Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-06 08:54

Grattis Sverige på nationaldagen!

Idag är det den 6:e juni och Sveriges nationaldag. Dagen firas till minne av att Gustav Vasa valdes till kungen och därmed bröt oss fria från dansken. Sverige hade på den tiden en valmonarki, även om valen under dansken skedde under bödelns klinga. Gustav Vasa införde arvsmonarki.

Därtill firar vi 1809 års regeringsform när den tidigare diktatorn Gustav III:s författning byttes ut, även om den fortsatte att gälla som grundlag i Storfurstendömet Finland fram till dess frihet från Ryssland 1918. 1809 års regeringsform avvecklades dock 1974, då bland annat tvåkammarriksdagen avskaffades.
Knäppt nu på morgonen
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Ha en trevlig nationaldag! :)

  SvaraRadera
 2. Grattis Sverige! Tvåkammarriksdagen är avskaffad men trekammarbrunnen består!

  Beklagar, alla skånska veteraner som inte ses på P7 för nationaldagsfirandet i år heller. Nästa år, antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trekammarbrunnen är snart ett timme blott. Nuförtiden är det mer fräsiga lösningar ifall man vill fortsatt ha nyttjanderätt för sommarstugan t ex

   Radera
  2. Om tre kammare inte räcker för avloppet kan jag rekommendera de fyra stånden.

   Radera
  3. Strikt talat har man fortfarande trekammarbrunnar även om kommunen tvingar på dig ett reningsverk. Trekammarbrunnen avskiljer det solida från det våta, reningsverket hanterar bara gråvattnet.

   Radera
  4. Jag köpte min fastighet med huvudbyggnad från 1978-79 med septi-tank och trekammar-brunn. Locket till den gick sönder för ca 15 år sedan och sand rasade in. Kompisen Jar-Jar Binks grävde bort sanden och trekammarbrunnen visade sig vara enkammarbrunn. Om det inte finns flera, dolda kammare någon annanstans under jorden. Tur att det fanns "en fullvuxen person" på fastigheten, J-J är nästan 2 m lång. Jag hade kunnat hoppa i med spaden, men inte kunnat ta mig upp. Avloppet är ett jävla skit, ska du köpa en fastighet med enskilt avlopp, utgå från att det finns mängd brister, skador och felaktiga installationer.

   Radera
  5. Cornu, tack för rättning. Vet att sommarstugan gjorde denna typ av installation, septi-tanken rök och reningsverk installerades. Var visst en rätt dyr historia, men krävdes för fortsatt nyttjande. Skärgårdsstugan är nu bara inom barnens arvslott.

   Radera
  6. Liksom klantiga entreprenörer, som det kan "skita sig rejält för". Sellbergs skulle slamsuga septi-tanken tidigt på morgonen efter nyår och råkade komma åt fel knapp. Istället för att suga, så tryckte pumpen in skitvatten i badrummet. Som tur var, så var badrumsdörren stängd och vi var på jobbet.

   Slamsugar-chauffören gick till grannar och knackade på, "jag måste få komma in i huset" hade han skrikit. Grannen hade berättat att exet kör buss och slamsugarfirman kontaktade bussdepån, som kontaktade exet via radion och exet ringde sedan till mig as-förbannad och krävde att jag skulle åka hem från jobbet mitt på dan för att ensam ta hand om slammet. Exet vägrade att ha någonting att göra med det inträffade.

   Som tur var så hade slamsugaren varit bara på ett ställe innan, eftersom olyckan hände tidigt på morgonen. Av de många tusen mikroskopiska toapappersbitarnas färg i innertaket att döma, så var det mest "vår egen produktion". Jag grät medan jag städade och det stank enormt mycket av urin och det var stora pölar på golvet.

   Exet krävde att slamsugarfirman skulle betala oss för ett nytt badrum, men man kan givetvis inte kräva överkompensation. Efter den händelsen blev exet allt ilsknare och flyttade så småningom därifrån, vilket var bra. Det blev liksom startskottet för hans avresa.

   Tips: när slamsugar-bilen kommer, sitt inte på "tronen", stå inte i duschen, borsta inte tänderna framför spegeln. Utrym och stäng badrumsdörren omedelbart. Svårt om man råkar ha förstoppning just då och "kommit halvvägs".

   Radera
  7. Jag drar skämt om vår grundlag, ni snackar bajsexplosioner, ändå klagar folk på att JAG håller låg nivå?

   Radera
  8. Marjatta, jag hade då krävt att slamsugarfirman skulle använda sin försäkring och ta in en saneringsfirma, städfirma m.m. omgående. Allt skadat skulle dom få byta. Dom ska ha ansvarsförsäkringar och egendomsförsäkringar, har dom inte det får dom bekosta allt själva.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Ben Dover, det är inte VAD du skämtar om folk stör sig på utan ATT du skämtar över huvud taget.

   Radera
  11. Exet krävde faktiskt en saneringsfirma dit, de skyfflade illaluktande sand ut från torpa-grunden och la det i sopsäckar. En rörmokare kom för att inspektera rörkopplingar.

   Någon plastpropp från septitanken hade flugit som ett skott upp i taket. Exet krävde utbyte av ett el-element i badrummet, pga att illaluktande vätska hade gått in där, men det var bra att få ett oljefyllt element. Jag brände mig illa på det gamla elementet typ "Ei saa peittää".

   Vi fick ändå pröjsa slamsugningen. Åh vad jag grät! Exet vägrade att befatta sig med det och fick vredesutbrott framför mig. Jag fick se vad han gick för. Det blev inte bättre sedan.

   Radera
  12. Det där när man har förstoppning och har "hunnit halvvägs", när man måste evakuera, kallas visst "Pingvinen"!

   Radera
 3. Grattis Sverige! Länge leve Konungariket Sverige!

  https://www.karlskrona.se/nyheter-karlskrona-kommun/nationaldagshalsning-2021/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu myser nog Chiefen. Är ju hens favoritstad

   Radera
 4. Intressant tanke... Existerar Sverige efter 1995?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som stat ja, men inte som en fullt suverän stat på samma vis som innan 1995.

   Radera
 5. Finland sägs ha fått sin frihet under 1917, men frigörelsen var en lång process, som pågick en stor del av 1917 och en bit in i 1918. Men enligt dagens Ryssland var det ett historiskt brott och en kriminell akt att bevilja Finland självständighet av bolshevikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite koncentrationsläger kan hända den bäste, nu vänder vi blad och blickar framåt.

   Radera
  2. Knugen, ja. Vända blad har ju fått ett fint terapinamn, KBT

   Radera
  3. Finland hade koncentrationsläger i Ryska Karelen. Det svalt många barn eller dog i smittsamma sjukdomar där.

   Radera
  4. När jag var barn och hörde talas om koncentrationsläger och såg såna i TV, tänkte jag att "vad bra, man lär sig koncentrera sig så att man blir bättre i skolan". Finsk TV älskar krigsfilmer samt Vilda Västern-serier, så jag lärde mig snabbt vad koncentrationsläger var för någonting. Jag läste alla krigsromaner, som brodern hade lånat på bibblan.

   Jag roar mig fortfarande med att läsa "Tex Willer" på Youtube, tecknade Vilda Västern-serier från Italien. Tyvärr är de på portugisiska, eftersom italienska spaghetti-västernserier är oerhört populära i Brasilien. Jag måste antingen översätta dem med Google Translate eller bara titta på bilder och snabbspola framåt.

   Mina ungdomskompisar var väldigt förtjusta i T W, de har publicerats även i Sverige under en kort tid. Konsten att rita bra fascinerar, hur tecknaren har lyckats fånga upp rörelsen etc. Intressant med historia också.

   Radera
  5. Två finska krigsfilmer som jag har på dvd, och som får ett gott betyg av mig:

   Framom främsta linjen och Tali-Ihantala 1944 - Slaget om Finland

   Radera
  6. Jag klarar inte av att titta på många krigsfilmer, t ex Okänd soldat. Där går gränsen för mig, definitivt. För mycket ångest efteråt.

   Radera
 6. Grattis Sverige, Vasa och alla vasaloppsåkare!

  SvaraRadera
 7. Jag firar genom plantering av rhododendron-buskar, som har varit inkrukade i stora plastkrukor i minst tio år. Jag pekar och kompisen Jar-Jar Binks gräver och bär dit jordsäckar. Min arbets-insats består av anskaffning av buskarna på rea, valet av växtplats, inköp av jordsäckar på Byggmax (när J-J köper trallbrädor) och bevattning av buskarna efteråt. "Pointer", säger J-J. Nu har du återigen gått i "Pointer-mode"! Det är praktiskt, en pekar och en annan gör jobbet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska det inte vara torvmull till rhododendron?

   Radera
  2. Bn Dover: ... och så mycket kaffesump man kan komma över. Håller pH-värdet på lagom låg nivå och daggmaskarna trivs förträffligt ...

   Radera
  3. Jag komposterar kaffesumpen, men den kan ju gå till Rhodisarna lika bra.

   Radera
 8. Om man inte hittar "Rhododendronjord", så kan man ta okalkad torv. Ph-värdet är viktigt. "Jord är blommornas mat" sa någon en gång. Det är förresten ett bra nykterhetstest, om man kan uttala eller skriva "Krysantemum" eller "Rhododendron". Eller också gör man det lätt för sig och säger "Kryss" eller "Rådis".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska vara barkmull.
   Släng det du städar ur vedboden under rhododenronbuskarna sa alltid min gamla släkting som var trädgårdsmästare.

   Radera
  2. Med risk för sorkfeber, om man bor norrut.

   Radera
  3. Man kanske kan använda andningsskydd mot sorkfebern, eller spola med en vattenslang eller spreja med sprejflaska. Onödigt att ta upp en sjukhus-bädd, om det kan förhindras.

   Radera
 9. Så vi firar inte 1809 års män då?
  Alltså de som gjorde en statskupp och sedermera landsfövisade Gustav IV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi firar ju på pedagogiskt svenskt vis 1909 års regeringsform som ju låter trevligt men utomlands kanske händelserna fram till 1809 års regeringsform är mer betonade och färgstarkt benämnda, Swedish Revolution of 1809 / Coup of 1809 utförd av 1809 års män.

   Radera
  2. Så i grund firar vi resultatet av några kupper mot regimer som i sin tur mer eller mindre kuppat sig till sin makt.

   Radera
  3. En kupp som avsätter en diktatur kanske inte är så negativt?

   Radera