hög, -kasta ut Sverige i en kris, genom att votera i riksdagskammaren? S har dålig koll på det här med kriser för landet kontra kriser för S....

   Radera
  4. Invändningarna "vi befinner oss i en pandemi" är intressant också så tillvida att man i så fall heller inte ska ha en regering som för fram politiskt kontroversiella förslag. Blir löjligt att försöka bakbinda oppostionen med det argumentent, men sen själv köra på som om pandemin inte finns.

   Radera
  5. @Peter Andersson: Det där är väl en avvägning för att uppnå en viss politisk stabilitet antar jag. Alternativet hade väl varit att talmannen i så fall fått ta de besluten. Det gäller ju trots allt en mycket begränsad tid, en vecka.

   @Rekaren: Bra synpunkt.

   Radera
  6. @#47: Man kan också notera att S-företrädarna plötsligt verkar ha blivit Sverigevänner: svenska flaggor i kavajslagen, och när Löfven framträder även en samling fanor i bakgrunden. Dessutom plötsligt mycket tal om att göra det som är bäst för landet - den såg man inte komma.

   Radera
  7. Palle: Ingenting egendomligt i det. Socialdemokrater är Sverigevänner i ordets egentliga bemärkeles ... Detta då till skillnad mot Svärjevännerna som synbarligen och hörbarligen är Sverigefiender.

   Tilläggas då att Statsministern och övriga i Regeringen när de framträder som sådana gör det i egenskap av just ministrar och delar av Sveriges Regering ... och inte som partiföreträdare.
   Därav den svenska flaggan och inte inte partinålen.

   Radera
  8. Chief: Låter bestickande om det inte vore för att tidigare under regeringsperioden uppträdde samma ministrar med S-rosen som symbol. Det är också symptomatiskt att du använder dig av en medveten felstavning när du vill beteckna icke-socialistiska Sverigevänner - i avsaknad av argument är det sådana grepp man får ta till antar jag. Idag har vi 675000 utrikesfödda i landet, som inte är självförsörjande - ett monumentalt misslyckande för en invandringspolitik, som skulle innebära en vinst för landet "på sikt".

   Radera
  9. @Palle: Ständigt dessa pizzabagare och kebabtekniker, trodde regeringskrisen handlade om marknadshyror?

   Radera
  10. Palle: Svensk minister uppträder i sin egenskap av minister under svensk flagga och med densamma i kavajnålen.
   Svensk partiföreträdare uppträder med partisymbolen i kavajnålen.
   Där finns ingenting mer att diskutera i den saken.

   Det är från min sida inte frågan om medveten felstavning utan om medveten stavning som tydliggör begreppsskillnaden.

   Den här aktuella frågan rör inte vare sig arbetsmarknads- eller migrationspolitik utan rör Vänsterpartiets analys i en specifik sakfråga och ett ställningstagande som kan innebära att öppna för en högerreaktionär Regering.

   Radera
 5. Han har tydligen 1v på sig att utlysa extraval eller begära sitt entledigande innan talmannen entledigar honom.

  SvaraRadera
 6. Jag saknar spekulationer om att det här skulle kunna spräcka Centerpartiets sammanhållning i riksdagen. Det har ju bubblat ute på landsbygden mot Annies femtekolloneri ett bra tag nu. Vad händer om ett signifikant antal ledamöter röstar kräver att så samvetsrösta efter eget tänk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant iakttagelse, den har jag missat, men C samvete-moral verkar vara som bortblåst, det är med saknad man tänker på Fälldin vid S363 gav direktivet "håll gränsen", där fanns en del ryggrad/stolthet i C som saknas i dagens C-parti

   Radera
  2. Ja, man spelar högt för ett förslag som centerpartiets egna väljare tydligen inte är särskilt för. Enligt en undersökning i hem&hyra (två år sen, visserligen) så var bara en fjärdedel av de som röstar på C för marknadshyror. Kasta bort hela JÖK, som ju ändå får ses som en framgång för C, för det där förslaget?

   https://www.hemhyra.se/nyheter/majoritet-mot-marknadshyror-ny-undersokning/

   Radera
 7. Lööfven underskattade Nooshi! De körde ett chickenrace de ser ut att förlora. Att Löfven ska komma tillbaka och köra genom januariavtalet en gång till får väl vara uteslutet. Annie Lööf är förloraren här. S är väl glada, nu är de också fria från januariavtalet och kan köra S-poltik till valet. S kan försöka lirka sig genom ett år och tolereras från alla håll, om man dumpar MP och C och lovar att hålla sig på mattan. S gör allt för makten och sitter gärna av tiden tills 2022 även om det innebär att de är vingklippta.

  SvaraRadera
 8. Varför godkänner V att man gör ändringar i LAS men sätter ner foten för man vill ha högre hyror på lägenheter som deras väljare redan nu innan ändringen, inte ens har råd med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog handla om att "rather die on their feet than die on their knees" dvs man vet att man inte kan få igenom speciellt mycket av sin politik men för sina egna kan man inte synas att ge sig för mycket.

   Radera
 9. Daniel Suhonens källa, samma som gav honom värdefull info om Palmemordet i förväg, låter meddela att S återuppväckt den övermänsklige fixaren och fifflaren Ebbe Carlsson, som kommer att bugga, tjata och övertala ihop en ny regering.

  SvaraRadera
 10. Finns en variant i andra länder där ett misstroende kan endast ges om det finns en ny majoritet för regering med syfte att ge en stabilitet så att ett land inte är utan regering under en längre tid. Så kan inte en ohelig allians mellan V och SD fälla en regering bara för att de kan.

  SvaraRadera
 11. Varför kan vi inte gå utan regering fram till valet 2022?

  SvaraRadera
 12. Om det blir extraval, tror ni AfS kommer att beställa 10 miljoner valsedlar igen eller kommer ambitionen mer ligga i linje med de 0,31% de faktiskt fick i valet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej i år satsar de på att räkna rösterna istället enl ett berömt citat av Stalin.

   Radera
 13. Jag tycker att det är lite uppfriskande att det händer saker i något så apatiskt som politiken. Utfallet lär väl inte påverka något över huvud taget förutom vem som sitter på vilken skattepengdiande position. Tror det behövs lite mer GoT i svensk riksdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs lite mer "The Purge". Eller kanske lite mer av SAW, där Norlén givetvis är Jigsaw som systematiskt kidnappar de politiker som haft högst frånvaro, är mest apatiska eller lagt minst antal motioner.

   Radera
  2. det behövs ett maxtak hur länge någon kan få sitta i riksdag eller som statsråd, då får man bort den politiska adeln.

   Radera
  3. Inte så enkelt tror jag, det finns lite för många elefantkyrkogårdar, landshövdingepositioner, generaldirektörsposter och sånt där skit för att det inte ska bli nån slags Björn Rosengren-karusell där man är ute i några år ch sen hoppar in igen för att runda systemet.

   Radera
  4. Eller så blir de så att ett system där lobbyister och andra i positioner bakom kulisserna blir de som styr. Alternativt de som är på sin sista period släpper alla hämningar då de inte har något att förlora.

   Radera
  5. Det behövs en total förintelse av hela det svenska systemet. Inget är löst förrän den sista sossen har hängts i den sista moderatens tarmar.

   Radera
 14. Och där dog jöken. Får se om den har några Fenixgener.

  SvaraRadera
 15. Parallell med barndomens serieteckningar:

  Bilden på SVT med statsråden sittande i kammaren med munskydd på erinrar mig om gamla Vilda Västern-serieteckningarna där skurkarna drog upp sin halsduk för att dölja anletsdragen inför ett rån ...

  SvaraRadera
 16. Fan, är det inte konstigt av Kristersson att klaga som han gör egentligen? "Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt för den bygger inte på en gemensam idé eller gemensam färdriktning."

  well Gubbe:
  1. Jag såg inte dig med ett trovärdigt alternativt förslag 2018
  2. Har M en gemensam idé och en gemensam färdriktning nu då? Med SD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad ser du för alternativ?

   Som landet ligger nu blir det en samling runt S med V o C.

   Kristerssonalternativet kommer få en majoritrt mot sig.

   Om inte mandatfördelningen ändras. Vågar S +V+C chansa på ett extraval?

   Tror inte det, de kommer förhandla fram Jök ungen som blir någon form av bastard.

   Radera
 17. Det här trodde jag inte skulle kunna inträffa i mellanmjölkens land!

  SvaraRadera
 18. De borgerliga har röstat mot mer marknadsekonomi och för fortsatt korrupt socialism. Att v röstar emot ett gott förslag ja det kan man förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska övertygad, i stick och stäv med vad som tros här, att M kan tänka sig att släppa marknadshyror.

   Radera
 19. Jag blev för ett kort, kort ögonblick vänsterpartist. Nooshi, denna kvinna!

  SvaraRadera
 20. Kollektivister vinner alltid över tid mot individualister i en demokrati. Jag önskar jag visste en lösning på det. Grundlagen kanske, men tyvärr ändras den frikostigt och utan debatt i sverige. Jag ser ingen väg där demokrati fungerar i nuvarande form över långa tidsperioder.

  SvaraRadera
 21. Nu har Jöken jökat klart.

  SvaraRadera
 22. Fait accompli ... Juridiskt och Parlamentariskt oantastligt! ... Och återstår då för Dadgostar och Vänsterpartiet att förklara för sina väljare vad man vunnit på att öppna för en högerrreaktionär Regering som endast kan fungera med aktiv medverkan från ett främlingsfientligt och löntagarfientligt parti under ledning av Herr Åkesson...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom vänstern varit tydliga med det här i två år och inte ens centerns väljare vill ha några jävla marknadshyror, så får nog skulden placeras hos Löfvén och Lööf. Det är dom som haft politisk lekstuga som folk lessnat på, och det här kravet hade varit superenkelt att backa på.

   Radera
  2. Det Dadgostar och V har vunnit är att de har visat väljarna att de står för sina värderingar till skillnad från de två regeringspartier som har lovat ett oppositionsparti att lägga ett förslag som de själva är emot bara för att de ska få sitta i regeringen. Den principlösheten från S och MP kostade dem till sist regeringsmakten och kan nog kosta ännu mer för S på sikt när V till fullo exploaterar den i nästa valrörelse. Men vi får se. Svenska väljare är ju inte kända för att låta verkligheten påverka deras inställning så det kan ju ha varit ett misstag.

   Radera
  3. Det är ju de facto S inkompetens att ta in vad VPK sagt under två år som satt den fd regeringen Löfven i denna situationen, de har förväntat sig att de aldrig blir fällda av VPK.

   Radera
  4. Ben Dover: Jag är av annan uppfattning i den sakfråga som förevarit; Nämligen att V villkorade sin acceptans av Löfven som regeringsbildare 2019 mot att Regeringen inte skulle lägga fram förslag om marknadshyror, i realiteten en Regeringsproposition.
   Regeringen har inte lagt fram något förslag om marknadshyror!
   Det som skett är att Regeringen sänt ett utredningsbetänkande på remiss samtidigt som man uttryckligen givit parterna i bostadssektorn möjlighet att via förhandlingar lösa frågan.

   V har alltså likställt remissförfarande med proposition ... en synnerligen egendomlig tolkning av innebörden i sin egen reservation.

   Kommentaren att se som riktad även till #47.

   Radera
  5. Nej, chiefen, förslaget går på remiss men såsom Jöken är skriven måste förslaget läggas fram som proposition, nu eller senare.
   Att du och Morgan Johansson kör newspeak och försöker lura folket och bloggläsare får ni stå för.

   Lögn, förbannad lögn och socialdemokratisk retorik.

   Radera
  6. @ Richard, bra sammanfattat, S har svårt att ta till sig feedback och händelser i verkligheten, S väljer då sina alternativa fakta.

   Radera
  7. Rickard Ohlin: Beskedet från Regeringen och C har varit det att parterna ges möjlighet att förhandla och om parterna enas kommer det att resultera i en Proposition i enlighet med förhandlingsresultat. Om parterna ej kan enas kommer en proposition att läggas med utgångspunkt som sammanvägning dels i Betänkandet och dels remissinstansernas synpunkter. Samt också med hänsyn taget till att sådan hyressättning kommer ej att tillåtas i nybyggnation på statliga kreditgarantier.
   Det är enligt min mening en avsevärd skillnad mot V´s verklighetsbeskrivning.

   Radera
  8. SD är klart mindre löntagarfientligt än S, och måttlig främlingsfientlighet är sunt. Att "lägga fram förslag" innefattar även utredningar med syfte att bli skarpa förslag senare. Ditt ordbajseri ger dig inte rätt eller gör dig bättre, snarare tvärtom.

   Radera
 23. Jag förstår inte upprördheten över detta? Uppenbarligen har ju S s.k. spelteoretiker dabbat sig å det grövsta (dags att rekrytera någon som kan räkna på riktigt kanske?) när de gjorde ekvationen på den här förhandlingen (som i allt väsentligt inte skiljer sig från någon annan förhandlings principer).

  Alla förhandlingar kräver att alla inblandade parter är relativt nöjda eller i vart fall inte helt missnöjda. I detta fall är det lite mer komplicerat för att 4 parter ska få något och den 5:e (V) ska i vart fall inte vara så missnöjd att man sänker övriga 4. Sen visar det sig att i avtalet finns det 2 punkter som då är, i min värld, s.k. "walk away" kriterier i politikens värld tydligen "röda linjer i sanden" som man kanske kan sudda ut med foten? Nu har ett av dessa kriterier triggats och jag måste ge @Ben Dover (11:47) helt rätt, detta har varit känt sedan 2 år av övriga 4 inblandade.

  När nu V då "walks away" så ser jag snarare att humorn består i att övriga, och i synnerhet S och C, blir upprörda över att ett politiskt parti i Sverige faktiskt gör exakt det som de sagt att de ska göra. Det var för övrigt stor humor att bevittna Mikael Damberg i Agenda igår, han uppvisade ett sant elitistiskt förakt för allt och alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, S och C faller verkligen på eget grepp, men insikten bland dem är noll. Narcissismen är stark.

   Låter som att man verkligen borde kolla på Dambergs framträdande där.

   Radera
 24. Vad händer med övriga punkter i Jöken om regeringen faller och avtalet upplöses? L anser ju det.

  Är det bara punkt 44 som behöver strykas eller skall man förhandla fram. Jök-ungen, men DÅ c O V skall komma överens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underlaget för JÖK var en minoritet. Minoriteten har fallit. Detta för att de låste sig kring att det var alla punkter eller inget.

   Så funkat inte normala verksamheter. Det fanns en önskan från S, C eller båda att dumpa JÖK. I annat fall hade det varit en smal sak att dra tillbaka punkt 44 och säga att det får väljarna avgöra efter valet nästa år.

   Nu valde S och C att det blev en domedagsfråga. Det finns en agenda bakom Potemkinkulisserna. Det är inte rationellt agerat av JÖK-minoriteten att halsstarrigt falla på en marginalfråga.

   Radera
  2. Intressant påpekande. C kanske ville detta för att skaffa sig ett casus belli att kunna återgå till moderatsidan med prat om "vänsterns svek och opålitlighet" eller dylikt.

   Radera
 25. Häpnadsväckande uttalande från Damberg som gjort även honom totalt omöjlig i mina ögon. Sosse-sektens kryptofascism eskalerar fort nu.

  SvaraRadera