Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-03 09:50

Maggan lägger nytt bud - tak på ISK på "stora förmögenheter" om 3 MSEK

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppger nu att man inte alls tänker begränsa ISK till 100 000:- eller 200 000:- SEK. Istället vill man lägga taket på 3 MSEK för att "inte ge sig på vanliga småsparare". Hon kallar dock ISK för skatterabatter trots att det handlar om redan skattade pengar och att barnen lär sig mer i skolan om man begränsar ISK.
"Så här mycket ska degen jäsa innan den ska in i ugnen."
Lösningen på skolans problem med undervisningen stavas alltså ta på ISK vid 3 MSEK.

Frågan är då om det även blir ett tak på kapitalförsäkringar på samma nivå, vilket skulle ge möjligheten att ha 6 MSEK i deklarationsenkelt kapital. 

Att ha 3 MSEK, vilket idag inte ens räcker till att köpa en bostad åt en familj i en mellanstor svensk stad innebär enligt Magdalena Andersson "stora förmögenheter". Det ska helt enkelt inte gå att spara ihop till en bostad, utan man ska låna pengar.

3 MSEK innebär inte ens att man är miljonär, dvs har åtminstone en miljon dollar, euro, brittiska pund eller schweizerfranc och kan titulera sig miljonär med internationella mått. För ingen blir imponerad internationellt av svenska kronan. Ska småvalutor räknas så är man ju miljonär om man har 100 000:- SEK. Miljonär i ryska rubel, alltså.

Man ska också komma ihåg att S nu snackar om dubbelbeskattning av miljonärer - först ska ISK toppas ut på 3 MSEK, och sedan ska man ovanpå detta införa den sk miljonärsskatten eller snarare återinföra förmögenhetsskatten.

Ett tips är ju annars att om man landsförvisar alla som har för mycket pengar, så försvinner klyftorna i landet när de rika sparkats ut och Sveriges problem blir därmed lösta och att "barnen behöver lära sig mer i skolan" får sin lösning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

74 kommentarer:

 1. Bloggaren löste hela problemet i en mening. -Deportering av rika.
  Lars for president.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framgångsrika skapar per definition klyftor så bort med kommande Spotify m.m. Visserligen betalar dessa skatt och skapar arbetstillfällen men det är ändå ideologiskt dålig. S, var försiktig med vad ni önskar er - det kan slå in

   Radera
 2. Det är precis som du säger. Om man förmår rika flytta ut ur landet så minskar klyftorna av sig själva och allt blir bättre!

  Detta är socialdemokratin från sin sämsta sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller den bästa... Vissa verkar har väldigt svårt att förstå att kommuner, landsting och stan skapar väldigt lite pengar som inte är lånad. Det är i stället för företagen som generera skatteintäkter.

   Radera
  2. En annan långsammare, men ofta föredragen i socialistiska länder, metod att jämna ut skillnader är att göra så att ekonomin krymper.

   Radera
 3. Ja, då försvinner Sveriges problem. Men är det rätt av Sverige att skyffla över våra problem till andra länder? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore mycket osolidariskt av övriga länder i närområdet att inte ta sitt ansvar för de ensamkommande miljonärerna. Vi måste alla dela bördan!

   Radera
  2. Jo det är säkert bättre på andra sidan ån.
   En brasklapp. Ta höjd för de stigande matpriserna som taktar upp 39.7% på årsbasis.

   Radera
  3. Apapap, Östergren för i helsike inte slänga dig med Brasklapp så där ;-)

   Radera
  4. Östergren, 39,7%? Själv stuvar jag om i matpåsen, så att min kasse står still i pris. Kör dansk ost numera t ex.
   Booli + 50K idag. Betalt för att bo helt enkelt. Avgiften till föreningen sänks 1:e Juli med 10%, eller runt 6500kr per för min del. Deflationen är brutal här :)

   Radera
  5. Brasklapp. Sorry 😅 Wow. 39.7 procent är dagens siffra för de internationella matpriserna på årsbasis.

   Radera
  6. Vad synd, jag hade annars sett fram emot nästa farsot framdriven av nåt bältdjur som förirrat sig in i nån sydostasiatisk gris- och fladdermusfarm.

   Radera
  7. Jepp det gick visst att förändra världen genom intag av en dåligt eller rare lagad fladdermus

   Radera
  8. Östergren, stämmer säkert. Finns mycket pengar att spara dock, genom att välja likvärdiga alternativ. Trist grönsaker är dyrt, nu somras det dock för sparrisen, synd bara att sparrisfestivalen är inställd. Bananfesten verkar dock hållas

   Radera
  9. "Bananfesten" - är det Pride som avses eller är det AIK:s supporterklubb som har ett arrangemang?

   Radera
  10. "Bananfesten utspelar sig på Bananen – det stora grönområdet som skär genom området – och äger i regel rum i början av juni: en tredagarsfest med massor av aktiviteter för alla åldrar. Här kan man bland annat se på Banancirkus, uteslutande bestående av barn från området. De repeterar in sina nummer under våren med stöd av våra egna regissörer, scenografer och kostymörer och gör alltid bejublade föreställningar."

   http://www.djingis.se/kultur-fritid/bananfesten/

   Radera
  11. https://www.youtube.com/watch?v=FXlXQNIoqMI

   Radera
  12. Hmm, verkar inställd. Hittar ingen om det. Pesten du vet.

   Radera
 4. Hur stor del av befolkningen har 3MSEK sparat på detta sätt? Det tillskott som detta ger till statskassan går inte att mäta på tredje siffran ens. Ren symbolpolitik för att signalera till sin väljarbas att "vi klämmer åt de rika"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "5% av spararna" har jag för mig att det sades i Rapport igår. Antar att det innefattar privatsparare i ISK/KF vilket det finns runt 3 miljoner av om jag inte missminner mig.

   Radera
  2. Det är 1% av kunderna hos Avanza som har 4 mkr eller mer i sparande inklusive pension hos Avanza specifikt.

   Radera
 5. Runt 1/3 av allt ISK kapital förvaltas i depåer med värde över 3Mkr (inkluderar väll även de första 3Mkr).

  Ingen referens på ovan, men tror mig läst det i någon artikel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror mig läst.
   Upp med bevis.

   Radera
  2. Innan någon läser det som att 1/3 av alla depåer är på över 3 msek, förmögenheten är inte normalfördelad...
   Sverige är ett skatteparadis för rika och det ska vi vara glada för.

   Radera
 6. Så en ISK på 3MEUR är fortsatt skattebefriad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej alla isk beskattas ju redan idag från första kronan.

   Radera
 7. Blir intressant att se hur de tänkt lösa problemet med de som har saldo nära 3 mkr där ett innehav sticker i värde så hela ISK:n övertrasseras.

  Jag föreslår tvångsförsäljning, beskattning av saldo och 30% vinstskatt. Samt en extra straffskatt för barnens skull.

  Det skulle vara häftigt.

  SvaraRadera
 8. Det tragiska i sammanhanget är att S kan säkert komma att klämma dit medelspararen som jobbat som tjänsteman/kvinna och lyckats skrapa ihop lite kapital men både dom och de ultrarika vet att dom kommer aldrig någonsin ever i helvetet komma åt dom.

  Dom riktigt rika har redan vunnit och skrattar gott åt symbolpolitiken som bedrivs idag, inte bara i Sverige, samtidigt som de bläddrar i katalogen och väljer ut nästa lyxyacht eller sportbil.

  Jag hade gjort precis samma sak i deras skor...

  SvaraRadera
 9. Well, tror Maggans mod att sticka ut hakan med lite reformfrågor kan gå hem i stugorna. Alla drömmer vi väll om djärva politiker i dessa tider? Smart drag för att locka vänsterväljare tillbaka, preppa inför C-allians, samt föra in debatten på en spelplan där man har större chans att vinna. Tror S är sjukt ointresserade att SD sätter agendan en valrörelse till. Önskar konstruktiva motdrag ifrån dom konservativa, hade kunnat överväga annat än en blankröst om diskussionen inte handlar om språkkrav, mobiltelefonförbud i skolan, "hela landsbygden ska leva (sänkt bensinskatt)", gnäll om kärnkraft mm igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om allt annat är lika i samhället en kommande mandatperiod förutom att en rad skatter höjs, är det de tyngsta skälet att rösta på S?

   Radera
 10. Om vi bara kan påföra lite skatt på miljonärerna ska ni se att de slutar att skjuta på varandra i Hjällbo. För S är det och har alltid varit viktigare med relativ än reell "fattigdom". Om det inte är storleken på hastigheten utan distansen mellan individerna som är problemet kan man lika gärna lösa det genom att sänka farten på den snabba som genom att öka farten på den långsamma. Ernst Wigforss i ett nötskal.

  SvaraRadera
 11. Man måste förstå att definitionen av "rik" bland sossarna är alla som klarar sig utan bidrag.

  SvaraRadera
 12. Kommer även pensionskapitalet ingå i det paketet eller är det endast privat sparande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goofy, du får räkna med att Slösa går vinnande även denna gången. Spara i Rolexklockor istället.

   Radera
  2. Wow, Så fort du köpt din Rolex tappar du minst 30% så nej tack. Dessutom betalar man överpris på guldet i Rolexen.

   Radera
  3. Goofy. Det är alltid utbud efterfrågan.

   Radera
  4. @Östergren: Nu när vi konstaterat att folk använder bostaden som bankomat är det alltså den 5 åriga bostadsobligationen i kombination med utbudet av klockor som är vägledande i prisutvecklingen på Rolex klockor.

   Radera
  5. Goofy. Det är bara att konstatera. Vi är inte med i matchen.

   Radera
  6. @Östergren: Wow bör ju passa på att sälja X antal klockor ur sin Rolex-samling. Ifall oblisen ökar sjunker ju priset på Rolexen.
   Inte mitt problem. Jag har varken några pengar, aktier, eller tillgångar om man inte räknar humankapitalet som en tillgång.

   Radera
  7. Btw, Är humankapitalet undantaget från miljonärsskatten?

   Radera
  8. Ska tipsa Magdalena om IQ-skatt. Mitt förslag är att alla betalar sin IQ i procent vilket är rättvist och bra och gör att du och jag får behålla nån procent. Värre för bloggens elit som alla snittar runt 119 likt Astrid Lindgren.

   Radera
  9. Vilka sossefasoner. Medel IQ ligger ju på 103 i Sverige.

   Radera
  10. Erkänns nu att det där var det bästa jag skrivit?
   Gudomlig rättvisa och vi får som sagt en slant över.

   Radera
  11. Härligt att för en gång skull gynnas av att bli plottad längst ut i vänsterkanten på en normalfördelningskurva.

   Radera
  12. Du är en inspirationskälla. Har redan börjat planera vad jag ska göra med mina SEKetas som blir över. Efter 1 Juli är det ju förbjudet för mig att bjuda Wow på en bärs på uteserveringen men Foodora kanske funkar fortfarande.

   Radera
  13. Medel IQ i Sverige ligger väl på 99 vill jag minnas.
   IF (intellektuell funktionsnedsättning) inkluderas i riskgruppen.

   Själv är jag vaccinerad :-). Så Goofy, du kan bjuda mig men du kan inte själv vara med. Känns det bättre ifall jag skickar ett vykort ifrån Riverian?

   Radera
  14. @Wow: Vilken tur att dom som leder utav IF då dör ut i Covid. Då kanske IQ snittet ökar i Sverige. Win-win både för folket och finansministern.
   Skicka gärna ett vykort från Danmark så skickar jag ett från Medelhavet :)

   Radera
  15. Sveriges snitt-IQ gick ner rejält när Anders Nissen gick bort i veckan.
   Otrolig man, blev väldigt illa berörd av hans bortgång.

   Radera
  16. Ingen aningen vem Nissen är. Borde jag veta det?
   Goofy, det blir Danmark med. Älskar Köpenhamn och dess olika stadsdelar. Men med passen på plats tills semestern 18 Juli -> 4v så blir flyg och Europaresor med lånade fjädrar 😎✈️🏖💰💸

   Radera
  17. Vi som lider av IF blir ju vaccinerade. Inte en chans att medel IQ här är 119. Killgissar på 110 i bästa fall. Bara det är väldigt högt. Staden jag bor i har högst andel Mensamedlemmar, så jag pratar alltså om Stockholm. Misstänker att Uppsala eller nån annan universitetsstad ligger på andraplats.

   Radera
  18. Glömde ett ”inte” ovan. Bor alltså inte bland dumma Stockholmare, nåja ni är säkert snälla 🍻

   Radera
  19. I min bok var han Sveriges bästa VD inom fastigheter. Gjorde även en stor insats för svenska handbollslandslaget som ordförande.

   Radera
  20. https://www.fastighetsvarlden.se/fokus/portratt/hojer-varningsflagga/

   Radera
  21. I din bok ja, döda träd nja. Är ju next level Nasa här 😅. Nä böcker behövs säkert för den som behöver tankehjälp. Inget fel med detta. Fiction och kioskböcker är dock inte min grej, läser enbart faktaböcker. Lajbans eller hur... säkert trevligt för vissa, som nöjer sig med det. Hade jag nöjt mig som en enkel prepper så hade jag gjort det valet. Nu är det dock roligare såhär, samt att preppern förlorade tyvärr... igen. Det blev ingen bubbla denna gången heller...

   Radera
  22. Bubblan smäller när ni inte anar. Jag kilgissar på 2023-2025. Jag tar höjd för det redan nu. Vi får se. Jag har haft rätt nästan alla ggr. Både om börsen och den sk. bostadsbubblan. Nån hamnar då med Svarte Petter.. De flesta andra går vidare några år senare, likt 90-talet.

   5Nu kommer dock politikerna avvärja bubblan, då den är för stor för att få spricka på riktigt. Varav mina ekonomiska tips tycks gälla ett tag till... För min del blir det då en tidig pension vid 55 år, alltså om 12 år. Goofy får sen räkna mina Rolex klockor :-). Just nu är det noll, då jag turligen satsade på krypton för några veckor sedan. Sen checkade jag ut med det väntade börsfallet...

   Radera
  23. Ja Goofy får lära sig av dom bästa och markettajma han med.

   Radera
 13. I morgon kommer det en fredag eftermiddag. Dessutom är det skolslutsvecka på många håll + ökad frihet att supa till rejält efter lindrade coronarestriktioner.

  Således ett alldeles utmärkt tillfälle för regeringen att lite i smyg släppa någon väldigt obehaglig nyhet som de vill skall försvinna ur flödet så fort som möjligt. Så där som politiker runtom i världen numera gör på fredageftermiddagar. Det här med miljonärskatt luktar avledningsmanöver värre än granngårdens grisskitbrunn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är redan fullt på uteserveringar här i staden, är ju sol och 25grader. Kanske blir vaccinpass till uteserveringar, för att hålla grupp 4 i schack. Lämpligtvis infört 1:e Juli

   Radera
  2. Gissa citatet där Damberg recenserar sin egen insats "Men det här året har hittills börjat mer positivt än förra året, säger Damberg till TT."

   Radera
 14. Tak på 3 mkr funkar fint. Det är bara att teckna kapitalförsäkringar på ungarna. KF måste vara bäst så slipper man böka med att deklarera för dom. Man får dock ombalansera tillgångarna innan de fyller 18 år annars kanske de super eller knarkar upp degen.

  SvaraRadera
 15. Den här bloggen borde belysas mer så att fler får upp ögonen om vad som händer där ute i samhället. Ibland skriver bloggaren fullkomligt briljanta texter.

  SvaraRadera
 16. Fiffigt att först daska ut 100 000 - 300 000 och därmed orsaka någon slags ramaskri och sen "pudla" med 3 000 000 och få de flesta att tystna och tänka "Jahaaa först vid tre miljoner. Shit va nice jag klarar mig."

  Sen går skiten igenom åsså kan man börja hyvla ner taket pö om pö.

  SvaraRadera
 17. Men vad händer med kapitalförsäkring? Jag gissar att de har tänkt att ge sig på det också?
  Och om jag nu skulle flytta pengarna till ett VP konto och sen tar hem en vinst om 35 år vad hjälper det nu? Jag förstår inte riktigt nyttan i det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Degen måste in så den kan slösas bort på en vuxen mellan 23-65 som inte kan försörja sig själv trots att vederbörande inte har någon funktionsnedsättning.

   Radera
 18. Man kan väl alltid också starta X antal aktiebolag, som vardera har 3Msek i kapitalförsäkring, inlånat från ägaren?

  Låt maggan sätta spelreglerna, så går vi nog runt dom sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom på i natt hur dumt mitt förslag egentligen är... Jag skulle kunna radera det, men låter det ligga kvar som en påminnelse till mig själv atttänka efter lite innan man skriver.

   Radera
 19. Inte för att jag gillar Magdalenas förslag, men om man vill använda ett smeknamn istället för Magdalena, så skriv Magda, inte Maggan. Magda är vad hennes vänner från exv Handels säger. Maggan är inget hon lystrar till. Skriver man Maggan visar man bara att man saknar personkännedom om henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skule jag bry mig om vad Maggan lystrar till eller ej?

   Radera
  2. Fru M är kvar i sin roll som skattefogde, hon har inte satt sig i rollen som finansminister. Det är problemet inte vad hon kallas av sina kompisar.

   Radera
 20. Undrar just hur många av de svenska löneanställda som sitter i fällan av de statliga normerna.
  Så snart du kommer i åtnjutande av bostadsbidrag har du fastnat i något som betyder att du får lika mycket att röra dig med efter att hyran är betald som alla andra som också får bostadsbidrag.
  Det är den ultimata utjämnaren av (netto)inkomstklyftorna. Och där slutar ditt självstyrda liv. Där slutar din valfrihet. då är det väldigt lite du kan påverka i ditt liv.

  SvaraRadera
 21. Kanske någon har koll på hur många svenskar som har +3mkr i ISK/KF?

  SvaraRadera