Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2021-06-30 10:45

Fullvaccinerad

Så vart1. man alltså fullvaccinerad efter en andra dos Pfizer Comirnaty2. via Kronans Apotek.
Den obligatoriska vaccinationsselfien. Nä, engångsmaskerna har extremt dålig passform på denna författare, så därmed blir det de där rörformade hålen på kinderna, vilket bara visar hur högst tveksam effekt maskerna har. Nej, helt avsiktligt pillade jag inte rätt det hela inför fotograferingen, eftersom en av punkterna för korrekt bruk av mask är pilla inte på den, eftersom du då kan få eventuella smittoämnen som masken fångat upp på dina fingrar, om man nu inte ska handsprida sina händer i 30 sekunder efter varje gång man pillat med masken.
En observation - bortsett från att utföraren var så skicklig att jag var tvungen att visuellt bekräfta att han faktiskt satt sprutan i min arm och tryckte in mRNA-vaccinet - var att det denna gång inte var kö. Antingen har MediHelp/Kronan fått rutin på vaccinationerna, eller så dyker inte alla upp för en andra vaccination. 

Förra gången så var det en person var femte minut. Den här gången satt jag utanför och väntade de påkallade 15 minuterna efter vaccinationen och endast en till person kom för att vaccinera sig. Så var är alla som skulle ta sin andra dos Pfizer? Struntar folk i andra sprutan?

Vilket i så fall är allvarligt, eftersom det är två sprutor som behövs för varaktigt skydd.

Fjärde eller femte våg till hösten om nu folk struntar i att fullvaccinera sig? 

Men vi får se. Vaccineringarna rapporteras in till nationella vaccinregistret, varifrån man sedan med start i morgon kan hämta ut sina papieren, bitte från covidbevis.se, så det bör finnas statistik på hur många som tar bägge sprutor. Kanske har man bara bokat om sina tider för den andra sprutan?

I övrigt har man nu på flera håll i Västra Götaland öppnat för vaccination av alla 18+. Och kanske nördigt intressant så har den kryptografiska signaturlösningen som är kodad i QR-koderna i de över EU interoperabla covidbevisen tagits fram av ett svenskt bolag.

1. Dialektalt, avsiktligt skrivet för att kränka språkpoliser.
2. Eller hur det nu stavas. Lev med det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

65 kommentarer:

 1. När jag tog första sprutan på Halmstad arena gick jag nästan ensam genom de långa korridorerna. När jag körde förbi någon dag senare var det kö utanför byggnaden. Så det går nog i vågor.

  SvaraRadera
 2. Lokalt är dos 2 helt styrt av landstinget, så om ingen dyker upp för dos 2 vid en viss tidpunkt så är det bestämt så...
  "Vaccinering på närliggande apotek? Vad är det för liberala påfund..."

  SvaraRadera
 3. Not 1. Inte endast dialektalt. Fanns enligt uppgift en som sa: Varde ljus och det vart ljus.

  SvaraRadera
 4. Grattis, ligger två dagar efter dig. Borde legat före. Men orkade inte Lex-Maria regionen som inte följt Socialupplysningen förmaningar. Ingen ko på isen då det inte påverkar utlandsresorna. Ska bli trevligt, nu lättar ju Spanien upp för turisthorderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialförvaltningen, socialförmedlingen, socialstyrelsen heter det kanske. Vi får leva det med.

   Radera
 5. Totalt fiasko att släppa på 18-åringar när 35-40 snällt väntat på sin tur. Visst kan man öka spannet lite till säg 25 om intresset är svalt, men vad jag har hört är det stört omöjligt att ens komma in på bokningssidorna nu pga överbelastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl så att risken att dö är ekvivalent och princip försumbar för personer under 40, så det finns inte längre någon anledning till åldersprioritering. Särskilt som ungdomar är lite mer ... utåtagerande och kontaktsökande och därmed står för allt mer av spridningen.

   Radera
  2. Ur kollektivets perspektiv spelar det ur smittspridningssynpunkt ingen roll vem som vaccineras längre, det kan alltså rent av minska spridningen snabbare om 18-åringar får ta vaccin.

   Radera
  3. Dessutom, om 35-40 åringarna inte dyker upp i tillräckligt stor omfattning så är det ju logiskt att vaccinera nästa tillgängliga åldersgrupp.

   Radera
  4. Verkar fullt rimligt. Tycker man kan släppa på för yngre också. 40-50år får väl ses som en riskgrupp i sig, då många av oss hänger på Tinder etc. Lär göra succé att byta profilbild till att det nu framgår att man är vaccinerad.

   Radera
  5. "Redo att spruta efter spruta!" - kommer få alla swipesen på Tinder.

   Radera
  6. Nu känner jag mig smutsig...

   Radera
  7. Risken att dö är försumbar för personer under 80.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Fick min första igår och håller med dig om att de hade större kapacitet än "kunder". Tom så att de kunde distraera mig som ett barn när jag svarade jakande på att inte tycker om sprutor plötsligt kommer ytterligare en sköterska fram och frågar en massa frågor och min hjärnkapacitet går åt till att fundera på om det är något raggningsförsök. Så då ska jag bara sätta på plåstret, frågade två gånger om jag verkligen fått sprutan. Den andra sköterskan såg jag inte röken av efter att plåstret va påsatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raggningsförsök, bra distraktion.

   Radera
  2. Vad fick du för frågor egentligen?

   Radera
  3. Nästa sköterska man blev hänvisad till spelade mer på den andra grundläggande driften,våld. Ingen vågade gå tidigare än anvisade tiden 15 min stillasittandes i lokalen.


   Slutsats är att vaccinprogrammet fungerar, personalen är superproffessionella och den som klagar på hur Sverige och EU hanterat det kan ju först och främst gå och anmäla sig för att vaccinera sig själv.

   Radera
  4. "Vad går du till för gym?"

   Radera
  5. T, Pump and dump var man ju hört talas om. Trodde dock det var nåt annat. Grattis till sprutan iallafall.

   Radera
  6. Tack jag är väldigt glad för sprutan och hur smidigt det gick. Och "raggningsförsöket" var i form av frågor om jag bodde i regionen, och att det var bra om jag tog nästa spruta på samma ställe. Min logiska del av hjärnan blev upptagen med att fundera på varför hon frågade eftersom jag legementerat mig och redan fått tid för nästa spruta.
   Logiska delen skickade ner det till grotthjärnan som tolkade det som, hon vill veta var jag bor, hon vill säkerställa att vi ses igen.

   Men kontentan är väl vem är lättast att distrahera, ett barn eller en karl? Jag satsar på det sista.

   Radera
  7. "Vill du sätta på... ett plåster?"

   Radera
  8. T>> Om sju veckor står hon där och väntar på dig igen!

   Radera
  9. Hmm, är det inte _sex_ du väntar tills nästa gång

   Radera
 7. För den som är intresserad av vad som finns i EUs Green Pass QR kod.
  https://news.ycombinator.com/item?id=27589913

  SvaraRadera
 8. Försökte ta min Pfizer-dos2a idag men blev avvisad, i Stockholm är ju det bestämt så att det måste gå sju veckor mellan doserna. Samma observation, ingen kö alls, full bemanning men sysslolös. För egen del hade det gått tre veckor och en dag sen dos1. Förstår strategin men den är ju bara lämplig om det finns kapacitetsbrist. Nu blir det ett onödigt PCR-test istället inför stundande utlandsresa, klen tröst men åtminstone bidrar man ju till bnp. Tumme ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju egentligen underligt att man så snart det passar FHM/de politiska målen, ja, då är det inte så viktigt att följa vaccintillverkarnas rekommendationer om vad som är "best practice". Att vänta 7 veckor på dos 2 är sannolikt inte optimalt. Nu har jag fått mina två, men det fungerar ruggigt dåligt i Stockholmsområdet när det gäller hanteringen av vaccineringen. En sådan sak som att jag fick vänta fyra veckor på att få första sprutan trots att jag tillhör "riskgrupp" och skulle fått vänta ännu längre om jag inte valt att gå på de tider som i stället erbjöds i åldersordning.

   Radera
  2. Kapacitetsbrist är det väl inte?

   Det är väl snarare tillgången på vaccin-doser som är flaskhalsen än.

   De får leveranser varje vecka, sparar en del, ger några som första dos och några som andra dos.

   Nu är det planerat med 7 veckor mellan dos 1 och 2 - skulle folk börja springa och ta dos 2 innan 7 veckor så skulle det ju bli kaos då de helt plötsligt måste dra ner på dos 1 för att inte sabotera dos 2.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Fick andra dosen för två månader sedan och hjärtmuskelinflammation 10 dgr därefter, har fortfarande bröstsmärtor och rusande puls om någon ringer eller jag behöver ställa mig upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikanska FDA, Food and drug administration kompletterade för ett par dagar sedan sina fact sheets för Modernas och Pfizers vacciner att det föreligger risk för myocarditis, alltså hjärtmuskelinflammation. Dock tonar de ner allvaret i dessa biverkningar. Störst risk ska män yngre än 30 år ha för denna biverkning. Med tanke på att denna grupp har minimal risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 så tycker jag det är oansvarigt att vaccinera denna kohort, speciellt när det finns säker medicin som ivermectin.
   Den välrenomerade kanadensiske patologen dr Roger Hodkinson kritiserar nedtonandet av dessa biverkningar. Han menar att det inte finns något som heter "mild myocarditis", bl a med att hjärtceller dör vid myocardit och att de inte kan återbildas. Det är omöjligt att veta vilka konsekvenser det får för de drabbade i framtiden.
   Läkargruppen FLCCC har utvecklat olika protokoll för Covid-19, däribland ett nytt protokoll som heter I-Recover, för personer med Long-Covid, som deras företrädare dr Kory sagt också kan hjälpa personer som drabbats av vaccinbiverkningar.

   Radera
  2. Äsch, bara en massa konspirationsteorier, antivaxx-snack, foliehattsteorier, woke.. ehm.. Kom på fler invektiv är ni snälla..
   Ja, just det - Youtube/Bitchute-dokumentärer..

   Kommer inte på fler just nu.

   Radera
  3. "blutsaftblandarn" - jag gillar din sakliga sammanfattning, fast jag hade gärna sett att du utvecklat den.

   Radera
  4. Rheza 44 dog av andra sprutan stod det i Aftonbladet.

   Radera
  5. Av flera miljoner kommer många dö samma dag som sprutan, t ex i trafikolyckor. Kan du på 3 miljoner som fått två sprutor bara hitta en död?

   Radera
  6. Vaccinera mera, ska man hålla liv i dom borttynande antikropparna är det bara att ligga i och vaccinera, själv går jag efter T-cellsimmunitetens lugna harmoniska klockan, men jag vill att ni ska känna er trygga så vaccinera mera.

   Radera
  7. Cornucopia. Du verkar inte satt dig in i biverkningar från mrna-vacciner baserade på spikprotein. De som rapporterats fått allvarlig biverkningar eller död som biverkning är orsakad av spikproteinet från vaccinet på ett eller annat sätt, det handlar INTE om statistikt döda efter vaccination utan om ett orsakssamband. En enorm skillnad.
   Däremot är inrapporterade dödsfall vid positivt covid test ej orsaks klarlagt och en stor felmarginal finns därför där.

   Radera
 10. Fick min första dos idag för knappt två timmar sedan. Blev i en inomhus-fotbollshall, själva vaccineringen skedde enskilt med sköterska i omklädningsrummen, sen fick man vänta utanför på inomhusfotbollsplanen i 15 minuter eller en halvtimme om man tidigare sökt vård för några allergier.

  Utövare var "Legehuset" och fabrikatet Pfeizer.
  Tycker det funkade mycket bra, det flöt på smidigt. Jag är i åldersgruppen 30-40. Tillhör Västra Götaland

  SvaraRadera
 11. Jag fick första dosen i måndags och i Stockholm var det i alla fall full fart där jag var. Lång kö som ringlade sig utanför byggnaden och ännu mer kö inuti. Men väl i kön flöt det på snabbt, tog max 30 minuter inklusive 15 minuter väntan efter vaccineringen. Väldigt imponerande vilken bra rutin de hade!

  SvaraRadera
 12. Artikeln nedan innehåller en mycket bra beskrivning av hur Comirnaty-vaccinets mRNA (källkod) är uppbyggt. Vaccinet är på ca 1 KB, viruset som helhet 7,5 KB.

  https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/?fbclid=IwAR3yI24HxwPE_RJ_KyKsB4mTZxAwQVlOSv72gEHuaVLaHKX8i0KIRacU0ds

  SvaraRadera
 13. Jag väntar med min andra vaccin-dos pga olika skäl:

  * Vi har inget vaccinationsställe närmare än ca 30 km från min bostad på Värmdö (Nacka Strand ligger närmast). Jag vill inte åka genom stan kollektivt och inte be J-J att skjutsa mig och inte köra själv dit, heller.

  * Jag fick en kraftig reaktion efter 1:a dosen: värk i leder samt illamående, så jag satt stilla i 11 dagar, för att inte kräkas. Jag hade aldrig haft någon vaccinreaktion tidigare, men det här vaccinet innehåller PEG, Poly Etylen Glykol, en tillsats som en del verkar reagera på, eller om det är immuniteten som byggs på. Jag har sett flera andra berätta om samma biverkningar som mina. De började drygt ett dygn efter vaccinationen.

  * Biverkningarna efter den andra sprutan har rapporterats bli värre än efter den första sprutan. Simningen går åt skogen om jag blir sjuk och jag simmar eller vatten-joggar typ 10 timmar om dagen på sommaren.

  * Jag vill inte förstöra min sommar med att vara sjuk, men senhösten går bra att förstöra. Dock inte augusti-september, när jag har en brådskande beställning åt firman som jag jobbar åt. Det är alltid "jätte-bråttom" när de vill ha någonting gjort. Det finns ingen alternativ leverantör, eftersom jag har uppfunnit systemet och grejerna måste tillverkas exakt likadant från gång till gång, pga snäva toleranser.

  * Jag bor isolerat och har lite kontakt med omvärlden, jobbar och studerar på distans. Kompisen J-J Binks får sin andra dos idag.

  * Vi har polska hantverkare på väg hit om en vecka, men de får inte komma in genom min ytterdörr, utan genom en trappa utomhus. Mugga får de göra hos J-J Binks, eftersom han nu får sin andra dos, fast jag hade gärna sett att han fick ytterligare ett par veckor på sig att bygga upp sin motståndskraft mot covid. Fika för hantverkarna serveras utomhus, om möjligt.

  * Någon annan får "min" vaccindos och kanske skyddar sin omgivning med sin motståndskraft

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med en sådan reaktion efter dos 1 är det fullt förståeligt att du inte är så sugen på dos 2. Själv märkte jag knappt av sticket och kände noll biverkningar efter första sprutan så för mig är det mycket enklare att ta dos 2.

   Radera
 14. Fick också min andra dos idag. Det gick mycket smidigt. ca 10 minuters väntan när jag kom, sedan inropad när det var min tur till ett av 10 vaccinationsbåsen och sedan hänvisad till ett rum med glest placerade stolar för att vänta de obligatoriska 15 minuterna. Uppskattningsvis vaccinerade dom en person i minuten.

  SvaraRadera
 15. I övrigt så har idag Region Gotland "pausat" den andra vaccinationen för sommargäster pga vaccinbrist, fullt medvetet att det strider mot det fria vårdvalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar väl rimligt iofs. Man ska väl ta andra sprutan på samma ställe som första? Svårt att planera annars.

   Radera
  2. Jo. Jag är mest överraskad att de faktiskt ställde in vaccinationerna. Nu handlar det inte om kapaciteten utan om tillgången på vaccin. Men det är en intressant händelse, att det fria vårdvalet inte riktigt litar med pandemi.

   Radera
 16. Kravet för att få få EUs "Gröna Pass" är väl att senaste sticket inte är för gammalt?

  Grönt ger ju intrycket att det är av hänsyn till miljön , som man är "godkänd" att resa , men vad vet en foliehatt som jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaccinationsintyg heter det numera. 2:a sticket måste vara två veckor gammalt. Vet inte hur länge det varav dock.

   Sverige är inte bäst i klassen direkt. Men det ordnar kanske till sig imorgon.
   https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_sv#vad-r-eus-digitala-covidintyg

   Radera
  2. Nja , på engelska sidan heter det officiellt "EU Digital COVID Certificate" , men går även bra att få i pappersform ..

   Radera
  3. Man får gå till förarbeten där benämns det "Digital Green Certificate"

   https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52021PC0130

   Radera
  4. There is consensus among Member States on the use of such certificates for medical purposes, such as to ensure proper follow-up between a first and second dose, as well as any necessary subsequent booster. Member States are working on developing vaccination certificates, often using information available in immunisation registries."

   ". as well as any necessary subsequent booster."

   "Certifikatet" kommer inte försvinna i första taget, om det nu varit något tvivel om det innan.

   Radera
  5. "The provisions of the proposed Regulation regarding the issuance of vaccination, test or recovery certificates as well as the trust framework should be suspended once the COVID-19 pandemic has been overcome, since as of that point, there is no justification to requiring citizens to present health documents when exercising their right to free movement. At the same time, their applications should resume if the WHO declares another pandemic due to an outbreak of SARS-CoV-2, a variant thereof, or similar infectious diseases with epidemic potential."

   Radera
  6. Precis bytt namn till det jag skrev ;). Inget nytt under solen, ingen ko på isen. Jag har planerat för detta länge. Nu får jag en QR kod den 16:e Juli så strax därefter pyser jag iväg på en billig resa till Spanien innan kreti och pleti fått sina intyg ;). Ett val jag gjort utifrån kunskap, spenderar lite krypto som fyllt nöjeskontot bara. La vida loca

   Radera
  7. Förmodar att du även vet att förkylningar kan smitta utan symptom och att du kan smitta andra på ditt resmål (som inte har Sveriges "fantastiska" välfärd...än), trots ditt fina "Digital Covidiot Certificate".

   PS. se till att dom inte får veta att du använder krypto utan att betala kapitalskatt på varje köp, då dras dina reseprivilegier in, du vet precis som i Kina

   Radera
  8. Flygresan är enda osäkra stället, munskyddstvång samt att alla resenärer uppfyller kraven gör det mer safe än att handla på ICA. Givetvis betalar jag 30% skatt till Maggan på vinsten, papperskrypton är avvecklat till Fiat. Bra timing där må jag säga. Kallas nog tur

   Radera
  9. Wow. Duktig drake! 777

   Radera
 17. Kollega på sjukhus 4 dagar efter dos 2....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som blir sjuka. Har vårdpersonal i bekantskapskretsen som berättar. Naturligtvis mörkas det.

   Radera
  2. Svårt att mörka sjukhusbesök dock. Dessa hamnar ju i statistiken.
   Här framgår inrapporterade biverkningar, för de olika vaccinerna. Pfizer verkar vara dyrast men är samtidigt det som ger bäst skydd samt har minst rapporterade biverkningar.

   https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar---coronavacciner

   Radera
  3. Bara för att en person hamnar på sjukhuset / behandlas av sjukvården, så betyder det förstås inte att ansvarig läkare rapporterar "händelsen" som en möjlig biverkning. Högst troligt så sker underrapportering, eftersom vaccinen är "säkra".
   Den norska motsvarigheten kan vara intressant att jämföra med.

   https://legemiddelverket.no/english/covid-19-and-medicines/vaccines-against-covid-19/reported-suspected-adverse-reactions-of-covid-19-vaccines

   Många biverkningar blir nog som sagt inte rapporterade, däribland några anekdotiska historier jag hört om. En god vän t ex som f ö är läkare kände ingenting av 1a dosen Moderna, men den andra gav honom hög feber i tre dagar (39 ca) och en märklig värk som knockade honom totalt i flera dagar - aldrig igen, var hans kommentar. Han hade troligtvis haft infektionen tidigare, likt många andra sjukvårdspersonal, så antagligen har han naturlig immunitet, men han tog sprutan ändå. Mina gamla åldriga släktingar har inte känt någonting av sina pfizer doser (så vitt jag hört). Svågern hade rejäl feber av sin andra dos och ont i fötterna och rumpan! Min kollegas mamma hade en "dramatisk" reaktion på sin andra dos, vad hen nu menade med det.

   Radera
  4. Nik, Finns säkert de som inte kan sitt jobb. Läkare är bara människor med något högre begåvning över medel bara.

   https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/rapportera-alla-misstankta-biverkningar-med-koppling-till-covid-19

   Radera
 18. Kommer tills vidare avvakta "vaccination" eller genterapin som det egentligen är tills långtidseffekterna är bättre kända. För er som är nyfikna på ev risker kan googla på spikprotein. Ny forskning visar att dessa är patologiska proteiner som orsakar inflammationer likt den biverkning som beskrivits ovan i denna tråd. Allt gott.

  SvaraRadera
 19. Dessutom är riskerna med covid försumbara om man ser till att ha vistas i solen under sommarhalvåret och käka d-vitamin på vinterhalvåret. Ytterligare studier visar på det mycket starka sambandet mellan svår covid och d-vitamin halt i blodet. Läkartidningen skrev om samma ämne för över ett år sedan. Enda fördelen med "vaccinationerna" är kanske att det är enklare att resa?

  SvaraRadera