Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-11 16:39

Fredagsmys: Vilket var ditt första sommarjobb?

Dags för lite fredagsmys igen. Med denna fredag har antagligen de flesta skolor och gymnasier haft terminsavslutning och på sina håll har rent av en del tagit den så kallade studenten. Vilket för på tal vilket ditt första sommarjobb var?
Kan man fortfarande sommarjobba på byggen?
För min del var mina första tre somrars sommarjobb under gymnasietiden att städa på byggarbetsplatser, eller snarare praktik på bygge. Vilket var ett krav om man skulle läsa till byggnadsingenjör, vilket jag gjorde på den tiden vi utbildade sådana via fyraårig teknisk linje. Minst två somrar med relevant ingenjörsrelaterad praktik, minst en sommar tillhörande inriktningen. I praktiken var man någon form av städhjälp som sopade rent, plockade undan och kanske i bästa fall fick dra spik ur brädor från betonggjutformar, som skulle återanvändas till nya formar. Mina första två somrar spenderades på byggarbetsplatserna på det som på den tiden hette Flygmotor (eller Volvo Flygmotor) och den tredje i Skanskas regi vid en totalrenovering av en större bostadsrättsförenings samtliga lägenheter, som blåstes ut från grunden. Undrar om man gör sådana renoveringar idag, och var folk skulle bo under tiden - det handlade alltså om några hundra lägenheter som behövde alternativt boende i flera månader. Vi hade rent av civilingejörsstudenter från Väg & Vatten som gjorde samma praktik, dvs städade. En av dem fick ett armeringsjärn rakt genom foten (in genom skon undertill och ut upptill) vid ett litet städjobb minns jag och fick skjuts till akuten medan blodet sprutade, varefter vi praktikanter fick spikskyddsskor jag hade kvar till modern tid. Var väl sådär med arbetsmiljö på den tiden kanske?

Hur sådant skulle fungera idag låter jag vara osagt - går det ens att trolla fram sådana sommarjobb i tillräcklig volym? Om är det ens tillåtet. Antagligen måste man idag gå ett tiotal certifieringskurser a 10 000:- SEK per styck i fackets regi för att ens få sopa på ett bygge. Eller inte. Vad vet jag.

Jag brukar säga att alla ska ha städat som jobb i sitt liv för att få lite respekt för folk och förtjäna lite respekt. Om det så är städat byggen, städat toaletter, diskat på pizzerian, städat i hemtjänsten, städat gamlingar i äldre- eller slutenvården eller hållit rent och klippt gräset åt kommunens park- och naturförvaltning. Gissningsvis har många läsare gjort just detta - dvs rengöring och att hålla ordning i olika former.

Min första lön var på runt 2000:- SEK för två veckors arbete. På mitten av 80-talet fick man utbetalning två gånger i månaden. Av dem använde jag typ 1400:- SEK för att köpa en Sony Walkman DD, något av det finaste man kunde äga typ 1987, som det här måste varit. Motsvarar väl 5x det i dagens lönelägen, eller 7 000:- för en bärbar musikspelare utan andra funktioner ...

Men låt höra? 

Vad var ditt första sommarjobb?

Trevligt fredagsmys!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

150 kommentarer:

 1. Året när jag skulle fylla 13, minns att rektorn fick skriva någon form av intyg för att jag skulle få jobba, så tvättade jag bilar, vaxade och dammsög, städade toaletter mm. 300 kr i veckan! Där blev det tre år.
  Efter det har det varit på industri, treskift. Kastade om siffrorna i personnumret för att få jobba treskift, tydligen var man tvungen att vara 16. Sen, efter lumpen blev det långvården, alla somrar och många många helger medan jag pluggade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Städning helt enkelt.

   Radera
  2. Mitt första sommarjobb var också praktik under 4-årig tekniskt linje. Jag var rörmokare på Musköbasen, bocka och löda rör. Inte så roligt ur det tekniska perspektivet men få gå ombord på både ubåtar, robotbåtar och patrullbåtar gjorde det till en mycket positiv upplevelse. Och berget tröttnade jag inte heller på. Nej, det var bästa jobbet jag haft tror jag. Hittils iallafall om man skall vara lite positiv.

   Radera
  3. Cornu & Co, hade ni någon aning, om det fanns asbest där ni städade och skyfflade på byggarbetsplatserna och särskilt på Musköbasen? Jag skulle dit på studiebesök en gång, men hade mycket jobb att göra. Så jag tänkte att basen nog blir nedlagd när som helst, som så många andra försvarsanläggningar i Sverige på den tiden.

   Som sagt, asbest, asbest, akta er, de vassa fibrerna är cancerframkallande och finns lite överallt. Särskilt i de korrugerade skivorna, som ofta hänger ner från innertaket i korridorerna.

   PAH - Polycykliska Aromatiska Kolväten, de är också farliga för lungorna, särskilt bensapyren. Det fanns säkert mycket av sånt i Musköbasen, när man handskas med mycket kolväten i ett slutet utrymme. Mycket som dammar upp och hamnar i lungorna. Dessutom brukade många försvarsanställda som jag kände förut, röka inomhus på den tiden, en del trodde inte att det var farligt. Men som sagt, rökare är också människor, fast inte lika länge!

   Arrhenius-komplexet, ett "brutalistiskt" byggnadsverk, som hänger på styltor, är visst fullt med asbest, så där skulle jag inte vilja vara ens i närheten, om och när det hoppar av styltorna. Det kunde vara nåt för ungdomarna, som brukar spränga i trapphusen i Malmö, medan tidningsbuden delar ut morgontidningar.

   Jag gick under några år på Arrhenius och glodde på sprickorna på styltorna hela dagarna. Jag fick nästan ångest av dem, medan lärarna försäkrade oss on hur väl allting är gjort och att alla regler i Sverige är rigorösa och följs upp rigoröst. Jag fick en 11 september deja-vu fast det här bygget inte var så högt, men fult var det.

   Plötsligt en dag stängde man bygget och släppte inte in en jävel på flera dar, pga rasrisken! Fukten hade frusit till is och spräckt betongen på några styltor. Man svetsade hastigt grova kolonner av stål, som placerades lite överallt i korridorer. Glurrp!

   Radera
  4. Jodå. Minns att man hittade ett ventilationsrör i asbest när man rev någon innervägg. Blev ett jäkla liv, hela huset utrymdes och den facklige respresentanten och en till, som var de som var asbestutbildade fick ta över i skyddskläder och skyddsmasker.

   Radera
  5. Bra att man agerade, men det har funnits och finns fortfarande mycket asbest just runt gamla ventilationsrör. Jag hade för länge sedan en gaskromatograf med asbest i ugnen, så jag satte ventilationen på max varje morgon på labbet.

   Jag har senare byggt många multidimensionella gaskromatografer, utan asbest. Glasfiber är också dåligt för lungorna.

   Nu efter pandemin är det en god idé att använda de maskerna, som har blivit över, till att skydda den otroligt fantastiska lungvävnaden i kroppen, när man hobby-pular med någonting hemma.

   Flera av mina grannar har dött av lungcancer, tragiskt! Sylvassa fibrer.
   Jag har flera grannar som jobbar som asbestsanerare, t ex "Pannis".

   Radera
  6. Potatisplockning följt av BBB (brevbärarbiträde)

   Radera
  7. Mitt första riktiga (sommar)jobb var springschas. Jag fixade lunch till ett tryckeri och körde ut produkter till kunderna med flakmoppe. När jag inte kunde tjäna pengar på det så jobbade jag som byggjobbare.

   Under studietiden jobbade jag som säljare och sålde på intet oanade kunder allt vad jag kunde. Rätt kul jobb.

   Kan säga att jag var helt suverän på det, men det var inte min grej.

   Radera
 2. Jag tror vag var typ 13 eller 14 när jag hade mitt första sommarjobb, rensade ogräs på självplock för jordgubbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del var det jordgubbsplockning två somrar som 12 & 13 år gammal. 1 kr/liter första året och vill minnas jag plockade ca 2000liter på 12 arbetsdagar. Sex dagars vecka på tidigt 80 tal - phuuu!
   Känner hela livet att dessa år var mkt fostrande i inställning till arbete. Komma i tid - göra sitt jobb. Aldrig borta!

   Radera
  2. Jag brukar inte rensa ogräs, utan jag förtränger dess existens. Jag vill åtminstone inte stå med rumpan i vädret, så jag lägger ut täckbark runt prydnadsbuskarna. Ibland lägger jag ut målar-skyddspapper på rulle, som är billigt och tjockt, under täckbarken. Ibland vävd svart plast över större områden i träda.

   Byggmax har nån Roundup-variant, som jag precisions-duttar på kirskålen. Grannarna har massor av kirskål, fast de lever i förnekelse. Om man går en runda varje vecka-månad och precisions-duttar ihjäl växtjäveln i sin linda, så går det inte åt så mycket gift. Man behöver döda den osynliga roten under jorden.

   Radera
 3. Mitt första sommarjobb var som brevbärare på posten, hjälpte även till på jullovet, det var på tiden då alla fick högar med julkort så det var långa dagar kring jul. Fick börja att jobba extra på posten efter att ha trivts jättebra på min PRAO plats genom skolan. Jobbade även med lördagsutdelning på helger. Fick dispens att börja helgarbete fast jag bara var 14, tror man hade krav på,15 år på den tiden.

  Har även hjälpt till med trappstädning och lampbyte i hyresfastigheter för att dryga ut ungdomskassan, mer kvällsjobb på gymnasietiden.

  SvaraRadera
 4. 14 år och sommarjobbet var toalettstädning och sophantering på en camping.
  Jobbade där 5 somrar, och det var mycket roligare än vad det låter.

  SvaraRadera
 5. Inte mitt första sommarjobb men saneringsstäd inom sjukhus jobbade jag en sommar. Bårhus, infektionsavdelningen (isoleringen), operationssalar mm. Allt som skulle bli helt rent.

  Faktiskt inte ett helt jäkla dumt jobb och som du säger man får en viss respekt för de som t.ex. städar på sjukhus så att vi andra kan få vård i en ren miljö.

  SvaraRadera
 6. Städade och rensade upp på någon typ av byggvarufirma under en vecka eller två.

  SvaraRadera
 7. Började redan som 13 åring med att på accord klistra ettiketter åt ett utbildningsföretag för företagskunder. Hakade på genom en möjlighet från en kompis förälder. Minns att det gav ca 21 öre per etikett (brutto), men räckte då till att få ihop totalt för att köpa egna skidor och pjäxor. Samt att det var möjligt som hemarbete tillsammans med polarn.

  SvaraRadera
 8. Sommarloven 63 och 64 springchas eftermiddagarna med flakcykel i Andréns Speceri & Kolonial i Karlskrona. 1:50/tim och fri läsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kissnödigt med fri läsk.

   Radera
  2. Hade en släktning som jobbade på Andrens, fast något senare. Slutet 60-tal skulle jag tro

   Radera
  3. Jag tror att man svettades så mycket i sommarvärmen, att man slapp slå en drill på arbetstid.

   Radera
 9. Jag sommarjobbade på min brors arbetsplats, 13 år gammal satt jag och testade kretsar till militära komradioapparater. Där jobbade jag alla somrar till jag fick jobb där själv. Jag fick i alla fall så mycket betalt att det räckte till en Olympus OM1, året efter uppgradering till OM2... Mitten av sjuttiotalet måste det ha varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde helgjobbet senare efter flytt till västkusten, handfilade bort gjutskägg på bastugaller, slitigt med bra betalt, fick betalt per styck.

   Radera
 10. Städning på en läkarmottagning men det var inte heltid utan bara tre gånger i veckan ett par timmar. Det var även mitt extraknäck under gymnasiet.

  Första riktiga heltid var något av följande två; antingen ett omsorgsboende för (svårt) multihandikappade ungdomar eller på ett lager på ett fotoföretag.

  Viss städning ingick nog i arbetsbeskrivningen på samtliga jobb! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade du några "kul piller" på läkarmottagningen? Varuprov? Min syster städade på ett läkemedelsföretag och snodde med sig en massa piller hem. När hon jobbade som undersköterska, snodde hon med sig hem en jätteburk med Sobril. Hon började sno grejer redan under barndomen, bl a alla mina födelsedagspresenter och julklappar, som hon sålde för pengar till godis och senare cigarretter, plus pengar från hela familjen. Kleptoman.

   Radera
  2. Nej, skulle faktiskt inte ens komma på tanken att ta "kul piller".

   Radera
 11. Minns inte om det var fönsterputsning på skola eller jobb i storkök på äldreboende som var först, men definitivt städ/disk oavsett. Numera systemutveckling, och där har jag också fått städa upp efter andra...

  SvaraRadera
 12. Sommaren 1964: Allt-i-allo, mest diskmaskinsförare på fjällhotell. Lön 300:- per månad inklusive kost och logi.

  SvaraRadera
 13. Cementgjuteri som 13, plåtslageri 15 -16 bl.a. på tak, elkraftbolag som 17, Scania som 18.

  SvaraRadera
 14. Började med jordgubbsplockning, därefter arbetade jag i en liten Konsum butik

  SvaraRadera
 15. Bor granne med en campingplats. Där började jag i kiosken/serveringen som 13-åring -67. Kunde bli 8-10 timmar om da´n när det var högtryck. Undrar vad facket hade sagt om det idag? Barnarbeta? 5 spänn i timmen skattefritt och fritt godis och varmkorv.
  Tjänade så småningom ihop till min första moped.

  SvaraRadera
 16. Hoppa in i traktorn nu jag har satt på krossen. (Ingen ros eller pizza och på den tiden tog vi förstaskörden runt skolavslutningen)

  SvaraRadera
 17. Jag är från Norrlands inland och där satte man tallplant på sommaren. Man jobbade på ackord och och fick betalt per tallplanta som man satte, utan grundlön. Jag jobbade bara i privat regi och fick då ganska bra betalt, 50 öre per planta. De av mina vänner som arbetade åt SCA o dyligt fick kanske 25-30 öre per planta. Jag minns inte hur mycket jag planterade per dag, men det var väl runt 1000 plantor per dag ungefär. Svettigt och myggigt var det, men det byggde karaktär vill jag hoppas. Blev några veckors jobb per sommar, vilket räckte gott och väl för att ge en bra inkomst. Utgifterna var inte så höga på den tiden då mat och boende var gratis hos föräldrarna. 🙂

  SvaraRadera
 18. Städning av brädgård och lager på ett byggvaruhus runt millennieskiftet.

  SvaraRadera
 19. Jag och mina syskon fick alltid jobba året runt på bondgården. Jag har inga minnen utav att inte sköta om djur och natur. Jag erhöll dispens för traktorkörkort när jag var 14 år. Då hade jag redan kört traktor i många år. När jag beviljades traktorkortet jobbade jag också åt andra bönder så det var nog första året då jag fick betalt för något "barn"-arbete som en nysvensk engelsman benämnde det.

  SvaraRadera
 20. Vårdbiträde i Hemtjänsten. En del slit, en del stress, en del misär i ett dåligt schema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Flera somrar dessutom. Lärorikt att jobba med människor med mkt livserfarenhet och spännande livsöden. Tungt både fysiskt och psykiskt med.

   Radera
  2. Jag med, jag jobbade ett par somrar med det, senast med bilburen hemtjänst härute på öarna, dock inte på min egen ö, "eftersom man inte ska kacka i sitt eget bo".

   Underbara miljöer, grönskan som man körde igenom dagligen var som ett paradis, helt fantastiska gamlingar som man bara älskade och kunniga kollegor, som gärna delade med sig av sin kunskap.

   Gamla villor vid stränderna, urskog som man körde igenom, jag blev super-glad och upphetsad av alla intryck under varje arbetsdag. Jobbet gjorde mig HÖG!

   Att åka och kompletterings-handla åt någon (annars fick de mindre aptitliga matlådor) var jättekul, mjölk, vispgrädde och en stor Marabou-chokladkaka till gubben, som sken upp som en sol.

   Duschandet var jättefint, man blev glad av att få någon att känna sig fräsch.

   Minuset:
   Minut-jakten (9 min. här och 15 min. där), bom-tiderna som kommunen inte får betalt för, det skenande ekonomiska underskottet som gör att all hemtjänst nu privatiseras och all personal sägs upp. Obehagliga överraskningar.

   Brist på mina egna kunskaper om t ex kateter-påsar, när man förbereder någon till dag-aktiviteten.

   Om man ska beställa ambulans (när någon har varit avsvimmad på golvet och är nu uppe, går och pratar och detta har hänt många gånger förut - hela schemat spräcks i så fall).

   När hela badrumsgolvet är fullt med kiss och bajs och spyor och man måste vara på nästa ställe om 9 min.

   För kort lyft-utbildning, det finns mycket att tänka på, även om personen man assisterar, inte trillar ner på golvet.

   Påtvingade dubbel-pass, när jag inte hade mat & dryck eller skjuts hem efter det andra passet och var ny och inte hittade på de smala skogsvägarna.

   Hemtjänst-jobbet håller på att bli unga killars dubbel-pass-jobb! Få tjejer orkar med så långa pass, t o m 5 dagar på raken!

   Missar man sista bussen så får man övernatta på soffan i fikarummet eller på golvet. På sommaren sägs alla golv vara fulla med sovande medarbetare (utan madrass).

   Radera
 21. Har aldrig haft ett s.k. riktigt jobb. Första sommarjobbet var inom IT dvs kontorsarbete.

  SvaraRadera
 22. 1978. Stansoperatör (registrerare) på Metrobutikernas dataavdelning. Lite sjukvårdsbiträde också, på den tiden sådana fanns.

  SvaraRadera
 23. Diskare som 15 åring -97, kockarna var schyssta och lärde mig massor om matlagning!
  Bra erfarenhet

  SvaraRadera
 24. Förutom att plocka jordgubbar som riktig telning, så var mitt första sommarjobb i en strandkiosk. Jag var så ung (9 år gammal) att jag fick dela passen med en kamrat i samma ålder, och därmed dela på den (svarta) lönen på 34 kr/h.

  - Mitt andra sommarjobb som 11-åring (även på andra lov och efter skoltid i övrigt) var att STÄDA bort spån och annat på ett sågverk i byn.

  - Mitt tredje var ett "riktigt" sommarjobb på samma sågverk (14 år, man var egentligen tvungen att vara 15). Justera (längdkapa och sortera sågat virke). Den höga lönen om 50 kr/h (svart) kompenserade för det enorma slitet det innebar.

  Utöver och emellan detta så har jag även jobbat som dräng med höskörden åt en lokal bonde samt sålt tidningar på gatan i en sommarstad i södra Sverige.

  Jag är född 1979 i Småland, där man inte är rädd för att ta i från ung ålder ;)

  Trevlig helg folk's!

  SvaraRadera
 25. Som 14-åring spridda timmar privatundervisning i bl.a. matte till en sommargrannes pojk 1957. Kommer inte ihåg arvodet. Första formella sommarjobbet 1960 kallades på betyget "Lärling i instrumentverkstad". Rätt omväxlande, en del målning av rörledningar, rengöring och enklare justeringar av manometrar, tillverkning av packningar av bly är vad jag främst kommer ihåg. Och så lördagsstädningen. Asfaltspill på verkstadsgolvet togs bort genom att hälla ut ett par liter toluen på golvet och svabba. Måste ha varit väl ventilerat, för jag fick inga symtom av toluen då och ännu ingen cancer. Lönen var 2,30 kr i timmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillverkning av packningar av bly? Det låter onyttigt, dammade det? Hade ni ordentliga skyddshandskar på er? Ventilation? Skyddshandskar på när ni svabbade bort asfaltspillet med toluen?

   På mitt tidigare jobb hade vi en dement kemist, han var helsnurrig. Han rekommenderade mig att använda toluen i mitt arbete, men jag struntade i det. Vi hade en hel del blyexponering genom omålade, stora bly-ytor, som vi tog på med oskyddade händer.

   På Arrhenius förbjöds unga kvinnliga studenter att labba, de fick bara sitta vid datorn på kontorssidan. Många blev rasande arga, fast man skyddade deras ofödda barn, de ville anmäla oss för diskriminering. Många ville organisera demonstrationer, för att få stanna hemma med full betalning (studiemedel eller timlön om man hade jobb), om man misstänkte graviditet, fast skadan var nog redan skedd då.

   Ett stort problem var för de unga kvinnorna att bestämma sig, när de är gravida, det är ingen enkel uppgift. Sedan vill de kanske inte avbryta labb-delen av sin utbildning, heller. Det fanns så många gamla gifter på Arre, t ex fanns det mycket kvicksilver i vattenlåsen.

   Hur mycket bly som fanns i byggnaden, är osäkert, men:
   "Även långvarig relativt låggradig blyexponering av barn leder till nedsatt intellektuell kapacitet. Man har också diskuterat om låggradig exponering av foster under senare delen av graviditeten kan ge störning i CNS utveckling. Långvarig blyexponering ger förutom störning av blodbildningen och CNS-effekter även njurskador. Blynefropati karakteriseras av kronisk interstitiell nefrit och nefroskleros. Detta leder typiskt till hyperurikemi samt hypertoni."

   Radera
 26. Första sommarjobbet var att dirigera ombord bilar samt lastbilar ombord färjan mellan trelleborg - Travemünde.
  13 år gammal
  Gick bra, men på äldre dar har man funderat över rimligheten i det

  SvaraRadera
 27. Mitt första sommarjobb hade jag på Åhlens Söder i Sthlm på skivavdelningen. På den tiden sålde man vinylskivor, ffa LP-skivor. Föreståndare för skivavdelningen var då Ewert Ljusberg. För lönen köpte jag bl.a. kläder. Ljuva tider!

  SvaraRadera
 28. Jag har haft väldigt många jobb, "busy hands are happy hands", som ni vet. Föräldrarna växte upp under kriget i ofattbar fattigdom och pappa var intern krigsflykting.

  Mitt första jobb var på närmaste Konsum-butik (Elanto), där jag paketerade bröd, fyllde på i hyllorna och satt i kassan. Jag tänkte att stackars äldre damer bakom köttdisken, de har förtjänat ett bättre liv. Jag visste i princip ingenting om det jobbet. Jag var bara 14 och tjänade 4 mark i timmen, men kände inte att jag hade gjorde mig förtjänt av pengarna.

  Nästa sommar: klädfabrik, där jag inte heller tyckte att jag gjorde någon större nytta och jag kände skuld för att jag tjänade mer än de äldre tanterna, som var väldigt duktiga och jobbade väldigt hårt. Jag nästan grät av medkänsla för dem. Men jag gillade att stansa ut tyg till knappar, ett repetitivt arbetsmoment som man kan dagdrömma till. Jag älskar tyg, färger, mönster. Kafferosteriet i samma fabrik doftade så vansinnigt underbart, att jag hade kunnat jobba enbart för att få gratis pauskaffe! Stansa tidkort i automat gjorde att man kände sig VUXEN!

  Nästa jobb var att diska och städa i en jättestor livsmedelshall, diskandet gick för långsamt och golvvården (poröst stengolv) var en mardröm. Chefen sa att golvet såg ut som i en ladugård, där korna hade trampat i skiten - och jag kunde bara hålla med!

  Sedan kom smör-jobbet, det statliga Olycksfallsverket, som kontorsbud. Mest krigsskador, någon hade fått en granat i huvudet och avkomman behövde bidrag till sin försörjning, osv. Rena himmelriket, jag behövde knappt göra någonting och fick beröm för allt och betalt. Alla hade ett leende på läpparna.

  Sedan flytt till Sverige. Bäckenkusk på långvården. Tyckte inte jag gjorde nåt bra jobb, men miljön var helt underbar, Saltsjöbaden, den var som en dröm med sina tinnar och torn! Observatoriet!

  Dagis, småbarnsavdelning, de 9 månaderna var det bästa tänkbara preventivmedlet och det var inte barnen som det var fel på, de flesta var helt underbara. En fantastiskt tid för övrigt. Sedan var man vuxen. Ursäkta för ett långt inlägg, kunde inte låta bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för långt. Dina inlägg är alltid läsvärda.

   Radera
  2. Älskar dina kommentarer och inlägg. Kram

   Radera
 29. Brevbärare på Hägersten 1. Timlön i dagens penningvärde ca 75kr. Kände mig löjligt rik varje dag jag cyklade hemåt.

  Trivdes bra och togs väl omhand. Har sedan dess alltid haft ett gott öga till postens hårt prövade tjänstemän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har också varit en "trapp-snigel"! Du skulle kunna vara en klon av kompisen Jar-Jar Binks, alltid glad, han älskade sitt brevbärar-jobb och tyckte om alla och var omtyckt av alla. Nu är ha en glad pensionär med "gubb-vad", kan inte "trapp-snigla" längre.

   "Vad blir man om man är dum", brukar han fråga nästan varje dag - POSTMÄSTARE!

   Han seglar hem just nu i sin lilla 6.3-meter-långa "Fabola Campus", dvs "Tombola Campus", med centerbord. Allting i ruffen tumlar runt i en salig röra om det är lite sjögång. Tur att Porta-Pottin har ett eget förvaringsfack i sittbrunnen... Annars bli båten en "Ebola Campus".

   Radera
  2. Berätta mer om kompisen Jar-Jar Binks. Verkar vara en riktig hejjare.

   Radera
  3. Ja, han är klumpig som figuren i "Stjärnornas krig" (eller "Stjärtarnas krig" som jag brukar kalla filmserien). Men väldigt snäll. Jag får låna pengar av honom om jag behöver och kan handla med honom, eftersom jag inte har egen bil numera.

   Han dök upp för 22 år sedan och var praktiskt taget bostadslös efter att ha blivit fysiskt sjuk och fått flytta flera gånger pga det. Så han frågade om han fick flytta in i den gamla 19 kvm gäststugan. Det fick han, det blev dock utedass för honom (pga att han sket stopp i min vattentoalett två gånger och märkte inte det och kunde inte heller ta hand om stoppet).

   Dusch och tvättmaskin fanns uppe i min 60 kvm sommarstuga. Han hade bott i en strandnära villa i Åkersberga och hade sitt jobb norr om stan och fick åka genom stan till Värmdö, 2 x 2 timmar om dagen och var på bättringsvägen.

   Jag tyckte så väldigt synd om honom. Han är från en bra familj, till skillnad från mig som är "en byracka". Nu är gäststugan utbyggd till 40 kvm med full standard och han trivs bra med livet.

   Jag hoppas bara att han hinner njuta av det, nu när han har fått det lite bättre. Jag har försökt att skaffa en snäll hund till honom idag, med kriterier som "en som inte käkar upp grannens katter eller biter folk i röven". Efter den förra fadäsen, som inträffade här med en liten lånehund som vi passade. En dag-hund som skulle vara jätte-snäll och gullig, men visade sig vara både "en katt-tugg" och "rump-tugg". En Gremlin, som
   J-J ÄLSKADE TILL MAX. En dyr historia för oss.

   Radera
  4. Som en variant av en "flis-tugg", alltså.

   Radera
  5. Det blev hårdare på Posten också, som på många andra ställen. Cheferna byttes ut, när de inte lyckades hålla budgeten. En chef gick runt och försökte få alla 61+ arbetare att ta en tidig ålderspension, men intresset var svalt. J-J tackade också nej. När han kördes till sjukhus i ambulans för några år sedan, fick jag ringa till hans chef och berätta, att han inte skulle jobba på länge och eventuellt inte alls. Jag kände hur chefen ryckte till när han fick sjukdomsbeskedet, pga två veckors arbetsgivar-inträdet som skulle belasta budgeten. Han var väldigt populär som chef, men fick gå lite senare, tyvärr. J-J kunde fortsätta jobba deltid några månader senare, trots att han fick vissa men: han glömmer att ställa in P-skivan eller betala P-avgiften. Nästan alltid.

   En kvinnlig Postis, som bodde här ute på Värmdö och delade ut brev med bil och sorterade senare brev i stan, hade lockats av Posten att säga upp sig i 50-årsåldern, mot ett års fallskärm, under jobbsökeri i "Futurum" med Trygghetsrådets hjälp. Det ångrade hon senare bittert; hon hade nämligen ingen koll på arbetsmarknaden för 50-åringar.

   Tyvärr fick hon inte något nytt jobb på ca 5 år och blev deprimerad. Senare fick hon jobb som lapp-lisa och kontroll-räknare av färdigpackade lastpallar, innan de kördes iväg. Men hon blev knuffad omkull av en truck och slog huvudet i asfalten och fick därmed sparken. Det var en inhyrd truckförare, som tyckte att hon skulle se sig för, när hon stod still, och hoppa undan i tid. Hon var chockad, hon kunde ha fått en hjärnblödning.

   De sista åren jobbade hon natt på en bussdepå och tankade samt fyllde på spolarvätska mm. Hon längtade tillbaka till livet före 90-talet, när det fanns anställningstrygghet och glädje på jobbet. Tyvärr dog hon i cancer när hon fyllde 60 år och jag önskar att vi hade hjälpt henne ännu mer. Jag la ofta en chokladkaka i hennes brevlåda, när vi hade handlat och hon blev glad och visste att den var från mig (hittade ingen penna).

   Jag har många minnen av henne hemma, vi köpte många möbler av henne, när hon behövde pengar. Hennes gamla kandelabrar står på mina hyllor. Hon fick låna pengar av kompisen J-J och vi bjöd ut henne på lunch på McDonalds. Hon fick mediciner av mig, många sorter (även receptbelagda om hon hade haft dem förut pga att hon inte hade råd att gå till doktorn eller hämta ut på Apoteket) samt massage-behandlingar, mest sittande och påklädd. Min syster är utbildad massage-terapeut och jag har också ett stort intresse för både massage och träning (vattengång, vattengympa, simning, motionspromenader, styrketräning, stretching, step-up, Pilates och aerobics).

   Numera blir det mest trädgårdsskötsel pga klagomål från somliga (efter många byggprojekt här). Men det gör fortfarande ont att "Minouschki" har dött (hennes katt hette så och vi brukar använda det namnet på matte också). Hon var sagolikt vacker och rolig, men hade ett väldigt hett humör, med ungerskt blod i ådrorna.

   Radera
 30. Städning i 12-årsåldern: Plocka jordgubbar och potatis.
  Städning i 14-årsåldern: Rengöra semesterstängd livsmedelsfabrik.
  Städning i 16-årsåldern: Klippa gräs, spika skyltar, serva båtar på marina.
  Städning i 18-årsåldern: Sopa fartygsdäck, anvisa plats för gods på fartyg.
  Städning i 20-årsåldern: Köra runt populasen i buss.
  Städning i 22-årsåldern: Ta bort sten och träd för att resa elledningar.
  Städning i 24-årsåldern: Röja skog och plantera nya träd.
  Städning i 26-55+årsåldern: Rensa upp i gammal kod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och förstås, städning i 19-årsåldern: Rensa landet från lede FI.

   Radera
 31. Första sommarjobbet, plockade jordgubbar (tror det var 20 öre/liter i betalning).
  Andra sommarjobbet, parkskötsel åt kommunen.
  I slutet på det glada 80-talet.

  SvaraRadera
 32. Som tolvåring sålde jag glass på badstranden. En låda på magen med glasspinnar och kolsyreis för att hålla det kallt, och sedan gå längs stranden och sälja till solbadare.
  Provisionslön, dvs ett belopp (som jag glömt) per såld glasspinne. Bonus var dricks och att fritt äta av de glassar som var osålda när dagen var slut.

  SvaraRadera
 33. Jordgubbsplockare vid ca 12-års ålder. Jag minns att man började kl 6 men då hade polackerna redan jobbat 2 h så då fick jag också lära mig vad konkurrens innebär i praktiken d.v.s. renplockat. Tror jag fick ett par kronor litern eller så.

  SvaraRadera
 34. Sen jag var elva så jobbade jag hos grannen med lantbrukssysslor på lov och helger.
  Det gjorde jag tills jag gjorde lumpen.
  Därefter hjälpte jag till lite då och då.

  Lönen var bra och så fick jag ärva hela gården eftersom han inte hade egna arvingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lilla avslutande detaljen ...

   Radera
  2. Vilken fantastisk win-win-story. Mitt hjärta blev alldeles varmt!

   Radera
  3. Jag klagar inte.
   En gård på 137 ha skuldfritt känns som en vettig pensionsförsäkring.
   Lite synd att man måste fortsätta lönearbete.
   Men man kan ju få allt här i världen

   Radera
  4. Är det södra Sverige är det ju 10+ mille vi snackar om, så ja det duger väl.

   Radera
  5. Det är snarare 20+ mille.
   Det är tre hus på gården.

   Mangårdbyggnaden är på 350 kvadrat tioknutars timmerhus.
   Bergvärme förstås, byggd 1845.
   Ståhöjd på hela tredje våningen.

   Det huset jag bodde i tidigare på föräldragården fick min ena dotter.

   Radera
  6. Det är häftigt.
   Min hustru gick runt med ett saligt leende i några veckor när vi flyttade in.

   Radera
  7. Grattis men vad innebär 10-knutars timmerhus? 10 stockar på höjden?

   Radera
 35. För att besvara din fråga så tillåter vi inte längre feriearbetare under 18 år på våra byggarbetsplatser. Är nog samma hos de flesta byggföretag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens lärlingar som går de relevanta utbildningarna på gymnasiet?

   Radera
  2. Jodå. Har de gått ut första året på Ba så är det godkänt. Och 15åringar som tillhör någon chef eller viktig kund får även jobba. Dock får just de lättare jobb.

   Arbetar själv på en av Sveriges största byggkoncerner.

   Radera
 36. Praoade på den lokala golfklubben i åttan, började där samma sommar och jobbade många somrar där. Första somrarna kördes det röjsåg, krattades bunkrar, dressades tee osv. Efter 18 fick man köra maskiner och då klippa greener, tees fairway osv. Hade det inte varit så dålig lön hade jag gärna jobbat vidare som greenkeeper men det är allt för dåligt betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säsongsjobb dessutom. Kompisen Jar-Jar Binks´ stentuffa storasyster var SYO-konsulent, men fick inte mer pröjs under en löneförhandling. Hon sa då upp sig och började klippa greener istället, med stora maskiner. Hon är motorcykel-entusiast, så hon var inte helt ovan vid stora maskiner. Hon och jag har ett gemensamt intresse i tändkule-motorer, deras dunkande är som musik i våra öron.

   Hon drygade ut inkomsten med valp-uppfödning "den här valpen ska bli en ny tvättmaskin", sa hon en gång, när hon höll den lilla, gulliga krabaten i sin hand. En tvåbarns-singelmamma måste dra in pengar.

   Radera
 37. Första sommarjobbet utanför jobba på gården var underhållstekniker/assistent på ett papperbruk.

  SvaraRadera
 38. Fick sommarjobb som flygmekaniker, även om det kanske inte var så mycket mekaniskt, utan mest hjälpa till att klargöra Viggenplan mellan flygpassen och tvätta bomblås efter övningar. Det var ändå ett sommarjobb som många var avundsjuka på. Framförallt eftersom jag tjänade lika mycket per timme som de värnpliktiga hade per dag.
  Var 17 år vid tillfället.

  SvaraRadera
 39. Första sommarjobbet var kyrkogårdsvaktmästare, sen demensboende, sen grovstäd på pappersbruket och sen tillbaka till åldringsvården. Arbete främjar hälsa och välstånd och förhindrar tillfällen till synd.

  SvaraRadera
 40. Semesterersättare på pappersbruk, två somrar på arkmaskin och två på terminalen. Treskift, fem veckor och över 60k efter skatt. På 90-talet. Sanslösa pengar.

  SvaraRadera
 41. Städining av kommunens gympasalar eller tidningsbud. Reklam o morgontidning. Minns inte vilket som var först. Vidare mot paliativ äldrevård (städa gamlingar).

  Håller med _ALLA_ borde behöva ha jobbat inom någon sådan kategori i sin umgång som krav för antagning till högskola.

  SvaraRadera
 42. Charkuteri. Flätade prinskorv, kokade pastej, vakuumpackade och, ja, städade lokalen vid slutet av varje dag.

  SvaraRadera
 43. Jordgubbsplockning 1984
  Vaktis på kommunen 1985,86,87 juni-aug
  Extra på tisdag- torsdag kvällar och lördagar livsmedelsaffär 86,87
  Drev camping 86,87,88 juni-aug
  Sen lagerarbete 89-90 innan värnplikt.
  Ibland undrar jag hur jag orkade med.
  All transport med cykeln fram till 88 minst 3-4mil om dagen. Mor tog ut "hyra" alla år utom 84 då det knappt blev pengar till några glassar.
  Döm om min förvåning att hon hjälpsamt pytsade tillbaka alltihop under 15månader under värnplikten.
  Det är jag evigt tacksam för

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske var hennes smarta strategi, för att lära sonen pengarnas värde? Min syster är köpmissbrukare från tidig ålder. Hon har köpt på sig stora lager av grejer, kläder, you name it, flera gånger. Nu bor hon på 15 kvm, ensam. Hon tvingades sälja rubbet på loppis. Det kräver hon att jag också gör, men här hos mig behövs mest städning och organisering. Vi är alltid osams.

   Radera
 44. Diskning, senare sanering och "specialstädning", slapp brottsplatserna dock pga åldern. Men kanylskräcken sitter kvar än idag, stoppar inte gärna handen mellan soffkuddar och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt förnuftigt att undvika smutsiga kanyler till max. Jag jobbade på hjärt- och lung-labb på 80-talet och hepatit-C och HIV hade kommit då. En helt underbar hjärtkirurg fick hep-C under en operation och vi var alla jätteledsna. Några pat fick HIV från blodtransfusioner, vilket innebar stora personliga tragedier för dem.

   Labb-assarna använde förut inga engångshandskar, men fick börja med dem då. Kvaliteten på engångs-handskarna var ruskigt dålig på den tiden, "inte testade av RFSU" sa vi när handskarna plötsligt sprack. Jag diskade mycket slemmiga slangar för andningsmätningar och det var ofta blod på EKG-sladdar.

   En ny typ av arbets-skaderisk kom också: inbrotts-tjuvar, som tog sig in när personalen hade gått hem. De snodde mest kassan på bottenvåningen, men kunde injicera med sjukhusets material, eftersom kanylerna inte var inlåsta på den tiden.

   Radera
 45. Det var nog att köra hövändaren och höpressen, jag kommer inte ihåg hur gammal jag var men det var precis efter att jag hade blivit lång nog att nå ner till pedalerna på traktorn. Sen var jag nog 16, kanske 15 när jag monterade bildskärmsfötter på industri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var inte på hölasset och rättade till höbalarna?
   Det fick jag göra.
   Jag klarar ganska väl att jobba hårt i hög värme än tack vare det.

   Radera
  2. Jag växlade med sådana pass när jag vart större. Men det byttes till hårdpress med balkastare och större vagnar.

   Radera
  3. Det låter bra. Jag lider av värmen, i år har början av juni varit ohyggligt varm, Greta kanske har rätt? Jag har den svarta vinter-presenningen fortfarande på poolen, den blockerar solljuset, så att algerna inte rivstartar sin växtsäsong.

   Jag vill inte ha björkpollen i pool-vattnet, pga att linern blir slemmig och hal och kräver mycket borstning och vattnet chock-klorering samt backspolning.

   Det har varit höga eller mycket höga halter av björkpollen i år. Sedan försöker jag ta vara på vattnet ovanpå vinter-presenningen, som jag har tidigare tagit ut med sug-hävert. Nu går jag istället omkring på tomten och vattnar syren-häckar med trädgårdskannan, som en motions-grej.

   Jag blev också tagen på sängen av de varma nätterna, normalt är det järn-nätter i början av juni, men inte i år. Jag är en badkruka, gillar inte kalla bad.

   Radera
  4. De första åren var det löspress, sedan hårdpress utan balkastare.
   Balar med tjockt klöverhö var jävligt tunga.
   Men breda axlar och tjocka valkar fick man av jobbet.

   Radera
  5. I natt var det väldigt varmt, låg på soffan i uterummet och hade igång fyra badrumsfläktar och köksfläkten. Dessutom var det mobila kylaggregatet i gång och blåste in sval luft i uterummet.

   Radera
  6. A.R. En bredaxlad karl är att föredra framför en spinkig jävel.

   Radera
  7. Att ha jobbat på en gård är väldigt karaktärsdanande.
   Man växer otroligt mycket som människa då.

   Radera
 46. Mitt första sommarjobb var att köra traktor på gården jag är uppväxt på. Var nog 7-8 år när jag körde traktor och packade ensilage limpor. Blev mer avancerat ju mer tiden gick. Men gick iallafall i 4e-5e klass när jag var med på allvar i jordbruket

  SvaraRadera
 47. Mitt första sommarjobb var när vi bodde i Argentina. Jag och min bror hjälpte i min mammas restaurang. Jag var 10 år gammal då. Vi diskade expressokoppar.
  Jag köpte en Walkman med min pengar. Rena lyxen! :)

  SvaraRadera
 48. "Målare" på ett mindre företag den mytomspunna sommaren 2015 (Nej, jag är inte torr bakom öronen). I praktiken en allt-i-allo i form av främst IT-tekniker och chaufför.

  Man kan väl ändå säga att jag städade företagets IT-miljö och diverse arbetsplatser så tesen håller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tekniker låter fint, men hade ett väldigt lågt status på mitt förra jobb. T ex "skulle de använda vita rockarna i ren-rummet bytas varje vecka av en tekniker". Vad vi skrattade åt den formuleringen! "Forskarhundar" var ett annat namn på "tekniker" där. Dålig lön. Taskigt bemötande.

   Radera
 49. Städade/flyttade saker på en skola som 15åring, flytta saker och städa lite toaletter.

  SvaraRadera
 50. 12 år plockade jag jordgubbar. 13, 14, 15 rensa ogräs på plantskola.

  SvaraRadera
 51. Körde truck ute i solen och tvättade stora potatislådor med högtryckstvätt. Var 30 grader varmt, luften stod stilla och fäktades konstant med getingar. 5.5euro/timmen. Asbra jobb, bland de bättre jag haft.

  SvaraRadera
 52. Började som jordgubbsplockare, sedan städade, tvättade och polerade bilar. Under gymnasiet städade på sjukhus.

  SvaraRadera
 53. 14 år gammal och fick eftermiddags och Lördagsjobb under vintern samt hela sommaren hos den lokala Konsumbutiken, 23.5 öre i timmen.
  Cykla ut med varor till de bättre bemedlade eller äldre, där jag av de som bodde på samhällets gräddhylla och var generösa kunde få 25 öre i dricks, av de med vanligt jobb och inkomst kunde det bli ända upp till 1 Kr.
  Sopa och skura golven i butiken och rengöra mjölkkylen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nattvakt på mentalvårdsinrättning under gymnasieåren och sedan lärarvikarie under KTH-åren.

   Radera
 54. Sandwich-man på Clock. Var tolv år 1979 och åkte rullskridskor, blev anlitad av Clock för att åka omkring i Stockholms City med plakat hängande på magen och ryggen med reklam för deras varor. Lönen var en Clock-meny. Vi tog den största som kostade 17 kronor. Minns att jag ovetande åkte in i kungsan under en vänsterdemonstration. Blev rätt svårt misshandlad av demons deltagare. Jag tolv, dem vuxna. Nu vet man att Clock var ett vänsterprojekt, men det förstod inte jag och uppenbarligen inte slöddret i kungsan.

  SvaraRadera
 55. Bondpojk... Alltid arbetat.
  Plockade jordgubbar mot acordslön en sommar då ryktet om flickor på fältet nådde mig.

  SvaraRadera
 56. Godmorgon, sommaren märks av när man vaknar kl 05. Blir väl lysande väder igen och en dag närmre jordens undergång.

  Som sommarjobb, första med timlön var att sätta reklam på bilar åt en butik som sålde VHS. Vid fint väder skulle bilarna längs strandparkeringen lappas. Jag och en vän samarbetade för 30kr/h respektive. Minns att vi vindsurfade i Skälderviken en hel del den sommaren :)

  SvaraRadera
 57. Satte ihop utbildningspärmar på kontor. Ockupera kopiatorn och jaga folk för att hitta rätt broschyrer. Ganska glassigt, men nyttigt att föra sig med okända vuxna.

  SvaraRadera
 58. Fyraårig teknisk inom elkraft. Sommarjobb som elmotor. Det var alltifrån att klättra i stolpar och förbereda raseeing av dessa och sedan hjälpa till med kabelgrävning, kabelskarvning och att koppla dessa kablar i kabelskåpen mm mm. Det var omväxlande och lärorika sommarjobb. Fyra veckor per sommar och jag vill minnas att timlönen låg runt 22-25 kr i timmen. Detta var mellan 1985-1988

  SvaraRadera
 59. Elmontör, inte elmotor var det -;)

  SvaraRadera
 60. 12 år gammal. Skolkontoret. Trädgårdsskötsel på stadens skolor 1983.
  Lön : 12 spänn i timmen.
  Löneförmån : köra flakmoppe (han e stor nokk)

  Därefter på bygge som hantlangare (städ)

  Är idag snickare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra yrke, jag älskar doften av ny-sågat virke! Trivs bra i traktens virkeshallar.

   Radera
 61. Mjölkade grannens kor, 13 år gammal. 60:- /h köpte en nokiamobil efter den sommaren. Det var med livet som insats, 18 st främlingsfientliga subbor som var mycket tydliga med att de föredrog sin vanliga farbror framför en lättviktare som mig. Ingen rörmjölkning gick ner ett antal kg kanske inte det bästa för en tjej i början av puberteten. Men det gick var nästan kompis med alla när sommaren var slut, kvar i kobranschen fortfarande.

  SvaraRadera
 62. Började med att klippa gräset på järnaffären där pappa jobbade nånstans när jag var 13-14. Fick snart börja hjälpa till med leveranser av vitvaror, därefter sälja fyrverkerier kring nyår och ibland också hjälpa till i butiken. Jobbade där fram till 18-19 års ålder.
  Att som 14-åring bära kylskåp och spisar upp och ner för 3 våningar i hyreshus var tungt, särskilt när man skulle ut med gamla modeller sen 50-60 talet.
  Ungefär samtidigt delade jag ut reklam på helgerna. Att vänja sig vid egna pengar och att få friheten att välja saker man annars inte kunde valt, det har jag med mig än idag.

  SvaraRadera
 63. Reklamutdelare. Borde varit 13 eller så.
  Sommaren därefter var jag vaktmästare på en arkitekturfirma. Det var slappt jobb, förutom den veckan jag skulle hjälpa till med lantmätning och stå och hålla en pinne för lantmätarna i en åker... jag är allergisk mot gräs och annat skit, så den pinnen hölls knappast så stilla som önskvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också testat och det gick mindre väl. Det första misstaget var att låta den bortskämda grannflickan "sockermusen" följa med. Efter ett par timmars reklamutdelning sa "sockermusen" att hennes pappa skulle bli arg, om hon inte kom hem före kl 6. Så jag fortsatte att gå i trappor och åka hiss ensam, men vid kl 10 på kvällen orkade jag inte mer. De sista reklambladen försökte jag gömma i en sopcontainer. Jag skämdes så. "Sockermusen" krävde hälften av pengarna, trots en blygsam arbetsinsats. Det var bara att pröjsa.

   Radera
 64. En reflektion efter att ha kikat på allas berättelser, det här är något som har dött ut. Att arbeta i högstadiet. Jag hade själv mitt första sommarjobb då också mellan 7an och 8an. Bland släkt, vänner m.m. med barn i den åldern är det _INGEN_ som sommarjobbar. I gymnasie-ålder finns ett par.

  Vore intressant att undersöka varför. Är det att de lätta jobben tas upp av annan typ av arbetskraft? Har vi fått en annan syn på att låta barn i den åldern ta ansvar? Har vi hårdare lagar (jag har noll koll)?

  Jag menar just de här enkla städa, pyssla, sånt vem som helst klarar av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din spaning stämmer bra.

   Som ett kvarts sekel ung kan jag ju bara konstatera att anledningen till att jag och många andra klasskamrater inte aktivt sökte jobb i högstadieålder var för att vi hade det för bra antar jag... Det lilla man ville konsumera i den åldern kunde päronen stå för helt enkelt. Vi har ju haft lite reallöneökningar på sistone så att säga.

   Radera
  2. Men sedan är det säkert lite som du säger också. De allra enklaste jobben är väl mer sällsynta idag och jag vet att man under min högstadietid nästan ironiserade över att faktiskt hitta ett sommarjobb (!) om man nu hade velat det.

   Jag var ju dock i den åldern precis i början av finanskrisen...

   Radera
  3. Äh gräsklippning hos äldre grannar mm. kan väl ungar göra idag också. Men de bryr sig nog inte . De får pengar för lätt av föräldrar, mor och farföräldrar etc.

   Radera
  4. Numera är ju alla under 18 år BARN, och barnarbete är förbjudet i Sverige. Det kanske blir problem för företagen med socialen, enklast att inte erbjuda arbete alls för tonåringar.

   Radera
  5. Christer L. Gräsklippning är inte helt riskfritt. Med dagens regler behövs kanske skor med stål-hätta och hörselkåpor. En olycksfallsförsäkring behövs också.

   Försäkringsbolaget If får varje vår och sommar in ett flertal anmälningar om personskador som orsakats av gräsklippare. Många har fått fingrar eller tår amputerade, eller ådragit sig andra svåra sårskador när de klippt gräset. De flesta olyckorna sker på våren och under försommaren.

   Gräsklippning är en farlig trädgårdssyssla. Varje år uppsöker 2 000 personer läkarvård sedan de skadat foten under gör-det-själv- eller trädgårdsarbete. 15 000 skadar händerna på samma sätt (Konsumentverket). Gräsklippning är en av de vanligaste orsakerna till dessa skador. Totalt rör det sig om tusentals personer som skadar sig på gräsklippare och andra trädgårdsredskap.

   DE VANLIGASTE ORSAKERNA TILL GRÄSKLIPPNINGSOLYCKOR:

   • Man klipper gräset i uppförsbacke och så rullar klipparen ned över foten.
   • Man klipper barfota.
   • Man halkar i blött gräs och drar med sig gräsklipparen över benen.
   • Man tar bort gräs eller grenar under gräsklipparen utan att stänga av den först, vilket många gånger har lett till fingeramputationer.

   – Människor tar för stora risker när de handskas med farliga trädgårdsredskap som gräsklippare, men även yxor och motorsågar. Det är viktigt att ha rätt utrustning som grova skor, handskar och i vissa fall skyddsvisir, säger Markus Norling, ansvarig för personförsäkringar på If.

   Det är klokt att investera i en gräsklippare med "dödmans grepp" som stängs av när man släpper handtaget.

   Om man har en olycksfallsförsäkring får man invaliditetsersättning på mellan 30 000 och 190 000 kronor för förlorade eller funktionsnedsatta fingrar/händer eller ben. Ersättningen bedöms individuellt och betalas ut ett till två år efter olyckan, när man vet resultatet av läkning och känselbortfall. Ett engångsbelopp utgår för vanprydande ärr.

   Radera
  6. Jag skickar de av mina som inte flugit ut till dylika arbeten hos närliggande företag...

   Radera
  7. Jag tänker att det nog beror på vilka cirklar man umgås i huruvida barnen sommarjobbar eller inte. Jag jobbar med gymnasieungdomar i ett lite socialt belastat område och majoriteten sommarjobbar. De flesta har också extrajobb under terminerna, inte sällan för att dryga ut hushållskassan för familjen.

   Radera
  8. Nä det verkar inte vara många som arbetar i högstadiet. Jag var 11/12år när jag delade ut reklam för glassbilen första gången. Sprang i många trapphus varannan vecka.

   Min son som är 11år driver en spelserver som är den näst mest populära i det spelet. Men ack han är inte intresserad av att tjäna pengar på den genom att aktivera VIP. Jaja vad gör man, det är bara pengar.

   Radera
 65. Jordgubbsplockare hemma i Falkenberg, än idag inte varit med om något värre med såriga knän, dåligt betalt i stekande hetta var det ett rent helsike.

  SvaraRadera
 66. Kommunalt sommarjobb på kyrkogård, mest gräsklippning och ogräsrensning (städning?). Som 15-åreing gick arbetsdagen oändligt långsamt, jag kollade nog klockan mest var femte minut. Under frukostrasten den 13 augusti 1961, så meddelade radion att Östtyskland hade börjat bygga en mur i Berlin. Jag hade 2 kr 8 öre i timpenning, och för den sparade lönen köpte jag en Abumatic spinnrulle. Det var mitt enda sommarjobb, nästa år slutade jag realskolan, och började direkt att arbeta heltid, vilket fortsatte oavbrutet (minus lumpen) i 45 år.

  SvaraRadera
 67. 14(?)-årsålder och som butikspersonal i mina föräldrars butik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och före/parallellt bärplockning för försäljning, om nu det ska räknas.

   Radera
 68. Förutom sommarjobben hjälpte jag och min bror grannbonden med höskörd , harva, skyfla gjödsel. Vi sålde blom och grönsaksfröer till bygden på våren och jultidningar på hösten. Vi klippte gräsmattor hos äldre grannar från 8 års ålder

  SvaraRadera
 69. Rensade ogräs på stadens kyrkogård. Vi vallades runt under ledning av en erfaren vakt, jag menar förman. Bäst var att äta det kvarlämnade efter begravningskaffena.

  SvaraRadera
 70. Då jag var 12 år gammal fick jag och min bäste kamrat anställning av Hällefors kommun som trafikräknare. Vi smågrabbar byggde med hjälp av våra fäder ett tält där vi läste serietidningar under den tid det inte passerad så många fordon.

  Vid 13 års ålder fick jag jobb på plantskolan (Billerud) och fick bl.a. bespruta nyodlingar. Jag fick bära ett 20 kg aggregat på ryggen, gasmask och kom hem på kvällen gul i ansiktet (ingen tänkte på giftskador på den tiden).

  Då jag var 14 fick jag sommarjobb på sågverket. Dra upp dykare (stockar som fastnat i bottendyn) och balansera på länsarna.

  Vid 15 års ålder sommarjobb i sågen, bära plank och rensa ramsågarna under drift (var man oförsiktig kunde nog några fingrar rykt). Sedan efter min Realexamen fick jag fortsätta som tolk (hade fått bra betyg i engelska) åt de canadensiska ingenjörer som byggde det nya sågverket.

  16 år gammal hamnade jag på SKF stålverk på elverkstaden. Många volt blev det.

  17 år gammal på SKF igen på tråddrageriet (det gällde att hoppa fort då den glödheta tråden, som skulle dras tillbaka, kom ut) och sedan kabeldragning på nybygget av valsverket.

  Vid 18 års ålder "kändes stugan alltför trång, så jag flyttade till Umeå för universitetsstudier, ja så kan det gå. Sedan blev jag egenföretagare och på den vägen är det.

  SvaraRadera
 71. Sommaren 1989, röjde sly i kommunens skogar under tre veckor, dåligt betalt, dåligt väder... mygg och elände... vill minnas att vi fick 2700kr för tre veckors slit.

  SvaraRadera
 72. För några år sedan tänkte jag dryga ut inkomsten genom att jobba som personlig assistent. Första dagen körde jag bil till jobbet, men det var ingen hemma. Ringde med mobilen hit och dit och fick deras mobil-nummer, de var kvar i Sydeuropa och hemresan hade blivit framflyttad. Nästa dag blev det intro och assistenten var jättetrevlig och duktig. Sedan skulle jag jobba själv och det blev endast gap och skrik, fast inte riktat mot mig, pga tråkigheter och besvikelser som hade inträffat i Sydeuropa. Jobbet var inte alls vad jag hade tänkt mig och paret var också väldigt missnöjda med mig, pga att jag frågade för mycket (introt skulle vara längre, men de kanske nobbade ofta så F-kassan var trött på dem).

  Nästa försök som personlig assistent var också ett misslyckande, jag lämnade bilen hemma, pga osäkerheten om parkeringsmöjligheterna. När jag satt på tåget, ringde assistans-företaget och anställde mig direkt, utan att ha träffats. OK, sa jag först, men sedan sa tanten på assistans-firman, att jag måste jobba kvällspasset direkt. "Neeej, jag lämnade bilen hemma, har ingen mat&dryck med mig och sista bussen går tidigt, så jag kommer inte hem" sa jag. "###### GAP & SKRIK ######" lät det i luren och jag fortsatte dit. Sedan ringde assistans-firman på nytt och talade om att mötet var framflyttat två timmar. Efter den tiden ringde jag på, men de var ännu inte där, men det fanns en trevlig personlig assistent där som ringde och sa att jag hade anlänt och räckte sedan vidare luren till mig, "###### GAP & SKRIK ######" på nytt och flera andra otrevligheter. Då sa jag "tack, men nej tack" och skrev även en lapp och åkte hem.

  Jag har senare läst om en försämring av den sortens jobb, hur personalen är nervös över att få sparken varje dag och att man kan bli väldigt dåligt bemött också. Det här var helt nytt för mig.

  SvaraRadera
 73. Städade på plattan i Stockholm (Sergelstorg) under en sommar. Lite av ett sysifosuppdrag men jag fick också spendera en del tid med att dela ut flygblad för att varna för ficktjuvar. Flygblad som jag sedan fick städa upp...

  SvaraRadera
 74. Simskollärare. En bra start på arbetslivet.

  SvaraRadera
 75. Simskollärare. En bra start på arbetslivet.

  SvaraRadera
 76. Jobbade son hantlangare åt det lokala snickeri i orten år 1993. På egen risk lärde jag mig tidigt den svarta arbetsmarknadens fördelar.

  SvaraRadera
 77. Parkskötare i Humlegården

  SvaraRadera
 78. Ja, 6-7 är började man väl göra någon nytta. Mata / vattna djuren, plocka flyghavre var väl det första man började med.

  SvaraRadera
 79. Mitt första "riktiga" sommarjobb var för en elleverantör där jag åkte runt på min privata moped och manuellt läste av elmätare i en region i kommunen. Fick inte ersättning för bränsle - för jag "kunde ju gå istället".

  Innan detta hade jag hjälpt till med att stå i kiosk, klippt gräsmattor, tvättat bilar osv. Men jobbade mig mer eller mindre igenom alla sommarlov från det att jag var 12-13år.

  SvaraRadera