Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-21 11:30

JÖKen gol och dog

Så vart vi av med minoritetsregeringen regeringen Löfven för stunden. Demokrati, som det kallas. Framför allt är vi av med det destruktiva MP, vilket var viktigare. Men bollen har pyspunka i svensk sportboll, så vi får se var detta landar.

Mästerförhandlaren Löfven blir därmed historisk som den förste statsminister som varit så inkompetent att han röstats bort.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

124 kommentarer:

 1. Undrar om Löfven såg det här komma måntro ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror han blev kränkt iaf.

   Radera
  2. Jag tänker att det nog bara är ett räkneexempel.

   Radera
  3. Han tyckte åtminstone definitivt inte att det var OK

   Radera
  4. Frågan är om det är "heelt oacceptabelt" eller bara "oacceptabelt".

   Radera
  5. Ge karl en kokt korv med bröd så blir han glad igen.

   Radera
 2. Ja herregud så dumt, vad har Lööf&Löfven egentligen gjort för att rädda det här? V var ju tydliga sen innan Dadgostar tillträdde om att marknadshyror var "oacceptabelt" som det så populärt heter. 76% av C-väljarna vill dessutom inte ha några marknadshyror så det hade ju varit en enkel sak att backa på med hänvisning till det.

  Löfvén kanske bara "äh, skiter i det här nu. 7 år får räcka, när ska man hinna fiska och måla sommarstugan?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven kanske har detta i sin masterplan, C förlorar mest på detta och S återkommer i en ny konstellation med V+S+MP om valresultatet går deras väg.

   Radera
  2. Löfvén startar korvkiosk bakom Rosenbad...

   Radera
  3. Sjunkbomben. exakt vad ja tänkt.
   Dom är luriga de där sossarna.

   Radera
  4. +1
   Turboprop, du har en poäng där.

   Radera
  5. Ok, men varför nu? Man kunde väl gjort det här för 1,5 år sen?

   Radera
 3. Och upprepar från kommentar föregående blogginlägg:

  Fait accompli ... Juridiskt och Parlamentariskt oantastligt! ... Och återstår då för Dadgostar och Vänsterpartiet att förklara för sina väljare vad man vunnit på att öppna för en högerrreaktionär Regering som endast kan fungera med aktiv medverkan från ett främlingsfientligt och löntagarfientligt parti under ledning av Herr Åkesson...

  Samt naturligtvis i motsats till Bloggaren att min åsikt är den att Stefan Löfven har, givet omständigheterna, visat sig vara en synnerligen kompetent Statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Löfven behöver ju dock också förklara varför marknadshyror var värt att förlora makten för. Till förmån för en "högerreaktionär" regeringen

   Radera
  2. Ett revolutionärt parti behöver naturligtvis ha starkare skiljelinjer att definiera sig själva emot, inte minst internt, för att hålla ideologin levande.

   Om man tittar på framgången för SD:s "det är vi mot 7-klövern" från V:s perspektiv så kan det ju inte sitta väl med dem att 20% av folket faktiskt ser dem som ett parti vilket som helst bland 6 andra.

   Detta återställer den normala ordningen - nu har vi åter ett "vi-är-inte-som-de-andra" på vardera ytterkanten.

   Radera
  3. Ur V:s synpunkt behöver det inte vara dåligt. Det beror på om V får större förtroende i opinionen (vilka de nu snor väljare av) liksom ifall tex borgerliga partier tappar eller att främst C, L och MP tappar röster till bla S och V. Detta bör ju ses ändå tillsammans med valkampanjen 2022.

   Det är ju tänkbart att både V och S växer som resultat av detta:
   V för att man står på sig för sina principer.
   S för att man kan återkomma friare inför ett val och ej vara bundna av ett impopulärt förslag, särskilt om det innebär politiskt att genomföra högerpolitik ur en intern S-väljares synvinkel.

   Men det gäller att inte glömma den väljarskaran som är rätt flexibel som hoppar mellan vilka de röstar på liksom blankröstarna som kan vara många.

   Radera
  4. Nja Chiefen, jag måste inte hålla med dig om Löfven. Han är faktiskt rätt kass som statsminister och som ledare för S. Även om jag inte röstar S så måste jag säga att några godbitar har dom haft (enligt mig då):

   - Göran, han hade i vart fall lite nypor, var inte så jävla PK och kunde åka iväg utomlands och ta lite plats.

   - Tage, pragmatiker som kunde både agitera och samarbeta. Tillika en skön humor.

   - Per-Albin, med all rätta kallad landsfader och hans folkhemsprojekt är det sista spännande politiska projekt som det här landet sett.

   Palme då, enligt mig en charlatan, vars politiska arv vi aldrig kommer att få se nyktert på p.g.a. hans minst sagt tragiska frånfälle.

   Men en sak ska jag ge dig, Steffe är faktiskt rätt skicklig vid förhandlingsbordet.

   Radera
  5. IngeGlid: S har inte framlagt något förslag om marknadshyror.
   Det är V som väljer att framställa det som sin verklighetsbild och skule det leda till en högerreaktionär Regering så vilar ansvaret därför på dem!

   p.s. Och har just sett och avhört pressträff med Dadgostar ... Stackars människa ... Det verkar som om det just gått upp för henne vad det är hon och hennes parti ställt till med ... Rent ut sagt gav hon intrycket av en förskrämd barnunge som lever i den naiva tron att gjort går att göra ogjort.

   Radera
  6. Problemet med Löfvén är han inte är kapabel att ta i något förrän det är för sent, och då med silkeshandskar. Precis allt är ideologiskt för sossar, även om verkligheten gång på gång visat att det inte fungerar. Som tur är är det mest snack och ingen verkstad och det är väl ända behållningen.

   Radera
  7. chiefen, nu är det ju Stefan som ställt till detta. Dadgostar har varit tydlig med var vänstern står. Stefan kunde valde att syna vänstern och förlorade.

   Trist inställning att du håller henne ansvarig för att andra röstar på SD. Inte värdigt en demokrati.

   Radera
  8. Wow: Ur min synpunkt synnerligen enkelt ... Det har aldrig varit frågan om marknadshyror ... något som endast existerat i V´s fantasier ... Det är frågan om att V i sin enligt min mening erbarmliga analys och tolkning av sin egen reservation vid regeringsbildningen nu öppnar för en högerreaktionär Regering stödd på och villkorad av SD. ... Det och ingenting annat!

   Radera
  9. Tveksamheten inför "marknadshyror" och utredningar överensstämmelse med verkligheten kan enligt min uppfattning härledas till debaclen kring friskolor, fri sjukvård o dyl. De reformer a har inte hållit vad man lovar, därav anas rätteligen ugglor i mossen nu.

   Radera
  10. S avsatte statsminister Löfven är djupt inkompetent, han har inte lyssnat på ett parti som han är beroende av, utan förutsatt att de gör som S tycker. Om VPK mot förmodan misstolkat vad S sagt så ligger dessutom förklaringsmissen på S. Nu var det ju så som VPK sagt med den sk förhandlinge, så har alla medier inkl agendadagiset SVT/SR tolkat det.

   Radera
  11. Fri hyressättning, marknadshyra, potato, potato. Fullt medveten om att det bara gäller nya hyresrätter i nuvarande förslag, och att det inte ändrar mycket i praktiken. men V har ju varit emot även detta.

   Radera
  12. Precis som Ingeglid skriver, V är även emot fri hyresättning i nya hyresrätter. Jag är väl medveten om att de är detta det handlar om i ett första skede. Som sagt, S försökte trolla bort V, nu får de ta konsekvensen av sitt handlande.

   Radera
 4. Guldläge nu för en ny regering att hoppa in i vad som förhoppningsvis är pandemins slutskede och ta åt sig äran för att vi är fullvaccinerade.

  SvaraRadera
 5. Det var ruter i Nooshi! Löfven såg det inte komma. Han var van vid dörrmattan Jonas. Tycka vad man vill om V, men skit har de fått svälja. Nu tar de inte mer. Bra Nooshi! Nya spelregler i svensk politik nu! Gamla sanningar gäller inte längre. Annie avlööfades idag. Det är hon som nu är ytterkanten i svensk politik.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Så var Statskuppen fullbordad.. hur stor är sannolikheten att det utlyses Extraval i dessa tider?

  Vad var det egentligen som stod på det där "pappret som ingen kommer få läsa" , som Jonas sa innan han smet ut bakvägen med enkel biljett och utnämning till Ambassadör (=långsemester) i Vietnam som tack för hjälpen att möjliggöra JÖK:en.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jP5bje/sjostedt-om-hemliga-dokumentet-lite-minnesanteckningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjöstedt är inte ambassadör.

   Radera
  2. Nej det är ju Frugan hans som blev Ambassadör, jag hade fel :)

   Vill fortfarande veta vad han kom överens om med Löfvén...

   Radera
  3. Alltid finska pinnar till kaffet?

   Radera
  4. Fortfarande faktafel. Hon var redan ambassadör (sedan 2019) när Jonas slutade som partiledare i Oktober 2020. Men det är väl för djävligt ändå.

   Radera
  5. Håll ögonen på bollen, vad fick vänstern till att "offra sina vönsterideal", få Jonas att avgå (ta en paus?) som partiledare, få fram en ny "stjärna" som sen fäller den tidigare uppggjorda överenskommelsen,vid en specifik given tidpunkt i framtiden.... visst gillar jag en bra konspiration...

   Mina faktafel ang. timingen angående Ambassadörsposten tar jag på mig ,denna "nyhet" presenterades i samband med att Jonas "avgick"

   Radera
  6. ... uppenbarligen en "rökridå" ;-)

   Radera
  7. Stefan, Jonas flyttar väl till rätt statsskick. Nu kan han ju studera hur det fungerar i praktiken på plats :)

   Radera
  8. "HANOI. I höst lämnar Jonas Sjöstedt opinionsframgångarna och jobbet som partiledare för att flytta till den kommunistiska enpartistaten Vietnam.

   Bland framtidsplanerna finns ett eget kafé.

   I Hanoi väntar hustrun Ann Måwes diplomatliv och barnen, men också en stad så förorenad att man inte ens kan gå ut.

   – Vi längtar efter honom, säger hustrun ambassadör Ann Måwe."

   Egenföretagande i en kommunistisk enpartistat, "en stad så förorenad att man inte ens kan gå ut", det låter som en ett drömställe ;)

   Radera
  9. https://www.expressen.se/nyheter/har-ar-sjostedts-nya-liv-i-vietnam-vi-langtar/

   Radera
  10. Brasklapp. Jag växte upp i Finland och det fanns inga "finska" eller "svenska pinnar" där. Vi åt inte mycket kaffebröd överhuvudtaget. Om jag fick lite "droppbröd" till 1. maj någon gång, var jag överlycklig.

   Istället för läsk drack vi "mjöd"/"sima", som var en jäst citrondryck, som gick ner i benen och inte i huvudet. Det kunde man dricka året om eller bara till den 1:a maj.

   Pålägg till brödet hade vi inte heller, utan "överläppen" skulle få duga som pålägg (f.ö. skottarnas, smålänningarnas och Viktväktarnas favorit-pålägg.) I Finland är smålänningarna ersatta med "laihialaiset", från orten "Laihia", där folk sägs vara extremt snåla.

   Den godaste maten och de bästa tillbehören togs alltid fram, när pappas karelska släkt, dvs krigsflyktingarna eller "de evakuerade" ("evakot") från Karelska Näset, kom på besök. Då hade vi alltid fest och vi fick riktig mat, gjord på dyra ingredienser. Annars "krigskost", som redd potatissoppa med benbitar med minimala köttsmulor på och en bit rågbröd till.

   En rolig grej är att Karjala (Karelen)-öl ofta kallas för "evakko" i Finlad. Testa att beställa en "evakko" på en finsk krog någon gång, så får du en Karjala-öl i handen.

   "De finska pinnarnas ursprung har inget med Finland att göra, enligt historikern Dick Harrisons artikel i Svenska Dagbladet. Han menar att liknande kakor funnits såväl i Skåne som i Norrland och att det är svårt att säga var de har uppkommit."

   Radera
 8. Verkligheten kommer till slut ifatt en handlingsförlamad statsminister/regering som hellre sätter lögn och partipolitisk spelteori framför pragmatism och landets bästa. Nu har tom Vänsterpartiet synat sossarna som ett helt igenom ruttet äpple, som ramlat rätt långt från det träd det en gång var. Varsågod och ät (Chiefen), smaken av socialdemokrati 2021 är rutten.

  SvaraRadera
 9. Nånting säger mig att detta är helt fel tillfälle för högern att hamna i det här läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan dom ju sitta på händerna och se ännu veligare ut än Löfven. Det hade ju varit roligt.

   Radera
 10. Ok, pressträffen gav inga direkta svar...

  Löfven blickar framåt, funderar och avvaktar. Ska närmaste veckan fika med polarna och sen bestämma sig.

  SvaraRadera
 11. Belgien har ju inte haft ngn regering på 2 år eller så. Nog kan vi klara oss tills nästa val...'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är en maskin som rullar på helt utan politiker. De är till för att göra förändringar, sätta spelregler och lagar. Om de tar ledigt så fortsätter maskinen bara med de redan existerande reglerna. Ingen fara på taket således.

   Radera
  2. Även i vissa sk Demokratiska länder så är det milltären som har den yttersta makten vid osäkert styrelseskick.

   Radera
  3. Ett STORT problem förutom nödvändiga reformer är risken för stor och dyrbara förseningar för planerade omfattande investeringar för att starta om Sverige efter pandemin. Mycket kommer skjuts på framtiden eller inte bli av på grund av detta maktvakuum.

   Radera
  4. Frågan är vad som händer om det skulle hända något speciellt under denna tid.

   Vi har ju haft en pandemi - hur skulle den blivit utan nya lagar och bestämmelser om t ex ersättning vid permittering. Belgien har farit ganska illa jämfört med Sverige.

   Nu håller det på och bli oroligt med ekonomin - en tvärbroms utan en regering på plats - hur blir det?

   Radera
  5. @Life of Brian:

   Riksdagen kan rösta igenom en budget innehållandes investeringarna post-vaccinationer. Minns att Löfven i början av denna period styrde på en M-budget.

   Radera
  6. @Stefan: I Sverige är det Riksbanken med Ingves i spetsen, som har den yttersta makten. Likt militären i vissa andra länder kan man inte bli kvitt dem hur man än röstar.

   Radera
  7. Bo F: Nej i Sverige är det Familjen Wallenberg som styr i kulissen ;)

   Radera
  8. ...vilka dessutom är flitiga vapenexportörer genom bla Bofors, Ericsson och SAAB.

   Radera
  9. Wallenberg? Hahahaha ja svenskar är naiva. Det är vad dom vill att du ska tro. Hur många i släkten Wallenberg har du ens sett på riktigt, tillräckligt nära och länga för att avgöra om dom är avancerade hologram? Vasa? Ingen alls? Just det.

   Radera
  10. @Ben Dover; Vilka är "dom"? menar du den "Djupa staten" , som "inte existerar", men som försvarsministern är angelägen om att "bestämma hur den ska fungera"... eller är du bara konspiratorisk nu?

   ”Esse non videri”

   Radera
  11. Det finns dagar då Poker Wallenberg lämnar Drottningholm och går i förortens idrottshallar som en vanlig man.

   Radera
  12. Ja för på orten finns det bästa rekryteringsunderlaget för uppdrag man vill ha gjort men som inte ska synas, annat än som en fotnot i statistiken

   Radera
 12. Ni som ropar hej här för att Löfven är bortröstad, tyvärr blir det värre. Det framgick ju att det var Liberalerna som uteslöt V i jöken och INTE Centern. Liberalerna var dessutom blixtsnabba med gå ut med att de tillhör nu de blåa.
  Så Centern ko.mer att ge med sig så innan veckan är slut har vi en regering med S MP V och C. Så ännu värre alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad underhållande det kommer att bli när Nooshi och Annie ryker ihop och en förtvivlad Morgan försöker släta över.

   Radera
  2. Frågan är väl om sådant manövrerande riskerar minska förtroendet för Liberalerna. Som bla Cornu varit inne på vill man kanske veta iaf vilken sida man röstar på.

   Radera
  3. S+Mp+V+C har lustigt nog 181 mandat, precis lika många som röstade ut Löfven idag.

   Radera
  4. Men hur fan ska Smålands Ayn Rand kunna bilda regeringsunderlag med V? Centerpartiet är sannerligen en exotisk fågel i svensk politik, vem är dom till för? 23-åriga bitcoinkillar som festar på Stureplan?

   Radera
  5. Det viktigaste hon pratat om hela tiden är väl att hålla Sd från makten? Allt annat underordnat. Då borde en sån marginalfråga som marknadshyror kunnas ta bort ur en JÖK och ersättas med exempelvis att det ska vara ännu enklare att ta hit slavjobbare från Uzbekistan som man betalar 10kr/h.

   Radera
  6. vilka alternativ finns?

   Radera
  7. @Ben
   Vem är Cntern till för?
   P..........

   Radera
  8. Hehe, Smålands Ayn Rand 5 av 5!

   Radera
  9. Papister? Nej, dom röstar nog mest KD.

   Radera
  10. Precis. Fundera på hur det blir i höstens budgetomröstning om L står fast vid att stötta M+KD+SD.

   Då _måste_ V och C rösta på samma (S-MP)-budget. Innan behövde man inte bry sig om hur V röstade i budgetsammanhang.

   Detta tror jag inte är lösbart. Sen om det blir ett ganska tamt försök med Kristersson eller raka vägen till extraval får vi se.

   Radera
 13. Vem e så dum och tror att vänstern och sossarna avgår för att sätta sig i en sämre situation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju ingen som avgått utan Löfvéns regering har blivit bortröstad av Riksdagen pga den inbyggda motsättningen mellan C/L och V som inte fann någon lösning i JÖK:en. Varför man valde att rulla det problemet framför sig vet inte jag men att vi är där vi är beror på att svenska politiker inte ville acceptera resultatet i senaste riksdagsvalet.

   Radera
  2. Jo precis. Men dom har ju en uppgörelse under bordet inann detta. Det är bara bröd och skådespel.

   Radera
  3. mer popcorn till skådespelet

   Radera
 14. Noterar att 61% av aftonbladets läsare som svarat på frågan -
  "Vill du byta statsminister?"
  (37737 personer svarat på frågan.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, missade den detaljen. 61% röstade Ja

   Hittar inte frågan på Aftonbladet längre. Undrar varför.

   Radera
  2. Morgan Johansson sa precis i SR att svenska folket inte vill ha nyval. Hur går det ihop?

   Radera
  3. "Folket har ingen kunskap om det här"
   -Regeringen

   Radera
 15. Det bästa med detta är väl att MP kom bort från sitt orimliga inflytande i svensk politik.

  SvaraRadera
 16. Det är nu läge för S att följa bloggarens tidigare prognos ang. ny ledare och rösta fram Herr Ljugerman?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte Dan Eliasson? Han har ju utfört sina tidigare uppdrag med bravur enligt chiefen.

   Radera
  2. Wow: Hur står det till med läskunnigheten? ... Vad jag sagt är att Eliassons uppdragsgivare vid ett antal tillfällen på förfrågan därom i ett antal sammanhang uttalat fullt förtroende för densammes sätt att fullfölja sina uppdrag ... Det är en viss ej oväsentlig skillnad.

   Radera
  3. Läskunnigheten är helt okej. Verkar som om minnet sviktat här, men jag hittar inte din tidigare kommentar, men minns det såsom du svamlar utifrån partipiskan. Lite läskigt. Drog slutsatsen att du stod bakom det, annars kan man ju tänka lite själv. Umgås man t ex inte till vardags med poliser så går det ju läsa statistiken utifrån när Danne var GD för polismyndigheten. Kan man fortfarande inte förstå kritiken så har man nog vissa logiska tillkortakommanden, vilket du vittnar om att uppdragsgivaren haft. Eller bara allmän inkompetens.

   Radera
  4. Som chef för MSB satt han på Kanarieöarna någonstans och jobbade hemma mitt under den kritiska smittspridningen av Covid-19. Jag skulle gissa på att arbetet skedde via hotellets Wi-Fi (!), men tja vad vet vi där förutom att han fick gå vidare till nästa tjänst. Säkert genom transparant utsållningsprocess, varav Danne var bäst lämpad. Ser några ej oväsentliga skillnader mot hur en ny VD tillsätts på ett börsnoterat bolag?

   Radera
  5. Undrar varför S har så stort förtroende för Dan ?
   Varför har inte utförarna på myndigheterna det?

   Radera
  6. Bra fråga Turbo. Svar uteblir nog.

   Radera
  7. Wow: Bara för att lägga ett par saker tillrätta ... Det finns ingen partipiska som driver mig eftersom jag inte är medlem av något parti. Samt att jag försöker vara så noggrann möjligt är när jag formulerar mig och anser mig därför ha bra koll på vad jag skriver och inte skriver. Och slutligen att jag har ingen som helst avsikt att göra någon bedömning av Eliasson eftersom det är uppdragsgivarnas sak att göra den bedömningen ... och bland dem återfinns både Alliansens och Löfvens Regeringar.

   Radera
  8. I slutändan är uppdragsgivaren de som har rösträtt. Är man emot det så är kanske inte demokrati/folkstyre är det som önskas? Beklämmande ifall uppdragsgivaren är så främmande till folket åsikter som röstat fram dem. Men visst, vi når alla vår inkompetensnivå, politiker bör dock ha den lite högre anser jag. Kika på Finland t ex i relation till vår Steffe vid internationella intervjuer. Merkel är väl förresten kärnfysikforskare, V:s partiledare har trots en extremt tuff bakgrund, valt att representera sina väljare och läst en utbildning. Svetsaren har säkert sin kompetens inom sitt område på verkstadsgolvet och inom fackliga förhandlingar. Nu blev han förlöjligad av V, och denna smarta kvinna som är partiledare för V. You go girl! Möt gubbarna på det intellektuella planet som idag.

   Radera
 17. Troligaste alternativen:

  1. S+C+MP fortsätter med ny JÖK (Juni-Överrenskommelsen) och petar L som ändå visat sig vara sänke. Detta gör att förslaget om marknadshyror kan slopas. Regeringen får med minsta möjliga marginal majoritet.

  2. S+C+L+MP tar ny överrenskommelse utan marknadshyror involverade.

  3. Löfven låter tiden ticka till ordinarie val.

  4. Löfven utlyser nyval till December (efter höstbudgeten), låter rivalerna slänga en stor fet valbudget bara för att nästa år komma igen med fulla krigskistor. Vi får en borgerlig regering med stöd av SD som hinner sätta en budget innan det blir dags för omval.

  Vi får väl se vilket det blir. :)

  SvaraRadera
 18. Vad var det nu som spräckte regeringen?

  Stämmer det att orsaken är att det inte kommer vara självskrivet att hyresgästföreningen får vara med att förhandla om hyran för nyproducerade hyreslägenheter 15 år efter lägenheterna är färdigställda?

  Ja, det känns ju verkligen som något väldigt viktigt att ta strid för.

  SvaraRadera
 19. Nooshi... En principfast politiker?
  Om något verkar för bra för att vara sant, är det oftast det.
  Men förändringens vind kanske är här och den kompakta idiotin stjälper skutan, eventuellt kommer jag att överväga att gå och rösta när hon bevisat sig kompromisslös några gånger till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens omröstning var på SD initiativ...
   Kommunisterna valde att rösta på SD förslag...

   Radera
  2. Rob. V Saknade på egen hand de mandat som krävdes för att begära misstroendevotum. M och KD sa att de inte tänkte stötta V i denna fråga eftersom de inte litar på att V fullföljer och för att de inte är emot förslaget. V la då upp bollen till SD som är emot både regeringen och förslaget, detta genom att säga att de ör beredda att stödja misstroende riktat även från SD. Det är inte samma sak som att gå ihop med SD kring politik men visar att man även trotts totalt motsatt politisk åsikt ändå kan rösta på sakfrågor som man har samma syn kring. Är ju dessa låsningar som främst S och C uppvisat som gett den röriga och svaga regering som vi haft. Nu tvingas alla släppa detta och om tom V kan fälla regeringen på SD misstroende, så borde S kunna prata med SD och C med V.

   Radera
 20. Blir det ytterligare fyra talmansrundor innan nyval nu eller har man förbrukat några av dom fyra i den förra omgången 2018?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en ny omgång så om det blir talmansrundor har talmannen fyra försök att presentera en statsminister för riksdagen som den kan acceptera. Blir det nej fyra gånger blir det extraval (som är den korrekta termen).

   Statsministern har till tisdag nästa vecka på sig att välja hur han vill göra, sen blir han automatiskt entledigad och talmansrundor börjar. Men fram tills dess har Löfven möjlighet att själv utlysa extraval som måste hållas inom tre månader. Gör han det sitter regeringen dessutom vad jag förstår kvar "med fulla befogenheter" fram till valet. Blir han entledigad medan talmansrundor pågår sitter regeringen förvisso "kvar" (landet måste alltid formellt sett ha en regering) men den klassas då som expeditionsministär och får inte fatta några "omfattande politiska beslut".

   Radera
 21. Demokrati ?
  En svensk får vänta 18 år på att få rösta.
  En invandrare får rösta första dagen efter att ha fått sitt medlemskap.
  Man kan vara analfabet och ha 0.5 i IQ och vara helt utan kunskap om samhället men rösta får man. Är det då konstigt att det I invanvandrarområden säljs röster till den som betalar bäst?
  För att få köra bil måste man klara körprov. För att rösta fram landets styrning finns noll krav utöver medlemskap.
  Jag menar att det inte är riktigt.
  En test på en t.ex. timme som visar på grundläggande kunskaper om Sverige borde vara ett krav för att få rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om du kommer som invandrare till Sverige när du är arton, hur många år tar det innan du får medborgarskap, så du får rösta, du som vet.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Självklart är det Socialdemokraterna som står för underhållningen

   Radera
  4. Cornu det är praktiskt att ta till simpel härskarteknik när man saknar svar . Kom istället med argument om du ska kommentera. Det är lite trevligare.

   Radera
  5. Jag visste inte exakt tid för att få medborgarskap men enligt migrationsverket ska en flykting bo 4 år i Sverige. Gifter sig invandraren med en svensk medborgare får du det redan efter 3 år.

   Radera
  6. För demokratins bästa tycker jag att svensk grundskolekompetens borde vara ett krav för att få rösta i svenska val. Som vi ofta läser om i denna blogg är det mesta så komplext idag.

   Radera
  7. Allmän och lika rösträtt har växt fram under flera sekel som ett fundament för folkstyret, demokratin. Krav på t ex inkomst, fast egendom och kön har efterhand skalats bort. Så sent som 1969 avskaffade Finland begreppet "Förlust av medborgerligt förtroende" som en vanligt del av straffet för grövre brott, vilket bl a innebar förlust av rösträtt. Att mot denna långvariga tidsanda införa någon form av kvalifikationskrav torde vara utsiktslöst, särskilt som en grundbult för demokratin och dess acceptans är just den allmänna rösträtten. Men visst är det en vacker tanke, se t ex Heinleins "Starship troopers"!

   Radera
  8. Tror inte ens det finns krav på grundskolekompetens för att bli statsminister idag, då känns det tokigt att ställa högre krav på att få rösta. Vet politiskt helt ointresserade som röstat S hela livet för att pappa gjorde så och de har då gått mer än grundskola. Så tror inte på det kravet.

   Rad 2 och 3. Inlägget: Det inte så svenskar måste vänta 18 år för att få rösta. Alla svenska nya som gamla har väl krav att ha uppnått myndighets åldern 18 år för att rösta. Det är inte så att en 5 åring som fått medborgarskap automatiskt får rösta, utan det är bara att vänta tills vederbörande blivit myndig, och 18 års väntan upplevde iallafall jag inte som särskilt jobbig. Jag hade nog med intresset fest och fruntimmer på den tiden.

   Radera
  9. Problemet är att medborgarskap delas ut alldeles för lättvindigt. Borde vara 12 år som gift och 15 som ogift. Och så en medborgarskapsutbildning med test som måste klaras. Något liknande borde gälla för infödda, samt samhällsplikt, innan de myndigförklaras.

   Radera
  10. I val till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige har svenska medborgare från 18 års ålder som är folkbokförda i respektive kommun och landsting rösträtt. Utländska medborgare som har bott och varit folkbokförda i Sverige i tre år har också rösträtt till dessa församlingar i de kommuner och landsting där de är folkbokförda (med undantag för medborgare från EU, Norge och Island som endast behöver varit folkbokförda i 30 dagar samt i förväg anmält önskan att rösta).

   Radera
 22. Om man visste att inte V var med på punkt 44, varför finns den problempunkten ens med på listan. Det hade varit professionellt om man från början säkrat att inte denna situation ens uppstod.

  Nu kan den enda punkten, problem 44, komma att kosta flera hundra miljoner i form av nyval, kan inte de pengarna få ligga kvar i ladorna? Hoppas att de kommer överens för jag anser de pengarna kan användas bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostnader för val är kaffepengar mot misären det blir av förlorad demokrati. Sila mygg och svälja kameler. Kritisera istället EU-bidragen på 150 miljarder som Sverige skickar iväg.

   Radera
  2. Helt rätt ifrågasatt...
   Denna regering borde inte tillträtt, då det från början var helt uppenbart att de inte skulle kunna hålla sina löften vänsterut och högerut samtidigt....
   Helt uppenbart....
   Bara konstigt att det tog3 år av van-styre av Sverige innan regeringen fälldes...
   S har nu kört Sverge totalt i diket och nu är det dags för ett regeringsskifte för att ta tag i kärnfågor som bla kriminalitet och arbetslöshet...

   Radera
 23. Chad Assad: Sitter kvar trots att han bombat sina egna väljare med massförstörelsevapen i ett decennium.

  Virgin Löfven: åker ut pga en hyreskontrovers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade han struntat i tv-avgiften hade han åkt för länge sedan

   Radera
  2. Hyreskontroversen är helt egal. Det kunde ha varit vilken fråga som helst.
   Minkar, friggebodar eller Bromma flygplats.
   De borgerliga röstar med kommunisterna tvärtemot egen åsikt. Bara pinsamt för borgarna detta.

   Radera
  3. Nä....
   Kommunisterna röstar med SD....
   Det var inte kommunisterna som la fram en misstroendeförklaring, det var SD

   Radera
 24. Hetsigt här må jag säga. En del dåliga förlorare. Popcornmaskinen brinner snart upp.

  SvaraRadera
 25. Kan man nu såhär i prideparadernas tider hoppas på en majoritetsregering styrd av SLM med säte på Wollmar Yxkullsgatan, Söder i Stockholm? En regering där partipiskan får en sant bokstavlig innebörd för den som går emot statsminister/master.

  SvaraRadera
 26. Återigen får Damberg vara springpojke i kvällens Aktuellt, var är vår landsfader???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honom kan man inte släppa fram utan manus och väl inövad retorik....
   S har ju provat det förr och det har ju inte gått så bra...
   FN... Klimatmål....
   Flyktingar..... "Det är många döda som försöker fly nu...."
   Så jag förstår varför dom inte släpper fram den numera arbetslöse svetsaren.....

   Radera
  2. Retorikern Stefan har ju flera historiska framträdanden som kommer förgylla den stora streamingtjänsten i många år...

   Radera
 27. Om det blir en ny regering, vem blir försvarsminister då ?
  Utgår från att om (S) regerar vidare så blir Hultqvist kvar, men..om det blir blåbrunt styre, vem träder då in ?

  SvaraRadera
 28. "Demokrati, som det kallas."
  lol du verkar bitter.. Jag visste inte att Cornu gått och blivit såsse. XD

  SvaraRadera
 29. Det hade varit lätt för C och S att ducka detta. Bara skjuta punkt 44 till senare typ efter valet och rullat på med de andra 72.

  Istället valde de att köra en bombastisk tramsteater där C säger allt eller inget och riggar ett låtsaserbjudande om parternas förhandlingar som Hyresgästföreningen genomskådar och direkt meddelar att bra tanke med förhandlingar men verkligt mandat saknas så no point.

  S eller C eller båda VILL avsluta det nuvarande JÖK-formatet. Det finns typ nåt företag eller normal organisation som skulle göra allt beroende av allt och låta ”the big picture” falla ihop på grund av en marginalfråga. Det saknar all logik. Det är kulisser.

  Vad Annie och/eller Stefan egentligen har för agenda lär vi väl få se senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns INTE typ nåt företag eller normal organisation… skall det vara.

   Radera
 30. Det som spökar är väl att Hyresgästföreningen går miste om sina intäkter de s.k. Förhandlingsersättningarna!

  SvaraRadera