Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-10 17:56

Inflationen steg i USA - högsta sedan 2008

Den amerikanska KPI-inflationen steg till sin högsta nivå sedan augusti 2008 och mer än väntat. Prisökningarna i maj var i årstakt upp på 5.0%, vilket kan sättas i relation till den amerikanska 10-åriga statslåneräntans 1.50%. Börserna i USA reagerar positivt.
Priset på en chokladkaka i framtiden?
Det är den högsta inflationen i USA sedan 5.4% i augusti 2008, strax före Lehmankraschen och den akuta fasen av den då pågående finanskrisen. Går man längre bak i tiden hamnar man på tidigt 90-tal för att se samma siffror.

Bland annat steg indexet för begagnade bilar och lastbilar med 7.3% på en månad och stod för en tredjedel av ökningen säsongsjusterat. Antagligen kan denna ökning spåras till halvledarbristen, som gjort att leveranstiderna på nya fordon blir allt längre. På ett år steg begagnade bilar 29.7% i pris.

Andra tunga delfaktorer var bränslen och energi, där fossilgas steg med 1.7% på en månad, råvaror förutom mat och energi +1.8% på en månad och transporttjänster +1.5% på en månad, eller 11.2% på tolv månader.

Börsen reagerade positivt, trots att siffrorna var högre än väntat och i skrivande stund är S&P-500 +0.44% och Nasdaq Composite +0.47%. Småbolagsindex Russel 3000 går +0.32.

Dollarkursen mot kronan påverkades bara med ett öre och USDSEK hittas på 8:27. Guldpriset är likaså i stort sett oförändrat på 502:- SEK per gram även om guldet tog ett skutt från 1875 USD per troy ounce till 1892 USD. Ingen nivå som inte sågs igår dock.

Det verkar som att marknaden tar 5.0% och bland de högsta siffrorna sedan tidigt 1990-tal med ro. Hur man ska tolka detta blir frågan? Dessa spikar i inflationen har både tidigt 90-tal och inför finanskrisen föregått omfattande krascher på marknaden, men det är väl som alltid annorlunda nu och på något sätt kommer ekonomin bibehålla tillväxt trots skenande inflation.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Inflationssiffrorna kommer från jämförelser med priser med från ett år tillbaka i tiden, då USA var i lockdown under nästan 3 månader och priserna således var betydligt lägre än normalt. Så därför är siffrorna inte speciellt alarmerande, snarare ett positivt tecken på att ekonomin är igång. Vore intressant att se en jämförelse med 2 år tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Det jag saknar mest från den första halvan av coronapandemin är drivmedelspriserna. Var ju flera kronor billigare per liter än innan pandemin och vad de är nu.

  SvaraRadera
 3. Skall man jämföra historiskt bör man använda samma sätt att räkna ut inflationsmåttet. Får nog gå tillbaka vääääldigt långt i tiden för att hitta något som är högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shadowstats säger drygt 8, och alltså ungefär samma spik som 2009. Då toppade officiell statistik på drygt 5 och shadowstats på dryga 8. Allt lite ögonmåttat ur graf

   Radera
 4. Det är skillnad på inflation och inflation. Inflationen just nu är inte av den arten som beror på att folks löner har stigit på grund av stark arbetsmarknad och produktionskostnaderna för servicesektorerna har inte gått upp. Folk har inte fått mer i plånboken och är inte villiga att betala mer för varor och tjänster som har inelastisk efterfrågan. Folk har kort sagt inte blivit rikare och RB behöver inte "lägga band på excesserna" genom att höja räntan.

  Istället har saker bara blivit dyrare och genom det har folk förlorat köpkraft. Det är den tradiga typen av inflation, som inte blir bättre av att Ingves höjer räntan. Dock brukar det ju inte vara bestående heller, utan kan gå lite fram och tillbaka.

  Lite tillspetsat så är dina exempel tekniskt sätt "inflation", men det är av den typen som bara gör dig fattigare, inte den typen som gör banker fattigare. Därav skiter marknaden i den. Det är den underliggande löneinflationen som är drivande för om bankerna ska höja räntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AKA: https://en.wikipedia.org/wiki/Cost-push_inflation

   Radera
  2. Företag har svårt att hitta arbetstagare pga av helikopterpengar, klart att priserna stiger då

   Radera
 5. Korrelation och kausalitet. Ett annat sätt att resonera är väl att om en "normal"/genomsnittlig/förväntad/whatever årsavkastning på börsen är låt säga 7 % på årsbasis vid inflationen 0-2 %, "ska" index upp 12 % på årsbasis vid inflation i den riktiga ekonomin på 5 %, allt annat lika.

  SvaraRadera
 6. Vad sägs om TINA som förklaringsmodell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den förklaringsmodellen är lite för enkel, och inte heller heltäckande. Något fattas i modellen, verkar det som. Och det kommer då också att visa sig. Men vad vet jag ...

   Radera
 7. Jag tror marknaden tolkar detta som att lönerna kommer höjas, vilket marknaden ser som ökad investeringsvilja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du ser går US 10 Year ner och Nasdaq upp vilket tyder på motsatsen.

   Radera
 8. Otroligt. Och officiellt dessutom. Vilken tur att vi i Sverige inte har någon inflation alls. Vi måste ha lyckats vaccinera oss mot det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag brukar titta en del på blocket och följa en del nätauktioner och jag kan säga att priser på begagnade saker har gått upp i pris tycker jag.

   Radera
 9. Även oljepriset på rekordnivåer. $72. Saudi Arabien har satt $100 som nästa mål vilket många dock ser som osannolikt högt. Jag tror börsen går mot en krasch snart då allt för höga priser bromsar ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars Bern har sagt detta i ett år. PensionsFonder säljer oljeinnehav pga miljöpolitiker i länder. Samtidigt fångas dessa aktier upp av samma intressen som lobbar för mer "klimatsmarthet", en omfördelning nu när oljan varit billig till mer långsiktiga investerare som vet att oljan kommer behövas i framtiden och kommer öka i värde. Köp olja.

   Radera