Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-15 16:22

Regeringen avfärdar V:s hot om misstroende - det finns inget förslag att dra tillbaka

Vänsterpartiet bröstar upp sig om en misstroendevotering mot regeringen om den går vidare med JÖK:ens meningslösa förslag om hyresreform. Regeringen bemöter nu detta i en presskonferens efter V:s hot om att fälla regeringen inom 48 timmar.
Även Rosenbad är under ombyggnad
Ställföreträdande statsminister Morgan Johansson (S) försvarar friare hyror i nyproduktion med att kompromissen mellan S+MP+C+V även inkluderar stöd för nybyggande av hyresrätter. Om regeringen faller faller även stöden för nyproduktion, samt annan politik inom JÖK:en, t ex höjd a-kassa och som annars hade saknat en politisk majoritet för. Man måste stå för alla delar av kompromissen påtalar ministern.

Johansson påtalar att det nuvarande hyresbeståndet inte omfattas, vilket V verkar vilja hävda. Det handlar om inte ens procent av hyresrätterna och det kommer ta hundra år innan ens hälften av bostäderna omfattas av fri hyressättning.

Ställföreträdande statsministern påtalar att det inte finns något regeringsförslag att dra tillbaka än, utan att det är ute på remiss och att regeringen inte kan dra tillbaka ett förslag som ännu inte finns.

"Nej, det finns inget förslag att dra tillbaka. [...] Vi kommer naturligtvis stå fast vid januariavtalet."

Johansson avfärdar också att regeringen inte velat träffa Vänsterpartiets partiledare, utan har till och med lämnat förslag på datum vilket finns att begära ut som offentlig handling i en e-postkonversation. 

"Att begära misstroende för ett förslag som ännu inte lagts framstår inte som seriöst."

Ministern menar att det dessutom är oansvarigt att ovanpå coronakrisen och den ekonomiska krisen även utlösa en politisk kris saknar stöd hos medborgarna oavsett politisk inriktning. Särskilt inte då det inte finns någon ny alternativ regering som kan ta över. "Risken är att vi hamnar i precis samma limbo som 2018 och de många månader Sverige inte hade en regering. [...] Avslutningsvis - det här är ingen lek."

Johansson tycker att alla seriösa aktörer därför bör fundera igenom sina beslut om att utlösa en regeringskris med tanke på coronakrisen.

Kommentar: Vänsterpartiet får naturligtvis vara precis hur enligt S oseriösa som helst, Johansson försöker förstås fördröja en regeringskris så länge som möjligt och samtidigt förflytta skulden för utfallet till V. Alternativet blir antingen en permanent regeringskris tills extraval eller valet 2022, eller att det blir en högerregering, vilket S naturligvis vill undvika. Sedan ska förstås V köra sin politik oavsett vad S tycker.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Men det är underhållande ändå hur (V) bröstar upp sig i detta chicken race. Då blir skådespelet bara än roligare när de sin vana trogen viker ner sig och ändå lyder Rövéns minsta vink i slutändan.

  (V)änstern är det mesigaste partiet i hela riksdagen. Om möjligt ännu mesigare än (M)oderaterna, och det säger inte lite.

  SvaraRadera
 2. Den feministiska regeringen kollrar bort och trycker till ytterligare en kvinnlig partiledare...

  SvaraRadera
 3. Ska bli roligt att se hur V gör nu om SD lägger en misstroendeförklaring. Till sillnad från V så har ju SD tillräckligt med gubbar i Riksdagen för att en sådan ska tas upp för omsrödtning.

  SvaraRadera
 4. Kanske V tröttnat på att de är dubbelt så stora som MP i riksdagen men får inte genom sin politik överhuvudtaget. Resultatet från mötet 2018 mellan Löfven och Sjöstedt är fortfarande inte offentligt men eftersom V då gav stöd för regeringen och därmed Januariavtalet i sin helhet så måste V fått något. Centerns medlemmar lär knappast heller stödja förslaget längre så alla parter vill nog bara låta det försvinna i semestervärmen.

  SvaraRadera
 5. Valkampanjerna har startat, så det bör ses i det ljuset också. Sen är det lite lite härskarteknik i responsen, eller det går att tolka det så med. Vi får väl se om det kommer ett motdrag.

  SvaraRadera
 6. Nackdelen ur V:s synvinkel är ju att de riskerar släppa fram en konservativ regering beroende av SD. Om de inte fäller förslaget så är de ju en dörrmatta ingen behöver ta på allvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och eftersom det mesta kretsar kring SD så är det sannolikt att V viker ner sig.

   Radera
 7. Lövfén är en gammal fackförhandlare, inte politiker. Han lär trixa ihop nåt typ det skall genomföras men samtidigt tar man intryck och säger att man skall se över formerna, vilket gör att man återkommer i frågan typ senare i höst. Ett jasså som vanligt skjuter upp det hela så får man ta det i höst på nåt sätt. V säger att de fick regeringen att backa, C är arga men eftersom det hela inte sänkts utan bara förskjutits till i höst så ser de inte skäl till att hoppa av JÖK. Livet går vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra analys Abbe, detta "vi skjuter fram frågan" utfallet tror jag också på. Fackföreningsfolk är som sagt skickliga förhandlare

   Radera
  2. Centern kommer så småningom behöva förklara (eller bortförklara) vilka delar i JÖKen som man fått igenom och inte. Men eftersom väljare och särskilt röstboskapen inom C, S och V har sämre minne än valfri guldfisk så saknar det betydelse.

   S kommer kunna förhala och ompröva valfri fråga utan trassel ända fram till valet eller begrava i någon utredning.

   S kanske rent av väljer att lyssna på kritik från lagrådet den här gången ifall något förslag kommit så långt!

   Radera
 8. Även om V har fel i frågan så förstår jag agerandet. Morgan löjlar sig med att det inte handlar om ett färdigt förslag, nej såklart inte, själva förslaget kommer sossarna lägga så nära valet att ett misstroendevotum blir meningslöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att hålla frågan levande så länge som möjligt, och inte få avslut före valet, så att valet jkan handla om denan fråga (när nu ISK-skatten inte blev den heta potatis S hoppades) och inte om invandringen, brotten etc.
   Hyresfrågan finns en tydlig höger/vänsterdimension och också en fråga man kan locka tillbaka SD-väljare på, är nog analysen. Förhala, förhala!

   Radera
 9. Det här är en av frågorna som inte kommer att lösas före valet. S har noll intresse och allt att vinna på att skjuta upp frågan.

  Det är samma med energifrågan, invandring, brott, pensioner, ränteavdrag, samhällskontrakt, vårdköer och andra tunga frågor. Sparka burken framåt. Sitt still i båten så kan de sitta kvar vid köttgrytan.

  SvaraRadera