Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-04 08:09

EU-kommissionen föreslår EU-omfattande digitalt ID - menar att nationella lösningar som BankID är bökiga, impopulära och saknar användning

EU-kommissionen föreslår nu ett EU-omfattande digitalt ID, motsvarande svenskt BankID och Mobilt BankID. Enligt Politico har befintliga elektroniska online ID i medlemsländerna låg användning, är bökiga och tunga att använda och affärsnyttan är begränsad. Det ser ut som att det blir någon form av krav att stora onlinetjänster inom EU ska stödja det nya digital EU-ID:t.
EU-regeringen EU-kommissionens ministrar Margrethe Vestager och Thierry Breton
Foto: Christophe Licoppe

Politico skriver att det idag finns nitton digitala ID i totalt 14 av EU:S medlemsländer men att "take-up is low, their use is cumbersome and business cases are limited".

Så nu vet vi det, det är bökigt att använda BankID eller Mobilt BankID, få använder tjänsten, och det finn begränsad nytta för användare och företag med Mobilt BankID. Bloggaren själv inser att han är ett undantag, eftersom han använder Mobilt BankID kanske 10-20 gånger om dagen, såväl mot offentliga tjänster som mot privata tjänster som t ex Swish eller för inloggning, och upplever Mobilt BankID som extremt smidigt.

Stora plattformar (eng very large platforms) kommer få lagkrav på sig att stödja EU Digital Identity (EUDID), t ex Facebook och alla EU-medborgare, boenden i EU eller företag inom EU ska ha rätt att använda EUDID. I systemet ska också ingå möjligheten för användaren att styra vad för personlig information som delas. Systemen ska även fungera över EU:s nationsgränse, samt inte bara stödja legitimering och signering, utan även tidsstämplar för exempelvis köpebevis.

Huruvida man kan expandera på BankID för EU-omfattande bruk eller om det måste till en statlig lösning är oklart. Man ska i alla fall kunna använda EUDID i samtliga EU-länder. När och huruvida detta är nödvändigt för de som fortfarande bor i sitt födelseland är dock inte helt tydligt. Någon form av gemensam standard blir det i alla fall.

Källor
Politico www.politico.eu/article/eu-europe-digital-id/ (ingen länk pga EU:s länkskatt till media)
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

96 kommentarer:

 1. Håller med om att Mobilt BankID är extremt smidigt och känner inte alls igen den beskrivningen. Enda invändningen jag har mot BankID är ju att det känns rätt utsatt, - vad händer om BankID slås ut? Det är extremt många samhällskritiska funktioner som är beroende av det känns det som.

  Men ett sådant här EU-initiativ ligger ju i tiden. Handlar bara om att kontrollera medborgarna "för deras eget bästa". Vi lever i en värld där "frihet" är något alla i väst tror att vi har, men som bara är en chimär och inbillad verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utsattheten är ju definitivt en utmaning. Att sänka systemet när alla är ombord och allt möjligt dockats in ger ju oanade effekter.

   Radera
  2. Exakt, en chimär, gud så fria vi är!

   Radera
  3. Kina visade vägen med sina statliga övervaknings appar. Nu följer EU efter. Förtryck är att förvänta i förlängningen.

   Radera
  4. Nja. Så enkelt är det inte. Det är också för att andras icke-EU plattformar inte skall bli för dominerande nog.

   Radera
 2. Anmäler mig också till skaran av undantag här. Bankid är nog den tjänst som har förenklat ens liv mest de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket system som är bäst har ju ingen som helst betydelse. Minns bara VHS vs Betamax vs Video 2000.

   Radera
 3. 30-talet är här igen. Papieren, bitte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir det nostalgiskt. När de haffar en person utan digitalt-ID blir det deportering till asylcenter i Afrika enligt dansk socialdemokratisk modell.

   Radera
 4. If you're from one of the 14 EU countries that already has a digital identity system in place, there's no need to re-register or apply for a new digital ID — the proposed app is meant to "build on" those existing systems and allow you to use that digital identity in a wider range of situations.

  Man ska alltså stoppa sitt nuvarande bank-ID i nån slags EU-fodral. Känns onödigt, men det kanske behövs för en massa gränspendlare Tyskland-Frankrike eller nåt, vad vet jag. Kan vi få danskarna att acceptera VISA och Mastercard först är jag nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min största oro när jag läste detta var att det skulle komma en tvingande id från EU som självklart skulle fungera sämre än den vi har i Sverige (pga att den måste uppfylla alla länders krav).

   Nu är jag positivt inställd istället.

   Signerar mycket i min tjänst. E-avtal, fram med mobilkameran för scan av QR, signera med fingeravtryck. Så smidigt.

   Radera
  2. Danmark är ett u-land när det kommer till kortbetalningar tänkte jag skriva. Bara för att minnas den där gången jag tog ut pengar ur bankomat i Helsingör för att betala med kontanter - som visade sig vara utgångna / ogiltiga.

   Nånstans finns det en baksida med att vara en nation som producerar stora mängder ljus öl.

   Radera
 5. Det är väl bra om EU kopierar BankID. En riktigt bra funktion som används av 6.5M användare och 600 webb-platser i Sverige. Kul att vi åter igen går i täten och visar vägen för bakåtsträvarna i de förståndsutmanade länderna i nere i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en bra tanke, men sårbarhet när alla ägg läggs i samma korg är då än mycket viktigare att säkra.

   Radera
  2. Bankid blir inte mer sårbart av att ha 400 miljoner användare än av att ha 6,5 miljoner användare. Det är givetvis extremt attraktivt villebråd iaf.

   När det kommer till digital säkerhet så är det bra att lägga alla ägg i samma korg.

   Radera
  3. Nja, slår man ut bank-id blir det jobbigt i Sverige. Slår man ut ett EU-id får det konsekvenser i hela EU och påverkan långt därutöver om man kopplat en mängd betalningslösningar till det.

   Radera
  4. Ge EU lite tid bara så kommer de nog kunna fu**a upp detta på franska eller tyskt vis med otroliga administrativa spetsfundigheter. Vi kommer kanske få ett EU-ID-kontor i varje kommun dit man måste gå för att få sitt EU-BankID. Skulle kanske vara en fördel för att ha lite koll på alla med samordningsnummer här i landet.

   Radera
  5. I sverige har vi dock personnummer. I grekland är det mer en lottsedel som gäller...

   Radera
  6. Jag nobbar BankID. Gillar inte risker.

   Radera
  7. Stäng av internet så får ni se hur kul det blir.

   Radera
 6. Vad som behövs är ett globalt "bank-ID", gärna ett från någon internationell standardmyndighet som definieras av ett antal pro-bono arbetandes kompetenta individer. Gestapo-EU identitetshandlingar låter mindre intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, EU är nog mer en byråkratiapparat i en allsköns blandning av olika kulturers sätt att administrera på gott och ont.

   Radera
  2. Nej. EU är en organism som sedan lång tid tillbaka har ålagt sina egna byråkrater att utveckla EU:s stadgar och lagar, oavsett befolkningens vilja. Denna organism är dessutom aggressiv mot sina granner, ex Schweiz. Den vill växa. Om den går som en anka, låter som en anka osv...

   Radera
  3. Grundsyftet med EU var att förhindra nya krig mellan Frankrike och Tyskland och alla de stater som då dras med. Det har gått OK hittills.

   Radera
  4. Vad grundsyftet med EU var råder det olika meningar om, beroende på var man pekar, men det är irrelevant år 2021.

   Radera
  5. Abbe: Men är det _tack vare_ EU eller _trots_ EU som det gått OK? Eller kan det bara vara så att den moderna människan är trött på att kriga (Med andra ord, jänkare är inte moderna) och det därför inte blivit något nytt krig i (väst)europa?

   Radera
  6. Att klämma in folk i en union för att omöjliggöra krig är en naiv ide, de underliggande motsättningarna finns kvar. Behövs bara ett ord _Jugoslavien_

   Radera
  7. Vi har byggt precis det (ett globalt bank id) med Svipe iD (www.svipe.com) genom att utgå från pass (och i vissa länder nationella id-kort) som numera har chip där innehållet är digitalt signerat av landers polismyndighet. 140+ länder har implementerat den standarden idag så det är inte helt globalt ännu.

   Radera
  8. Svenska folket röstade för EU-inträde, inte riktigt samma förusättning som Jugoslavien, en bättre jämförelse vore Texas inträde i USA.

   Radera
  9. För Sverige är EU fundamentalt. Vårt välstånd bygger på våra globala produkter/lösningar som säljs över hela världen. Storbolagen i Sverige tar hem en stor del av vinsterna utomlands oskattat till Sverige genom transferprisavtal. Svenska bolag kan förhandla förmånliga dealer med utländska skattemyndigheter med stöd av svenska skattemyndigheten för att vi är en del av jordklotets största ekonomi som om man trasslar med får konsekvenser. Svenska patent/IP plagieras inte rakt av för att man då hamnar i direkta problem med resten av EU. Att tro att lilla Sverige med sin supertunga globalekonomi byggd på intellektuellt kapital från Sverige skulle kunna köra i eget spår i dagens värld är grymt naivt oavsett vad man tycker om EU. Om man landat med flyget i Shanghai eller annan liknande metropol så får man visuellt klart för sig varför EU måste finnas.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Eller så tittar man på verkligheten istället. Vi har kroniskt handelsunderskott mot EU, vi pungslås kroniskt på mer och mer pengar varje år till EU (bonus till EU på 150 miljarder dessutom enbart i år), vi underställer oss lagstiftning baserad på helt andra förutsättningar än råder i Sverige, eftersom EU styrs av de starka nationerna används Sverige framöver som whitewashing i miljöfrågor etc. Vi har nära noll kontroll på våra gränser över tiden och får helt enkelt acceptera att andra nationers överhuvuden på personliga initiativ ändrar fundamentala förutsättningar för vår nation.

   Radera
  12. Jag skulle kunna ha någon form av respekt för EU om dess lagstiftning följdes av EU självt, men det råder laglöshet från ex. EU-kommissionens egen sida.

   Hur många medborgare vet hur EU:s president valdes? Hur många vet hur många andra kandidater som valdes bort? Med vilken legitimitet existerar EU-kommissionen? Hur tillkom den? Via val? *host* *host*

   Disclaimer: jag röstade för EU. Men det EU var ju självklart inte detta EU.

   Radera
  13. Jag beskrev vad EU betyder för oss utanför EU. Att tappa bort oss i något slags vi kan själva ute i världen är för lilla Sverige en väg mot färre spa-bad, 65'TV, semestrar i solen, osv. Vi är en av jordklotets mest globala ekonomier. Vi har inte styrkan att upprätthålla det utan att vara en del i något mycket större. Norge säljer olja från sin egen kontinentalsockel, no need for EU.

   Radera
  14. Det finns många stora handelsblock att vara med i. Vi skulle kunna satsa på några där vi har ett handelsöverskott istället och dessutom sitter vid bordet som en fullvärdig motpart, inte en kuvad undersåte.

   Radera
  15. Diverse bilaterala avtal ger inte på långa vägar det tryck som en samlad politisk union ger.

   Vi är inte en fullvärdig ensam part i förhandlingar med tex Kina, Indonesien, Malaysia, Brasilien osv. Det är inte realistiskt för ett litet land som Sverige som bygger välfärden på att skattefritt lotsa hem enorma belopp som lågföretagsskattelandet Sverige sedan får in i sin ekonomi.

   Radera
  16. Nu förhandlar man ju med handelsblock när man förhandlar med handelsblock. Tänker jag mig. De kommer heller inte att kräva 150 miljarder plötsligt som skall gå till ospecificerade verksamheter, eller att vi skall acceptera deras migranter, eller att vi skall smälla upp 150000 vindsnurror så något annat land slipper göra det.

   Radera
  17. Lycka till turlasvante! Jag tror resten av EU klarar sig bra utan Sverige och du har ju berättat vad EU gör med småländer. Så det går säkert jättebra. Jag har dock lite svårt för det här snacket om att EU gör ditten och datten som om Sverige inte var EU. Det är vi ju. Om vi är bra på att lira i Bryssel är en annan sak. Man kan ju fundera på hur dagens regering skulle hantera resten av EU och världen utanför om vi var utanför unionen.

   Nulli secundus

   Radera
  18. Jag förstår inte argumentet om handelsblock turlasvante. Menar du att ett ensamt land förhandlar med andra ensamma länder och inte med handelsblock?

   Nulli secundus

   Radera
  19. Vem kräver att Sverige måste acceptera migranter?

   Nulli secundus

   Radera
  20. Ingen kräver att Sverige ger upp 150 miljarder heller ad hoc, men i praktiken får det konsekvenser att inte vika ned sig.

   Radera
  21. Det var ett svar till Abbe, anonymous.

   Radera
  22. Hursomhelst Sverige får ingen kraft av att ensam sluta avtal med andra länder eller handelsbolag som reglerar handel med andra och vårt lilla 10 miljoners land.

   När vi istället agerar som en del av EU då agerar vi som en del av en 467 miljoners stat som också råkar vara jordklotet största ekonomi. Det ger en tyngd som även stater som Kina måste förhålla sig till. Inte hade kineserna på ambassaden orkat tjorva med lilla obetydliga Sverige om det inte var så att vi som andra EU stater påverkar relationen mellan de två största ekonomierna.

   Radera
  23. Handelsavtal inte handelsbolag.

   Radera
 7. Tror, med betoning på tror, Nederländerna (www.digid.nl/en) har ett motsvarande system som dessutom är byggt ffa på öppen källkod vilket potentiellt kan öka säkerheten och undvika riskerna med "security-by-obscurity"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ett digitalt ID när jag bodde i NL 2006-2008, det var dock inte Digid men man får förutsätta att saker och ting utvecklats. Då var det bankerna som utfärdade dessa och användandet var inte jätteutbrett.

   Men de var lika besatta av sitt Sofinummer som vi med personnummer. De bytte namn senare på Sofinummer men principen kvarstår och så digitaliserar de mer och mer.

   Radera
 8. Hmm... Låter som en perfekt plan som inte kan gå fel på något sätt...

  Plötsligt framstår Brexit som logiskt och rationellt - bäst att hoppa innan hela grejen krashar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Plötsligt framstår Brexit som logiskt och rationellt"

   Hur menar du då? Varför skulle detta frivilliga EUDID påverka så mycket? Det ska som sagt vara helt frivilligt och mer vara tänkt att hjälpa de stackars länderna som ligger lite efter utvecklingen.

   Jag tycker själv att det låter riktigt användbart för de som flyttar runt mycket i Europa och då kan använda detta för att identifiera sig hos t ex myndigheterna i vilket land som.

   Radera
  2. Hela systemet kommer att bli ett fullständigt fantastisk mål för varenda hacker, underättelsetjänst och säkerhetskonsult. Colonial Pipeline framstår som en kvartersbutik i jämförelse med den här monstrositeten.

   Radera
  3. Så vi borde å ur EU för att de vill införa en möjlighet att skaffa en europeisk motsvarighet till bankID? Det kommer att bli svårt att ta dina argument för att gå ur EU på allvar i framtiden.

   Radera
  4. Jag har inte skrivit något om att vi borde lämna EU. Jag skrev att det framstod som mer logiskt för BRITTERNA.

   Radera
 9. Vad är det som gör att bloggen på sista tiden aldrig laddar klart i webbläsaren (samma i både Chrome och Edge)? Det bara snurrar och snurrar uppe i fliken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mediacreeper eller vmvreeper somnintenladdar.

   Radera
  2. Har samma bekymmer och har bara utgått från att det är NSA, Säpo och FRA som behöver kolla vad jag kommenterar då jag är alldeles för lite Ryssland och Kina-fientlig för att betraktas som acceptabel inom åsiktskorridoren. :-)

   Men när ni berörda myndigheter ändå lyssnar: Får väl påpeka att jag tycker USA överraskade rejält positivt med att ta initiativ att släppa på patentskydded för covid-19-vaccinen. Cred där, blev riktigt positivt överraskad, inte minst då just ni har så mycket att vinna med er läkemedelsindustri.

   Radera
 10. BankID är fan det bästa sen skivat bröd. Vem orkar/kommer ihåg alla en miljon lösenord man behöver nu för tiden speciellt när de ställer krav på massa specialtecken och versaler på de tramsigaste sidorna (önskar en universell jag skiter i om jag blir hackad-consent så jag får ha 111111 som lösenord).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Google har fattat detta och tillåter att man endast använder vanliga bokstäver men har samtidigt krav på längre lösen. Att komma ihåg en mening mad vanliga ord för ett lösenord på 30 tecken är enklare än 6 tecken som inte är vettiga.

   Radera
  2. https://xkcd.com/936/

   Relevant.

   Radera
 11. Men att BankId fungerar så bra i Sverige beror väl i grunden på att vi som personer är så starkt knutna till vårt personnummer. I många andra länder är man inte det och det är kanske det som EU tänker på.

  Mina Indiska kollegor verkligen hyllar BankId, finns ingen motsvarighet där och får en att tänka på att vi är ganska långt framme vad det gäller IT även genom att jämföra sig med IT jätten som Indien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 på denna. Vi är ju hårt registrerade i Sverige och i kombination med att vara långt framme i IT ger det bra förutsättningar för tex BankId. Ett e-id som är gångbart i fler länder hade varit utmärkt för alla de som tex lever i gränstrakter där nationella system har sina uppenbara begränsningar. Hur man ska få det att fungera är en helt annan och mycket svårare fråga.

   Radera
 12. "EU-kommissionen föreslår"

  Jaaa, så börjar det. Och då menar jag inte artikelns text.

  Det börjar oftast med "förslag", med "frivilligt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det krävs ju en del för att ta sig igenom medlemstaternas godkännande, så det kan vara enklare att köra på de som vill vara med istället för att kräva att alla skall vara med i en evighet. Funkar på samma sätt i många stora företag och organisationer.

   Radera
 13. Makt korrumperar ALLTID!

  SvaraRadera
 14. Klart man inte kan expandera BandID, nu måste det fram något riktigt krångligt, som inledningsvis bara funkar på huaweis telefoner, eventuellt chromebook.
  Inloggning i 5 steg, dels med en dosa där du slår din kod samt med engångskod som du ska skrapa fram på ett kort som tilldelats samt en engångskod som kungen ska skicka i ett sms till dig.
  Samtidigt måste du föra bok över detta, så du kan bevisa att alla inloggningar är du, vilket du måste göra varannat år. Boken gäller givetvis inte som bevisning vid eventuell id-kapning.

  Så stor är min framtidstro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garvade högt åt detta. Jag har ungefär samma känsla av utvecklingen kring it-säkerhet.

   Vi införde tvåfaktors på jobbet så nu måste man skriva pinkoden tre gånger och skriva in en kod från mobilen och godkänna när man loggar in på mailen hemma. Detta repeteras 4-6 ggr dagligen under de mest olämpliga tillfällena.

   Radera
  2. BankID är peak säkerhet-funktionalitet.

   Radera
 15. USA har ett flimsigt papper som vaccinintyg, dock bara i vissa delstater. EU däremot tar sin stasi kontroll på allvar.

  SvaraRadera
 16. Börjar tro att Ronald Reagan hade helt rätt när han en gång sade - "The nine most terrifying words in the English language are, ‘I’m from the government, and I’m here to help."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så smart kille då eftersom han frivilligt tog posten som den främste "hjälparen".

   Radera
  2. Så kan man ju se det men om jag nu minns rätt så var väl Reagan en förespråkare för en minimal regering och att regeringen skulle ha minimal inblandning i marknaden och det är väl i den kontexten man ska se citatet. Det var ju dessutom del av ett längre tal så lite dåligt av mig att inte brodera ut fulla bilden.

   Sen kan man ju ha åsikter om huruvida man håller med honom eller ej och en diskussion kring huruvida hans "trickle down economy" är något man vill ha.

   Radera
  3. Hans hjälp i kriget mot droger är ju annars en klassiker.

   Radera
 17. Det händer ju att man är tvungen att skicka in kopior av fysiska ID-handlingar för att Bank-ID inte är juridiskt accepterat i landet där företaget/tjänsten man ska skaffa konto hos. Om det här EU-initiativet ger oss ett gemensamt ID-system alternativt att existerande system accepteras i hela EU så är det en bra sak tycker jag.

  SvaraRadera
 18. Sverige har ju kommit oerhört långt vad det gäller användade av digitalt ID, absolut. Men länder som Tyskland ligger hopplöst efter, i 95% av fallen sker kommunikationen via papper om du ska kommunicera med myndigheter, vill du säga upp ett bankkonto måste du personligen legitimera dig på det lokala kontor du skaffade kontot på en gång i tiden etc. För EU som helhet blir detta ett enormt steg framåt.

  Den tekniska lösningen vet vi inget om, men vi hoppas självklart alla att det blir åtminstone samma nivå som Bank-ID.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Stämmer in skaran av personer ovan, BankId förenklar så otroligt mycket. Jag kan till och med känna ibland om jag ska logga in någonstans "Men va f*n stöder ni inte BankId?". Jag tror inte vi tänker på hur långt fram med IT i Sverige ibland. Jag designar och bygger en del integrationer mot olika EU-system och det är ofta ganska ålderdomlig teknik. Det känns som så fort det blir holländare, fransmän, och belgare (i viss mån tyskar, italienare också) så blir det onödigt krångliga lösningar.

  SvaraRadera
 21. Min misstanke är att det ska binda ihop EU-länderna ytterligare så att det ska svida ännu mer om något land bestämmer sig för att göra som GB, dvs en exit från EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av EUs primära uppgifter är ju att främja fri rörlighet över gränser för personer, varor och tjänster. Och gemensamma system för id hantering bör underlätta. Men ja med mer samarbete över gränser blir det jobbigare att lämna, men EU kan ju knappast förväntas jobba för att det ska vara enkelt att gå ur, utan att det ska fungera för de som är med.

   Radera
  2. Typiskt elaka EU som ska göra saker och ting bättre för sina medlemsländer bara för att de inte ska gå ur.

   Radera
 22. Bank ID, som namnet antyder antyder är ju inte en nationell lösning utan något som bankerna löst för sina behov. I kombination med att svensk lag get rätt till att ha bankkonto så täcker det alla som vill. Antar att eid från svenska pass som finns med på id-kort från skatteverket är nationell lösning.

  SvaraRadera
 23. Kanske kan bygga ett EU-BankID på blockhain-teknik och dedikera några kärnkraftverk för att säkerställa att mina siffror är mina.

  SvaraRadera
 24. Ett EU-BankID kan nog försörja några hundratal programmerare och några tiotusental EU byråkrater.

  SvaraRadera
 25. Problemet med BankID är att det inte är en myndighetslösning. Känns ju lite sisådär att vara utlämnad till ett företag.

  Men fördelar med elektroniska ID är ju uppenbara. Ofattbart att man är så långt efter i resten av EU och världen.

  Det visar även på vikte att ha en bra folkbokföring. Bristerna kostar oerhörda summor för Sverige.

  Integritet är givetvis viktig, men jag tycker att den som vill kvittera ut bidrag, rösta, starta företag, ingå avtal osv måste alltid kunna identifieras som en styck unik person. Problemet i Sverige och Europa är att det finns mängder med personer med multipla identiteter. Detta kostar flera miljarder euro som stjäls eller slösas bort varje år bara i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det många här verkar missa är att oberoende av hur smidigt det är med BankID så är det inte någon myndighet som står bakom utan det är helt och hållet i händerna på privata aktörer med egna vinstintressen. Principen tekniskt sett är klockren, men vad som behövs är ju någonting som staten står bakom. Vilket inte borde vara så väldigt svårt i Sverige...

   Radera
 26. Du drar nog lite väl stora växlar.

  Överlag stämmer det antagligen att alla dessa 19 system är krångliga och inte används så mycket även om en eller ett par gör det, men oavsett så är det bara några få procent av EUs befolkning som kan använda bra system som BankID och bara i en liten del av EU.

  Ska man underlätta integration, flyttande, handel, resande och sånt inom EU så är detta givetvis ett utmärkt förslag (givet att implementationen blir bra förstås).

  SvaraRadera
 27. Det som föreslås är inte en autentiseringslösning endast som bank ID utan ett fullt digitalt ID där du kan stoppa in den i formation som är relevant för dig i olika sammanhang. Tex passinformation, körkortsnummer, eventuellt emailadresser/domäner du kontrollerar. Har inte läst hela förslaget ännu men jämförelsen med bank ID haltar betänkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tex bara ge en operatör tillgång till viss information när den behövs, istället för kontinuerligt borde vara intressant. Öppnar också upp för möjligheten att låta en tjänst verifiera att viss information om dig är korrekt, tex vilken nationalitet du har eller en verifierad emailadress, utan att för den delen behöva tala om vem du.

   Radera
  2. Bank-id är ingen legitimation. I sverige är än så länge endast Freja-eid godkänd legitimation, det har alla finesser som behövs för en legitimation, det kan hantera till exempel ett privat id och ett id på jobbet samt ett för judoklubben, och så vidare. Snart kan det användas överallt utom på bankerna... Utrullningen sker i samarbete med ATG trav och galopp, du kan aktivera legitimationen på vilket ombud som helst.

   Radera
  3. Bank ID är inte godkänd Eid stämmer fint. Dock så funkar den utmärkt för legitimering för de tjänster som stödjer den. Ser fram emot en mer djuplodande post från bloggarjäveln om förslaget går igenom och han även läst och begrundat. Sedan är som vanligt takten obsent långsam. Något som borde ta mindre än ett år tänker EU göra på 5 år, minst.

   Radera
 28. Det är många personer som inte vill blanda ihop sitt bank-id med att logga in på jobbet till exempel.

  SvaraRadera
 29. Utan att detaljstudera förslaget så skulle jag inte vara förvånad om alternativen i övriga EU är just bökiga dåliga och impopulära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förslaget har inget med det att göra.

   Radera
 30. Hoppas det blir en öppen standard som i Estland istället för sunkiga BankID som kräver att man har en Android eller iPhone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl inte mycket alternativ till mobiler? Funkar även till win och Mac. Men skulle varit bättre om de fortsatte på java spåret.. Bank ID fungerade ju tom på Linux en gång i tiden..

   Radera
  2. Läs inlagan så får du svaret.

   Radera