Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-06-27 11:44

Dödsfallen i Covid-19 skenar i Ryssland - nära rekordnivåer trots påstådda vaccinationer med Sputnik-V - värre än Indien

Medan media fokuserat på det engelsktalande Indien skenar dödsfallen i Covid-19 i Ryssland och är nära de värsta nivåerna från i vintras. Detta trots påstådda vaccinationer med det ryska vaccinet Sputnik-V, och trots att det är sommar med normalt lägre smittspridning. Situationen är värre än i Indien och går dessutom åt fel håll, samtidigt som man antingen underrapporterar sjukdomsfall eller har sämre sjukvård än Indien. Det finns förklaringar, och de landar i korruption och att rubelsedlar fungerar som vaccinationsbevis. Tillägg: Yle rapporterar att antalet döda i Covid-19 på en dag i S:t Petersburg och Moskva nu är de högsta någonsin och att 120 finska fotbollsfans tagit hem smittan från Ryssland, efter att ha tittat på sportboll i Piter. Finland fruktar nu en fjärde smittvåg.
Moskva

Situationen i Ryssland är svår att täcka för västerländska media, på grund av språkförbistring och begränsade mängder utländska journalister på grund av regimens agerande mot media. Men en del data läcker ut ändå, liksom uppgifter från personbaserad inhämtning. Bloggen har tagit del av en del uppgifter och det är tveksamt om du kommer kunna läsa detta i svensk bidragsmedia.

På pappret ser åtgärderna i Ryssland ut att vara stenhårda. Har man fått diagnos måste man isolera sig i hemmet och rapportera dagligen via en app som visar att du är hemma - både med selfiefoton och Glonass-positionering. Har du ingen smartphone, så får du en av sjukvården för att kunna rapportera in. Det har införts krav på vaccinationsintyg för att få gå på evenemang, restauranger med mera, även om man för sportbollen släppte på allt sådant för utländska sportturister som inte ens behövde visum. Det har också införts vaccinationskrav på t ex arbetsplatser. Vaccinationerna är gratis. Därtill skryter ju Ryssland med att deras eget vaccin Sputnik-V ska vara bäst i världen, det bästa vaccinet som någonsin gjorts, och att alla andra vaccin är fejk. Och så är det sommar, med normalt lägre smittspridning.

Men ändå skenar nu dödsfallen i Covid-19 i Ryssland.
Rullande sjudagars dödsfall per en miljon invånare i Ryssland repektive Indien
Källa: Our World In Data

Fast tydligen är sjukvården i Ryssland ännu sämre än i Indien, sett till procent dödsfall per diagnosticerat fall.
Dödsfall per diagnosticerat fall i Ryssland och Indien
Källa: Our World In Data

Här hittar man antagligen en delförklaring.

Man ska komma ihåg att Indien faktiskt är en någorlunda fungerande demokrati, med 7.68 på demokratiindex 10-gradiga skala, och klassad som en demokrati med brister. Medial genomlysning och transparens är helt annorlunda än för Ryssland, vilket kan förklara mediauppmärksamheten för indisk del. Du riskerar inte livet om du blottlägger problem i Indien.

Ryssland underrapporterar antalet insjuknade, antingen medvetet eller omedvetet, därav stigande dödsfall per diagnosticerat fall. Det finns garanterat en omedveten faktor, och för att förstå den måste man titta på den ryska folksjälen.

Ryssar misstror djupt staten, efter att alltid varit förtryckta av olika despoter - Gyllene Horden, tsarerna, kommunisterna och nu Putin. Kort sagt kommer man inte testa sig om man blir sjuk, även om det är gratis. Det enda som varit gratis i Ryssland har varit straffet sägs det. Så gratis tester och gratis vaccin är det något fel på. Så istället för att tvingas sitta hemma och rapportera in med selfies i appen, så struntar man i att testa sig och sjukdomen fortsätter spridas.

Bortsett från att det mesta talar för att Sputnik-V är rent fejk, så gäller det samma där. Om vaccinet är gratis, på vilket sätt är det ett straff? Så man undviker att ta sitt vaccin. Några tusenrubelsedlar så kan du få ditt intyg på att du är vaccinerad och dosen spolas ner i handfatet. Trots allt har Kreml förklarat att alla västs vaccin är fejk, vilket fått ryssarna att dra slutsatsen att även Sputnik-V är fejk, för alla vet att västs produkter alltid är bättre. Och har du inte fixat intyg på vaccin, så fungerar några tusenrubelsedlar som entré till de inrättningar där vaccin är ett krav.

Inga ryska regler är hårdare än att ryska rubel kan mjuka upp dem och korruptionen skördar just nu direkt liv i ett samhälle där misstron mellan folk och stat alltid varit skyhög.

Rykten - ej medialt publicerade av förklarliga skäl, då ingen journalist längre får kritisera regimen utan att riskera att bli terroriststämplad - gör gällande att Putin krävde att de journalister som nyligen intervjuade honom satt i två veckors karantän innan de fick träffa presidenten. Vilket kan ses som lite udda om han nu är vaccinerad med supervaccinet Sputnik-V.

Eller så är som Slovakien upptäckte det som finns i ampullerna märkta Sputnik-V inte ett vaccin. Eller iaf inte ett vaccin mot Covid-19.

Rysk offentlig sjukvård är helt bedrövlig. Medan de rika kan betala för alldeles utmärkta sjukhus saknar toaletterna på offentliga sjukhus dörrar och istället för en toalettstol är det bara ett hål i golvet, då eventuell stol är stulen om den någonsin fanns. Mat, förbrukningsartiklar, rent av sängkläder får du som anhörig till patienten stå för själv, och helst ska du även donera generella förbrukningsartiklar till sjukhuset om du vill att den anhörige ska få vård. Risken att dö av Covid-19 ökar eventuellt om du söker vård och antagligen dör många istället i hemmet om man inte tillhör den välbeställda eliten och dess sykofanter. Som turist i Ryssland kommer du med dina försäkringar aldrig komma till den offentliga ryska vården, utan som pengamaskin hamnar du på de privata sjukhusen.

Samtidigt är och var det fritt fram, rent av avskaffade visum, för att besöka Ryssland som turist om man hade en biljett till sportboll. Researrangörer av vildmarksupplevelser som fiske, jakt, bergsbestigning med mera har gått ut och rekommenderat kunder att köpa en sportbollbiljett, så de kan komma och fiska i Sibiriens floder. Några tester mot Covid-19 behövs inte heller, utan sportbollbiljetten är i praktiken ett fritt inrikespass för utlänningar och gäller i två veckor före och efter själva matchen.

Ryska lobbyister, inflytelseagenter och svansen av nyttiga idioter vill nu se Sputnik-V även i EU och Sverige. 

Håll avstånd om du känner någon som varit i Ryssland och tittat på sportboll nyligen. Särskilt med tanke på att det är sommar även i Ryssland borde dödsfallen gå ner, men fortsätter utvecklingen kommer man istället snart nå rekordnivåer i dödsfall i landet, värre än i vintras. Trots påstådda vaccinationer med Sputnik-V.

Tillägg: Finska Yle rapporterar att 120 finska fotbollsfans som varit på fotbolls-EM i S:t Petersburg har konstaterats smittade av Covid-19 och Finland riskerar nu drabbas av en fjärde smittovåg. Yle rapporterar också att antalet döda per dygn i Moskva och S:t Petersburg har nu nått de högsta siffrorna någonsin. Källa: svenska.yle.fi/a/7-10002648

Ur Kremls perspektiv är det förstås skönt att kunna hävda att Storbritannien försöker starta krig mot Rysslnad. Vad som helst, som får bort uppmärksamheten från pandemin i landet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Putin förnekar sig inte, lite oroväckande dock att Tegnell då är så lugn över de svenska fans som varit i Ryssland och nu kommer tillbaka. Förvånansvärt många av dem man ser på läktarna i blågult ser ganska unga ut, kanske rentav inte vaccinerade ännu, och man kan ju undra om det verkligen är helt genomtänkt givet ovan beskrivning av smittläget i Ryssland (som jag helt saknar anledning att inte tro är korrekt).

  Kanske en 4:e våg till hösten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg någon rubrik om just detta, ickelänk: https://www. dn.se/sverige/tegnell-om-hemresande-fotbollsfans-maste-satta-sig-i-karantan/

   Radera
  2. Se där, jag läste en annan "nyhetstidning" där han rätt eller för den delen felciterad uttalade sig om att han inte var oroad och tyckte att de restriktioner vi redan har gav ett tillräckligt skydd/hinder mot ökad smittspridning.

   Då är han i vart fall i en tidning på bollen vilket ju naturligtvis är bra.

   Radera
 2. "Har du ingen smartphone, så får du en av sjukvården för att kunna rapportera in."

  Jag tänker spontant att ovanstående är ett ganska starkt incitament för att sjukskriva sig ett par dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ska lämnas tillbaka förstås.

   Radera
  2. Icke returnerade telefoner indrivs av FSB? ;-)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. ”– Det innebär konkret att vi kan behöva upplösa en del opinionsyttringar”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pandemilagar-kan-bli-problem-for-polisen-vid-extraval

  Man undrar vilken del (retorisk fråga)..
  Helt klar är Covid helt enkelt för effektivt verktyg för att försvinna i närtid

  SvaraRadera
 4. Vi får väl hoppas att de inte har fått en egen rysk variant av Covid som inte biter på sputnik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Covid som inte Sputnik biter på ska det givetvis vara.

   Radera
  2. Förvisso anekdotisk evidens men ändå: Jag har träffat två ryskspråkiga patienter med covid-19 i sommar. Av dem var båda vaccinerade med Sputnik, 2 doser.

   Radera
 5. Vi har haft pandemier tidigare utan panik och hysteri. Både asiaten och Jong Kong var minst lika "farliga" vi låter det sjunka in ett tag och lämnar det som en övning i att fundera över orsaker till att det blivit nedstängningar mm vid denna pandemi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var du med under Asiaten och Hong Kong, så du kan jämföra?

   Radera
  2. Hur kan man jämföra som betraktare även om man är med ?

   Eftersom det här är en ekonomiblogg kan priset om det är värt det hela vara intressant via peer review studie, eller ser woke generationen det som ett efterlängtat reningsbad med ekonomisk kris.

   https://odysee.com/@IvorCummins:f/Mass-Medication-Benefits-versus-Harms---What-is-the-Current-Situation:b?fbclid=IwAR1LYd3_cm03-gySmQNC3fKoeUovFAbHsoD8UhKQdJLbpMLb_nsXYMyeuho

   Radera
 6. Igår hade vi en rysk familj bosatt i Sverige över på middag och de berättade bland deras närmaste vänner och familj i Ryssland är det betydligt fler som har betalat för att vaska vaccinet än som har valt att ta det. Om detta är representativt för Ryssland som helhet kan det bli dålig stämning... Uppenbara motdraget vore väl mätning av antikroppar, men det går ju att byta ut prover mot en peng också. Jobbigt med korruption.

  SvaraRadera
 7. Tvångsvaccinering (för vissa grupper/yrkesgrupper ) låter inte som ett sätt för den ryska ledningen att få folket med sig, men man sällar sig väl till stater som utnyttjar pandemin för sina maktfullkomliga och mörka syften. Tyvärr lär vi inte bara få se tvångsvaccinering i Ryssland, är jag rädd för. I t ex San Francisco måste "kommunalt" anställda senaste den 29 juli rapportera sin covid vaccin status, och om man inte gör det kan man bli uppsagd. Rubriken i källan lyder: "All of San Fransco's city workers will be required to get covid-19 vaccine" (källa: abc7news.com 25/6 2021) Detta förstås oavsett om man varit smittad tidigare och har naturlig immunitet.

  SvaraRadera
 8. Danskarna hade ju en fantastisk tur, vilken otrolig slump att de kunde öppna upp landet precis till EM, eller?

  SvaraRadera
 9. Coronavirus ger vanlig förkylning, dvs hosta och ont i halsen. Den är också säsongsberoende. Den dyker upp på vintern. Detta är något annat.
  Barn 0-19år har en överlevnad på 99,997%. Varför panik?
  Lyssna på Dr Charles Hoffe: https://odysee.com/@JohnThor:0/HAVOC:e

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget handlade om att Corona skenade Ryssland just nu och du menar att Corona dyker upp på vintern.

   Det går inte riktigt ihop, eller är det vinter i Ryssland nu?

   Radera
  2. Ännu en konspirationsdpktor som får luft på obskyra webbplatser. Att detta inte skulle rapporteras av den vanliga sjukvården är högst osannolikt.

   Radera
 10. Har ingen förstahandsinfo om rysk sjukvård, men har egen erfarenhet av akut tandvård i Irkutsk. Den var exemplarisk och det blev ett jäkla dividerande när jag frågade om hur mycket jag skulle betala - för det var tydligen gratis (fast det kan jag ha missförstådd, min ryska är tämligen obefintlig och ingen talade engelska (vilket gjorde att jag var rätt orolig för ingreppet så att de inte skulle dra ut fel tand....))
  .

  SvaraRadera