Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-04 06:57

Fredagens börs inleds blandat i Asien - guldet ner på starkare dollar och högre ränta

Börsfredagen är i skrivande stund blandad i de asiatiska tidszonerna. Dollarn har stärkts och guldpriset fallit på stigande amerikanska räntor.
Guldet faller men Australien stiger
Stockholmsbörsen klamrade sig kvar över nollan under torsdage och OMXSPI stängde på +0.08%, medan storbolagsindex OMXS30 gick +0.20%.

I USA steg räntorna till sin högsta nivå på två veckor och dollarn stärktes. USDSEK ligger just nu på 8:34. Högre räntor höjer avkastningskraven på börsen, och drog ner S&P-500 med -0.36% medan tekniktunga Nasaqbörsens 100-index gick -1.07%. Guldpriset drogs också ner och handlas i skrivande stund på 501:- SEK, trots starkare dollar.

I Asien är det nu blandat under morgonen. I Australien går ASX 200 +0.47%, och i Hong Kong stiger Hang Seng med +0.14%. Däremot faller Nikkei i Tokyo med -0.40% och Straits Times är svagt negativt på -0.09% i Singapore.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Grafen för guldpriset i SEK är rätt intressant. Tjurfällan håller på att slå igen där (eller högerskuldran formas i en S-H-S formation om man så vill)?

  Om realräntorna stiger framöver kan det nog rassla ned rätt snabbt för guldet. Dagens non-farm payrolls för maj blir riktigt spännande.

  SvaraRadera
 2. Den nya teknologin för de djupa guldgruvorna leder till mer guld. Kommer mer guld ge högre pris?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för ny teknologi för djupa guldgruvor?

   Mer guld borde väl sällan ge högre pris om det följer vanliga prismodeller, eller är det så att lägre pris eller högre tillgång kanske öppnar nya marknader och ny användning av guld inom t.ex. industri som sedan höjer priset när den användningen bedöms som viktig?

   Radera
  2. El istället för diesel vilket annars gör att det som gäller är att det flyttas mer luft än berg i traditionella gruvor. Avgaserna måste vädras ut. Dessutom fjärrstyrs mer och mer vilket betyder att pauser efter sprängning för spränggaser blir kortare och för en del verksamhet inget avbrott alls.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera