Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2021-06-13 19:32

G7-förslag hotar svenska skatteintäkter på exportbolagen - men Magdalena Andersson (S) verkar såga moms?

Helgens G7-toppmöte mynnade bland annat ut i förslag om att skatten på bolagsvinster ska flyttas dit försäljningen sker istället för i landet där huvudkontor, forskning, utveckling och produktion sker. Detta hotar svenska skatteintäkter från svensk export, men finansminister Magdalena Andersson (S) verkar såga skatt på konsumtionen, dvs moms.
Svensk exportmaskin
G7-förslaget är alltså att en del av skatterätten på bolagsvinster ska hamna där försäljning och konsumtion sker, istället för som idag där huvudkontoret ligger, och där man bedriver forskning, utveckling och produktion. Det skulle innebära att för år 2020 skulle delar av 132 miljarder kronor (GSEK) i bolagsskatt gå förlorad för finansminister Magdalena Andersson (S).

Enligt TT säger hon "varför ska man flytta beskattningsrätt från där värden skapas och bolagen ligger till där konsumtionen sker?" Samtidigt uppger TT att hon ser ett svenskt tvärnej som kontraproduktivt, så Sverige kommer tappa en del skatteintäkter från exportindustrins vinster framöver. Eller?

Däremot verkar det vara en groda med att man inte ska ha beskattningsrätt på konsumtionen. I Sverige kallas den för moms. Momsen drog in 468 GSEK förra året mot bolagsskattens 132 GSEK, så man får förmoda att Magda inte vill tacka nej till beskattningsrätt på konsumtion.

Sedan har Sverige rätt klen nettoexport numera, och kan Sverige bolagsbeskatta de företagsvinster som sker på importerade varor och tjänster, så kanske det tar ut sig. I grunden blir det en fråga om vilka företag har högst vinstmarginaler - svenska eller utländska? 

Har t ex Google, Apple, Microsoft, Facebook, Netflix mfl högre vinstmarginaler som tjänsteleverantörer än vad LKAB, SSAB, Volvo, SCA, Scania mfl har på sin export så kan Sverige rent av bli en vinnare på en reform där bolagsbeskattningen flyttas till konsumtionsländerna.

En annan fråga blir också vad som händer med konkurrensen om lägst bolagsskatt om skatten flyttas till slutkundens land? Då kan länder inte längre konkurrera om lägst bolagsskatt.

Sverige var en nettoexportör av tjänster med ytterst marginella 2.4 GSEK år 2020 och 53.5 GSEK netto för varor samma år. Frågan är vem som hade högst vinstmarginal, svenska exportföretag eller de som exporterar till oss?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Kanske Kasinobolag skatta i Sverige i framtid ?

  SvaraRadera
 2. Grunden i Sveriges välstånd vilar på att våra storbolag tar hem affärsvinster oskattat via transferprisavtal till företagslågskattelandet Sverige. Om det kan rubbas så är vi rätt illa ute.

  SvaraRadera
 3. Låter som att det gynnar Google mfl, små bolag kommer knappast vilja hantera skatt i varje land och då får de mer för att finnas i och betala till förmedlings tjänster. Men avtar att det är online saker man vill komma åt där har man ju svårt att få in moms. Vet inte om det blir lättare om det är bolags skatt man ska jaga. Sen kan man säkert flytta en del skatt till utnyttjandet av råvaror om bolags skatten försvinner.

  SvaraRadera
 4. Det är svårt för en S-regering som har ställt sig bakom alla BEPS-projekt som drivits inom EU och WTO att nu komma med egenintresset av att inte gå med på ett skifte mot skatt där vinsten skapas snarare än skatt där HK ligger. Men det är nog rätt långt kvar innan vi ser mer konkreta resultat av de förhandlingar och konventioner som måste till för att det ska fungera. För egen del har jag svårt att förstå hur man ska kunna hålla EU borta från någonting, när man öppnat för den sociala pelaren. Det är inte lätt att få anden tillbaka in i flaskan när man släppt ut den.

  SvaraRadera
 5. Hur ska nåt sånt administreras?

  Skicka fogden till Kina?

  SvaraRadera
 6. Skulle vara nice om Magdalena införde bolagsskatten på 15% som också diskuterades. Men det kommer ju aldrig att hända. I Sverige får vi bara höjningarna. ;)

  SvaraRadera
 7. Hmm.. är det inte i den ort där huvudkontoret ligger som plockar hem mest skatteintäkter?
  Jamenar, Norrland med skog, vattenkraft och gruvor skattar väl i Stockholm där huvudkontoren ligger..? (allt enligt tidigare konstateranden, eller..?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom nu inte och förstör debatten med logik och förstånd...

   Radera
  2. Var inte skatt ett av skälen till att Nordea flyttade sitt huvudkontor till Finland?

   Radera
 8. Bortsett från att vi säkert ska igenom åtminstone ett par pandemier till och kanske ett världskrig innan detta blir genomfört så ser jag en ljus framtid för skattekonsulter när alla bolag ska få sina vinster att försvinna från diverse länder där det inte känner för att skatta!

  Självklart kommer inte detta förslag heller gälla de stora techbolagen eller övriga amerikanska bolag med tillräckliga kontaker inom amerikansk statsförvaltning.

  SvaraRadera
 9. Build Back Better som Biden nämner under G7-mötet är ett mantra som smygmarxistiska World Economic Forum med Klaus Schwab i spetsen kör med.

  Det ingår i det så kallade "The Great Reset" där socialism forceras fram globalt bakvägen, förbi demokrati och allmänna val.

  En del i den nya ekonomin är att befolkningen inte ska äga någontin, utan leasa, streama och hyra, ungefär som elsparkscyklarna i STHLM.

  Dvs, några få ska äga allt, men du ska inte äga nått.
  Det du har är hyrt, licencierat (tex du äger inte din musik eller film längre, som med vinyl eller VHS, du streamar den istället) och när abbonemanget upphör har du inget kvar.

  Det här kommer att innebära att du nästan inte äger något, har inget att sälja, du har inga värden och du har inget värde.

  Medelklassen kommer att på sikt försvinna, kvar blir överklass och låglass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är som bekant mer lönsamt att sälja insulin till dig varje dag än att uppfinna ett permanent botemedel mot din diabetes.

   Radera
 10. World Economic Forum lanserade reklamfilmen "You will own nothing and be happy" som skulle promota iden med att inte äga någonting, utan bara hyra och leasa (någon annan kommer att äga).

  Man tog strax bort trailern då uppståndelsen och kritiken blev för stor.
  Det var för marxistiskt för vanligt folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...eller för kapitalistiskt. För alla de där sakerna skulle ägas av techbolagen och människorna skulle vara daglönare. (Produktionsmedlen skulle ägas av kapitalet osv)

   Radera
 11. Man skulle kunna tro att dena artikel är satir, men det är på riktigt och skriven av World Economic Forum.

  Skräckblandan läsning väntar:
  https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/?sh=5bc329241735

  SvaraRadera
 12. Fast det här kan bli bra också, iom att det kan bli en broms på racet mot botten där länder tävlar om lägst bolagsskatt. Och också en möjlighet att just få skatteintäkter från Facebook, Google, mfl - för i fallet med techbolaget är det vi själva som samtidigt står för produktionen och konsumtionen. Alltså fullt rimligt att skatten tas ut där konsumtionen sker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan absolut bli bra om alla världens länder som betyder något är med på det, om dom inte är det så...

   Radera
  2. Och G7 är just de länder som betyder något i det här sammanhanget.

   Radera
  3. Kina, Indien, Brasilien, Sydafrika, Nigeria...? Vissa redan där, andra tillväxtmarknader, borde inte dom inkluderas?

   Radera
 13. Det råder bred konsensus bland nationalekonomer att bolagsskatt är kontraproduktivt. Bättre då att höja momsen en aning, den står redan för betydligt mycket mer skatteintäkter för staten.

  SvaraRadera