Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-06 21:46

Nationaldagssalut med 24 cm kanoner på Oscar II Fort - världsrekordförsök

Idag på nationaldagen gav Oscar II Fort i Göteborgs hamninlopp sig på ett världsrekordförsök genom att för första gången försöka avfyra salut med bägge 24 cm kanonerna på fortet. Film nedan.
Laddning pågår
Det privat ideellt drivna museumet Oscar II Fort, som förvaltar Älvsborgs fästnings (ej Nya Älvsborg eller Gamla Älvsborg) största fd fort, Göteborgs motsvarighet till Bodens fästning, gav sig idag på ett försök att avfyra bägge sina 24 cm kanoner i en nationaldagssalut.

Stena Line styr undan

Det är första gången i modern tid som bägge kanonerna avfyras, sedan de återförts till fortet efter att ha varit flyttade och varit en del av kustartilleriet på Hisingen fram till modern tid. Utifrån den nya grupperingsplatsen längst västerut på Hisingen vid Hästevik kunde de under andra världskriget därmed nå ytterligare ett antal kilometer längre ut på svenskt territorialvatten än från Oscar II Fort. Som del av Batteri Torslanda försågs de med bland annat 20 mm pansarplåt, skydd i berget av servis och ammunition, samt kamouflage, samt hade upp till 25 km i räckvidd med ny ammunition. De var inte heller synliga från havet, utan arbetade helt med indirekt eld och främsta hotet var därmed flyg. De togs ut ur kustartilleriorganisationen med 1958 års försvarsbeslut för att ersättas av sjömålsrobot, men fortsatte vara aktiva i krigsorganisationen som lokalförsvarsförband fram till 1966, men avsedda för att ge artilleriunderstöd till markförband i Göteborgsområdet i händelse av krig, istället för att agera kustartilleri. De stod dock kvar på sina platser i Torslanda fram till 1999, och bergrummen användes som stabsplatser, förläggning och krigssjukhus. Läs mer här.

De står nu åter på sin ursprungliga platser mitt emot Göteborgs Hamn.

Sista förberedelserna

Tidigare har man traditionsenligt avfyrat salut sina två 15.2 cm kanoner, och så även idag klockan 14:00. Men klockan 15:00 idag gjorde man ett världsrekordförsök i salut genom att försöka avfyra bägge 24 cm kanonerna.

Det fanns förstås en viss risk att bakstyckena kanske skulle hamna om inte inne i Göteborgs garnison, så i värsta fall kanske i centrala stan, för att inte tala om vad som kunde hända med åskådarna. Dock verkar åtminstone den här bloggen ha överlevt världsrekordförsöket.

Första gången någonsin kanonerna avfyrades tidigt 1900-tal så krossades samtliga fönster i Långedrag, så därefter anmodades lokalbefolkningen hålla sina fönster öppna när Älvsborgs fästning övade med kanonerna, som hade upp till cirka 20 km i räckvidd. Med öppna fönster så blir trycket lika stort på bägge sidor om glasen, och de krossas därmed inte av tryckvågen.

Film från nationaldagsfirandet och världsrekordförsöket nedan.Det blev även en fin ring från den ena kanonen, som höll sig intakt i flera minuter, medan den svävade uppåt över Göteborg.

Blev en fin ring från den ena kanonen. Diameter på bilden cirka 30 meter, höjd kanske 200 m

Oscar II Fort har återigen öppet för besök den 3:e juli, 7:e augusti och 4:e september, inklusive fortet inne i berget. Man kan även arrangera exempelvis personaldagar eller andra större evenemang för kunder. Väl värt ett besök för den som vill ha en helt unik upplevelse.

Flaggan hissad på fortets hjässa med Göteborgs Hamn i bakgrunden
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. I Belarus är det däremot ganska "normalt": https://www.youtube.com/watch?v=J-PmITXlkgU

  SvaraRadera
 2. Lite synd bara att kanonernas självsänkande lavettage inte kunde återställas när kanonerna kom tillbaka till fortet. Det var en rätt häftig anordning om jag fattat saken rätt.

  SvaraRadera
 3. Eftersom detta skedde i Göteborg - hur många ordvitsar om "kanonevenemang", "pangsuccé" osv hördes i publiken? Jag kan tänka mig att en hel det Göteborgsgubbar får riktigt ordentlig feeling på skämtfronten av sånt här.

  SvaraRadera
 4. Vid förevisning finns alltid ängslan för klick.... iaf när man är skjutledare/förevisningsansvarig. Skönt att allt gick enligt plan.

  SvaraRadera
 5. Tänk att en så stor smäll ändå kan framstå som en fjutt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man är nära kanonen, så känns tryckvågen och ljudet på låg frekvens helt annorlunda !! Mikrofonen i en mobiltelefon eller videokamera tar oftast inte upp så låg frekvens ! Därför låter det "fjuttigt" hi

   Radera
 6. Påminner om en gammal film, Kanonerna på Navarone!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tänker jag alltid på Bismarck av någon anledning.
   https://www.youtube.com/watch?v=oVWEb-At8yc

   Radera