Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2021-06-24 13:53

Kraftiga säsongsmässiga uppgångar i Stockholms bostadbubbla under maj - näst kraftigaste uppgången i maj någonsin

Bostadsbubblan i Stockholm fortsätter att pumpas upp kraftigt enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex. Normalt ska maj vara en neutral månad utan i princip några prisförändringar, men i år fortsatte priserna uppåt i högt tempo. Uppgången i maj var den näst högsta någonsin.
Kanske inte Stockholms kommun, men åtminstone Solsidan
Lägenhetspriserna i Stockholm steg hela +0.99% kvalitetsjusterat under maj månad. Snittuppgången sedan 2005 är bara +0.03% och normalt avmattas lägenhetsmarknaden från april till juli. Men så icke i år.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex lägenheter Stockholm till och med maj 2021

Tvärt om vände alltså den normalt fallande trenden upp i maj. Inte sedan 2007 har lägenhetspriserna i Stockholm stigit så mycket procentuellt i maj månad.

För villor var det likartat. Normalt stiger villorna +0.23% i maj månad, men ökade nu +1.77%. Även det var den näst största uppgången i maj någonsin, även om det förra rekordet på +2.19% var från år 2020 när villa- och distansarbetshetsen på grund av Wuhan-pesten drog igång.
Samma för villor i maj

Det finns alltså ingen hejd i uppgångarna i Stockholms bostadsbubbla, utan det verkar snarare bli extremare. Nu återstår att se om ens juni månad kommer bjuda på nedgångar, vilket är fullt normalt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Tveksamt ifall Juli bjuder på nedgångar. Huspriserna börjar bli helt galna dock. Senaste tiden har 10-åringen sjunkit och inflationen gått ned i USA, så att räntan skulle punktera bubblan närmsta året känns inte rimligt. Jag killgissar på en korrigering 23/24, utifrån det handlar jag. Hoppas nämligen kunna fynda lägenhet till barnen om 3-4 år hos kronkalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tänker du skall få priserna att gå ned 23/24? Hög arbetslöshet kanske? Eller KPI inflation?

   Radera
  2. Inflationsförväntningar som påverkar 10-åringen vilken i sin tur slår direkt på KALP:en är därmed lånelöftsbeloppen. Behövs inte så mycket, sen krävs lite psykologi. Sen blir det åka av

   Radera
  3. Meh..? Stort utbud av bra lägenheter hos kfm skulle innebära att det inträffat något slags katastrof med många hemlösa som följd. Tror inte att vare sig du eller barnen skulle uppskatta problemlägenheter i problemföreningar i problemlägen....

   Radera
  4. Räcker med ett litet utbud. Föreningen får man såklart genomlysa innan affär. Bra förening och bra läge är ett krav

   Radera
 2. Har sett några fullständigt vettlösa budgivningar här på Värmdö bl.a. när bekanta sålde sin villa på Ingarö för några veckor sedan. Utlagd för 10 MSEK, bjöds upp till 13,15 MSEK på några dagar. Myrvägen 13 på Ingarö om någon är intresserad av vad man får de pengarna. Orimligt bortom all sans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden har aldrig fel säger man.

   Radera
  2. Marknaden löser allt sa man väl innan experimenten med skola och omsorg. Nu vet vi bättre

   Radera
  3. Inte marknaden, snarare Riksbanken som m.h.a. bostadsobligationer trycker in pengar via bankerna.

   Radera
  4. Skulle inte marknaden ständigt blåsas upp skulle medelklassen bli purken och rösta fel i nästa val.

   Radera
  5. Det är inte bara Ingarö, utan flera områden på Värmdö, som har en rykande åtgång på villor och sommarstugor. Det kan delvis handla om den nya Skurubron, som på sikt tar bort de ständiga propparna i trafiken. Utbyggnaden av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka Forum och på sikt till Orminge, Gurraberg och Värmdö Marknad gör också sitt till.

   Hugade spekulanter kommer t o m objudna och går runt på tomterna, som hos en bekant på min gata. Mäklaren och spekulanten gick runt på tomten och tittade igenom alla fönster på bottenvåningen. Den mäklaren borde få sparken pga dålig mäklarsed.

   Radera
  6. Denna hugade spekulant har tidigare försökt köpa min fastighet tre gånger och han och hans fru betedde sig arrogant och otrevligt mot mig. De bodde förut bredvid mig och grann-relationen försämrades med åren.

   Häromdagen pratade jag med en granne, som avslöjade, att de hade bildat "en elit-klubb", som ska försöka göra sig av med alla oönskade grannar på området. Ett sätt är att göra en inkomst-koll på folk, för att se om de har ekonomi för att fortsätta att bo på området. Sedan försöker traktens stora byggfirma köpa dessa tomter, för att sedan riva de gamla stugorna och bygga ett nytt, ljust och fräscht jättehus.

   En sådan omformning av området höjer dess status och driver upp marknadsvärdena. Man vill behålla de mer välbärgade grannarna, som kan kosta på sina fastigheter dyra byggnadslösningar och plantera fina trädgårdar. Alla störande element, gamla, halta och lytta, eller eller folk med stökiga trädgårdar ska bort, t ex genom utfrysning. Jag fick en liten chock.

   Radera
  7. #Marjatta L

   Var uppmaningen att "öppna era hjärtan" inget man tog till sig?

   Radera
  8. Grannen som gjorde reklam för deras elit-klubb, tyckte att "jag skulle säga två ord till kompisen Jar-Jar Binks, och då skulle han försvinna, för sådana element som han ville de inte ha på området (han har haft två stroke, men det är inte hans eget fel, däremot är det den här grannes eget fel att han är en idiot). Jag sa, att J-J gör ett mycket bra arbete på fastigheten och ska ingenstans. Grannen hade även andra galna synpunkter, som jag också avvisade, "Elitklubb", fy fasiken!

   Radera
  9. Om detta som nick Marjatta L beskriver är sant, vilket jag inte har anledning att betvivla, så återkopplar väl detta på ett fantastiskt sätt till föregående inlägg om "Flykten från Stockholm" (minus Snake Plisken).

   Bara att pumpa upp värdet på din fastighet, sälj till någon utvald i begåvningsklubben elit och se ut något nytt där grannarna går att prata med!

   Radera
  10. Carl-Fredrik. Tydligen inte. J-J är infödd svensk, trots alla skämt om att kompisen "Jar-Jar Binks" är från planeten "Naboo". Dessutom har han jobbat häcken av sig och levt ett ordentligt, skötsamt liv.

   Även jag jobbar hårt och nu aviserades höstens jobb med det sedvanliga tillägget "extremt brådskande, produkterna behövs så fort som möjligt". Jag är dock från Helsingfors och inte infödd svensk.

   Radera
  11. Brasklapp. Vi älskar den här fastigheten och jag vill inte pröjsa en massa reavinst-skatt efter 33 års ägande. Vi får helt enkelt förtränga "Elitklubbens" existerande. Vi har kanske blivit deras "tarmludd". Det finns fortfarande några bra människor kvar på området, nånstans... Båtklubben är full av fantastiskt bra folk, åtminstone.

   Radera
  12. @wow
   Vad menar du med experimenten om skola? Har flyttat två barn ifrån kassa kommunala skolor till engelska skolan och är innerligt glad att jag fick den möjligheten. Man kan diskutera detaljer men önskar mig inte en framtid där staten är huvudman för allt (tänk SJ, PostNord, vattenfall mfl).

   Radera
  13. Experimenten att riskkapitalister driver skolan med framgång. Riskkapitalbolaget TA Associates ägde tidigare Engelska skolan och tjänade en miljard på affären. Nu ägs Engelska skolan av Luxemburgregistrerade fonden Paradigm Capital. Det är ju lätt att få bra betyg där, så många föräldrar är säkert nöjda. Sen cherry-pickar man såklart barn också (vissa barn kostar mer än andra).

   Hoppas dina barn slipper lex-John Bauer på gymnasiet. D v s att skolan sattes i konkurs och ungdomarna fick vänta på plats till nästa läsår.

   Huvudmannen för skolan är kommunen. Men borde såklart vara staten. Vi ser ju idag skillnaden på Finland som drog lärdom av de Svenska skolorna tidigare. Men Finland körde vidare i samma hjulspår när Sveriges skola kommunaliserades. PISA-resultaten är rätt tydliga. Vad gäller Engelska Skolan, så triumferar de inte direkt. Förutom med för höga betyg i relation till de nationella proven.

   Att du vill privatisera elnät, skolor, sjukhus, järnvägar etc får stå för dig. Blev visst inte så bra.

   Radera
  14. Marjatta. De där typerna du beskriver finns överallt.
   De känns igen på taskig klädstil (GANT och loafers).
   När de inte terroriserar sin omgivning med att leka överklass (fast de på sin höjd är övre medelklass) hittar du dem på golfbanan eller fulla i baren där de drar sexistiska skämt från 80-talet.

   Radera
  15. Inflation även i betyg. Vem anställer någon bara för att dom har höga betyg? Verklig kompetens behövs tydligen inte längre.

   Radera
  16. Golfbanan finns här intill... några grannar åker nedför backen till banan i en golfkärra. Får man verkligen köra med golfbilar på vanliga vägar (även om det är korta snuttar)? Fast härute finns numera ingen polisnärvaro längre.

   Radera
  17. Att försöka styra vilka grannar som får bo kvar på området, påminner mig om någonting som hände i Europa 1938. Är den här "Elitgruppen" ens laglig? Jag har hört talas om den under ett annat namn redan för flera år sedan, det är en sluten Facebook-grupp. 71 villaägare på området tillhör gruppen. Förmodligen inte så många stug-ägare (området var förut ett sommarstuge-område).

   Grannen tillhör denna grupp och jag har lagt märke till att de helt slutade hålla kontakt med oss för ett par år sedan, vilket jag tycker är enbart positivt, pga deras många klagomål tidigare. Plus att de lånade vårt släp med sig till Västkusten, utan en krona för slitage av däck och lager. De lånade förut våra verktyg och lämnade vissa av dem aldrig tillbaka. De bad kompisen J-J ofta om hjälp med sjösättningen av deras motorbåt. Deras hyresgäst har vänt sig till oss under de senaste åren för hjälp med några saker och hon är trevlig.

   Att konfrontera dem är nog en dålig idé, det kan resultera i att man får sina prydnadsbuskar kapade längs med rötterna eller bildäcken sönderskurna.

   Radera
  18. Marjatta. Ägna ingen energi åt de där människorna, de är inte värd det.

   Radera
  19. Jag trodde att det kunde handla om hets mot folkgrupp (i det här fallet mot en med funktionsstörning efter två stroke, dvs glömsk). Men folk med funktionsstörning räknas inte med i hets mot folkgrupp.

   Skyddet mot hets mot folkgrupp gäller idag ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck. Personer med funktionsnedsättning saknar däremot skydd.

   Den allt hårdnande attityden i samhället mot personer med funktionsnedsättning visar att skyddet nu måste utvidgas.

   Den här grannen påstod, att min kompis var för dålig för att bo kvar på vårt område.

   Radera
  20. Östergren. Du har alldeles rätt!. Den taskiga grannen som berättade för mig om ELIT-klubben, har själv varit arbetslös i ca 5 år, liksom hans fru. De bor i ett hus, som "vilar" ovanpå 15 m lera och när huset (då var det bara bottenvåning) byggdes, "pålades det" med buntar av armeringsjärn, najade ihop med tråd, och de sjönk av sig själva. Senare byggdes en övervåning, trots att många byggkunniga grannar avrådde.

   Sedan skaffade de en markpool på tomten, också trots avrådan av byggkunniga på området, och den stora grävmaskinen, som skulle gräva hålet i marken, sjönk ner i gropen och fick bärgas.

   Torpa-grunden rasade sedan på två ställen, när trä-däckets plintar föll ner i pool-gropen en efter en. Frun i huset skrek förtvivlat under byggtiden. Jag passerade huset på vägen till och från jobbet dagligen och såg trädäcket att sakta glida neråt i gropen bit för bit.

   Nu säger de att poolen är rutten och behöver bytas ut, den har stått i vatten, särskilt som den ständigt gående dräneringspumpen har lagt av, eller det har blivit stopp i slangen. Kan de kanske få problem att finansiera bytet?

   Det har spekulerats hejvilt på mitt område, vad som kommer att hända, när naj-trådarna, som håller ihop buntarna med armeringsjärn, rostar sönder och huset sväljs sakta av kärret, som det är byggt på. Jag får trösta mig med den tanken.

   Radera
  21. Jag undrar, om ELIT-gruppen är någon slags modern variant till Ku Klux Klan? Inga vita lakan med hål för ögon och inga färgade offer. Men någonting gemensamt verkat de två företeelserna ha. "Övertala" människor att flytta (särskilt gamla sommarstuge-ägare). Trakassera. Mobba. Hota. Det måste finnas motsvarande ELIT-grupper i samhället även under modern tid. Danderyd? Lidingö? Djursholm? Solsidan?

   Radera
 3. Anekdotisk så tycker jag inte söser om söder har några rekordpriser, det lullar på... Men det är mycket smålägenheter här, av den sort folk hellre flyttar från än till.

  SvaraRadera
 4. Österåker: Ombyggda sommarstugor utanför detaljplan budas upp med 3 miljoner på en förmiddag. Svårt att hitta en vettig villa under 10 miljoner numer.

  Lätt upp 30% på ett år. Det verkar vara många ifrån city som hittar hit numer.

  Börjar ana en viss tveksamhet. Lite sämre objekt får bud under utgångspris och vissa blir inte sålda alls. Bra objekt drar iväg flera miljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatteparadis vad gäller att äga fastigheter i Sverige vs EU-15. Hoppas vi får en mer rimlig fastighetsskatt växlat mot lägre skatt på värdeskapande arbete.

   Radera
  2. Många fastigheter på mitt område på Värmdö säljs för 10 mille/styck numera.
   Vi föredrar att renovera och bygga ut i små etapper, när vi har kommit på, vilken funktion vi vill ha. Då söker vi oftast två bygglov åt gången, pga grundavgiften på 10.000 kr. Vi maxar ofta vårt ROT/RUT-avdrag.

   Radera
 5. Fortfarande billigt med hus i bra lägen. I en situation med räntekostnad på cirka 0kronor så blir kostnaden för ett hus i princip underhållskostnaden på några tusenlappar i månaden. Allting talar för att priserna kommer takta på uppåt i oförminskad styrka, alla budar till sin maxgräns och den gränsen går upp i takt med prisökningarna eftersom det nästan alltid finns någon med egen bostandvinst med i budgivningen. Ett självspelande piano.

  Det finns också en anledning att bonava, JM osv inte bygger några hus, det är mycket mer lönsamt att dunka upp en massa lägenheter eller täta radhus. Redan där finns svaret på vad som är över/undervärderat, BR/småhus. Det som håller tillbaka huspriserna är egentligen bara kalkylräntorna på 6-7% och de kommer justeras ned framöver i takt med att 0-räntevärlden cemeteras.

  I USA har man börjar se att institutioner och företag köper upp även privata hus för att hyra ut. Ganska bra deal om du kan hyra ut ett hus för 25-100k/mån, lägga några tusen på underhåll och lånar till 0% ränta. När kommer första svenska bostadsfonden inriktad på vanliga villor tro? Då kan vi få se prisökningar på riktigt, under tiden, fynda på.

  SvaraRadera
 6. tja 10 mille i lån och 1% ränta ca 8500kr i månaden, många som lätt kan betala den kostnaden, men går räntan upp några % så blir det svettigare, men då lär man inte vara ensam med de problemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det börjar storma så vill man sitta i den största båten, tillsammans med alla andra bolånetorskar. Staten kommer nämligen inte låta just den båten sjunka. Det finns oändliga krafter att ta till, inklusive men inte begränsat till, hundraprocentiga ränteavdrag och låneinflatering. Jag skulle vara mer rädd för att sitta i cash-is-king-båten.

   Radera
  2. Mja jag skulle nog vara mer rädd som bolånetorsk för om staten misslyckas, vilket staten kan göra, så finns det ingen som kommer till undsättning. Även om sannolikheten är låg så finns den där, och därför kan bolånetorsken aldrig slappna av.

   Radera