Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-07 15:35

Konjunkturbarometern per sektor - i princip inget kvar i lågkonjunktur

Enligt konjunkturbarometern för de enskilda detaljerade sektorerna fanns i princip ingen sektor kvar i lågkonjunktur i maj - inte ens hotell & restaurang, trots att restriktionerna ännu inte hade lättats förra månaden. Samtidigt är alltså ekonomin mer överhettad än någonsin tidigare.
Konjunkturbarometern enskilda sektorer i maj 2021 Data: Konjunkturinsitutet

De enda sektorer som fortfarande är kvar i djup lågkonjunktur (-10 eller värre) är partihandel med livsmedel, dvs återförsäljarna till hotell & restaurang, samt faktiskt dagligvaruhandeln, dvs livsmedel till privatpersoner. Man får förmoda att partihandeln med livsmedel kommer rycka upp sig i juni med eftersläpning från att besöksnäringarna nu återhämtar sig. Utifrån anekdotiska observationer nu i juni så lär restaurangbranschen hoppa upp i överhettning när junisiffrorna presenteras.

Både hotell och restaurang, som varit bland de hårdast drabbade av coronakrisen är nu i högkonjunktur, dvs går kraftigare än medel av alla mätningar tillbaka till mitten av 90-talet. Den enda tjänstesektorn som upplever lågkonjunktur är förvaltare av fastigheter.

Det är förstås helt orimligt att ekonomin upplevs så här extremt positivt någon längre tid, men det kan mycket väl fortsätta ett antal månader. Kanske innebär sommaren en viss paus, för att det sedan ska dra igång rejält igen till hösten, men sedan lär det svalna av i takt med resursbrist över hela brädet - kapital, personal, råvaror, produktionskapacitet med mera - ger sig till känna. 

Samtidigt finns det mer för ekonomin att ta inom främst tjänstesektorn, där överhettningen än så länge bara hittas i förlagsbranschen, finans och resebyråer.

Och hur man ska kunna undvika att inflationen sticker iväg med fortsatta krisräntor under den största överhettningen av svensk ekonomi så långt mätningar gjorts lämnas som en övning åt Sveriges Riksbank.
Fiskebäcksbadet, Göteborg, nationaldagen 2021
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Kanske lite off topic men det skall bli intressant att se hur bristen på halvledare kommer påverka konjukturen framöver. Någon här som har någon åsikt i ämnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen har redan priserna på begagnade bilar stigit, eftersom det är sådana leveranstider på nybilar pga biltillverkarnas avbeställningar av chip förra året. Hur SCB ska få bort det ur inflationen är oklart.

   Radera
  2. Jag gissar att den värsta bristen redan passerat, så snarare så att ökade leveranser kommer stärka konjunkturen framöver.

   Sedan så är det ju även lång väntetid på Playstation 5, så folk får faktiskt jobba när de är hemma. Bra för ekonomin.

   Radera
  3. Svårt att se halvledarbristen minska samtidigt som allt fler produkter utrustas med chip. Ny produktionskapacitet ligger flera år bort.

   Radera
  4. Det är väl oftast inte näringslivet som säljer begagnade bilar till konsumenter så dessa ingår väl inte i KPI-korgen Cornu?

   Radera
  5. Vet inte, jag köpte min av en bilhandlare.

   Radera
  6. https://www.scb.se/contentassets/a1e257bb3a574420b9d3f2ff59851c0a/pr0101_staf_2020_kk_200219.pdf

   "Begagnade bilar
   Intressepopulationen utgörs av samtliga inköp av begagnade bilar av hushåll
   från företagssektorn. (Försäljning mellan hushåll ingår per definition inte i
   KPI.) Begränsningen till 2-5 år gamla bilar i målpopulationen motiveras av att
   det är vid denna ålder begagnade bilar typiskt sett säljs av företag till hushåll."

   Radera
 2. Helt anekdotiskt har det i slutet på förra veckan lättat upp väsentligt gällande leveranser på laptops till köpare I Sverige. Beställningar lagda i februari länder nu. tidigare har det varit försening på försening. Men nu är det en månad före tidigare utanonserad leverans. Verkar som Kina kommit ikapp snart.

  SvaraRadera
 3. Inflationen är låg för att man vill det, inte för att den har någon koppling till verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är väl främst att man fokuserar enbart på konsumentprisinflation som morötter och platt-tv, medan man struntar fullkomligt i penningmängdsinflation och tillgångsinflation som är betydligt viktigare och helt uppenbart årligen stiger med tvåsiffriga tal sedan länge.

   Radera