Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-27 18:14

Enkätresultat: Väljarflödena hos bloggläsarna om det vore extraval - L tappar stort till M

Nedan redovisas enkätresultaten för väljarflöden om det vore extraval idag kontra hur man röstade i valet 2018. Dock var antalet respondenter cirka 50% fler än normalt sedan enkäten länkats in från ett visst partis svans, och representerar därmed kanske inte riktigt bloggläsarna, men flödena är intressanta ändå. Framför allt kan man se hur (L)iberalerna utplånas genom väljarflykt till (M)oderaterna.
Utplånas
Enkäten ska tas för vad den är, dvs en bloggenkät på Internet, förvisso med ett rekordhögt antal respondenter. Det senare går att spåra via några länkar från sociala medier, som gjorde att enkätsidan fick ovanligt många träffar för att vara en bloggenkät och cirka 50% fler respondenter än vanligt. Vilket parti det kan handla om lämnas som en övning åt läsarna, men det finns ett parti vars Internet-svans tror att om man stormar onlineundersökningar så påverkar man valresultatet. Det partiet har också de lägst utbildade väljarna.

Frågan var hur man skulle rösta vid extraval idag respektive hur man röstade i valet 2018. Eftersom det är så få socialistiska läsare av bloggen, plus inlänkningen från ett partis svans, så ska man främst titta på flödena och inte på procentsatserna som på inget sätt återspeglar valresultatet vid extraval. Eller tror någon verkligen att S skulle få under 10% av rösterna? I så fall är man som det heter dummare än tåget.
Flödena. Annat avser annat och ej avser att man ej kommer rösta eller rösta blankt.

Så låt oss titta på flödena.

Vad man kan utläsa är att Liberalerna tappar hälften av sina väljare till M. Ska man ändå stödja SD, så kan man lika gärna rösta på M och L:s ändrade linje att också stödja SD har alltså inte räddat några väljare. Väljarna glömmer inte hur L stödde en socialistisk regering i och med JÖK:en. En del L-väljare, som antagligen inte vill stödja SD flyr till C. Väldigt få personer går till L från något annat parti.

Vi kan räkna med att L åker ur riksdagen vid ett extraval, vilket också stöds av opinionsundersökningarna. Det finns antagligen ingenting Liberalerna kan göra för att rädda situationen annat än undvika extraval, bli kristdemokrater och be till låtsaskompisar om räddning.

Även MP tappar stort, även om läsarstödet av förklarliga skäl är mycket svagare för MP och siffrorna är därmed osäkra. Man tappar främst till V eller C. 

Det finns alltså även goda möjligheter att MP åker ur riksdagen om detta är representativt vid extraval.

Socialdemokraterna tappar främst till V och SD.

Största tillskotten för SD kommer från M och i andra hand KD, men också från annat, dvs de som röstade på något av de fria fantasiernas partier utanför riksdagen, som kan räkna med en halvering från redan så små nivåer att de får mätas med förstoringsglas om det blir extraval. SD tappar främst till M och partier utanför riksdagen, förmodat högerextremistpartier.

Centerpartiet tappar till Moderaterna, men rekryterar som sagt väljare från Liberalerna och är totalt sett ganska opåverkade.

Moderaterna tappar till SD, och byter en del väljare ömsesidigt med KD, som annars nettomässigt tappar till SD.

Soffliggarna och blankröstarna rekryterar som sig bör främst från Liberalerna och Moderaterna, där en del väljare helt enkelt tröttnat på de här partiernas uppförande.

I övrigt kan man konstatera att V nu är ett större parti bland bloggläsarna än MP. V är rent av större bland bloggläsarna än både S och L och även marginellt större än C. Det är nu bara KD, M och SD som är större bland läsarna. Rätt rejäl prestation med tanke på att bloggen brukar klassificeras som högerliberal. Nooshit Deathstar ser alltså ut att göra en hel del rätt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. Jag har gått från M till L, men det är tyvärr inte av politiska skäl.

  SvaraRadera
 2. Hoppas på att MP åker all vörldens väg, men inte genom ett extraval. Om MP åker ur nu i höst i ett extraval så är jag rädd för att de kan mobilisera väljare till nästa år och då starkare än någonsin. Bättre att vara utan MP i fyra år en ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är ju beroende av ngn form av naturkatastrof för att få sina (o)informerade väljare, som utbredd säldöd nåt år, lite större skogsbränder osv.

   Egentligen består ju deras väljarkår av godhetssignalerande väljare som egentligen inte vet vad de röstar för.

   Radera
  2. Ja lika mycket som MP hoppas på en naturkatastrof lika rädda borde de vara för effektbristen i elnätet. MP kommer att vara ett minne blott om strömmen bryts på Södermalm och det inte går att lägga ut surdegsbröd på instagram.

   Radera
  3. Men jag tror sannolikheten är stlrre för skogsbränder under kommande år än att någon, inte ens en tjurig tjänsteman vågar bryta strömmen i Stockholm under de nörmsta två (val)åren.

   Radera
 3. Noshit deathstar står för vad hon säger, vilket får ses som unikt i svensk politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är vi inte direkt vana vid. Deathstar får min röst. Helst hoppas jag L åker ut. V:s politik gynnar mig troligen inte ekonomiskt, utan är mer en taktikröst då MP och S verkar lite tappade.

   Radera
  2. Brödköer och arbetsläger gynnar väll ingen ?

   Radera
  3. Nu är ju V inte kommunister (längre). Deathstar har varit väldigt tydlig, till skillnad ifrån Ohlyckan. Vad röstar du på Turbo?

   Radera
  4. Dream on...
   Kolla på programmet 30 min med Anders Holmberg, där kan nooshi knappt svara på en enda fråga. Hon kommer bli pinsam i en valrörelse.

   Radera
  5. V har väl kvar kravet i partiprogrammet på att socialisera privata företag?

   Å andra sidan tror jag inte demokratin hotas om V eller SD får mer att säga till om. De sitter tex redan i utskotten tillsammans med övriga partier och ges inflytande.

   Radera
  6. Och nu kan du ju svara på frågan, Turbo.

   Radera
  7. Vad spelar det för roll ?

   Radera
  8. Lika lite roll som att du ställer dina frågor och kommer med dina påståenden då. Fegis

   Radera
  9. Visa lite referenser eller forskning på att V:s politik leder till brödköer och arbetsläger. Annars kan vi andra bortse ifrån dig p g a okunskap och troligen låg begåvning. Seså kompis, visa vad du kan

   Radera
  10. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ung-vanster-vart-mal-ar-ett-kommunistiskt-samhalle

   Radera
  11. På det så kallar sig Vänsterpartiets vice partiledare stolt kommunist.
   Mig veterligen har alla länder som haft kommunism lett till brödköer och misär, jag blir gärna motbevisad.

   Radera
  12. BTW, låg begåvad och okunnig?
   Du får nog arbeta lite med din framtoning

   Radera
  13. V:s ungdomsparti sitter mig veterligen inte i riksdagen. "Vad tycker du om kommunismen? ”Dåligt, tar vi helt avstånd ifrån”, sade Nooshi Dadgostar i SVT Rapport i samband med att hon blev vald till ny ordförande för Vänsterpartiet (SVT den 1 november 2020)." Så vad har det med den saken att göra, du kan inte rösta på barnen/ungdomarna. Så dina brödköer eller misär, kan du gärna få ge lite relevant forskning till utifrån V idag. Nu vågar du inte berätta vad du själv skulle rösta på, då det skulle vara intressant att veta. Men som sagt, det är väl lätt att gå till angrepp utan att stå för något.

   Radera
  14. Framtoning? Jag skrev "okunskap och troligen låg begåvning". Du läste "BTW, låg begåvad och okunnig?". Viss skillnad där.

   Radera
  15. Sen har du inte gett en enda referens till din drömpolitik eller varför du anser dig att Dadgostar är kommunist. Att hon själv tycker att kommunism är dåligt duger visst inte. Men det är väl för djävligt ändå att vi inte får misär och brödköer.

   Radera
  16. https://www.expressen.se/debatt/sjostedts-dromsamhalle-slutar-alltid-med-katastrof/

   Radera
  17. Turbo, vi kommer nog ingenstans här. Ny partiledare och "Publicerad 28 aug 2018 kl 13.08". Jaja trevlig kväll.

   Radera
 4. Minns inte vad jag svarade i enkäten men det blir något annat än förr. Om det är V, C eller DirektDemokraterna är inte klart. Hur ser ni på DD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan man vela mellan V och C?
   Den ekonomiska politiken är ju två olika världar.

   Radera
 5. Att vi nu står inför hot om extraval visar väl hur dåligt många politiker har hanterat ytterlighetspartierna. Reinfeldt är ju ytterst ansvarig för att SD nosar på 20%. Nu har Annie tagit över och kommer ge V en riktig tillväxtboost.

  SvaraRadera
 6. Festligt att C anser sig själva vara ett balanserat mittenparti när de står längst till höger av alla partier i ekonomiska frågor. Apropå ytterkantspartier så ser nog många C som ett sådant som inte bör ges inflytande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk Gal-Tan istället för vänster-mitt-höger så matchar det bättre.

   Radera
 7. L förlorar hur de än gör, men ska de ha en chans att komma tillbaka måste de hitta en tydlig identitet som inte andas stödhjul till vänstern, eller högern. Kort sagt, representera sina väljare.

  För centern verkar dock stödhjulsrollen funka, jag vet inte varför egentligen. För i någon egentlig mening verkar de ju inte göra nåt för sina väljare...

  SvaraRadera
 8. Hej Lars! Du skriver ofta intressanta inlägg och gör det bra och gör ett värdefullt arbete. Men varför gröpa ur din egen trovärdighet genom att kalla andra människor för öknamn? Det är sådana barnsligheter och mobbarfasoner som många SD-troll och Donald Trump ägnar sig åt. Du behöver inte det och du är bättre än så. Snälla släpp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte Lars, men SD-människor är erkänt lågutbildade och har en tydlig lägre begåvning i snitt jämfört med medel. Att presentera den lågbegåvade svansen för vad den är är känns rätt rimligt. Menar du att Lars ska särbehandla dem?

   Radera
  2. Jag har faktiskt aldrig intressant nog träffar någon vidare begåvning som röstar på M, SD eller KD. Men de finns kanske? Jag har dock sett ett flertal svarta svanar. Så det är ju rimligt att jag kanske bara umgås i andra kretsar.

   Radera
  3. Rent anekdotiskt då men jag har träffat högbegåvade (både på ett intellektuellt plan och i termer av ren IQ) som har sin politiska hemmavist i vart och ett av partierna. Det enda jag på rak arm inte kan komma på är faktiskt S men det är nog snarare för att jag ännu inte mött någon än ett bevis för att det inte skulle finnas.

   För övrigt anser jag att det är en farlig väg att gå när man börjar kategorisera personer med en avvikande åsikt än mig själv som lågbegåvade bara för att jag inte håller med om deras politiska, religiösa eller annan åsikt. Ta mig personligen, jag anser att religion är rent fjanteri och sagor men för dens skull så kategoriserar jag inte människor som väljer att tro som mindre värda eller lågbegåvade, det vore förmätet.

   Radera
  4. Fel av mig och jag tillägger, jag har faktiskt träffat Jan Larsson (S) tidigare statssekreterare. Han famstod för mig som oerhört begåvad både intellektuellt och rent intelligensmässigt så även (S)!

   Radera
  5. Nej, det är väl en annan nivå i en miljö där det tvunget talas om vad man röstar på. Smaskande och gaffeln i höger hand, typ.
   SD har tagit S roll. Tänk om moderatledarna förr påtalat att Palmes väljare inte ska lyssnas på då de är obildade, inskränkta och osmarta.
   Hade säkert funkat bra.

   Radera
  6. SD hårda kärna av väljare är tidigare socialdemokrater, till vänster om mitten och mindre globalistiska än dagens regeringspartier.

   Sjunkbombens råd härovan, att tänka GAL-TAN istället för vänster-höger är bra. Valet handlar inte om vänster-höger.

   Radera
  7. Kategorisera utifrån åsikter känns dumt. Att kategorisera utifrån intressen, utbildning, inkomst etc är dock rätt vanligt. T o m hitta.se gör så. Nämnda partier är ju t o m för ökad segregering. Men det är väl jobbigt med statistik kanske.

   Radera
  8. Alltid lika kul att läsa hur de smarta högutbildade vill att de lågbegåvade SD väljarna som många gånger tvingas bo i förorten tillsammans med invandrarna, får ta skit från de högutbildade som lever i en annan värld. men verklighetens hämnd kommer att bli mycket brutal.

   Radera
  9. Bisk, kan du specificera vad ni avser att utöva för hämnd?

   Radera
  10. Bisk, du får gärna utveckla ditt svar. Jag har en helt annan bild av SD-väljare nämligen, min bild stämmer rätt bra överens med forskning inom området. Men du kanske vet bättre där. D v s SD väljare finns i småstäder och inte i förorter. Jag är själv uppvuxen i en småstad, och vissa blev ju kvar där. Dessa har ju segregerat sig med borgarnas politik. Kul att läsa inlägg som ditt, samt roligt ifall du har något på fötterna där. Men det är nog mer tveksamt. Utveckla gärna hämnden, låter intressant för oss småstadsmänniskor.

   Radera
 9. Jag röstar på det parti som sänker inkomstskatten, fasar ut ränteavdraget aggressivt, och inför fastighetsskatt. Det mesta sunda man kan göra för att premiera arbete och få ordning på bubblan.

  Men det är väl inget parti som vågar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har tyvärr rätt att inget parti kommer att våga.
   Det man kan fundera över är vilket typ av samhälle som skapas när:
   - Inkomstskatten är progressiv
   - Kapitalbeskattningen är linjär.
   - Fastighetskatten är recessiv.
   - Inkomstskatten kan minskas via lån och ränteavdrag.

   Radera
 10. Ja, S på 10% vilken dröm, de bör dock som lägst kunna landa på ~20% av väljarkåren 10% är helt bidragsberoende, 8% är delvis bidragsberoende 2%+? är S troget intill döden...

  Trots allt jag tycker om S, så måste MP ut ur riksdagen, de visar varför man inte kan låta djupt inkompetenta känslostyrda aktivister i riksdag eller regering.

  SD motas bäst genom att låta dem misslyckas på eget grepp, just nu så får de högt stöd då andra partier behandlar dem som de gör.

  I övrigt anser jag att staten måste anpassa utgifter mot intäkter och inte höja skatterna regelmässigt för att täcka "politiska korståg", staten, regionala och kommunala styret måste försvara mina pengar de tar som varghonan försvarar sin lya, det gör de inte idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har ju skatterna sänkts de senaste 20 åren. För djävligt ändå att leva i ett skatteparadis för ägt boende?

   Radera
 11. Det här är helt off-topic, men igår använde jag de flesta kända finska svordomar och jag brukar normalt inte svära alls.

  I förrgår ringde storasystern RL och sa att vår mammas villa på Vanda nära Helsingfors höll på att sjunka ner i leran. Då tänkte jag på de svåra ovädren som hade just varit där. Hon sa att villan var bortom räddning och att vår bror LL hade bestämt för att avsäga sin del av husarvet, pga att det fanns en alltför stor risk att man skulle få betala tillbaka det mesta av köpeskillingen pga alla fel som kommer att upptäckas under de kommande åren och då är det ingen idé att betala någon arvsskatt, heller. Man är ansvarig för sitt hus i fem år efter försäljningen i Finland. Systern RL hade redan bestämt sig för att avsäga sin del av arvet, pga att hon är shop-a-holic och har aldrig lyckats spara några pengar.

  Så nu var alltså hela huset, värderat till 2.3 miljoner, på väg att sjunka ner i leran och båda mina syskon rekommenderade mig att jag också skulle avsäga min del av husarvet, pga den stora risken att det skulle kosta mig allt jag ägde.

  Men igår blev jag nyfiken på skadornas omfattning och började ställa frågor och be om foton. Enligt brodern var tomten värd 350 tusen kr och kostnaden för att riva huset på 120 kvm skulle vara 140.000 kr. Jag undrade, hur djupt huset hade sjunkit och vilken del av det? Jag berättade om polyuretan-injektering, som en vanlig metod för att åtgärda sättningar. Jag har varit husägare i 33 år och läst mycket om problem med hus.

  Det kom bilder, men jag såg inga sättningar alls. Jag hade väntat mig stora sprickor på tegelfasaden, men det fanns inga. Då sa brodern att sättningarna var under det nylagda trä-däcket runt ovanmarks-poolen och att de därför inte syntes utåt. Betongplattorna hade sjunkit flera cm, påstod han. Men man lägger betongplattorna med fall från husväggen, för att skydda den, 1.5-2 cm/m, så det kanske inte är nåt fel alls, föreslog jag.

  Jag frågade, om vi alla avstod från husarvet, vad som skulle hända med huset i så fall? Min bror berättade, att han ville ge fastigheten till sin dotter i present! Hon hade nyligen blivit ihop med en byggkunnig kille och nu skulle de få flytta in i huset direkt när mamma hade dött eller skickats till nåt äldreboende (hon sköter sig själv ännu och är 84 år). På fastigheten finns även en gäststuga, där brodern och hans fru tillbringar mycket tid på somrarna och vintrarna spenderar de i Las Palmas.

  Nu började jag bli riktigt sur, var är sättningarna och hur många cm? Jag sa att jag inte tänkte avstå från mitt arv, men att de andra gärna fick göra det om de ville och att brorsdottern gärna fick flytta in där med sin nya kille, men att det hela luktar bedrägeri och jag tror att de ljuger som f*n och borde skämmas. Att jag är djupt besviken på dem och mamma hade varnat om detta länge, pga att min bror är född helt utan empati och hans fru är galen i pengar. De har lyckats mjölka mamma på stora summor pengar under decennier. Så jag köper inte det här med sättningar för fem öre och kommer aldrig att lita på dem eller vilja ha med dem att göra. Jag tolererar inte att de ljuger mig rakt i ansiktet och att de aldrig får ett öre av mig i arv. Jag utelämnar oanständigheterna och svärorden. Hur kunde de ens försöka? Systern raderade då hela diskussionen och alla foton. Hon är en hönshjärna, helt utan ekonomisk, teknisk och juridisk insikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu bor mamma fortfarande i huset och t o m handlar själv, så de får nog vänta lite till, innan hon är borta. Det tar 6 mån i Finland, innan arvet fastställs. Sedan bör det göras en ordentlig jordabalksbesiktning på huset och en ny mäklarvärdering, där de ev. skadorna räknas av köpeskillingen, innan huset får nya ägare.

   Radera
  2. Som man säger: När någon dör, kommer Gud. Men när arvet ska delas, kommer Djävulen. Och i vårt fall har döden inte ens kommit ännu!

   Radera
  3. Ny kontakt av syrran i Vanda: "Huset är bara skit, låt brorsdottern få det gratis". Men jag kan inte se att det skulle vara skit, även om jag inte skulle köpa den modellen själv (platt tak).

   Det där "gigantiska slukhålet", som höll på att dra huset ner i en stor ler-pöl är en riktig rövarhistoria.

   Radera