Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-29 12:14

Nya rekord för konjunkturbarometern - svensk ekonomi har aldrig varit så här överhettad förr

Som väntat fortsatte svensk ekonomi vara överhettad enligt Konjunkturinstitutets (KI:s) barometerindkator ("konjunkturbarometern"). I själva verket slogs ännu ett rekord och svensk ekonomi har aldrig förr upplevt en sådan här överhettning, värre än den var i maj. Graf nedan.
Överhettad
Överhettningen nådde alltså nya rekordnivåer, trots att tillverkningsindustrin backade något. Även hushållens mikroindex, dvs hur hushållen ser på den egna ekonomin, föll tillbaka. Detta till en punkt strax under gränsen för överhettning.

 Detta kompenserades mer än väl av att bygg- och anläggning, detaljshandel och tjänstesektorn, samt makroindex för hushåll klev framåt rejält. 

Hushållen och bygg ligger nu strax under överhettning och allt annat är redan överhettat.
Konjunkturbarometern sedan 1996.

Skrev jag överhettat? Vi kör väl en gång till. Överhettning.

Enligt konjunkturmodellen är det alltså fortsatt dags att avveckla exponeringen mot börsen och minska risken genom att flytta över till ränteplaceringar. Inget nytt för bloggens läsare. Situationen kan förstås fortsätta ett tag till, men mycket bättre än så här kan det alltså inte bli för företagen och ekonomin, så det är dags att minska risken i investeringarna.

Man ska också komma ihåg att det konjunkturbarometern inkluderar framåtblickande enkätsvar från hushåll och företag, dvs enskilda företag måste inte vara på topp, men framtidstron extremt stark

Och när alla springer åt ett håll, så brukar bloggen öppna en sidodörr och lämna festen lite diskret. Det är alltid bäst att lämna partyt när det är som bäst. Men festen kan fortsätta på topp i flera månader till.

Bloggen återkommer med ett inlägg om de enskilda branscherna, men vi kan väl alla killgissa hur de ser ut. Nämligen ... vänta ... ni vet svaret ... överhettning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Samtidigt med alla flaskhalsar kommer nya idéer och ändrar det gamla. Högt oljepris, 100000 lastbilsförare saknas England, fartygen köar i Kina, värmekaos på andra sidan Atlanten och mycket mer.

  Även vid en nedgång finns vinnare. Enda problemet är att hitta nog många för alla som faller. Vi får nu allt mer för mindre antal atomer och tjänster i bred bemärkelse tar över från enskilda produkter. Upplevelser betyder allt mer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmekaos?
   Du har nog tittat för mycket på Mp-TV (TV4)
   Sommartemperaturer brukar det normalt kallas.
   https://retro.yr.no/kart/#lat=48.86236&lon=-61.34766&zoom=3&laga=temp&baseid=PunktUtlandet%3A4031574&proj=900913

   Radera
  2. Prognos från L-A
   https://retro.yr.no/sted/USA/California/Los_Angeles/

   Radera
  3. Ja just det. Sydamerika ligger ju också på andra sidan Atlanten ;-)
   https://retro.yr.no/sted/Argentina/Distrito_Federal/Buenos_Aires/

   Radera
  4. Frostfritt.

   https://retro.yr.no/sted/Argentina/Distrito_Federal/Buenos_Aires/

   Radera
  5. Men här är det ännu mer frostfritt med 42 grader, ursäkta felposten!

   https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/rekordhetta-i-usa-42-grader-i-seattle/vi-AALzYfA

   Radera
  6. Seattle. +31 grad idag som mest och kommande dagar 26-27 grader.
   Sommarväder ;-)
   https://retro.yr.no/sted/USA/Washington/Seattle/

   Radera
  7. Vill du veta hur det är - och har varit de senaste dagarna - vid USA:s och Kanadas västkust går det att läsa här:
   https://yaleclimateconnections.org/2021/06/the-cool-lush-pacific-northwest-roasts-in-death-valley-like-temperatures/
   "A diabolical mix of heat-producing ingredients came together from Saturday to Monday, June 26-28, to brew up the most spectacular – and dangerous – heat wave ever observed in the Pacific Northwest and southwest Canada. "

   Radera
 2. 29 grader och sol. Munskyddstvånget i Spanien är avvecklat (utomhus). Dos 2 fås i veckan. 60 papp trillar in i dagarna ifrån transportstyrelsen, Till mat blir det Saganaki och Retsina. Till kvällen blir det fotbollsöl och förortspizza. Den lokala konjunkturen är det inget fel på.

  SvaraRadera
 3. Riktigt orolig för oljan tbh.
  Är väl bara en tidsfråga innan oljan når 200 dollar, och vad händer då...
  Ickelänk iea.org/reports/world-energy-investment-2020/fuel-supply

  SvaraRadera
 4. Att minska sin exponering mot aktier kanske bara gäller dom som planerar att gå i pension i närtid. De som har 30 år kvar kanske ska fortsätta sin resa med att låta globala aktier vara deras sparande. Forskning har väl ändå visat att försöka tajma marknaden inte är någon bra ide.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett litet förtydligande bara. Helt ok att ha i åtanke.

   Radera
  2. Det var ett litet förtydligande bara. Helt ok att ha i åtanke.

   Radera
 5. Hur väl har konjunkturmodellen fungerat då? Den startade i januari 1996? Om man satte 1000 kronor i januari 1996 på Stockholmsbörsen, vad hade man haft idag om man låtit dem ligga passivt i en OMXS indexfond respektive om man gått in och ur indexfonden mht konjunkturmodellen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid någon modell eller investering som är bättre än en annan. Om din investeringsmodell inte är den bästa så varför ska man lyssna på dig.

   Konjunkturmodellen handlar om att reducera risk. Kan man få samma avkastning med lägre risk så sover man helt enkelt bättre. Många får ju dessutom panik när deras portföljer halveras och säljer allt, och missar sedan uppgången.

   Radera
  2. Precis, vill man sova dåligt så investerar man i krypto. Galet hög volatilitet och har öppet 24/7. En knapptryckning på f5, kunde slå rätt hårt. Förbjud skiten

   Radera
  3. Finns det data på att konjunkturmodellen presterat en högre sharpekvot historiskt då? Har fullt respekt för att jaga riskjusterad avkastning kontra maximal vinst, särskilt närmare pension.

   Men det finns å andra sidan gott om forskning och statistik som talar emot marknadstajming och aktiv aktieförvaltning.

   Radera
  4. En sådan modell är orimlig av naturen. Konjunktursmodellen är väl för att undvika dalar, på bekostnad av att missa den tidiga uppgången. Går kanske jämt upp, men man ska inte underskatta en god natts sömn. Killgissar lite här, men då jag inga pengar har, så ligger jag utanför börsen igen

   Radera
  5. Ja precis. Det är jag med på och riskjusterad avkastning är ju inte fel.

   Men finns det data på att det stämmer när man testar modellen retroaktivt? Det är just huruvida det är en killgissning eller inte jag vill åt.

   Radera
  6. @Cornu Jag menade inte att ifrågasätta även om jag kanske lät kritisk i tonen. Jag var mer nyfiken på om du gjort någon sådan sammanställning. Eftersom att jag i grunden är riskavert har jag legat ute från börsen mer än jag borde. Nu är jag och min sambo i ett skede i livet som kräver mycket likvida medel men annars har jag ingen annan strategi än att månadsspara till indexfond. Vi borde dock öka den månatliga avsättningen.

   Det är en strategi som känns bra för mina nerver. Jag satt kvar i båten under corona-nedgången och det är klart att det kliade i fingrarna att sälja och att andra som sålde och köpte vid rätt tidpunkt fick bättre avkastning, men jag hade förmodligen sålt och köpt vid fel och ha mindre än jag har nu.

   Radera
 6. Innebär konjunkturmodellen att du viktar om Lysa till 100% räntor eller är det endast grav övervikt räntor, typ 80/20?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gått från 80/20 till 50/50. Går kanske ner till 20/80 längre fram.

   Radera