Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-06-30 09:16

Enkelt preppingstips: Köp två

Innehåller betallänkar för Bokus.

Ett enkelt tips för den som vill öka sin hushållsberedskap är att helt enkelt köpa två av förbrukningsartiklar, reservdelar och andra förbrukningsvaror. Därmed kommer man öka sin motståndskraft, uthållighet och akuta beroende av samhällstjänster rejält.
Tiden flyger fram. Är du förberedd? kom ut för snart två år sedan.
Du behöver alltså inte göra det här varje gång, utan det räcker att du köper två en gång. Exempelvis nästa gång du ska köpa Alvedon, köpt två förpackningar istället för en, så har du dubbelt så mycket nästa gång du drabbas av Wuhan-pesten eller dess efterföljare och behöver inte springa till apoteket.

Köp två paket socker istället för ett. Två paket kaffe. Två tuber tandkräm. Två slangklämmor istället för den där enda du behövde för att laga vad det nu var som gick sönder. Två askar spik. Två paket toalettpapper. Två rullar björntråd. Två förpackningar tvål.

Ganska snart kommer du ha ett förråd av dina vanligaste förbrukningsvaror. I själva verket kommer du redan efter en vecka ha en veckas behov av det du köper varje vecka och efter en månad kommer du antagligen ha ett förråd av i stort sett allt du normalt behöver.

Det som är extra positivt är att detta är saker du förbrukar ändå, och framöver så tar du bara den äldsta tandkrämstuben och ersätter med den du precis köpt. Och du kommer aldrig stå där mitt i brödbaket och upptäcka att mjöl, torrjäst eller bakpulver visst tog slut, eftersom du alltid har en förpackning till.

En extra förpackning gör också att det ofta går att förvara dem på samma ställe som normalt, t ex i köket, tvättstugan eller badrummet. Det behövs inget särskilt preppingförråd och det kommer inte heller se ut som att du är en sådan där prepper.

Sedan kan man förstås utöka till att ha mer än en extra, men du kommer enormt långt med att köpa två. Och skaffa sig sin egen lilla ICA-butik i ett skåp eller skrubb hemma, dit man går när något tar slut på ordinarie plats.

I övrigt är jag återigen tillgänglig för bokning av föreläsningar till hösten, givet att planen för avvecklingen av pandemirestriktionerna följs.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Vill man fördjupa sig i försörjningsfrågorna på ett bredare plan kan jag rekommendera:

  https://www.foi.se/download/18.7d1f34d917570e8ca1b1b8/1605599635118/Svar-pa-uppdrag-till-FOI-att-analysera-fragor-avseende-nationell-forsorjningsberedskap.pdf

  FOI:s första rapport om det uppdrag de fått att utreda en bättre nationell försörjning i kris och krig. Det är RIKTIGT goa 70-talsvibbar i den här, bland annat pratar man om de gamla K-företagen dvs krigsviktiga företag där man som anställd blir krigsplacerad, har driftvärn osv.

  Där finns även en översiktlig genomgång av de områden som kan bli föremål för en mer centraliserad beredskap - t ex livsmedel och så där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Centrala beredskapslager fyllda med spröda råvaror och teppanyakihällar?

   Radera
  2. Spröda grönsaker är energifattiga och svårlagrade men lite livskvalitet ska man väl ha även under tredje värdskriget? Så självklart.

   Radera
 2. Nu ska jag inte ge skenet av att jag läst denna men skummade lite av intresse och man kommer bara till sida 3 innan citatet "Idag står Sverige återigen inför utmaningen att bygga upp en försörjningsberedskap" slår en i ansiktet.

  Antar att hela det där fred i vår tid, alla älskar alla och den globala gemenskapen kommer fungera även i kris visade sig vara lite förhoppningsdrivet eller möjligen så föll det inom den nu så välkända politikermantrat "jag vill, jag vill, JAG VILL"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, dels är det väl världsläget, sen kan man säkert ifrågasätta hur väl det fungerat med att fördela ut ansvaret utan att ha en central samlande myndighet. Oavsett världsläget tror jag man bör se över vem som gör vad, vem som kontrollerar vad osv för det har väl inte fungerat klockrent under pandemin?

   Radera
  2. Lite det jag menar, om man inte hade avvecklat allt vi hade på plats en gång i tiden (som sannolikt inte fungerat optimalt idag) utan istället kontinuerligt utvecklat det i takt med tänkbara scenario så hade man inte behövt mer eller mindre starta om från noll.

   Radera
 3. Man önskar/hoppas att detta kommer genomsyra den svenska civilberedskapen när det gäller exv munskydd och allt annat som det blev brist av inom vården. Sorgligt nog tror jag dock att vi kommer se panikinköp, lagring i bergrum och sedan om tio år läsa om hur miljontals skyddsmasker kasserats på grund av utgånget datum.
  Att kunna cirkulera beredskapsförråd i det egna hemmet är lätt, men med 21 regioners beställningar utan en central styrning/inköpsfunktion blir nog svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer ha en miljard munskydd, fast nästa kris kommer att vara en bränslekris eller extremväder. Grattis. Nej skämt åsido, man ska akta sig för att dimensionera för den senaste krisen, helt enkelt.

   Radera
  2. Det finns f ö inget hinder för att regionerna samarbetar och samverkar avseende inköp, vilket jag tror att de redan gör. Det visade sig väl med de där skojarna de slöt avtal med, typ fyra regioner drabbades samtidigt?

   Radera
  3. Kanske något vi kan lära av denna kris är att produktionskapacitet i det egna landet inte vore så dumt ändå? Istället för att ha en miljard munskydd på lager kanske vi då kan ha kapacitet att tillverka munskydd själva istället för att beställa från utlandet?

   Radera
 4. Jag har en stor del av mitt prepp-lager i uterummet, där jag sover på soffan under hela sommarhalvåret, pga att det är det svalaste rummet i huset. Jag har 6 fläktar igång i huset under hela natten, inkl badrums- och köksfläkten, plus ett kylaggregat i dörröppningen till uterummet. Där finns det ett antal genomskinliga plastbackar, som är staplade i en hög och placerade på plattor med hjul, bekvämt när man ska städa. De genomskinliga lådorna gör att man ser innehållet tydligt, men de tål inte att förvaras utomhus i solen, eftersom de då blir spröda och spricker lätt. Däremot funkar de färgade i samma serie utmärkt utomhus, för t ex pool-grejer i pump- och sandfilter-huset utan dörrar.

  Fler genomskinliga prepp-lådor finns i hallen, där limträ-hyllor är uppsatta runtom, ovanför de fem dörröppningarna. Där finns även de tomma 20 L-vattendunkarna för beredskaps-ändamål. Jag orkar inte cirkulera vattnet, men poolen har 26 kubik vatten, som alltid är skyddat mot föroreningar, med antingen ett vintertäcke eller ett bubbelplast-täcke under sommaren. Det finns dock en flytande is-kaka ovanpå vattnet vintertid, så vattnet blir då svåråtkomligt.

  Mitt lilla, klaustrofobiska sommarstuge-kök rymmer inte särskilt mycket prepp-grejer, det är knappt att jag själv kommer in där, pga kondenstumlaren, som snart flyttar in i den nya, 10 kvm stora, inbyggda altanen, när den blir färdig. Det blir en beredskaps-insats, pga att golvet ovanför torpa-grunden antagligen är väldigt dåligt isolerat, eftersom golven i hela huset blir fruktansvärt kalla under vintermånaderna. Det kostar säkert mycket pengar i uppvärmningskostnader, särskilt när allt fler kärnreaktorer snart står stilla.

  Prepp-lagret med flytande tvål och shampoo visade sig innehålla ämnet "linalool" i nästan alla produkter. Jag har fått klåda i händerna och i hårbotten och det är troligt att det är just "linalool" som är orsaken. Apotekets påsar med flytande tvål är fria från ämnet, men resten av flytande tvål-påsarna doneras nu till kompisen J-J Binks i gäststugan. Några procent av befolkningen uppskattas vara allergiska för "linalool", men det finns ytterligare allergener i hygienprodukter.

  Likadant med resten av prepp-förrådet med mat, det visade sig att jag är väldigt allergisk för många födoämnen och har fått skänka dem till kompisen. I vintras fick jag min hittills kraftigaste allergiska reaktion av äkta, malen vaniljstång, jag som har alltid älskat vanilj. Förutom i glass, finns den ofta som smaksättare i yoghurt, den här gången Lindahls delikatess-yoghurt. Bitar av huden, ca 5 cm i diameter, lossnade på några ställen i kroppen och huden under började blöda och jag var ganska borta i flera veckor. Vanilj-allergi kan vara ganska våldsam och jag hade redan märkt att jag var också allergisk för kanel, som ofta hänger ihop. Annars har jag korsallergi för björkpollen och de flesta grönsaker och frukter är tyvärr botaniskt besläktade med ett protein i björkpollen, Bev1. Mycket av mat-prepp-förrådet fick därför också doneras bort till kompisen.

  SvaraRadera
 5. Jag köper två vitböcker från dig så har jag dubbelt så mycket att elda med. :/

  SvaraRadera