Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-10 09:39

Officiell KPIF-inflation föll tillbaka till målet

Den svenska officiella KPIF-inflationen föll tillbaka till målet och landade för maj månad på 2.1%, ner från 2.5% föregående månad. Därmed kan antagligen såväl bolånekollektivet som börsen andas ut, trygg i att det inte blir några ändringar av Riksbankens planerade permanenta krisräntor. Graf nedan.
Har bara förlorat 2.1% i köpkraft senaste året. Yay!
Inflationen föll alltså tillbaka från 2.5% i årstakt till 2.1% rapporterade just SCB.
KPIF tolvmånaderstal 199801 - 202005 Data: SCB

Utifrån redan tidigare fallande marknadsräntor var detta kanske inte så överraskande för marknaden och börsen verkar inte ha reagerat alls, eller möjligen negativt i en redan fallande intradagtrend. Svårt att säga något om.

I alla fall bör detta trygga tvivel på att Riksbankens permanenta krisräntor skulle justeras och därmed glädja såväl bolånekollektivet som marknaderna. För stunden åtminstone. 2.1% kan nog anses vara nära Riksbankens godtyckliga mål på 2.0%, påhittat i en svunnen tid utan permanenta krisräntor.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Då kanske inte maggans utspel om avskaffa ränteavdraget var så otajmat jag först tyckte det var. Man har haft ganska många år på sig att komma med det som inte var precis efter en stor ekonomisk krasch med ökande inflation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir bra när det sker så att de utan sparade medel får högre utgifter när de inte längre kan dra av räntekostnader medan de med medel på banken fortsätter att dra av sina utgiftsräntor mot sina ränteinkomster.

   Jag tror fortfarande inte det är så de flesta ser på nedtrappning eller slopande av ränteavdraget.

   Radera
  2. Bör kunna tas bort till årsskiftet i sin helhet utan att någon ens märker det.

   Radera
  3. Det är ett helt horribelt förslag att man ska betala full skatt på ränteinkomster och inte ha någon avdragsrätt för utgiftsräntor. Om det är det du menar med att ta bort i sin helhet.

   Något sådant skulle definitivt märkas och leda till ramaskri.

   Jag tror det jag beskriver är det som händer om det händer och det är inte så kreti och pleti ser det framför sig och det är en del av problemet.

   Radera
  4. Sänk bara inkomst av tjänst med motsvarande (35 GSEK?).

   Radera
  5. @ Tim - Jag håller med. Arbete är det som ska löna sig. Inte att låna pengar.

   Radera
  6. Man bör ju i så fall även ta bort skatten på inkomst av kapital, eftersom dessa två poster i princip tar ut varandra på makronivå.

   Radera
 2. Vi får nog vänta med utandningen på börsen till USA kommer med sin rapport över inflationen.

  SvaraRadera
 3. KPI är det man vill att det ska vara. Löjligt att någon ens bryr sig om detta mätetal, inte minns hela det ekonomiska systemet.

  SvaraRadera
 4. Bara för att skingra tvivel. Är det KPI:s årstakt vi talar om här ?

  SvaraRadera