Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-06-16 13:52

Folkhälsomyndighetens råd förlängs september ut - jobba hemma, stanna hemma om sjuk, undvik trängsel, tvätta händerna, mask i kollektivtrafik

"Tvätta händerna, håll avstånd!"
Folkhälsomyndigheten (FoHM) förlänger sina allmänna råd för att förhindra smitta med Covid-19 till och med den sista september. Det inkluderar att man ska stanna hemma om man har sjukdomssymptom, begränsa nya kontakter, arbeta hemifrån om möjligt, hålla avstånd till andra, undvika trängsel och resa så säkert som möjligt. Alla verksamheter i Sverige ska också säkerställa att de vidtar åtgärder för att undvika smittspridning.
Fiskebäcks badplats, Göteborg 6:e juni 2021
Detta meddelade FoHM i ett pressmeddelande idag.


De inkluderar personligt ansvar för att undvika att sprida smitta, stanna hemma vid symptom, tvätta händerna, hålla sig informerad, begränsa nya kontakter och endast umgås med de du normalt träffar, hålla av stånd till andra och undvika miljöer med trängsel, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, resa på sätt som minimerar risken för smitta, använda munskydd i kollektivtrafiken om du är född 2004 eller tidigare, bedriva idrotts- och fritidsaktivieter så risken för smitta minimeras. 

Alla verksamheter i Sverige - inklusive arbetsplatser, kollektivtrafik och föreningar - ska också säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Så vaccination är verkningslöst, eller hur ska man tolka detta besked?

  Förvisso ganska oroväckande eftersom Covid alltid kommer att finnas kvar i befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En rimlig fundering kan kanske vara att man ser bekymrat på delta- och andra mutationer, för vilken Pfizer verkar skydda, dock sämre (80%?). AZN not so much.

   Radera
  2. Astrazenecas vaccin (AZN) ger enligt alla rapporter jag läst ett gott skydd mot delta-varianten. Vad får dig att tro att det skulle ligga till på något annat sätt?

   Radera
  3. Inte bara vaccination utan även genomgången infektion är verkningslöst trots alla rapporter om motsatsen.

   Radera
  4. Det är inget jag "tror". AZN har generellt lägre skydd, och skyddet mot delta är ännu lägre. Det bollas runt lite olika siffror, men tex nere vid 60-70% så riskerar man såklart ett större absolut antal genombrott, särskilt om man som Sverige har (tillåter) en relativt hög samhällsspridning jmfört med andra länder.

   Radera
  5. Det där med icke verifierade påståenden om att vi är mer utsatta för fara än vi tror kan lätt leda till oro. Och då är det ju tur att Astras vaccin enligt siffror som kom igår t.e.x, har en effektivitet på 92% mot sjukhusinläggning för delta-varianten. Nu kan vi alla känna oss lite tryggare och njuta av det varma vädret och solen.

   Radera
  6. Vet inte vad du försöker påstå själv här, tror du får svårt att hitta många fans av AstraZenecas vaccin och det fasas ju dessutom ut i Sverige. Allt annat lika, avsevärt sämre än Pfizer/Moderna.

   Allt pekar på en lugn sommar med mycket få döda (statistik pausad) och inlagda. Det är sannolikt risken för utbrott och kanske tom en fjärde våg till hösten som FoHM tar höjd för och det hedrar dem.

   Radera
  7. Ivermektin hjälper mot alla varianter

   Radera
  8. Bästa är kombon sägs vara den som många inom vården fått, d v s AZ + 2 x Pf

   "Of those who received two doses of the Pfizer-BioNTech vaccine, 96% avoided hospitalization with no deaths. Of those who received two shots of the AZ vaccine, 92% avoided hospitalization with no deaths."

   https://www.fiercepharma.com/pharma/two-shots-pfizer-astrazeneca-vaccine-effective-against-delta-variant-says-u-k-real-world

   AZ fungerar alltså också väldigt bra.

   Radera
  9. Vi glädjs givetvis åt hyfsat bra skydd mot allvarlig sjukdom & inläggning, men AZN är fortfarande väsentligt sämre. Visst Trabant är också en bil, men de flesta väljer annat om de kan. Utfasningen av AZN är utmärkt. mRNA-vaccinen är renare, bättre.

   "Experts noted both vaccines are still effective against each variant, but said the discrepancies between the two cannot be ignored.

   “That’s quite a significant difference,” said Dr. Eric Arts, a professor in Western University’s department of microbiology and immunology."

   Radera
 2. Det ska tolkas som att pandemin inte är över. Har inget med vaccinationen att göra. Alla är inte vaccinerade än, så det är bra om inte alla tror att det är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant,

   Men VISSA är vaccinerade, så man kan ju tycka att dessa borde kunna röra sig fritt igen.

   Radera
  2. Fast det här är Sverige. Det är inte rättvist om bara vissa kan röra sig fritt.

   Radera
  3. Anton: Vaccin skyddar dock inte så bra mot att bli smittad. Utan ffa mot allvarlig sjukdom. Även vaccinerade kan alltså sprida smittan vidare och så länge alla i samhället inte blivit erbjudna vaccin så låter det klokt att behålla försiktighetsmått.

   Radera
 3. Om vaccinationen verkar fungera, och smittan klingar ut så kommer nog efterlevnaden att avta den också...

  SvaraRadera
 4. Fullständig galenskap! Med vaccinationerna så är riskgrupperna skyddade, vilket är det viktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller nog inte med dig riktigt där. Det finns ganska bra data på att Delta i den ovaccinerade populationen (yngre människor) leder till svårare sjukdomsförlopp i högre del än ursprungsvarianten. Lägg till att den även ser ut som att den är mer smittsam.

   Vi är på väg in i semesterperioden och vårdpersonal är inte robotar, de måste få sin återhämtning.

   Sommarkapaciteten är svår nog utan nya toppar pga en utbredd spridning av Delta.

   Empirisk data från min omgivning är att många har blåst faran över i och med det fina vädret, att då inte förlänga rekommendationerna enligt ovan post kunde vidare underblåsa det.

   Radera
  2. Håller med dig FredL, delta verkar både spridas mer effektivt samt vara dödligare. Delta verkar tyvärr redan fått fäste här. Men vi får hoppas på en lugn sommar för den stackars vårdpersonalen.

   Radera
  3. Hur stor andel yngre får så svårt sjukdomsförlopp att de måste få sjukhusvård?
   Varför panikar man i så fall inte på motsvarande vis vad gäller andra sjukdomar?

   Radera
 5. Min chef sa att man ska lukta alkohol, sprit händerna alltså, och så ska man vara negativ.
  Då är man välkommen till arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sprita händerna är ju redan avvisat, studier visar att det är meningslöst.

   Radera
 6. "hålla sig informerad" ha. Munskydd hjälper inte, barn smittar inte, frukt kan smitta, paket från Kina är farligt, man kan inte använda munskydd mer än 30 min, kollektivtrafik smittar inte, bara en vid varje bord om du är på köpcentret. Barn smittar, du måste ha munskydd. Du får absolut inte gå in på dagis och hämta ditt barn men ditt barn har fysiskt kontakta med allt och alla där inne. Frukt och paket från Kina smittar inte. Unga ska inte vaccineras med AZ, unga måste vaccineras med AZ, ingen får vaccineras med AZ. Folk i uländer måste vaccineras med AZ.

  Herregud jag kommer aldrig lyssna på denna regerings information, totalt desinformation.

  SvaraRadera
 7. Läst igen länken från folkhälsomyndigheten i artikeln. Dör står : "Personligt ansvar
  Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19"

  Skyldig? Straffbart alltså??
  Men sedan följer enbart text med inledningar "bör" i beskrivningen av hur man skall uppträda.
  Syntax error??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite personligt ansvar(tjänstemannaansvar) hos våra myndigheter skulle inte skada.

   Radera
 8. Tvätta händerna. Ständigt detta tvätta händerna. Skulle vilja duscha igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att vara nyduschad till alla aktiviteter, när jag åker hemifrån. Det kan vara en kort dusch, även den rengör från covid från och känns uppfriskande. I dessa tider kan man duscha även när man kommer hem, skonsamt.

   Nyduschad till vårdcentralen, affärer, jobbet osv. Nu när det är varmt, tar jag en sval dusch, precis innan jag går och lägger mig. Nu tvättar jag håret enbart med balsam, pga eksem i hårbotten. Duschandet går därför extra fort just nu.

   Radera
 9. De vanliga gröna eller blåa kaffefiltrena till munskydd hjälper inte. Hur många har klassade ffp3 eller ffp2 skydd? Och trängsel, pyttsan! Är ju trängsel på tunnelbanor och tåg m m. Men på restaurang får man bara sitta ett fåtal vid ett bord, även om man tillhör samma familj. Idioti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Munskyddet är för att skydda andra mot ev. smitta.

   Radera
  2. Att hindra trängsel på restauranger är enkelt. Att stänga av kollektivtrafiken vore idioti. Inte jättekomplicerade grejer egentligen.

   Radera
 10. Jag vet inte, har absolut ingen kompetens inom epidemiologi/virologi så jag har väl på det stora hela försökt efter bästa förmåga. Jobba hemma (=toppen och blir snart permanent), hålla mig ifrån stora sällskap (=inga problem för mig överhuvudtaget) och i största allmänhet iaktaga försiktighet. Ägna sig åt saker som inte kräver stor social kontakt och stora folkliga sammanhang.

  Att det varit lite slagit hit och dit är väl inte så konstigt, ingen var förberedd på det här och ingen "playbook" fanns att ta fram. Man har fått uppfinna hjulet under tiden bilen rullade, eller nåja gled framåt på fälgarna.

  Det jag emellertid finner anmärkningsvärt är den genomsnittliga svenskens enormt svaga mentala motståndskraft för oväntade händelser. Jag har skrivit det tidigare men gud vare oss nådiga om det någonsin smäller på riktigt, och nej jag reducerar inte Covid till något obetydligt och ja varje dödsfall i sig är en tragedi, men vilket samhälleligt sammanbrott jag ser framför mig om vi skulle få en riktigt jävla seriös kris på halsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yeps. Vi har haft väldig tur så här långt, men jävlar om elnätet åker omkull en januari när det är -20 en månad i sträck. Då blir det fritt fall.

   Radera
  2. Brasklapp: Väl formulerad kommentar som täcker de viktigaste ställningstaganden i rådande situation och jag kan ej annat än instämma.

   Och därifrån till den avslutande extrapoleringen om ett långt mer vittgående verkligt sammanbrott i samhället ... där jag också tenderar att instämma.

   Radera
  3. Brasklapp: Jag håller verkligen inte med. Problemet här är inte att folks svaga mentala motståndskraft. Problemet är att denna kris inte är farlig för den genomsnittlige personen. Utan de restriktioner som vi förväntas leva efter är inte för att skydda oss själva utan är något vi måste göra av solidaritet för andra. Dvs detta handlar om svenskarnas bristande solidaritet. Dvs egoism.

   Radera
  4. Kan det inte vara kombo av fredsskador & egoism i olika blandningar? Håller med i observationen. Crisis, what crisis?

   Radera
  5. @Ananan: Jag vet inte vem den är farlig för, som jag sa jag har oerhört dålig kunskap om epidemier och virus så huruvida det är farligt för den genomsnittliga personen eller ej vet jag inte. Är svenskar egoister, you bet!

   @Light of.....: Att svenskarna är fredsskadade håller jag med dig om till 100%. Det är dock ett tveeggat svärd, krig är inget att eftertrakta men det tenderar till att skala bort det onödiga om man gått igenom ett. Man lär sig vad som är viktigt och inte och man lär sig både prioritera och ta tuffa beslut. Det fundamentala problemet med svensken är att man gått på myten om "peace is forever" och det ser jag inte, inte ens i vårt land.

   Radera
  6. @ Brasklapp Krig är skit, förstås. Minnet brukar nedärvas i några generationer, i Sverige har det alltså ebbat ut, men i tex Finland är det mer levande.

   Radera
  7. I det är jag helt enig med dig. Jag har jobbat mycket med våra nordiska grannar och det är ett annat gry i dom vilket jag tror kommer av att de alla har genomlidit riktiga kriser så pass nära att det fortfarande ligger i det allmänna folkminnet så att säga. Jag har i synnerhet alltid uppskattat att jobba med våra finska vänner.

   Radera
  8. Jag ska försöka att inte vara nedlåtande. Men det är faktiskt så att FHM gjorde rätt och resten av väst gjorde fel precis i början. WHO ändrade sina riktlinjer 2019 och länder som hade i princip samma planer började med sina jävla lockdowns istället. Vad sa planen? Testa folk är HELT meningslöst när en pandemi väl är igång. Munskydds krav för allmänheten har liten eller ingen verkan vid influensa.

   Är vaccinet "säkert?" Den som svarar "ja" på den frågan ljuger ju per definition. Ingen kan veta det. Jag vet bara att testerna på djur kringgicks (gjordes aldrig) och en uppsjö av fenomen som är högst oroande och oväntade var att spikproteinet inte bara var skadligt i sig självt, utan också spreds genom hela kroppen.

   Att vi har Ivermectin, en medicin som har över 50 år av data censurerades bort tillsammans med en smutskastningskampanj mot läkarna som räddar liv och vill ha Ivermectin som officiel behandling då den räddar folks liv.

   För att förstå nivån på censuren. Den läkare jag tänker på (som ingår i ett team) vittnade inför senaten i USA och youtube TOG bort klippet.

   https://scitechdaily.com/could-a-simple-pill-beat-covid-19-pfizer-may-have-a-cure-by-the-end-of-the-year/ Oj titta. Varför skulle Pfizer lägga pengar på detta om det finns effektiv medicin? För att ett fint patent innebär miljarder.

   Radera
 11. Grodkokningen fortsätter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och där destillerade du essensen...

   Radera
 12. Det känns som att den här kinasnuvan inte kan ge mycket mer. Man ser en och annan förskrämd liten stackare som ilar fram med munskydd men de flesta verkar helt enkelt ha tröttnat. Präktighetsbaronerna som fått sina två sprutor verkar fullt tillfredställda och det kommer att bli väldigt trögt att sälja på dem en tredje dos. This parrot is dead!

  SvaraRadera
 13. Var lita konstruktiva nu och köp aktier i amerikanska vaccintillverkare, tänk så många farligare och smittsammare mutationer vi har framför oss.

  SvaraRadera
 14. Hade covid dödat barn i samma utsträckning som åldringar och multisjuka så hade vi sett en betydligt högre efterlevnad av restriktionerna. Sanningen är att väldigt många inte bryr sig om en ökad dödlighet bland äldre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens äldre bryr sig. Hade jag varit 85 år så hade jag utan problem tagit lite högre risk att dö (dödligheten är 100% för alla) så ungdomarna kunde få en ordentlig utbildning.

   Radera
  2. Håller med Carmania, är själv inte 85 men på god väg och har sedan länge sett att jag är på livets upploppsraka. Jag säger inget om att de unga skiter i restriktioner, det är deras liv och det vill jag inte ta ifrån dom. Själv försöker jag hålla mig så frisk som möjligt men inser att liemannen finns därute, tycker synd om dom som går som skrämda möss med munblöjor och ser skrämda ut. Naturligtvis skall man ha sunt förnuft men life goes on!

   Radera
  3. Min granne drev en byggfirma och brukade mobba praktikanter som dök upp med munblöja vid dammintensiva arbeten. Inget för hårda tuffingar. Idag har han KOL och behöver därför inte hjälpa till vid vägföreningens vår-röjning.

   Radera
 15. Eric Clapton

  Stand and deliver
  You let them put the fear on you

  https://www.youtube.com/watch?v=DirL4RI1448

  SvaraRadera
 16. Vaccinationen är väl till hälften ett skydd, till andra hälften psykologi. FHM, EU, WHO och övriga har nog vid detta laget en bild av Deltavarianten och att den kanske inte är att bortse ifrån trots vaccineringen.

  SvaraRadera
 17. Kanske är det ett fall av att man projecerar sig själv på andra men min uppfattning är att folk ledsnat nu och har börjat ignorera råden nästintill helt. Kul med poll på det.

  SvaraRadera