Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-04 16:54

Fredagsmys: Känn ingen sorg för Göteborgs 400-årsfirande idag - stoppat av Wuhan-pesten

Dags för lite fredagsmys. Idag firar staden Göteborg sitt 400-årsjubileum. Det blev inte så mycket firande på grund av Wuhan-pesten, så vi väntar väl 100 år till på ett ordentligt fördelsedagsfirande för Sveriges andra stad och framsida.
Känn ingen sorg för Göteborg
Kanske lite surt för göteborgarna, eller inte, eftersom man på detta vis sparar stora mängder skattepengar. Dessutom är i princip hela stan en enda byggarbetesplats på grund av den sk Västlänken, så det är inte så mycket att vare sig fira eller ens finna arbetarklassvackert.

Men dagen till ära verkar det för en gångs skull inte ens ha regnat. Alltid något.

Så grattis, Göteborg på 400-årsdagen. Vi får väl ta ett lite bättre firande på 500-årsdagen, om inte en ny pest stoppar även det. Det är inte så att globala pandemier kommer bli ovanligare i takt med att jorden blir allt mer överbefolkad och sammankopplad.

Med det önskar jag ett härligt fredagsmys till alla göteborgare!
Göteborg!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Gillar din nya jargong. Du låter lycklig. Jag firar här med ett glas Rosé. Försöker uthärda pesten här, många krögare som lider tyvärr. Lite kan jag göra iaf med levern som insats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ska inte ta det så allvarligt. Snart är det dags att sponsra krögarna ordentligt igen här i Skåne. Tills dess blir det en stilla GT nu när solen till slut tittar fram igen!

   Radera
  2. JP, nu föll du nog på dina egna ord här (händer inte så ofta). Stilla GT, du menar avslagen :). Skål

   Radera
 2. Nu är det tydligen slutgiltigt avgjort, Riksarkivet har kommit fram till att Göteborg inte är en stad. Som jag alltid har sagt alltså, Göteborg; Sveriges största samhälle.

  SvaraRadera
 3. Stoppat? Uppenbarligen så har de inte mutat rätt personer.

  SvaraRadera
 4. Det var ju några vita labbrockar som spekulerade i att maxgränsen för hur gammal en människa kan bli ligger på runt 150år, så man kanske får ge det ett försök till om 100 år. Detta jubileum firas iaf i en tvättstuga och med att montera upp belysning, hur bra som helst! Glada 400år på er!

  SvaraRadera
 5. Kommer ju ihåg 350 årsfirandet😀
  F-n, man börjar bli gammal

  SvaraRadera
 6. Var det detta de firade i Hjällbo?

  SvaraRadera
 7. Lite firande blev det trots allt. Grattis Göteborg!

  https://www.dn.se/sverige/rakfrossan-drojer-goteborg-firade-400-med-ett-stillsamt-dan/

  SvaraRadera
 8. Varit bosatt i Göteborg med omnejd några vändor 70- och tidigt 80-tal ... Rambergsstaden på Hisingen, Partille i punkthusen och Mölndal i Stenas kåkar borta mot Åby hästanläggning ... Stan är mig fullständigt likgiltig.
  Har också bott i Malmö tidigt 70-tal nere vid Folkets Park ... Även Malmö är mig fullständigt likgiltig.
  Har bott halvdussinet år i Härnösand slutet 70- och början 80-talet ... Härnösand, eller rättare sagt minnena därifrån, ligger mig starkt om hjärtat.
  För mig finns bara en stad värd att nämna ... Kongliga Örlogsflottans Huvudstation ... detta trots sedan mer än 30 år bosatt i Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staden har ju blåst runt om och en fånig dialekt. Bättre med Kalmar eller V-vik ifall man nu ska flytta ut landet

   Radera
  2. Wow: Långt ifrån en fånig dialekt ... Bjöukhoumska snarare att betrakta som ett föredöme i språkligt hänseende!
   Samt angående blåsten runt om så är det väl förmodligen en av få städer i Sverige som därmed kan hävda friska fläktar!
   Samt och slutligen att Kongl. Örlogsflottans Huvudstation är ej på långa vägar att betrakta som landet ... landet är Bränteknuva, Sibbamåla, Bubbetorp och liknande tätorter ...

   Radera
  3. Chiefen. Jag ger mig, helt okej stad faktiskt. Trist staden bredvid är på dekis, har ju typ Sveriges finaste park. Många minnen därifrån samt jag saknar naturen och den lilla skärgården. Fick Hven och Väderön, inte mycket. Danmark är dock trevligt

   Radera
 9. Pandemier kan nog bli vanligare men samtidigt mer kortvarigt. Det blir sannolikt snabbare att få fram vaccin i volym nästa gång.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 10. Nåja 300-års firandet hölls 1923 med världsutställning (som blev delvis grunden för Liseberg). Så det går väl att sikta på 2023 istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäpp, flyttades fram från 1921 pga efterdyningarna av Spanska sjukan.

   Radera
 11. Fina fyrverkerier nu i och med 400 års-kalaset.

  SvaraRadera
 12. Vill inte förstöra stämningen eller så men, för varje 60 sekunder passerar en minut i Afrika.

  ¯\_(ツ)_/¯

  SvaraRadera
 13. Inget regn på hela dagen i Göteborg? Är det det de firar, att det var 400 år sen sist?

  SvaraRadera