Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-06 13:37

Defensiva omplaceringar färdiga

Omplaceringarna till mer defensiva portfölj sedan konjunkturmodellen gav säljsignal är nu färdiga. Man kan diskutera varför det kan vara bättre med högutdelande företagsobligationer istället för aktier.
Fördelningen i en av tjänstepensionsportföljerna
Omfördelningen följer där möjligt SPP:s modellportfölj om 50% aktier, 35% ränta fördelat på 25 procentenheter penningmarknad och 10 procentenheter långa obligationer, och 15% alternativa placeringar.

Generellt har jag inom ränta valt likviditetsfonder inom företagspapper och högutdelande företagsobligationer när det gäller räntefonderna. Naturligtvis inget från Spiltan dock, utan mer likvida och seriösa aktörer som inte låste sina fonder förra året. Nu kan man kanske ifrågasätta om det inte bara är samma risk, men med sämre avkastning, men så är det inte nödvändigtvis.

+0.38% redan på Robur Corporate Bond Euro High Yield

Obligationer prissätts utifrån vad marknaden vill ha för ränta, högre ränta, lägre pris på obligationerna. Generellt betyder det att räntan går ner när pengar strömmar från aktier till obligationer med start i mitten av konjunkturcykeln. Det pressar därmed räntorna och samtidigt som investerare börjar fly aktiemarknaden stiger därmed obligationerna. Stigande räntor bör främst drabba statsobligationerna, eller iaf hårdare, eftersom en halv procentenhets höjning kommer slå hårdare mot värdet på en obligation med en halv procents ränta än en obligation med 7% i ränta. Dessutom är statsobligationerna mer artificiellt nedpressade av centralbankerna än företagsobligationerna.

Undantaget en akut kris likt coronakraschen så går alltså obligationerna bra när aktierna går dåligt.

Sedan har jag förstås tittat på innehaven i fonderna. Jag är t ex inte särskilt oroad över att låna ut pengar åt lokala monopolister som Ellevio, som knappast kommer ställa in sina betalningar bara för att finansmarknaderna kraschar. Hög ränta betyder inte att det måste vara junk bonds i företag som inte borde få låna pengar.

Tanken är nu att få lite lugnare avkastning under andra halvan av konjunkturcykeln, och enligt tidigare erfarenheter har obligationerna gett fin avkastning enligt cykeln.

Ovanstående fördelning är förstås även att betrakta som en permanent portfolio, men då ska man nog ha en större andel långa obligationer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. "Tanken är nu att få lite lugnare avkastning under andra halvan av konjunkturcykeln, och enligt tidigare erfarenheter har obligationerna gett fin avkastning enligt cykeln."

  Jo det där stämde ju förr innan Lehman då en överhettning gav höga räntor som sedan sjönk och därmed gav avkastning.

  Vette fan om det funkar denna gång när räntorna redan är låga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare hånade man folk som sa "det är annorlunda nu", men undrar om det inte är rätt att hävda det denna gång. Det är så mycket som är nytt nu inom ekonomin som vi aldrig sett förr, svårt att dra lärdom från tidigare utfall tror jag.

   Jag vet inte, det är svårt med timing så jag ligger fullinvesterad hela tiden. Det funkade bra förra året, det enda misstaget jag gjorde var att minska min belåning när jag istället skulle ha ökat den. Men men, det är inte hela världen. ☺️

   Radera
  2. Enkelt men klyschigt, don't fight the fed (eller mucka inte mot Ingves). Har dom sagt att inflationen är okej om den drar iväg och 0 ränta gäller till 2024 tror jag på att TINA gäller ett tag framöver. Om man inte försöker vara smartare än centralbankirerna så kan man bara chilla eller vara lite kaxigare och ha hävstången aktiv men självklart dansa rätt nära utgången.

   Radera
  3. Finns det inte risker på Europeiska obligationsmarknaden. Om nu kärninflationen är på väg uppåt så ökar räntorna. Vad händer då med det gigantiska berg av lågränte obligationer/skulder som ligger och skvalpar inom EU. Kan obligationsmarknaden t.o.m krascha?

   Radera
  4. Tänker att det var mer rimligt att tycka det är annorlunda nu, vid it bubblan. Det var ändå EU rätt stort skifte nu är väl inget annorlunda? Central banker vill skjuta problemen framför sig, har de ont alltid kunnat det? Men man har tidigare avstått pga att det ger större problem sen..

   Radera
  5. Alltså, den här autokorrekt.. EU = då..

   Radera
  6. Iofs är jag inte nykter.. Pesten är väl över.. Öl och fint väger på uteservering oavsett ;-)

   Radera
 2. Vad är Alternativa Placeringar i detta sammanhang? Nån slags ETF?

  SvaraRadera
 3. Inga kontanta eller andra likvida medel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likviditetsfonder 25%.

   Annars en årslön i bolaget likvid, men det är min lön kommande månader. Sätter inte den i Spiltan igen…

   Radera