Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-20 09:19

Om det vore extraval till riksdagen idag, hur skulle du rösta?

Dags för en söndagsenkät med anledning av det politiska läget. Om det vore extraval till riksdagen idag, hur skulle du rösta? Svara nedan.
Valsedlar

Det finns de som spekulerar om extraval utifall att det historiskt unika sker att en svensk statsminister avsätts via en misstroendeomröstning. Normalt avgår man frivilligt innan omröstningen för att låtsas vara ansvarsfull.

Det finns en möjlighet för statsministern att utlysa extraval om han fälls, och med det vore det ju intressant att se hur ni skulle rösta om det var extraval idag.

Inga personuppgifter om dig som respondent sparas, inte ens ditt IP-nr, utan bara ditt svar och tidpunkten för svaret, vilket på inget sätt kan kopplas till dig.

Svara nedan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. "Blankt/röstar ej" har olika innebörd, bägge är aktiva val men av olika anledningar. Väl medveten att dagens system klumpar ihop dessa som "ointressanta" ur "maktens" perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blankt är att man inser att ens röst är meningslös/alla alternativ meningslösa, men man lider såpass mycket av duktig-syndromet/lurad av skolan att man är villig att offra nån timme var 4e år (eller oftare om man kör EU+Kyrko) för att blidka det.

   Rösta är såklart helt meningslöst på individnivå, men inte på gruppnivå.

   Radera
  2. Individualister missgynnas jämfört med kollektivister i en demokrati såsom i Sverige. Det går rätt långsamt, men till slut har kollektivisterna en så tydlig fördel att samhället degenererar och fallerar.

   https://www.youtube.com/watch?v=5VAX3JL_l90

   Radera
  3. Tim: Blankt, jag gillar inte eran cirkus, men älskar att kasta popcorn på clownerna och så hade jag inget vettigare för mig på valdagen.

   Ingen röst betyder att jag representerar mig själv och tar fullt ansvar för mitt eget liv samt respekterar att alla inte tänker likadant.

   Radera
 2. Det blir inget extraval. Presskonferens om 50 minuter kl.11.00 med Stefan och Annie. Lär väl betyda att Annie backar, men får nåt annat köttben istället.

  Glöm inte att Stefan i första hand är förhandlare inte politiker.

  Stefan har säkerligen skickligt sett till att S är "mellanhand" mellan V och C. V fäller antingen alla 73 punkterna i JÖK eller C backar på en punkt och får nåt annat istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Liberalerna får ytterligare ett drygt år i riksdagen innan de fastnar på spärren i valet nästa höst.

   Radera
  2. En till utredning som ska vara klar nästa höst? C inser nog att V kan till nästa val väldigt enkelt argumentera att en röst på C innebär marknadshyror och nu vill C nog helst glömma bort denna punkt.

   Radera
 3. Kommer ytterligare en Coronavåg men en ny variant så känns det inte särskilt ansvarsfullt att anordna ett val där folk ska man ur huse lägga röstsedlar. Inget vidare är det heller med ett svagt maktvaccum om pandemin tar fart igen, det är som sagt inte över.

  Tror därför inte på nyval för närvarande där jag tyvärr får ett bra tillfälle att inte rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har iofs aldrig upplevt någon trängsel runt valurnorna. Och de flesta har väl en vallokal på promenad avstånd.

   Radera
  2. Precis. Mer trängsel på Ica typ...

   Radera
  3. Trängsel på ICA är irrelevant. Trängsel vid valurnorna är relevant ( obs ironi )

   Radera
  4. Trollkung. Instämmer.

   Det var inte någon trängsel senast kring valurnorna på Värmdö heller, pga P-vakter, som gick runt och lappade väljarnas bilar flitigt á 500 kr. Det var ändå bara en tom skolgård med P-platser, som ingen annan var intresserad av under valdagen. Idiotiskt!

   Nej, vi måste åka bil eller med två olika busslinjer enkel väg till valurnan. Eller möjligen gå genom skogen, men den är saboterad pga klumpiga röjningar, så varken orienterarna eller ornitologerna vistas där längre.

   Radera
 4. Kan någon förklara skillnaden mellan presumtionshyran som finns nu på dagens nyproducerade lägenheter och centerns förslag på marknadshyror?

  Är det egentligen någon vidare skillnad mot vad vi redan har idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Presumptionshyran sätts i 15 år för att täcka byggkostnaderna därefter har Hyresgästföreningen företräde att förhandla om hyran. Marknadshyror så sätter fastighetsägaren hyran utan förhandlingskrav.

   Radera
 5. I sann sektorrotation skulle jag gå från KD till V. Ombyte förnöjer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. U-sväng på motorvägen? Respekt.

   Med eller utan handbromsen i?

   Radera
 6. Inget parti eftersom det inte blir något extraval

  SvaraRadera
 7. Nu blev det ett slag i luften för JÖK. Hyresgästerna erbjuds förhandla med fastighetsägarna. Om förhandlingarna inte leder till nåt så blir det som fastighetsägarna vill per automatik.

  Mao bara för fastighetsägarna att förhala till september sen är det i hamn. Är verkligen team JÖK så här korkade på att ta fram lösningar eller är det 1) spelöppning 2) halsstarrig Annie där Stefan redan sagt "att det inte kommer att funka men vi kör väl på det och ser hur det går i diket och sen tar vi mitt förslag om förhandlingar utan automatik" när Annie proppsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bodde förut på en strandtomt på Baggensudden, intill Neglinge-varvet. Ett helt underbart läge, som jag njöt av för fullt, med många helg-promenader på området. Många marinor nedanför vardagsrums-fönstren.

   Dock var spindlarna i det 150 år gamla huset gigantiska och min privata hyresvärd hade redan försökt sälja fastigheten till mig flera gånger, men jag sa tvärt nej varje gång. Han var ökänd för en mängd fräcka affärer, där han hade medvetet lurat folk att köpa grejer, som de inte borde ha köpt eller inte hade råd med eller inte klarade av att hantera.

   Antagligen släppte han in en hel del spekulanter dagtid utan att informera mig, för att sälja hela/halva eller en tredjedel av huset, för att kunna finansiera sitt semester-boende i Spanien.

   Han kom in själv utan att ringa på dörrklockan, när jag låg i sängen med en förkylning och det tyckte jag inte om. När jag sedan en gång hade en förfärlig influensa och gick upp på natten för att koka tevatten, blev de så störda, att min hyra dubblerades i ett slag, som berodde på sjukdom och de knarrande golven, som jag normalt gick på tårna över.

   Hyresvärden tafsade flitigt, vilket jag på nåt sätt anade redan innan jag flyttade in i huset. Det var alltid hans händer på mina bröst, när jag hängde upp tvätt i trädgården, hans hand mellan mina lår på hans 50-årsfest bakom hans frus rygg, eller hans flotta händer på mina lår, när Neglinge Center invigdes. Han föreslog, att jag skulle erbjuda sex mot gratis hyra (senare när han hade nyktrat till, nedtonade han sitt sex-förslag). Jag vågade aldrig berätta om tafsandet för hans fru, för då hade jag flugit ut fortare än blixten. Han var full en stor del av fritiden och även på jobbet och blev ofta avstängd från sitt oerhört viktiga säkerhetsarbete.

   Jag sa upp hyreskontraktet och flyttade, jag kunde inte tolerera sådant. Så jag uppskattar att det finns vissa spelregler för fastighetsägarna och hyresgästerna. Jag hade haft en vanlig hyresläget tidigare, men jag stod inte ut med smuts, spyor, fylla, vandalisering och slagsmål. Därför blev det ett sommarstuge-område för mig istället, ett numera attraktivt villaområde.

   Radera
 8. Privatiseringen av offenltiga sektorn har gått för långt. Jag röstar V.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privatiseringen har genomförts av borgerliga politiker som saknar all insikt om hur den kapitalistiska marknadsekonomin fungerar och dess drivkrafter.

   Radera
  2. OCh det blir bättre när allt är statligt, för de kommer ju inte att stoppa vid välfärdsbolag. Tänker då kvalitesboalg som SJ, PostNord eller varför inte Vattenfall som bränner pengar som att det inte finns en morgondag.

   Radera
 9. Sittande regering har skrivit under på att det är en mänsklig rättighet att få bostad. Det enda sättet att uppfylla de kraven är att ingen med inkomst av förvärvsarbete har råd med hyresrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyresrätt är ett fint ord för långtidsboende på hotell.

   Radera
  2. Att få tak över huvudet är en mänsklig rättighet. Men är det verkligen en mänsklig rättighet att få en attraktiv och billig lägenhet mitt i stan?

   Radera
  3. Det uppmuntrar ju helt klart till välfärdsturism...men visst är det trevligt att ha barnen boendes hemma tills dom förhoppningsvis blir tilldelade en miljöakrediterad bostadsektor nån gång i 40 års åldern...

   Radera
  4. Hur kan en människlig rättighet eller rättighet generellt vara att få något av någon annan där den andra har blivit tvingad att ge detta med hot om våld???

   Radera
  5. Gargamel. När jag jobbade på KS som medicinteknisk ingenjör/sjukhusfysiker på 80-talet, fanns där en trevlig, äldre, förmögen läkare, med närmare 10 miljoner kr på banken. Han sa till mig en gång, hur underligt och orimligt det är att andra, som inte har tjänat ihop hans förmögenhet, ska bestämma över hur hans förmögenhet ska spenderas.

   Jag tänkte att han har en poäng där. Som att t ex en 19-årig, finnig vegan/miljöpartist/vänsterpartist i tajta trikåer, utan en spänn på bankkontot, ska bestämma över hur andras pengar ska användas. Det blev en tankeställare, även om jag inte skulle gå så långt som att kräva en förmögenhet på t ex en mille per röstsedel, så att de rika får en större makt.

   När den här läkaren blev riktigt gammal, finansierade han inköp av avancerad, viktig medicinsk utrustning till sjukhusen och han uppmanade alla läkare/kliniker att söka pengar från hans fond. På det sättet gjorde han en ovanligt fin gärning för sina medmänniskor samt specialister i landet, som kunde utvecklas ännu bättre i sitt arbete med hjälp av den nyaste, bästa utrustningen.

   När jag slutade på KS, bodde han fortfarande i en hyres-personalbostad på sjukhusets område. Han hade inga barn, men talade till mig alltid vänligt, som en jämbördig person, utom en gång när jag berättade en alltför dålig historia och han blev riktigt förbannad på mig. Det kanske ledde till att jag fick boken "The Specialist (PRIVY)", publicerad 1952, med 29 sidor, när jag slutade där. Den boken är visst värdefull!

   Radera
  6. De flesta läkare som jobbade på KS på min tid och som jag mötte i arbetet, var ovanligt fina och sympatiska människor, som brydde sig om sina patienter och personal. Jag uppskattade dem väldigt mycket, liksom alla "syrrorna", som också var hög-empatiska och fina människor. Men de stora nedskärningarna började där redan före finanskrisen och jag insåg att vården skulle drabbas hårt ganska snart, vilket också stämde.

   Radera
 10. Ekonomi.
  Lag och ordning.
  Där hamnar rösten.

  SvaraRadera
 11. Svar
  1. De verkade ju ganska lovande på ytan när de etablerades... https://cornucopia.cornubot.se/2015/01/nytt-borgerligt-parti-alternativ-for.html

   De har förvisso 61K likes på Facebook idag så de gjorde något "rätt".

   Radera
  2. Visst gjorde dom nåt rätt, typ köpte 50k likes.

   Radera
 12. VaR äR mEdbOrgErliG samLiNG dÅ?

  SvaraRadera
 13. Inte säker att jag skulle orka masa mig till vallokalen i september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att politikerna ska lugna ner sig och skjuta upp det här bråket till hösten. Just nu behöver alla, som överhuvudtaget har den möjligheten, att vistas utomhus, simma, träna, sola lagom, träffas med goda vänner utomhus på en picknick-filt med medhavd lunch, jobba i trädgården och sluta grubbla och bråka med grannarna.

   De bör begrava stridsyxan och kyla ner sig i havs/sjö/poolvatten, gärna efter en stund i en het bastu och en kall dryck.

   Radera