Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-01 14:51

Kära avlyssnade politiker: Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta

USA har via Danmarks signalspaningsförband avlyssnat politiker runt om i EU, inklusive Frankrike, Tyskland och Sverige. Det avslöjades redan i höstas att USA via Danmark bedrev industrispionage mot Saab för att kunna konkurrera mot Gripen vid försvarsupphandlingar. Men till de nu avlyssnade svenska politikerna kan man bara hälsa att "den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta".
Dansken
Floskeln om rent mjöl i påsen är ju vad svenska folket får höra när politikerna vill skärpa avlyssning och övervakning av svenskar.

Kort sagt väcker detta frågan vad för smuts är det svenska politiker hade i sina påsar eftersom de nu är upprörda och rent av protesterar? Eller är det kul att avlyssna svenska folket, men inte så himla kul att själv bli avlyssnad, kanske?

För övrigt, om man kan bli avlyssnad är det frivilligt eller så har man stor begåvningspotential med tanke på hur lättillgängligt stark klientsidekryptering är idag.

I övrigt skrev bloggen redan för typ 5-10 år sedan om att USA:s industrispionage mot Sverige hotar svenska jobb, via bland annat förlorade upphandlingar. Det är rätt trist när konkurrenten alltid lägger sig under i pris och alltid kryddar sin offert lite mer än vad det svenska alternativet gör. För övrigt en stark anledning till att svenska myndigheter och kommuner aldrig ska använda amerikanska molntjänster, inklusive Microsoft Office 365 - om man inte vill att NSA ska läsa konkurrenternas offerter i upphandlingen så amerikanska bolag kan prisa in sig. 

Men den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Förutom sitt jobb när det slås ut av spionagebaserad konkurrens. Sedan vore det ju skittrist om USA lämnar uppgifter till någon politikers motståndare om t ex valstrategier, till förmån för den man vill se vid makten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. ”De här är frågor hur den djupa staten skall fungera” - Peter Hultqvist i SVT 2021-05-30
  Som sagt - konstigt att politikerna inte förstår att det är för deras egna bästa att USA avlyssnar dem?!?

  SvaraRadera
 2. Nämen!!?!?!?! Danskar är lömska jävlar med egenintresset först, vem visste det?

  Enkelrikta Öresundsbron tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och skiten de släpper ut riskerar att hamna i Skåne.

   https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/danskt-bajsvatten-forsar-ut-i-oresund

   Radera
  2. Cornu: eeeeh, båda?

   Observer: Hände inte exakt samma sak typ förra året?

   Radera
  3. Nästan exakt ett år sedan:

   https://www.nyteknik.se/miljo/danskt-bajsvatten-kan-na-svenska-badgaster-inte-vettigt-6995847

   Nån form av dansk tradition kanske? Jul, nyår, dronningens födelsedag och så givetvis bajsvatten-dagen som infaller sista vardagen i maj varje år.

   Radera
  4. Det var väl gnäll då.. Så de sköt på det lite..

   Radera
  5. FÖr Danskar går en pungspark mot Sveriege före sina egna intressen. Tror inte de har mycket för Ryssar och Kineser men ibland har man gemensamma intressen och då gäller det att passa på. All skit som AstraZenica (som när det passar danskar är Svenskt) är jag övertygad om att det är andra makter som matat brasan och som Danskarna såg chansen att elda på ytterligare.

   Sen har vi det senaste som bloggen belyser, inte fan tar en Dansk bort chansen att ge Sevnsken en pungspark även om de som tjänar på det är ryssen och Kina. De fick hypris eller feeling som en expert sade.

   Radera
  6. Sen har jag svårt med gemener och versaler... dessutom lite upprörd.

   Radera
  7. Jo, som du skriver så har det hänt förr, och kommer sannolikt att hända igen. Man kan ju alltid hoppas på att skiten hamnar på den danska sidan. Men utan att veta dagsläget med vindar och strömmar, så är det nog mer sannolikt att det hamnar i Skåne?

   Radera
  8. Tja, isen lade sig ju inte i år heller, så dansken fick förbli under danskt styre ett år till.

   Radera
  9. @T: Detsamma gäller ju så klart mest sannolikt också även om det inte kommit ut ännu. Dvs. att USA avlyssnar danska politiker genom samarbetet med FRA.

   Hultström hänvisade ju till sekretess så fort den frågeställningen kom upp i agenda. LOL

   Radera
  10. Vi skickade ju ner lite käk åt dom från Öland så när det är uppkäkat så märks det nog!
   För övrigt luftade F17 sina nya Gripar idag, sjysst attityd på dem!

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. @Klarsynth, ja det tror jag också, men min poäng är att danska underättelsetjänsten inte kunde låta bli att läcka, ungefär som när man va liten och skvallrade runt med hemlisar.
   Poängen är ju att berätta en hemlis för någon annan är ju oftast att få någon slags fördel. FRA är således mycket mer professionell än danskarnas dito, danskarnas deras längtan att få ge grannlandet en pungspark är så stark så att de läckte(men kanske kan slå tillbaka?).
   Sverige är således väldigt mycket mer proffessonella när det gäller underättelse, danskar ska hålla sig till affärer, där slår ingen dem.

   Radera
  13. Nu var det ju iofs inte bara Sverige som USA spionerade på via Danmark utan Tyskland, Frankrike och Norge med. Många länder som Danmark pungsparkat med andra ord.

   Radera
  14. Ja de glömde att de får med tyskarna att göra nu, det glömde de nog i upphetsningen, så bästa Sverige kan göra är att göra ingenting förutom att poppa popcorn. För en gångs skull sket danskarna i det blå skåpet.

   Radera
  15. Det kanske är där Bajsmannen kommer ifrån.

   Radera
  16. Med tanke på att Malmö, Europas mest misskötta stad, ligger bara en kvarts resa från Danmark - så har jag full förståelse för att de avlyssnar precis varenda svensk - politiker såväl som andra. Och kom inte och säg att detta skulle vara något nytt - Piratpartiet avslöjade den totala globala avlyssningen redan för femton år sedan. Frågan är väl egentligen mer om Kina och Ryssland har hunnit ifatt?

   Radera
  17. Visst är det så otroligt bekvämt att kunna skylla alla missförhållanden i samhället på en enskild stad eller kommun och fortsätta leva sitt strutsliv.

   Radera
 3. Viktig information skickar man väl inte över nätet hur som helst, ej heller lagar man den i molnet och gör man det bör man kanske se över sin organisation.

  SvaraRadera
 4. Denna nyhet kom inte som en överraskning. USA håller på att förfalla och försöker göra allt för att skydda sig. Det är mer danskarna som man irriterar sig över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länder har inte vänner - de har intressen. Ibland har flera länder liknande intressen och samarbetar under en kortare eller längre tid.

   Alla spionerar, i mån av resurser, på alla andra. Hela tiden. Vad tror ni FRA sysslar med?

   Radera
 5. Är det verkligen någon som blev förvånad över att USA spionerar på Sverige? Att danskjävlarna (citat Ernst-Hugo RIP) var inblandade aktivt, ja det kanske var lite konstigt men inte att USA gör det. Vi har ju trots allt riksdagsmän som åkt till Ryssland för att träffa Edward Snowden och uttryckt sig citat "Jag berättade att jag känner stor respekt för det han har gjort" och Snowden är väl lite ansedd som en fiende till staten USA?

  Inte heller är jag speciellt förvånad att NSA höll ett öga på Merkel givet Northstream och hur den ledningen skulle kunna ge Lill-Putte leverage mot Tyskland.

  Vidare har vi ju i Sverige regeringspartier som USA definitivt anser märkliga!

  Vänder man på det och tittar på det ur USAs perspektiv så vore det nog märkligt att inte hålla en öga på läget här. Som Bloggaren också skriver så har de sedan länge haft ett öga på vår industri så vi inte tar för mycket affärer på bekostnad av USAs (klart NSA sköter detta då det för sjutton är industrin som tillsätter presidenten). Det här är således varken chockande eller något oväntat!

  Sen är det naturligtvis förfärligt och allt det där och jag är naturligtvis jättekränkt och kommer självklart klippa till med en arg tweet i sann svensk politkeranda möjligen kommer jag också vara "concerned", om jag nu hade haft twitter dvs. men jag litar på att Carl Bildt (ni vet the "Medium size dog with big dog attitude") han med "limited political skills" sköter det jobbet åt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Industrispionage ingår officiellt och formellt i NSA:s uppdrag. Inget överraskande alls.

   Radera
  2. Valfusk utomlands med. Inrikes gör man givetvis inget sånt.

   Radera
  3. Förlåt, valpåverkan.

   Radera
 6. Jag funderade igår vad tanken var med avlyssningen.

  Att det var industrispionage var inte min första gissning.

  Min första gissning var att det var för att se om politiker i dessa länder fick påtryckningar från andra länder som Kina och Ryssland.

  Om vi leker med tanken på att en politiker på ministernivå blir kraftigt komprometterad av Ryssland eller Kina - hur skulle det upptäckas?

  Det är ju otroligt känsligt så jag tror varken SÄPO eller MUST aktivt avlyssnar politikers privata konversationer. Vem vet - tidigare avgångar kanske har berott på "tips" från amerikansk underrättelsetjänst.

  "Öhm du - detta är egentligen inte vår sak men...."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju ett parti där folkvalda uttryckt starkt gillande för Putin.

   Radera
  2. Industrispionage och terrorstöttningsavlyssning är ju ändå två helt olika saker även om den utförs av samma "firma".

   Sveriges regering och riksdag skänker massor av pengar till
   terrorstämplade organisationer - självklart skall USA då avlyssna varenda jäkla riksdagsledamot och regeringsminister. Det vore ju tjänstefel annars.

   Radera
  3. Ja, det är en intressant "demokrati" vi lever i. En vasallstat till USA där vi vackert får dansa efter deras pipa och inom givna ramar.

   Svenska hockeyspelare i Nordamerika brukar ju kallas "Chicken Swedes" som alltid fegar ut när det hettar till. Är nog en ganska lämplig benämning på vårt land och folk när det gäller utrikespolitik med. En chihuahua som skäller som en pitbull. Tills dess husse tar den i kragen.

   Radera
  4. [email protected] V? Och vänsterfalangen inom S?

   Radera
  5. Absolut Gargamel, det är vänstern som är dom onda:

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rapport-1984

   Radera
  6. https://www.svd.se/sd-medger-problematisk-hallning-till-ryssland

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/J1Lnom/sds-agerande-i-eu-beskrivs-som-fasansfullt

   Radera
  7. Historiskt sett har det varit sossar på vänsterflanken som varit påverkade av KGB eller rentav KGB agenter. De länkar du skickar ben säger inte någonting om huvida SD är påverkad eller går Rysslands ärende, att man i EU-parlamentet röstar så som man förväntar sig att ryssar tycker är en svag anklagelse. NATO motstånd och nedrustning är däremot ett mycket stark indikation på KGB inflytande. Jag tror att de här ryss-smetningen är ett villospår för att få bort fokus från dom verkliga Moskvavännerna.

   Radera
  8. KGB har inte funnits på 30 år. Räcker väl med att konstatera det egentligen, så kan vi lämna resten av ditt inlägg åt sitt öde.

   Radera
  9. KGB=eller det som trätt in i dess ställe. Bara för KGB är borta officiellt betyder det inte att Ryssland påverkar andra nationer på liknande sätt. Du är rätt naiv om du tror att rysk påverkan slutade när muren föll och organisationer inte namnges på samma sätt längre

   Radera
 7. Kekkonen hade alla sina viktiga möten i sin bastu. Lätt att inspektera efter medförde utrustning och mötena blir inte så långa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En internetkabel är nog ungefär lika sårbar även om den börjar i en bastu.

   Radera
  2. Bastuklubben Fritt Finland. :-)

   Radera
  3. Kekkonen var känd för att slänga mycket vatten på stenarna och skålla skinnet på ryssarnas ryggar. Mycket Koskenkorva på det och "a vot"! Det är inte mycket utrustning som klarar av den hettan. Ungefär som farsan, som inte gick in i bastun, om det inte var minst 100-120 C därinne.

   Radera
 8. Är det rimligt att anta att NSA har "råkat" avlyssna Finland å Baltikum lite när de fått låna kablarna som går från Sverige vidare österut? Kanske finns fler hundar begravda? Kanske inte gräva för mycket...

  SvaraRadera
 9. Hur kan ens Danmark ha tillgång till Svensk telefontrafik? Går allt i klartext i fibern? Det känns som något gått fel långt långt innan svensk trafik hamnat i Danmark.
  Vilken gymnasieungdom som helst kan sätta upp en krypterad koppling idag. Vad håller telefonbolagen på med egentligen? Är det ens lagligt att inte skydda kunddata bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. NSA har alltså mer än dubbelt så stor budget som hela vår svenska försvarsmakt, årligen. Det skulle möjligen kunna vara så att de utvecklat ett eller annat verktyg för att knäcka eller kringgå krypteringar på olika sätt för de pengarna, men det är bara en gissning.

   Radera
  2. 1. Vilket fabrikat är det på Svenska politikers tjänstetelefoner.
   2. Vem levererar transmissionen.

   Ett "vanligt" mobilsamtal är endast krypterat i radiolagret . Det förekommer ingen end-to-end kryptering per automatik.

   Radera
 10. Man får ju bara hoppas att Svenskarna inte tar till sig "Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta" såsom en ny standard och därmed anser att spionage och kontroll vare sig det är från utlandet eller vår egen regering kan accepteras enligt den devisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Cornu-logik är det helt ok så länge jänkarna gör det (de goda), men ajabaja om det finns ens "tillstymmelse till att det skulle kunna vara tekniskt möjligt" att Kina/Ryssland (de onda) gör det.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sedan länge legio på självaste Sweclockers, en gång i tiden ett vattenhål för Piratpartister och likasinnade. Nu blir man fullständigt idiotförklarad ifall man deklarerar att man avstår Windows 10 pga spionage/integritet. Skiftet hände redan för nästan ett decennium sedan. Så det är kört.

   Radera