Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-03 07:44

Positivt i Asien på torsdagsmorgonen efter börserna på plus på onsdagen

Onsdagen slutade generellt på plus i de flesta index och uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Stockholm var dock lite motvalls.
Permabullen och permabjörnen
I Europa gick CAC 40 +0.49%, FTSE +0.39%, Euronext 100 +0.40% och viktiga tyska DAX +0.23%. Stockholmsbörsen var dock lite motvalls, men med tanke på hur den svenska börsen gått jämfört internationellt får man leva med att OMXSPI stängde på -0.06%.

I USA var det också svagt positivt med S&P-500 på 0.14%, DJIA på +0.07%, Nasdaq Composite +0.14% och Russel 3000 på +0.11%. USDSEK är ganska oförändrad på 8:28. De amerikanska räntorna föll något, men att börserna inte reagerade mer på detta kanske inte direkt är ett gott tecken. Den amerikanska 10-åriga statsobligationen ligger visserligen på 1.59%, men inflationen i USA är på 4.2%, så vi snackar rejält negativa realräntor.

Guldpriset hittas på 507:- SEK per gram.

I Asien är det mestadels positivt på torsdagsmorgonen. ASX 200 +0.52%, Nikkei 225 +0.43% och Straits Times +0.19%. I diktaturens Hong Kong faller dock Hang Seng med -0.41% i skrivande stund.

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson försöker sig på skademinimering och menar nu att man inte ska lägga tak på ISK förrän vid 3 MSEK och inte de utredda 100 000:- SEK, men reserverar sig förstås för att förslaget ännu inte är lagt. Hon kallar ISK för skatterabatter, trots att det handlar om redan skattade pengar man slitit ihop. Begreppen hon slänger sig med är vanliga småsparare, men lyckas man få ihop några miljoner ska man alltså straffas av socialdemokraterna. Att kunna köpa en bostad kontant ska man inte kunna göra i Sverige.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Oljan fortsätter uppåt. Helt fantastiskt att det nu satsas på att strypa tillgångssidan. När ser vi det första stora oljebolaget flytta skattebasen till ett mindre nogräknat land?

  SvaraRadera
 2. Sälja produktion som vattenfall har gjord med tysk brunkol. Svenska fått smällen tjeckien ny miljard tillgång i tyskland, bra samvete för svensk politik och ekonom få förklara green paradox till fåtal intresserade.

  SvaraRadera
 3. Törs man fråga var bloggaren drar gränsen för "vanliga småsparare"? Gemene man på Avanza har ju inte en miljon långt mindre tre på sina konton.

  Visst kan det komma att ändras pga inflation och annat men är det 5, 10 eller 25 miljoner som ska vara gränsen så är det inga vanliga småsparare man talar om. Då är det nog snarast samhällets elit. Sen huruvida dessa ska beskattas hårdare är ju en helt egen fråga...

  Men den dagen jag har 3 killar på min ISK då kan jag med stolthet bära titeln "vanlig storsparare" ;)

  SvaraRadera