Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-22 09:19

Det är inte bara marknadshyror som åkt ut - arbetsrätten, bygglovsreforrmen mfl reformer är nu i papperskorgen

Med fällandet av regeringen Löfven har Nooshit Dadgostar (V) inte bara förpassat meningslösa marknadshyror på nybyggen, med samma hyra som de första femton årens presumtionshyror, kasserats. Övriga reformer som presenterats under våren åker också ut med badvattnet, bland annat den förändrade arbetsrätten såväl som bygglovsreformen. Detta eftersom regeringen inte hunnit gå vidare med några faktiska lagförslag till riksdagen.
Statligt servicecenter i Simrishamn. Och en bankomat.
Som bloggen uppfattat det åker alltså en lång rad lagförslag och reformer nu ut, fördröjs eller skjuts framåt på obestämd framtid. Dadgostar kanske valde meningslösa marknadshyror som en linje i sanden, men det finns ackumulerade förslag presenterade under våren som V knappast ville se och som nu inte blir av och mycket väl bidragit till beslutet att fälla regeringen.

En uppenbar sådan är moderniseringen av arbetsrätten. Den kan vi nu glömma, eller skjuts på framtiden och exemplifierar att man gör det lite väl lätt för sig om man tror att detta enbart handlade om marknadshyror i mindre än en procent av hyresbeståndet.

Det finns snarare fler sakfrågor som Löfvens försök att bilda ny regering måste ta hänsyn till vid eventuella förhandlingar V-MP-S-C, nu när L lämnat JÖK:en och säger sig stödja ett ännu okänt borgerligt regeringsalternativ. Om inte annat för att ha en chans att överleva nästa val, extra eller ordinarie.

En regeringens överläggningar vid juni/juli under Centerpartiet-kompromissen  - RÖVJUCK (ej min idé, cred till J) - kommer inte resultera i att JÖK:en lever vidare, då V nu vill vara med och aktivt stödja en ny regering Löfven, men inte längre passivt och Sjöstedt-gratis.

Vad L tycker spelar ingen roll, V-MP-S-C är ett större regeringsunderlag än L-M-KD-SD.

Vilka mer av L+C:s presenterade delar av JÖK:en spolades nu ner igår? C och Annie Lööf måste förstått att det inte bara var marknadshyror som försvann när de valde att inte backa. S grät nog hela vägen till riksdagen över att moderniseringen av arbetsrätten nu ställs in.

Vi styrkekramar nu alla journalister som trodde de skulle få en första riktig sommarsemester, med Covid-pass och utlandssemester men nu kommer behöva jobba med eventuellt extraval. Blir det ens några covidpass nu?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

89 kommentarer:

 1. Jag tänkte också på det. Mycket borgerlig politik ner i vasken pga marknadshyrorna. Centerpartiet borde ha hittat nått sätt att backa från frågan med hedern i behåll. Först var jag besviken på C och L för att de svek Alliansen. Sen insåg man att regeringen med JÖK hamnade till höger om tidigare allianse och nu är jag lite besviken på att C dödade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog Löfvens tanke igår på presskonferanse att ge Annie en väg ut med hedern i behåll när han så tydligt och flera gånger upprepade att det var L som tvingat in skrivelsen om att utesluta V.

   Radera
  2. Sjöstedt lär ha fått ett hemligt papper när han gick med på att bli dörrmatta åt JÖKen. Det var kanske en konspiration om att låta de stora borgerliga förslagen dra ut på tiden medan man genomför småsossiga förslag och sen mot slutet av mandatperioden så fäller V regeringen pga marknadshyror. Då har man fått sosseregera i tre år helt gratis utan att genomföra de borgerliga förslagen som S inte heller ville ha, och man kommer ut det utan att bryta avtalet. Dessutom begravde man alliansen. Eller ”blockpolitiken” som det heter om andra partier än S samarbetar.

   Radera
  3. Nån borde gå igenom mandatperiodens reformer och se om de som hunnit gå igenom huvudsakligen är S-frågor

   Radera
 2. Problemet var att C och L gick med på S ständiga förhalningstaktik. Finns inga hållbara ursäkter för att de inte kunde genomfört hela listan inom ett år från valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och för sig, men överenskommelsen var väl typ "under mandatperioden" så i den detaljen får C och L också skylla sig själva.

   Radera
  2. L och C gick på bluffen. De borde givetvis ha haft en del färdiga förslag som de datumsatte i riksdagen och som skulle röstas igenom vid givna datum i utbyte mot fortsatt stöd.

   Hade de varit kloka så hade de också försäkrat sig om vänsterpartiets stöd genom att exkludera marknadshyror som ju isolerat inte löser särskilt många problem.

   Radera
 3. Arbetsrätten tror jag kommer ha en stor majoritet dock, för det är en partsöverenskommelse som kräver lite nya beslut som man kan hitta bredare enighet för utöver januaripartierna.

  Det stämmer att S+V+MP+C är större än L+KD+MD+SD.

  Men, för att få igenom en budget måste _alla_ vänsterpartister och _alla_ centerpartister rösta på samma budget. Hur ska man få ihop det?

  När L var med i leken behövdes inte vänsterpartiets aktiva stöd, men nu är det ett måste. Lycka till.

  SvaraRadera
 4. Med uppmärksamheten (även i public service!) kring situationen i Surahammar så framstår C på riksnivå mer och mer som ett världsfrånvänt halsstarrigt parti som gör allt för att blidka södermalms-väljarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på Centern på riksnivå bryr sig inte om sina ursprungliga basväljare, de bor ju utanför tullarna och inget att bry sig om.
   Dessutom har ju Centern beskrivits som partiet som tar emot politiker som inga andra etablerade partier vill ta i med tång ens, och jag tror det ligger något i det. Tänker på när Annie fick avbryta sin Thailandsemester för att reda upp röran som en skäggig mediaprofil/artist hann ställa till med på ett par dagar.

   Radera
 5. Bygglovs-reformen var inget bra ändå så, då den innebar försämringar, inte förbättringar.

  SvaraRadera
 6. Sluta använd vänsterns narrativ. Det har aldrig varit fråga om marknadshyror. Vänster har skrämt alla att de behöver flytta iom marknadshyror, men det är inte fråga om marknadshyror ens vid nyproduktion, och ingen förändring alls för de som redan bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste du inlägget eller kommenterar du bara rubriken?

   Radera
  2. Tidigare marknadsreformer har väl inte riktigt blivit som man lovade va? Så när man ifrågasätter om man nu gissat fel igen från regeringens sida så är det ett "vänsternarrativ". Ena dagen är vänstern nickande får utan egna tankar eller individuell agens - nu är man vänster för att man just INTE nickar som ett får. Bra där.

   Radera
  3. Läs artikeln om ni har prenumeration, tio politiker intervjuas, alla uttrycker sin totala bestörtning över att det finns vinstdrivande koncerner som driver skolor och man hade minsann ingen aaaaaning om att det skulle bli så, det skulle ju bli mysiga föräldrakooperativ och så där:

   https://www.dn.se/nyheter/sverige/friskolorna-var-inte-tankta-som-koncerner/

   Sätt för all del detta i ljuset av "aaaabsolut, bara marknadshyra på nybyggen vi lovar".

   Radera
  4. "I det befintliga bostads beståndet kan den lägenhet som utgör resultatet av konvertering av lägenhet som använts för annat ändamål eller sammanslagning eller uppdelning av olika lägenheter utgöra en ny lägenhet. Även en lägen het som genomgått omfattande renoveringar kan betraktas som en ny lägenhet när ombyggnaden är tillräckligt genomgripande."

   Från utredningen, så visst, inte marknadshyror idag, men ge det fem, max tio år så är det exakt marknadshyror.

   Radera
  5. Jag läste naturligtvis hela artikeln, men min kommentar avsåg rubriken som jag antar är det enda vänsteraktivisterna orkar läsa.

   Radera
  6. Good save. "Jag är absolut inte dum, men jag resonerar utifrån att alla andra är det".

   Radera
  7. Oavsett inte mitt problem om andra är ännu mer dumma i huvudet än mig.

   Radera
  8. Tyvärr räknas även dessa som är ännu mer dumma i huvudet än dig lika mycket som både dig och mig när det gäller att rösta. Vi lite smartare borde gå samman i en informationskampanj som informerar de som är lite mer dumma varför man inte ska rösta på vänstern och mp. Denna information måste verkligen vara "För dummies" så att de förstår.

   Radera
  9. Varsågod korta ner rubriken för dummies

   Radera
  10. Ben, du har rätt, se hur det gick när vi släppte tv o radio fritt, usch.
   På den goda tiden slängde man folk i fängelse som spelade musik på radio.

   Radera
  11. Bra exempel, Turboprop!

   Budskapet då:
   Det blir mångfald och debatt!

   Resultatet:
   Kanalerna ägs av ett fåtal mediakonglomerat, någon debatt finns inte i kommersiell radio och samtliga kanaler pumpar ungefär samma trötta musik.

   Radera
  12. Men marknadsteve eller radio har vi iaf inte nu då vi tvingas betala för public service.

   Radera
  13. Nej, min poäng är att det bara är naiv godhetsknarkande batikhöger som tror att marknadreformer blir som regeringen beskriver det.

   Radera
  14. En livsläxa rentav, sällan blir något som man tänkt sig och det oaktat om det blir bättre eller sämre...

   Radera
  15. Vilka dinos kollar på tv-kanaler?

   Radera
  16. Kommersiell radio är för övrigt det sämsta mediet och är svårt att undvika i butiker m.m. Dålig musik + tråkigt prat + reklam, dvs skräp rakt igenom.

   Radera
  17. Kollar bara kanaler, oftast Kunskapskanalen eller Access.
   Lyssnar bara radio, P1 och P2.
   Inser att det bara finns särintressen i bostadspolitiken.

   Radera
  18. Javisst vad är Netflix,HBO mot älgvandrinfen på SVT.
   Och motboken alla saknar den kontrollen, eller hur ben?

   Radera
  19. Sen har jag ju träffat flera som gjort något år i London och liknande som var jättebesvikna på att man inte behövde köa i flera år för en lägenhet. Där fungerar ju också den svenska regleringen jätte tillfredsställande.

   Radera
  20. Turboprop: du argumenterar inte mot nåt jag sagt. För att du inte kan. Vad tycker du själv om skolmarknaden i Sverige? Funkar bra? Jihadister och Blackrock capital har våra barns bästa för ögonen när de startar skolor?

   Radera
  21. Jag ska vara ärlig,jag tycker skolmarknaden suger.
   Jag tycker nuvarande hyresmarknad också suger.
   Jag ville bara poängtera att ditt argument om skolan inte direkt var överförbart på hyresmarknaden.

   Radera
  22. Med det sagt kan jag absolut tänka mig att ha barnen på ett privat alternativ, men som du skrev finns det skräckexempel.

   Radera
  23. Så dom ljög om hur skolmarknaden skulle bli, men dom ljuger alltså inte om hur hyresnämnden kommer att bli?

   Är du inte lite naiv?

   Radera
  24. Kul att du försvarar den efterblivnaste sosseregeringen sen kriget förresten, är du med i samma lokalavdelning som chief Karlsson kanske?

   Radera
  25. Du får ursäkta min efterblivenhet men hur försvarar jag regeringen?

   Radera
  26. Nånstans mellan motböcker och din Londonresa tyckte jag mig skymta ett försvar, men jag kan ha misstagit mig då det som sagt var en hel del irrelevant snack i vägen.

   Radera
  27. Mmm. För klargörande då. Nej inte sosse.
   Kommer inte bli det heller, trots att jag tillhör "LO kollektivet"

   Radera
  28. Men du gillar ändå att säga "vi har varit naiva" och rycka på axlarna när det inte blev som det skulle?

   Radera
 7. "Den akuta regeringskrisen har fått regeringen att hålla ett extrainsatt möte under söndagen.

  – Man ska fatta beslut i ett antal frågor där man gör bedömningen att en övergångsregering inte kan ta beslut."

  Undrar vilka dessa brådskande frågor var som man så skyndsamt såg sig tvungna att fatta beslut i?

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/extrainsatt-regeringsmote-pa-sondag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stoppa beslut om slutförvaret för att döda kärnkraften, utökat artskydd för att stoppa jord och skogsbruket, parkeringsplats på privat mark. Jag vara trollar MP...

   Radera
  2. Parkeringsskatt skulle det vara.

   Radera
  3. Regeringens energipolitiken med MP-signum borde vara en högst befogad anledning att rikta misstroendevotum mot regeringen. Men det skulle knappast V ställa upp på även om energipolitiken på lite sikt är betydligt skadligare för deras väljare (och hela landet) än "marknadshyrorna".

   Radera
  4. Covidpasset A'la EU-varianten klubbades i Söndags , vilka journalister uppmärksammade det i uppståndelsen?

   Radera
 8. Vaccinationsbevis kallas det visst, och fås på begäran. Med fördel till Kivra.
  "E-hälsomyndigheten beräknar öppna tjänsten den 1 juli. Senast i augusti ska du också kunna hämta negativt covid-19-test samt bevis på tillfrisknande till Covidbeviset."
  https://kivra.se/sv/privat/sa-funkar-det/vaccinintyg-vaccinationsbevis

  Beviset räcker t ex för flygresor till Spanien, landvägen är det fritt fram så länge man inte kommer via Frankrike :).

  Beviset är fullständigt 2 veckor efter andra sprutan, eller för de flesta 8 veckor efter första sprutan. Tar man första sprutan idag, så bör man få sitt bevis den 18:e Augusti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tar man sig landvägen till Spanien utan att passera Frankrike? Färja?

   Radera
  2. Gibraltar och Portugal är nog hetast kandidater.. passera Andorra borde ses som tveksamt..

   Radera
  3. Precis Dan var en liten smiley där. Båt är inte okej förstås, utan sikta på Portugal eller Gibraltar eller chansa genom Andorra. Annars fungerar ju PCR test också. Det lär ju inte direkt bli mer restriktivt.

   Radera
 9. LAS var väl avsiktligt från V i och för sig, de har ju dragit samma linje mot punkt 20 som mot punkt 44 i JÖK:en.

  SvaraRadera
 10. Nooshit Deathstar kan man bygga ut det till, men JUNK (Junikrisen) funkar bättre än RÖVJUCK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En regeringens överläggningar vid juni/juli under Centerpartiet-kompromissen - RÖVJUCK kan man kanske, givet att Aktivt stöd av Dadgostar krävs bygga ut till RÖVJUCKAD.

   Blir lite roligt när Annie går upp och säger på presskonferensen, "idag har vi till sist kommit överens och jag är stolt över att blivit RÖVJUCKAD".

   Jag veeeet, ber om ursäkt men det är varmt och jag kunde inte låta bli...

   Radera
 11. Hur tycker ni den här åldrades då? "Ingen vet vem Dadgostar är", ha ha, nu vet dom nog, Lena.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/e8BpmK/hon-borde-inte-eftertrada-sjostedt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena Mellin, hon har väl lite spelat ut sin roll numera. Tycker hennes anaylser är grunda och oftast mynnar ut i att "allt vore bättre om bara folk kunde ta sitt förnuft till fånga och ge S över 50%".

   Radera
  2. Lena Melin skrev en krönika för nåt år sen där hon trodde att folk som hade pool tömde dessa några gånger per år och skurade dem och att det var ett obefogat vattenslöseri som borde förbjudas.

   Förstod då att Lena har i princip noll koll på vad vad hon knackar ihop och att ingen kollar substans överhuvudtaget på hennes alster innan de går i tryck.

   Med det i åtanke så klarnade bilden mycket kring Lenas summeringar kring läget.

   Kollegan Sima visste inte varför Volvo hade en järnsymbol som varumärke. Kunde inte se kopplingen till järnspisen det byggde på utan såg det som manschauvinistiskt. Med en sådan redaktion kan allt hända på AB.

   Radera
 12. På tal om kommande regeringsförhandlingar. Som en som lite lever av att förhandla, låt gå kommersiella avtal då, så ser jag fruktansvärt mycket fram mot detta!!

  Tror att man kanske kommer behöva konsultera Andrew Wiles för att knäcka den här ekvationen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissning en fortsatt S+MP som har passivt stöd av V och C. Där förhållningssättet kring tidigare 73 JÖK punkter blir mer en dialogram där S+MP liksom manövrerar mellan V och C och tar in bådas input för att därefter göra best effort kompromisser fram till nästa val.

   Alltså i stora drag nada.

   S har väl i stora drag tryckt de obekväma bitarna framför sig under snart 3 år då de skulle lösas under mandatperioden. Nu blir det inget tvång per automatik.

   Stefan fixade 3 av 4 år på en deal han sköt framför sig. Nu är dealen över och S slipper införa de jobbiga högerpunkterna.

   Nu får C välja. L har hoppat av så aktivt stöd av V behövs och ingen JÖK.

   S+MP med best effort. C får bita i gräset. Antingen att passivt stödja Kristersson och undvika beröring med SD eller med Löfven och undvika beröring med V.

   Den som hittar en nyckel kring hur C skall kunna undvika att ses som att de ger V eller SD inflytande blir statsminister till nästa val.

   Stefan är förhandlare han har ett upplägg i vardande där han får det att låta som att C kan stoltsera med att de minsann inte ger V inflytande och håller SD borta.

   Stefan är på spåret. Han har kört 3 år med löfte om JÖK som nu försvann. C sitter i skruvstädet att acceptera ett år till utan JÖK.

   Radera
  2. Det är väl däri utmaningen ligger, C har varit kategoriska med att man inte ska förhandla eller ge inflytande till ytterkantspartierna (enligt deras definition). Så oaktat vad de väljer, om de är aktiva/passiva eller annat så kommer det att ses som att de ger inflytande vem de än väljer.

   Det ska som sagt bli oerhört spännande detta och för övrigt hur ska Annie, eller Smålands Ayn Rand som @Ben Dover så briljant titulerat henne, kunna visa sig hos Trilaterala Kommissionen eller hos Bilderberggruppen igen om hon samarbetar med V, där kommer hon nog lättare undan med ett stöd åt SD hållet?

   Radera
  3. Vad som är bra för Sverige är det ingen som bryr sig om uppenbarligen.

   Radera
  4. Nej, det är nog i alla relevanta avseenden en helt korrekt observation.

   Radera
  5. Det som gäller nu är vad som gör att C kan se ut att hålla fast vid sina principer fastän de inte kan det i realiteten.

   Dvs om Stefan levererar en ny Potemkinkuliss/förklaringsmodell så suger Annie upp den och det blir vår nya upplevda verklighet av hur C inte ger inflytande till någon.

   Tid för fjantasier.

   Radera
 13. Vad händer förresten om C varken röstar emot eller för Löfven eller Kristersson?

  Om Löfven inte påkallar extraval direkt så går bollen över till talmannen som rimligtvis tillfrågar Kristersson om möjligheterna till att sondera för att bilda regering.

  Kom ihåg att det är tvärtom vid regeringsbildande. Man får inte ha en majoritet emot sig. Man kan då slinka igenom som minoritet.

  Nu när L bytt sida så räcker det för C att inte rösta emot när Kristersson skall godkännas. S+MP+V får inte själva ihop en majoritet att rösta ner Kristersson.

  Tvärtom är naturligtvis likadant, men om M+KD+SD+L får stöd av en enda aktiv C röst i sitt nej till ett Löfven så är Löfven körd om C är passiva.

  Om Kristersson får frågan av talmannen och C deklarerar att de inte aktivt stödjer varken Kristersson eller Löfven men inte heller aktivt är emot utan ser att oavsett regering så kommer de att rösta för C politik i kammaren så är faktiskt Löfven ute ur bilden och C kan säga att de inte beblandar sig med de ”onämnbara” V och SD.

  I praktiken släpper C fram de som lär lägga mest C liknande propositioner/politik. Det finns ju ingen JÖK längre. Kristersson alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det är fullt möjligt. Tänk så här också, V+C måste _aktivt_ rösta för en S+MP-budget om det ska bli nåt. Hur många sådana orkar man baxa igenom? Särskilt ett valår (2022 års budget)!

   Notera också att det räcker om en endaste centerpartist byter sida för att Ulf ska släppas igenom, medan det annars är ett måste att _samtliga_ centerpartister _och_ vänsterpartister är eninga i alla lagförslag, budgetar mm om inte oppositionen ska vinna.

   Radera
  2. Joakim Persson: Aritmetiken oantastlig från dig och signaturen Abbe.

   Så därför från mitt perspektiv: ... Tack Dadgostar! ...Duktig idiot!

   Radera
  3. Vi får väl se om Stefan kan lita på Annie. Ulf lär ju inte göra det. Vem litar på Annie?

   Radera
  4. Tack Dadgostar för du knäppte såssarna på näsan!

   Radera
  5. @Chiefen, "duktig idiot" - trevligt språk. Har du någon kommentar till Dambergs uttalande i veckan. Eller är du bara en kränkt äldre vit CIS-man som inte tål att vänstern kölhalade Steffe och Annie på intellektuell knock-out :). -Vi såg inte den komma-

   Radera
  6. Wow: Naturligtvis står jag för min karakteristik av Dadgostars och hennes partis agerande i det aktuella som varande Duktiga Idioter.

   Min kommentar angående Dambergs uttalande, om det är samma uttalande vi avser, så gör han enligt min förmodan en ganska korrekt bedömning av svenska folkets inklusive min egen allmänna kunskapsnivå när det gäller Jordabalken och dess paragraf om Hyreslagen med vidhängande juridiska finesser och parafernalia.

   Samt som jag formulerat det även i tidigare sammanhang i kommentarer i denna blogg: Jag vet vem jag är och därför finns ingen som kan kränka mig ...

   Slutligen då att jag finner absolut ingenting intellektuellt i att ansluta till en begäran om misstroende lagd av Herr Åkesson och hans entourage ... snarare monumental enfald.

   Radera
  7. Sicket skitsnack. Intellektuell goja. Inte konstigt han blivit KU-anmäld sen tidigare, nu försvar du hans förakt mot demokratin? Du sjunker bara djupare ned i dynghögen tyvärr. Du skrev ovan "Tack Dadgostar! ...Duktig idiot!" trevligt! Definiera idiot, så ska jag såga dig vid fotknölarna. Välkommen :)

   Radera
  8. Missförtroendet kom ifrån V. Så ditt entourage är bara trams. Skriv nåt som betyder nåt istället.. Sen kan du förstår hitta på din egen verklighet. Jag förväntar mig inte mer ifrån någon som inte klara att tänka själv faktiskt.

   Radera
  9. Duktig Idiot är ett uttryck som betyder att någon går någon annans ärende utan att förstå det själv... Kanske ska tagga ner lite?

   Radera
  10. Jag tänkte iofs på uttrycket Nyttig Idiot (useful idiot) men jag misstänker att det var det som chiefen menade. Dock kan jag ha fel. Jag vidhåller dock att det vore en bra idé att tagga ner lite.

   Radera
  11. Notera att M+SD+KD+L+Kakabaveh inbringar 175 röster. Nu gillar inte Kakabaveh SD men hennes åsikter kring migration lutar ändå åt det det hållet. Hon kommer definitivt inte vilja stödja V iaf.

   Radera
  12. Jag kan tänka mig att Löfven starkt funderar på att utlysa extraval (eller att talmannen till sist får göra det). Ett av skälen kan vara att bli av med L, som han ju inte längre kan räkna med. L torde ha ganska små chanser att överleva ett extraval (även med stödröster).

   Radera
  13. Wow: Signaturen Mopongo ger en korrekt definition av talesättet inkl. varianterna Nyttig/Duktig och dess vedertagna betydelse. Och det är i den betydelsen jag använder begreppet... Och står för det!
   Samt att jag har anledning hysa förståelse för Inrikesminister Dambergs yttrande efter att under livet ha mött många, många, många, kanske t.o.m. de flesta svenskar jag mött som har synnerligen svävande för att inte säga ofta obefintliga kunskaper av den art Inrikesministern hänvisar till.
   Det senare också att konstatera dagligen och stundligen vid läsning av diverse skrivövningar som publiceras i kommentarsfält och annorstädes på internet ... en i mitt tycke allmänt tilltagande oförmåga att skilja mellan fakta och åsikt.

   Så såga på du ... Mig rubbar du inte en millimeter.

   Radera
  14. Tillägg: Det blir givetvis svårt hur än Löfven gör. Men min bedömning är att talmansrundorna knappast kommer att resultera i en hållbar lösning för en regeringsbildning. Mycket möjligt att ett extraval inte är mycket bättre, men jag tror med nuvarande info mest på en sådan.

   Radera
  15. Man undrar ju hur C nu resonerar internt? Inte ens deras egna väljare är för punkt 44. Ungefär tre av tio positiva, medan fyra av tio är negativa. Rimligtvis borde det på åtminstone den punkten finnas en öppning, kan jag tycka. Att enbart peka ut en enskild "syndare" för kaoset är inte möjligt, enligt mig.

   https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-loofs-valjare-sager-nej-till-omstridda-hyresreformen/

   Radera
 14. Jag drömmer om en regering som respekterar riksdagens beslut, dvs folkets beslut. I en sådan kan inte s eller mp ingå, då de med tydlighet visat att de inte respekterar folkviljan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är S inget för dig tyvärr. Roligt att Dadgostar stod upp för överenskommelsen samt stod på sina väljares sida. T o m C:s väljare sida samt S samt ... Men jaja att ta ansvar för Sverige, kan man inte längre gömma sig bakom. Det är ju inte direkt så att politikerna förbättrat Coronahanteringen ändå. De lyckades dock öka arbetslösheten trots för-/efterhandsfakta som visade att FHM hade lyckats bättre ifall de fått få följa sin evidenslinje. Men det är relativt bättre, då FHM klåpat sig rätt rejält också.

   Radera
  2. Andlir: Med referens till replik härovan till Wow: Det av dig använda begreppet Folkviljan har en och endast en giltig definition ... nämligen den som framgår av Regeringsformen där stadgas att All Offentlig makt i Sverige utgår ifrån Folket och att Riksdagen är dess främsta företrädare.
   Med andra ord: Folkviljan är inte vad som publiceras i kommentarsfälten på internet eller ropas ut i demonstrationer på gator och torg ... utan Folkvilja är mandatfördelningen i Sveriges Riksdag där de som innehar mandaten tillsätter Regering och stiftar lagar ... Det är Folkviljan ... ingenting annat.

   Radera
  3. "Folket kan inget om det här"

   Radera
  4. @chief karlsson ang ditt svar härovan:

   No shit Sherlock....

   Jag vet inte vad det var jag skrev som är svårt att förstå. Testar igen:

   Regeringen (s ingår tillsammans med mp i regeringen) respekterar inte riksdagens beslut. De pissar på demokratin. Jag vill se en regering som respekterar folkets beslut. Eftersom s och mp (i regering) uppenbart struntar i att genomföra beslut som fattats av riksdagen, så måste de bort. Helst för alltid och evigheters evighet.

   Jag skiter högaktningsfullt i vad t ex blm eller andra kommunistiska eller totalitära organisationer, skriver på nätet eller skriker på gatan.

   Radera
  5. Andlir: Ge gärna exempel på i vilka beslut nuvarande Regering åsidosatt sin grundlagsenliga skyldighet att genomföra sådant beslut som tagits med majoritet i Riksdagen.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. CK bland annat:

  Ej inrättat den nya Viltmyndigheten.

  Det är 5 år sedan beslut togs i riksdagen om Viltmyndigheten.

  Ej tagit bort tillståndskravet på ljuddämpare. Beslut taget av riksdagen att dessa ska bort.

  Ej tagit bort de tidsbegränsade licenserna. Beslut taget av riksdagen att dessa ska bort.

  Ej verkat för översyn av vapenlagstiftningen. Beslut taget i riksdagen om att hela vapenlagen måste ses över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andlir: Nu är jag ej hemmastadd i frågor som rör jakt, viltvård, vapen och liknande men rent generellt att de frågor du nämner härovan har skett i form av Tillkännagivanden och Konstitiutionsutskottet har allaredan 2006 fastslagit att Regeringen ej är bunden av sådana utan har möjlighet att besvara Tillkännagivanden med skriftliga redovisningsbrev till Riksdagen om anledning till att Tillkännagivanden ej är fullföljda. Sådan redovisning kan också ske i form av svar på motion eller enskild fråga.

   Frågan om den nya viltmyndigheten 2019/20:1729 besvarad av Statsrådet Nilsson att frågan är under utredning och beredning.

   De övriga detaljfrågorna du tar upp synes vara tänkt samordnas med EU-direktiv i och med proposition ny vapenlagstiftning vilken synes ha blivit en långbänk eftersom Riksdagen vid ett antal tillfällen röstat nej till Regeringsförslag i frågan och den därför fortfarande är under fortsatt beredning.

   Med andra ord: Regeringen är inte bunden av Riksdagens Tillkännagivanden och att det inte blivit någon ny vapenlag, i alla fall enligt min kännedom i skrivande stund, kan tillskrivas Riksdagens beslut att ej godkänna Regeringens propositioner i ärendet.

   Radera
  2. CK, det är korrekt att regeringen inte behöver "lyda" riksdagens beslut. Icke desto mindre är det moraliskt förkastligt och ohederligt att välja att inte göra det. Beteendet grundar sig i folkligt förakt och bristande respekt för riksdagen som folkets företrädare. Både Löfven och nu senast Damberg har också i klarspråk uttryckt att ”Folk begriper inte”.

   Jag drömmer om en regering som respekterar folkviljan, så som den tillkännages i riksdagen. I en sådan regering kan uppenbarligen aldrig s eller mp ingå.

   Radera