Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-30 11:10

I Kalifornien och Texas installerar hushållen nu dieselgeneratorer på grund av satsningarna på vindkraft

Financial Times rapporterar om att dieselgeneratorer nu går åt som smör i solsken, när amerikanska hushåll över hela USA installerar dessa som nödström vid de återkommande strömavbrotten orsakade av investeringarna i väderberoende energiutvinning som vindkraft och solkraft. Värst är det i Kalifornien och Texas, och i slutändan blir det också en klassfråga där rika bostadsområden under brummandet från dieselaggregaten kan klara sig vid strömavbrott, medan de fattiga områdena slocknar helt. Snart i ett Sverige nära dig med Miljöpartiets politik.
Nödströmsgenerator för strömavbrotten. I Tanzania, inte USA. U i USA står för U-land.
Financial Times uppger att hushåll är beredda att betala mellan 15 000:- och 20 000:- USD för ett riktig nödströmsintallationssytem, så att Internetåtmkomst och luftkonditionering kan fortsätta fungera även när strömmen gått. Även pickupen Ford F-150, med sin prislapp på 75 000:- USD uppges vara populär, då den har en inbyggd 7.5 kW generator och kan användas som nödström stående på tomgång på garageuppfarten.

Det handlar om hundratusentals hushåll i USA som nu skaffat nödström. 

Det finns två skurkar i sammanhanget - dels väderberoende kraft som vindkraft och den lite mer förutsägbara solkraften, om än ojämn över dygnet - och dels de faktiska klimatförändringarna som bland annat leder till extrem värme med högre energiförbrukning, samt torka som gör att exempelvis Kalifornien inte kan balansera fullt ut med sin vattenkraft längre, och inte heller importera den saknade kraften från grannstaterna. Samtidigt har man likt i Sverige inte investerat i elnätens överföringskapacitet.

På grund av de massiva investeringarna i vindkraft målas främst Texas och Kalifornien upp som problem.

I slutändan blir det en klassfråga och ytterligare segregation i ett redan segregerat USA. I fattiga områden har man inte råd med nödströmmen, medan brummandet och avgaserna kommer hålla igång elen i rikare bostadsområden.

Financial Times uppger att börsnoterade Generac Holdings Inc, som enbart tillverkar dieselgeneratorsystem har stigit 250% på börsen det senaste året och 700% på två år, och handlas nu till p/e 58. En kontroll mot Market Screener ger dock p/e 44 för konsensusprognoserna för i år. Konsensus för försäljningen 2021 visar på +55% i omsättning mot 2020, som var en ökning på 28% mot föregående år och resultatet för 2021 förväntas nästan dubblas mot 2020.

Ett korrekt konstruerat dieselsystem kommer kunna göra att eventuell solcellsinstallation kan producera även om strömmen har gått och dagtid behöver dieselaggregatet i princip bara gå på tomgång. Bolaget själva uppger att 7/10 hushåll som väljer en nödströmslösning väljer Generac.

Med tanke på att Miljöpartiet och regeringen ser till att vi även i Sverige framöver får flexibelt elanvändande, så är det väl bara en tidsfråga tills bolag motsvarande Generac även här kommer sälja integrerade totallösningar för fast montage till hushållen, istället för att man som idag måste knåpa ihop någon fullösning.

Generacs bättre generatorer verkar t ex köra automatiska regelbundna relativt tysta självtest, ha wifiuppkoppling med tillhörande app osv och har telefonsupport 24/7/365. Nödström måste som bekant testköras regelbundet. Enheterna säljs med integrerat skåp för placering utomhus, t ex diskret placerat bakom några buskar i trädgården och kan för hushållsbruk fås i maxeffekt från 7.5 kW (ca 2000:- USD utan installation) till 30 kW (ca 15 000:- USD utan installation). En normal svensk villa med 16A trefas huvudsäkring förbrukar som värst ca 11 kW (förenklad beräkning 230*3*16).

Läs för övrigt de enhälligt lovprisande recensionerna av konsumentprodukterna på Generacs websajt. "Actually looking forward to the next blackout."

Återstår att se när behovet identifieras och börjar marknadsföras av en producent inriktad på EU:s energisystem med trefas 230 V.

För hushållsbruk är det inte en fråga om lönsamhet, utan om bekvämlighet. Således är man beredd att betala en hel del, precis som folk är beredda att betala obegränsat för hobbies. Ur totalförsvarsperspektiv är det förstås positivt om svenska hushåll börjar lägga pengar på nödströmsaggregat istället för Thailandsresor, men paniken har inte börjat än, även o nästan 50 000 hushåll och kanske över 100 000 privatpersoner igår blev av med strömmen i södra Stockholm. Strax innan sportbollen skulle dra igång.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Ehm, det är ju inte bara "satsningarna på väderberoende energiutvinning" som är orsaken:

  https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Texas_power_crisis#Causes

  Nätet är för litet och inte heller deras gaskraftverk och sånt klarar tydligen vintrar. Lite som taxichaufförerna i Malmö som rullar på sommardäck och blir extremt förvånade varje år det är halka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl värt tt notera att USAs elnät består av 3 huvudnät, Östra USA, Västra USA och Texas, där Texas valt att vara självständiga för att inte någon ska kunna åka snålskjuts på dem, men...

   Radera
  2. Att vara självständig är fine, men bra om man kan hjälpa varandra liksom.

   Radera
  3. Med tanke på de problemen, på grund av kylan, i Texas i vintras så hade det nog inte hjälpt att vara inkopplad på ett större elnät.
   Effekten hade nog varit att hela nätet ändå hade blivit överbelastat.
   I sådarna situationer är nog redundans viktigare än storlek.

   Radera
  4. Många av nödgeneratorerna som krävs för att starta kraftverken om det inte finns ström i nätet funkade tydligen inte, enligt WSJ.

   Radera
 2. Jobbade i Silicon Valley under slutet av 90-talet. Rullande 2 timmars blackouts var standard och stående inslag på morgon-TV så man visste när man drabbades under dagen.
  UPS:erna brummade i under varje cubicle för att hålla skärmar och datorer igång. Vi gick över till laptops enkom för att klara av dessa avbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I slutet på 90-talet var det väl Enron som låg bakom blackoutsen? De manipulerade priserna genom att skapa regelbundna blackouts och håvade samtidigt in cash från sin el-optionshandel.

   Radera
 3. Vännerna som bor i USA och har gas-baserad uppvärmning har för övrigt redan en gasdriven elgenerator som automatiskt startar vid strömavbrott. Praktiskt på rural östkusten när snöstormarna dundrar in. Både el och värme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I tyskland finns blockheizkraftwerke för småhus egentligen är allt lika svensk kraftvärme bara med naturgas. Jag tror new york har också problem efter indian point stoppades nu.
   Det finns äldre journalister som tycker idag finns för många aktivister inom journalistik som driver sin eget race.
   Lyssnade nån bra interview med Stefan Aust som har varit chefredakteur av tyska Spiegel.
   Det finns otroligt mycket pengar med green tech att hemta från politiken och därigenom folk. Och allt infrastruktur som måste byggas i samband.
   Jag känner ingen som dog av kärnkaft men 10år sedan dog en solcellsinstallateuer i min hembyn när han rammlade från en tak.

   Radera
  2. Det blir fortfarande problem när gasproduktionen inte tål kylan och trycket faller i gasnätet. Reservkraft skall helst ha lokala bränsleförråd.

   Radera
 4. USD 2000 låter inte så farligt, kanske 50.000 kr inklusive installation? Klart värt, särskilt om man jobbar hemmifrån och vill slippa att sitta där utan ström och wifi.

  Har för mig att jag läst att en liten generator drar ca 3 liter per timme för normalt hushållsbruk, så kostnaden för diesel kan man nästan bortse från om det bara handlar om enstaka timmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 liter i timmen låter lite mycken i timmen. av egen erfarenhet. Men klart ska man börja köra värmen på ett elverk så låter det lite.

   Vi eldar här när vi är utan ström. Så ska väl inte uttala mig om man kopplar på bergvärmen på elverket. Men då behöver då man nå saftigare än vårat 3000w enfas verk. (nog smartare o försöka led in värmen från elverket på något vis, vårat som vi kör det så ger det säkert minst 5 kwh bara från kylflänsarna o inte dom varma avgaserna)

   Radera
  2. Fast nu skrev han ju 20 000 USD, vilket är 10 gånger så mycket.

   Radera
 5. Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att vindkraften i Sverige snart går om kärnkraften sett till andel av energiförsörjningen. Detta enligt en prognos av branschorganisationen Svensk Vindenergi:
  https://sverigesradio.se/artikel/vindkraften-snart-storre-an-karnkraften

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite grann som att säga att mögel nu växer snabbare i fruktträdgården än badrummet efter att bostadshuset har rivits?

   Radera
  2. Vad händer när subventionerna för vindkraft försvinner och kärnkraften pga Miljötalibanerna inte längre finns? Skenande elpriser pga att det inte blåser? Strömavbrott... vad vet jag? Jag är bara en väljare som skall finna sig i att andra ex politiker vet bättre, eller?

   Radera
  3. Vindkraften har inte längre subventioner, och har faktiskt inte haft det sen 2010.

   Idag är det ganska dumt att investera i en generator, många tror att en sån går att lägga i garaget i fem år och sen kan man använda den, men de kräver konstant underhåll var tredje till sjätte månad. Ett solcellsbatteri å andra sidan är mycket trevligare för småskaligt bruk i det avseendet - och kostar ungefär lika mycket.

   Radera
 6. Det stora felet i svensk elförsörjning är att kraftnätet inte byggts ut i tid. Vi har sällan behov att importera el utan nettoexporterar nästan ständigt. Elen finns alltså men når inte dit där den behövs. Resultatet nu är dyr el i söder.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl flera delar som blivit fel, lite som bostadsmarknaden. Och lösningen är inte en enkel enskild lösning tyvärr heller.

   Radera
  2. Det var en fin omskrivning för inkompetens från de som driver vår energipolitik.

   Radera
  3. @Teheimar.
   Det finns nog sätt att även lösa problemen med bostadsmarknaden.

   Tyvärr är de så smärtsamma, så än är tiden inte mogen för de.

   Radera
  4. Teheimar visst finns det fler fel men just detta med den långsamma utbyggnaden av främst stamnätet är så stor.

   Anders visst visar det på okunskap hos en del beslutsfattare. Förhoppningsvis sker en del beslut i riksdagen under året.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. @Nanotec,
   Ha inte alltför stora förhoppningar.
   Det är främst i riksdagen inkompetensen finns.

   Radera
  6. Om man ökar folkmängden med 2 miljoner utan att bygga ut infrastrukturen i motsvarande takt, utan snarare drar ner på det mesta, så blir det så här.

   Radera
 7. Här i Norrland så är man van o köra sitt elverk i alla fall några timmar varje vinter.(ladda lite batterier o kyl o frys) Värsta man har varit utan ström är ca 60 timmar i stärk.

  Men man ha ju köpt på sig grejor för det.

  SvaraRadera
 8. Teslas batteri-system för villor är också en lösning på blackouts. Dock möjligtvis kortare driftstid än en diesel-generator.

  SvaraRadera
 9. Kompletterade min solcellsanläggning med en Hybrid Inverter + rejält batteri, där möjligheten finns att köra husets elnät i "ö-drift" konstant,isolerat,dvs den är en UPS på 10KW.

  Generator med automatisk start står på tur, kan jag få någon bonde att sälja rapskakor billigt så kan jag klippa sladden på sikt.

  Paradoxalt nog så är den pågående emigrationsvågen av Bitcoin mining till bla Texas, förmodligen räddningen för elnätet där. Om det är något som miners ogillar mest så är det instabil elförsörjning:

  https://bitcoinmagazine.com/business/texas-a-mecca-for-bitcoin-mining

  SvaraRadera
 10. Hur skall politiker som inte begriper skillnaden mellan energi och effekt samt hur dessa begrepp förhåller sig till varandra förstå kunna förstå problemställningen? Inte blir det bättre av att de granskade journalisterna har samma kunskapsluckor.

  SvaraRadera
 11. Just i Texas kommer ju Teslas Cybertruck att produceras. Så man kan förvänta sig att många väljer att använda sin Cybertruck som elbackup istället för dieselkraftverk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dags för V2G, VW kanske börja nästa är med v2g, om tesla spekulerades redan flera gånger även om det redan fanns elektronik i bilen för v2g.

   Radera
  2. V2G/V2L finns redan i form av i5/ev6

   Radera
  3. https://voltonomics.com/2021/05/04/ioniq-5-will-get-vehicle-to-grid-charging/

   Radera
 12. På tal om Kaliforniens (västkustens) förmåga att balanser med vattenkraft så fladdrade det förbi mig att Lake Mead är på en all-time low nivå.

  SvaraRadera
 13. Som nybliven mikroproducent av solcellsel frågade jag installatören jag hur det fungerar om man försöker ”lura” invertern att den är ansluten till nätet genom att generera kraft med ett dieselaggregat.
  Installatören var mycket skeptisk att en enkel hushålls-inverter skulle gå att lura särskilt länge. När någon on/off förbrukare hemma slår till slutar invertern troligen att mata ut.
  Dessutom trodde han att invertern och generatorn riskerar att jag varandra i frekvens. Kan det vara problemet med ”svängmassa” som man som lekman hört talas om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det det du skriver lite mumbo jumbo men teftersom jag också nu har solpaneler som inte fungerar vid strömavbrott. Jag tolkar ditt inlägg som just detta, oavsett om du har solpaneler eller ej så funkar det inte vid strömavbrott. Så om jag tolkat ditt inlägg rätt så vill jag ställa frågan: Varför inte? Är uppvuxen på landet med djur, 10 strömavbrott per år minst, koppla på generatorn på traktorn stalla på 1800 varv så kunde jag titta på tv (och pappa kunde ju mjölka dessutom). Varför är det så komplicerat med solpaneler vid strömavbrott?

   Radera
  2. Killgissar. Ett skäl är säkerhet, om nätägaren har brutit för den inte komma ström baklänges. Det andra kan nog vara risken att hamna i ofas och så ryker allt...

   Radera
  3. En vanlig växelriktare som inte körs i ö-drift försöker nog inte reglera frekvensen alls, men trippar nog om frekvensen avviker för mycket. Eventuellt efter en viss tid dock.

   Svängmassa är väl den tröghet i systemet (traditionellt just den energi som finns lagrad i en tung roterande klump i generatorerna) som motverkar frekvensvariationer när last eller produktion tillkommer eller kopplas bort.

   Så frågan här är väl om elverket har en tillräcklig svängmassa eller förmåga att snabbt reglera effekten för att vid inkoppling/frånkoppling av husets största last undvika en frekvensavvikelse som gör att växelriktaren trippar. Vad händer också när solel-produktionen snabbt ändras?

   Om man har en hybrid-växelriktare i ö-drift och ett elverk kan det nog dock även finnas risk att deras frekvensregleringar börjar jaga varandra…

   Radera
  4. Det handlar om elsäkerhet att nätet inte spänningsätts när man arbetar med/felsöker elnätet.

   Radera
  5. Men vi har en stor spak som när vi behöver köra på traktordrift slår om från ett läge till annat. Tror spaken kopplar ifrån oss från elnätet och gör det möjligt att skjuta in egen el i gården. Kan man inte bara ha en spak för solcellerna också, som kopplar bort en från elnätet så man åtminståne dagtid kan titta på tv (eller mjölka om.man har den suspekta böjelsen)

   Radera
  6. Måste bara säga det att gården som ligger längst ut på linan har inte haft ett strömavbrott sen Per, Eon har gjort ett jättejobb med att gräva ner och säkra kablar, mycket bra.

   Radera
 14. Om distributionen av diesel klappar ihop så spelar det inte så stor roll i längden för totalförsvaret att kreti och pleti skaffat eget aggregat såvida man inte hamstrar rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbade i en kommun och ställde frågan om hur vi skulle få fram dieseln till nödaggregaten. Berättade om problemen i Kanada efter deras isstorm
   1998.
   Svaret var: ja det får vi fundera på.
   Det är ju inte några oljefat som behövs utan här är det tankbilssläp.

   Radera
 15. Skulle inte avregleringar av elmarknaden och grönt ljus för att bygga nya kärnreaktorer hindra ett land ifrån att hamna i denna situation? Märkligt... Nästan som att den brunblåa energipolitiken har visat sig kunna leda till exakt samma problem som de varnar väljarna att den rödgröna energipolitiken kommer att leda till..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gör du kopplingen mellan Californiens satsning på sol/vindkraft och svensk borgerlig politik?

   Radera
  2. Till skillnad från Texas så är Sveriges elnät i högsta grad ihopkopplade med elnäten i norra Europa. Finns väl inget parti i Sverige som har någon slags frånkoppling på dagordningen?

   Radera
 16. Vem tycker ni ska betala kostnader för extra elnät ?
  Med lokal elproduktion och kärnkraft har det alltid varit enkelt även i södra Sverige. En EPR som i Finland kostar efter prisexplosion 100 miljard och producerar.
  Bara en delavsnitt som sydvästlänk som producerar ingenting har redan haft en kostnad av över 7 miljard och det är bara en framtidskostnad och måste underhållas.
  Det gå inte att vindkraft/solenergi co2 utsläpp för detta underhåll och även reglerkapacitet måst läggas på vindkraft och solenergi eftersom det fungerar inte utan.

  SvaraRadera
 17. För klassklyftornas skull bör alla "rika" (dvs samtliga med jobb) förbjudas att ha el. Endast miljöpartiledningen bör ha el.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diesel till elverken kommer man alldeles säkert förbjuda. Så på landet får man väl börja bränna hemma. Eller bryta sig lossa från Stockholm och EU och återvinna friheten. Lite som i Hunger Games

   Radera
 18. kanske kommer man att ångra att man tog bort oljetanken i huset snart, då man vill ha bränsle för ett nödvändigt dieselaggregat...

  SvaraRadera
 19. Offtopic: https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-us/research/publications/global-wealth-report-2021-en.pdf

  Swedes are richer than Norwegians ?
  Greek and Italians are suddenly poor ?

  Lots of strange information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Såg inget direkt som stack ut mot övriga nordiska länder, någon procentsats hit eller dit men i stort sett lika. Den stora poängen var att Sverige hade klarat Coronan bäst genom att inte ha en lock-down.

   "As in many other advanced countries, disposable personal income rose in Denmark, Finland and Norway in 2020 by an average of 2.2%, while private consumption fell by 4.3%. Consumption increases in 2021 are expected to largely reverse the resulting rise in personal savings. The trend was
   slightly different in Sweden, where disposable income fell by 0.2% in 2020 and consumption declined by 4.1%, causing a smaller rise in personal saving."
   "Wealth per adult in 2000 was USD 110,450 in Denmark, USD 96,282 in Norway, USD 77,253 in Sweden and USD 72,499 in Finland. d. These levels were lower than in many countries with comparable income per capita. The likely explanation is that more generous social benefits, especially pensions and healthcare, make personal saving less pressing in these countries."

   Radera
  3. Macroeconomic indicators
   Denmark Finland Norway Sweden
   Population 6 6 5 10 million
   Adult population 5 4 4 8 million
   GDP 75,188 61,247 87,560 67,876 USD per adult
   Mean wealth 376,069 167,711 275,880 336,166 USD per adult
   Median wealth 165,622 73,775 117,798 89,846 USD per adult

   Radera
  4. Svensk genomsnittligt rikedom är bättre än norge, inte median, men jag tyckte norge är betydligt rikare än sverige i alla håll.

   Radera
  5. Ginikoefficienten är högre för Sverige än Norge d.v.s. Norge har en jämnare fördelning. Sverige har fler fattiga helt enkelt vilket inte är så konstigt. Över lång tid jämnare det nog ut sig när generationer har etablerat sig.

   Radera
 20. Lösningen är storskalig energilagring som några varit inne på. Kommer revolutionera världen. Ingen annan handelsvara än el måste konsumeras samma sekund som den framställs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom alla telekommunikationer, alla molntjänster odyl och buffrandet av vatten och avlopp är ganska litet.

   Radera
  2. Storskalig energilagring kräver stora mängder material oavsett om det lagras med hjälp av kemiska reaktioner, gravitationen, rotationsenergi eller värmeenergi. Det blir svårt att göra det billigt och miljövänligt.

   Radera
 21. En [email protected] F-150 kostar från $29,000. Tillägg generator 2.2/7.5kW kostar ca $1500/4500.
  Dvs ganska mycket under $75,000
  Kanske även värt att nämna att en F-150 är
  för en amerikan motsvarande vad en Volvo 245 är för en svensk.
  Det är världens mest sålda bil år efter år. Alla har en.

  SvaraRadera
 22. Nu när MP vill ta bort miljöstämpeln på biogasbilar, så kanske det är läge att se till att vi använder biogasen i gasgeneratorer. Detta för att balansera den intermittenta elproduktionen som vissa mindre vetande, hyllar sä högt.

  SvaraRadera