Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-20 21:47

Foton: Midsommarblot på Ale Stenar

I natt är det sommarsolstånd, och av en ren slump råkade vi hamna på Ale Stenar inför detta, där årets middsommarblot således genomfördes. Det var en upplevelse.
Himlen öppnade sig efter blotet
Totalt har dagen inneburit närmare 47 km på cykel inklusive omvägar och avstickare, men dagens höjdpunkt var det planerade midsommarblotet på Ale Stenar, Sveriges Stonehenge i Ystads kommun.

Initialt föll hoppet när man såg hur många turister som flockades runt och i stenskeppet.
Approachen till Ale Stenar. Turister sticker upp som växter inifrån stensättningen.

Efter det sedvanliga frågan om lov till entréstenen att entra helgedomen löste det sig dock.

Sommarstenen och blotstenen framför

Skor togs förstås av så man kunde gå barfota i gräset och verkligen känna kraften i platsen, och när väl själva blotet genomförts fick vi sedan hela stenskeppet för oss själva, besökarantalet till trots. Inga turister klev längre innanför stenarna och vi fick vara ensamma mellan stenarna i en dryg halvtimme.

Lena vid blotstenen

Inga turister, sett från blotstenen

Därtill bröt solen fram efter själva blotet.

Heliga (?) kor vid branten utanför Ale Stenar

En upplevelse men förstås inte för alla, då man behöver visa tillbörlig respekt för ritualerna, som i övrigt inte behöver beskrivas närmare.

Nu är det ett år till nästa midsommarblot och det finns förstås andra platser som kan duga lika gott. Samtidigt bör man förstås så här års vara mycket försiktig med att elda, men det går alltså alldeles utmärkt att genomföra sommarblot utan den eld som är traditionsenlig för vår-, höst- och midvinterblot. Det är rent av att rekommendera att spara eldandet till de tre andra årliga bloten. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Det är inte svårt att förstå varför vi svenskar är så besatta av midsommar i gerationer som bland annat resulterat i ritualer som resta penisar och även små små grodor. Svensk sommarnatt är magisk.
  Tog ett midnattsdopp i helgen med min dotter, rodde ut i en sjö, vattnet var kolsvart men himlen ljus, totalt vindstilla och vattnet var ljumt. Vi badade i en timme och är säker på att min dotter kommer ihåg detta mer än vad hon kommer att komma ihåg "sistadagenpåsemesterpanikresanågotlitet20000kr"som vi antagligen kommer att göra.

  SvaraRadera
 2. Jag avskyr "de små grodorna" och bryr mig inte om de resta penisarna, heller. Någon midsommar-mat blir det inte heller. Eller gäster. Men poolen är igång och bad-klar, så vattengång och simning står nu på tur.

  Att göra i ordning poolen, trots att det fortfarande är mycket pollen kvar i luften och vatten, går utmärkt, när man startar poolens filtreringssystem under vinter-täcket. Sedan tömmer man ut det äckliga vattnet med mycket björkpollen, med dubbla sughävertar med hål-plattor, som har fungerat väldigt bra. De är placerade under vattnet, ovanför vinter-täcket, för att slippa skräp. När vattnet är borta, är det dags att ta bort vinter-täcket försiktigt, utan att få skräp i poolen.

  Innan dess blev det mycket planterings-arbete med bl a bondsyren, häggmispel och rhododendron, där kompisen Jar-Jar Binks har fått/tvingats att hjälpa till. Därefter bevattning av de nyplanterade buskarna med rikligt ned regnvatten från tunnorna.

  Vår trädgård känns för oss som ett paradis, med gigantiska prydnadsbuskar (upp till 8 m höga), som pryder den stora trädgården, och fåglarna älskar dem, tack vare skyddet och mycket insekter.

  En fågelfamilj med pilfinkar har bosatt sig i J-J Binks´ takfot för andra året i rad och flyger på nära håll förbi våra huvuden, utan att bry sig om oss. Det blir ett ohyggligt kvittrande varje gång, när fågel-föräldrarna kommer med insekter i sina näbbar.

  En diskussion uppstod, om fåglarna flyger enligt sinus-kurvans form. Grannens tjocka katt Ville slickar sig om läpparna, med förhoppningar om smaskiga, flygande stekar.

  Mitt byggprojekt med södra balkongen håller på att starta. Slamsugarfirman har varit här med sin modernaste bil, med dubbla behållare: vatten resp. slam/smutsvatten. Septi-tanken sprack då med en hög smäll! Den tålde inte trycket från vattenstrålen. Den som skulle vara septi-tankarnas "Rolls Royce", visade sig vara mer som en "Drabant", på sin höjd. Stackars slamsugar-chauffören sprang ut helt chockad, när tanken small. Men vad gjorde det, den ska nu slås sönder och köras till soptippen. Man måste ha ett rengörings-intyg för att Återvinningen ska acceptera att ta emot bitarna. Ibland kollapsar septi-tanken mitt i slamsugningen, fylls med jordmassor och kunden får problem att spola toaletten efter slamsugningen.

  De nya, behändiga dubbel-slamsugarna används flitigt härute på Värmdö, till de många "pumpavloppen" (som jag kallar för "tampong-tuggar"), med en skärande pump längst ner i en hög och smal balja med ett koniskt botten. Tyvärr klarar pump-avloppen tamponger dåligt, så firman får ständigt rycka ut för "tampong-utdragningar", som de tjänar mycket pengar på, de är rena "guld-gruvan" för dem. Chauffören berättade, att dessa avlopp, som har installerats i stora antal på Värmdö, är undermåliga, och att de strejkar ofta och kräver dyra utryckningar, förut 5.000 kr, nu bara 3.000 kr/styck. En del grannar råkar ibland ut för ett par "tampong-utdragningar/månad", särskilt om de har mycket fester med många kvinnliga gäster.

  Det kändes förr i tiden lika härligt varje gång, när slamsugaren backade in på tomten och började suga slammet från septi-tanken. Då kände man någon slags frihetskänsla, när man inte behövde vara rädd för att tanken hinner bli knökfull före tömningen, den s k "septitanks-ångesten".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trabant skulle det stå, förstås.

   Jag tycker synd om VA-kunderna, som har pålurats dessa undermåliga pump-avloppssystem. I många fall har de rekommenderats att välja ett pumpavlopp, trots att de har haft möjligheten att spräcka mycket berg med "snigeldynamit". Jag bekostade en dyr bergspräckning för 30.000 kr, men jag hade en vanlig anslutning vid vägen, så det fanns förutsättningar till det. Många av mina grannar övertalades till att skaffa ett pumpavlopp, med argument som att "det blir ett bättre flöde" i avloppsröret. Vi låter våra grannar använda våra toaletter, när deras är ur funktion. Nöden har ju ingen lag!

   Radera
 3. Vad i h... Har alla tappat det, helt synkront?

  SvaraRadera
 4. Fin tradition.. men blir det som Mållgan Johansson (ska "Humanisterna") vill så måste den typen av vidskepligheter förbjudas för att kunna införa "sann moralisk anda". Den enda sanna läran är Partiets.

  SvaraRadera