Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-23 19:53

Radioinspelning bevisar - Ryssland varningsbombade inte den brittiska jagaren - var anmäld skjutövning

En publicerad radioinspelning av radiotrafiken mellan brittiska HMS Defender och den ryska korvetten RFS Pavel Derzjavin (375) visar att Ryssland ljuger om att de skulle fällt varningsbomber mot den brittiska jagaren. Istället påtalade man en varning om föranmäld skjutövning i ukrainska vatten, 235/21.
Den anmälda varningen om skjutövning

Ljudinspelningen hittas här. Det handlar enbart om att RFS Pavel Derzjavin påminner HMS Defender om varningen om skjutövning och föreslår att fartyget ska gira åt styrbord. Någon varning om att man kommer öppna eld mot fartyget om det inte slutar kränka ryskt territorialvatten finns ej.

Det är i övrigt intressant att Ryssland via varningen ovan kallar sitt territorialvatten för Ukrainas. Ett litet fint medgivande om att ockupationen av Krim är illegal.

Varningen existerar iaf och kan laddas ner från hydro.gov.ua. Därmed är det klarlagt att det var en föranmälda skjutövning. Även innan ockupationen av Krim genomförde Ryssland skjutövningar i ukrainskt vatten, som en del av hyran av flottbasen i Sevastopol på obestämd framtid.

Därmed är det bortom rimligt tvivel klarlagt att Ryssland ljuger och försöker hitta på en incident som aldrig inträffat, antagligen av inrikespolitiska skäl, men kanske också som internationell propaganda och desinformation för att blåsa upp bilden av landet som kraftfullt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Inget är sant och allt är möjligt.
  Samma mönster som tidigare, men i detta fall annorlunda.
  Oavsett vad ryssarna påstår, får man ta sin egen fundering.
  Utgångspunkten måste alltid vara att ryska påståenden är falska, tills något annat framkommit.

  SvaraRadera
 2. Från en BBC reporter, som fans ombord på det brittiska fartyget.
  .../Two Russian coastguard ships that were shadowing the Royal Navy warship, tried to force it to alter its course. At one stage, one of the Russian vessels closed in to about 100m.

  Increasingly hostile warnings were issued over the radio - including one that said "if you don't change course I'll fire". We did hear some firing in the distance but they were believed to be well out of range./...

  https://www.bbc.com/news/world-europe-57583363

  SvaraRadera
 3. Jag drar någon slags parallell med serien/händelserna Tjernobyl där alla i den sovjetiska statsapparaten ljög om precis allt för att skydda sig själva. Då kan fråga sig vad de egentligen vill dölja? Gick något snett vid övningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som gör händelsen än mer obehaglig. Man kan ju nonchalera hela incidenten med "De försökte bara låtsas vara tuffa av inrikespolitiska skäl" men tänker man ett varv till så blir det ju bara än mer obehagligt. Det är ju jättepinsamt för Ryska försvarsmakten om man går ut och säger att man skjutit varningsskott och sen tittar Ryska medborgare på internet och ser att hela storyn är bara en lögn.

   Så då blir ju frågan: Är det en intern maktkamp? Är det en lokal befälhavare som av nån anledning försöker provocera NATO? Är det ett förspel för ett Tonkinbukt-scenario? Är det desinformation placerad av västerländskt land för att underminera Ryska väpnade styrkorna?

   Oavsett är hela historien en påminnelse om att vi lever i intressantare tider än man kan ana om man bara läser gammelmedia...

   Radera
  2. Ryssar läser inte engelska.

   Radera
  3. Intressant i sammanhanget är väl vad ryssar/rysktalande i Europa och utanför Ryssland tror. De läser iaf förhoppningsvis mer än bara ryska nyheter.

   Radera
 4. Alltså en icke inträffad skjutning som inte skedde i anslutning till ryskt territorialvatten.

  SvaraRadera
 5. "Ryssland ljuger" no shit Sherlock

  SvaraRadera
 6. Det är faktiskt en överraskning att AIS inte är kryptografiskt verifierat eller så. Men man tänkte väl inte sig när systemet skapades att det skulle utnyttjas så.

  SvaraRadera