Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-17 09:21

Covidbevis införs som coronapass från första juli

E-hälsomyndigheten släpper från första juli sajten covidbevis.se där man kan ladda ner sitt passbevis för Covid-19. Det ska fungera som digitalt bevis på ditt coronastatus - antikroppar, negativa test och vaccination. Olika EU-länder kommer fortfarande ha olika regler, men covidbeviset blir en nödvändig färdhandling.

Gamla vaccinboken är inte kryptografiskt signerad, men kan förstås få fina officiella stämplar

Det kan ta ett antal dagar - högst sju - innan dina vaccinationer eller testresultat laddas upp, men därefter kan man via sin e-legitimation hämta, skriva ut eller spara sitt covidbevis, som innehåller en QR-kod, som förmodat inte ska gå att förfalska pga kryptografisk signering. Annars skulle det vara en smal sak att förfalska bevisen, likt man gör i Ryssland där folk idag betalar mutor för att vaccin ska kasseras men ändå få ut vaccinationsbevis, eftersom de är rädda för vaccinen på grund den statliga propagandan mot Västs vaccin. Ett ryskt vaccinbevis är inte ens värt de 1000 rubel det kostar att muta vaccinationspersonalen att hälla ut vaccinet.

Framöver blir covidbeviset en helt nödvändig resehandling och pass inom EU. Det går att beställa sitt bevis på och via papper om man saknar e-legitimation.

covidbevis.se är inte signerat med DNSSEC, och kan därmed kapas, men pekar just nu ut E-hälsomyndighetens informationssida, då tjänsten ännu inte öppnat.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Orsaken till att man inte kör de gula böckerna är att de kräver stämpel från läkare och det finns inte tid till det på vaccinationsställena för c19. Frågade en ansvarig för ett sån central om just det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skulle kunna ge en stämpel till den personen som vandrade runt i väntrummet och kollade så att folk väntade en kvart innan de gick hem. Själv fick jag en signatur i mitt gula häfte i alla fall.

   Radera
  2. För egen del så vid framställande av samma fråga fick jag svaret att första veckan veckan juli kommer intyg i pappersform skickas till postadressen att komplettera de gula vaccinationsböckerna. ... Region Skåne.

   Radera
  3. Ah kanon, det var ett tag sedan jag frågade (när 70+are var de enda som vaccinerades) så kanske ändrats sen dess.

   Man vill ju gärna ha det i gula boken där man har massa annat redan.

   Radera
 2. Svar
  1. Covid-666, Mark of the beast...

   Radera
  2. The Beast you feed is the one that wins

   Radera
  3. Precis. Ska man korsa en gräns räcker det att man med heder och samvete intygar att man inte är terrorist, men när det gäller Covid19 måste det vara digitalt signerat minsann.

   Radera
  4. För balansens skull: Man kan även lämna landet för semester utomlands trots miljoner i skatteskuld härhemma - det är bara i förorten polisen ibland slår till och beslagtar bling-bling, cash och bilar rätt upp och ned.

   Radera
  5. Vi måste vägra ausweis och prutor. Slå upp c-virus och du hittar förkylning. Detta är inte panik, det är samordnat.

   Radera
 3. Helt irrelevant kommentar och väldigt småaktigt av mig men kunde dom inte haft en annan färg än gult. Jag får associationer till gula stjärnor etc. även om detta är en helt annan sak. Ljusblått, rosa, eller vad som helst hade väl funkat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läran om att alla människor inte har lika värde föddes i Sverige, så färgen är väl ett naturligt arv...

   Radera
  2. Alla monoteistiska färgsättningsval är rasistiska numera tror jag - det enda rätta hade naturligtvis varit regnbågsfärgat pass.

   Radera
  3. @Peter Andersson - nja det tycker jag inte alls att det behöver vara och jag är inte finkänslig eller för den delen har beröringsskräck när det kommer till en seriöst och pragmatisk diskussion om migrationens/integrationens för/nackdelar och problem men därifrån till att gasa ihjäl män, kvinnor och barn är steget för mig lite för långt!

   Radera
  4. @Stefan, ja du tänker på allas vår Carl von Linné som troligen lyckades med konststycket att ge "vetenskapliga" motiv för slaveriets överlevnad i 100 år ytterligare, trots upplysningstiden. Alltså grunden för alla rasbiologiska irrfärder som det ju inte direkt lärs ut i skolan om här hemma.

   Radera
  5. https://en.m.wikipedia.org/wiki/State_Institute_for_Racial_Biology

   Radera
 4. Stilla, sakta och lugnt.
  Små, nätta steg fram.
  Alltid i samma riktning.

  Trippa fram långsamt,
  Inte för fort!
  Väck inte de som sover.

  Snart är du framme.
  Tålamod.
  Tålamod.

  De tror på dig.
  Men inte alla.
  Så håll koll på allt och alla.

  Sakta framåt.
  Väck inte folket som sover.
  Sakta framåt.

  Snart är du framme.
  Och när de vaknat är det redan för sent.

  Snart är du framme.

  SvaraRadera
 5. Varför inte blockkedjebaserat. Klockren applikation.

  SvaraRadera
 6. Hej då antivaxxers, foliehattar och strålkärringar! Håller stenhårt på sina teorier så länge det inte rör deras utlandsresa, så lita på att de är först i kön att vaccinera sig nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tycker jag att man ger foliehattar vatten på kvarnen när man inför ett personligt spårbart intyg som skall visas upp i tid och otid, ungefär lagom till de flesta ändå har fått sitt vaccin.

   Men vad vet jag.

   Radera
  2. "Om man varken är vaccinerad eller har ett färskt negativt covid-test kan man skaffa ett tillfrisknandebevis – ett positivt testresultat som är mer än tio dagar gammalt."

   Resonemanget är alltså att man förutsätter att alla är sjuka, om man inte kan hävda motsatsen.

   Kan inte alls se hur det skulle kunna (ut)nyttjas av en entitet med totalitära böjelser... (sarkasm)

   Radera
  3. OM jag hade totaliära böjelser så är det begränsandet av Thailandsresor, Bali jag skulle ge mig på, endast de som röstar på mig får åka på weekendresa till NY. Avlyssning, trakasserier och hot skulle i jämförelse vara alldeles för dyrt och ineffektivt.

   Så ja det skulle kunna utnytjas men jag är säker på att svensken rycker på axlarna och röstar på den totaliära så länge man får en bild på instagram från Bali.

   Radera
  4. "Tillfrisknandebevis"

   Är det på allvar? Är det ett riktigt ord? Årets nyord redan nu i så fall!

   Radera
  5. @Stefan, här tycker jag du har en poäng i din sarkasm (och jag gillar sarkasm, cynism och ironi) väldigt många dåliga idéer börjar som ganska bra idéer!!

   Radera
  6. Peter: Se slide 4 https://www.regeringen.se/49d827/contentassets/daa5c309442f46308b1d3d89ca86c45f/presentationsbilder-fran-pressbriefing-om-covidbevis-16-juni-2021.pdf

   Tacka Molgan för det NyOrwelliska ordet

   Radera
  7. Jag avser vaccinera mig, har alltid gjort så, jag är kraftfullt motståndare till vaccinpass ändå.
   Den personliga integriteten och medicinska sekretessen är saker jag tror mycket på.

   Radera
 7. Ett problem med covidbevisen är om man vaccinerats utomlands.
  Min dotter vaccinerades med båda doserna i USA och det står uttryckligen i FAQ ayy de nya bevisen inte utfärdas om man vaccinerats utomlands. Enda sättet är att vaccinera sig igen här hemma - men det verkar inte finnas svar på vad som händer om man tar en 3:e eller 4:e dos....

  Känns lite surt att bli i husarrest i Sverige för att man vaccinerat sig utomlands...

  SvaraRadera
 8. Finns ju en chans att länder lättar på kraven innan detta vaccinbevis hinner bli speciellt utbrett. Spanien har ju t ex släppt alla krav för resenärer från "gröna" regioner i Europa, t ex Islänningar och Engelsmän behöver varken testa sig eller vara vaccinerade för att komma in i Spanien. Om ett par 3 veckor borde Sverige vara nere på de nivåerna också om trenden håller i sig.

  SvaraRadera
 9. Om ett år har covid muterat vidare så pass att vaccinen är helt värdelösa ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt otroligt att det blir så.

   Hittills har ju vaccinerna visat på gott skydd mot mutationerna och så mycket kan inte ett virus muteras innan det slutar spridas eller blir mycket mer harmlöst.

   Radera
  2. Kan ju även mutera i djur som fågel, gris, hund, katt, fladdermus, etc. Smittar sedan över till människa någonstans, hej och hå, here we go again 2022...

   Radera
  3. Vad jag känner till så ligger mutationshastigheten just nu på en ny livskraftig mutation var tredje vecka.

   Radera
  4. Man kanske inte ska hålla på att leka med gensaxar, när anden är ur flaskan vill Hen kanske inte tillbaks...

   Radera
  5. https://www.umu.se/forskning/fordjupa-dig/gensaxen-crispr-cas9-revolutionerar-gentekniken/gensaxen-anvands-over-hela-varlden/

   ..användes även flitigt i Wuhan enligt källor

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Life......finds a way

   Radera
  8. Fel. Ditt vaccinpass blir värdelöst om du inte har uppdaterat med den senaste injektionen som sägs krävas för att hålla de nya varianterna stången. Alltså kommer du tvingas fortsätta ta dessa injektioner för att utöva självklara rättigheter som att resa och t ex gå på konsert eller festival. I Sverige har man förstås reducerat diskussionen om covid passen till praktiska & tekniska frågor, som om de är oundvikliga och nödvändiga, trots att flertalet vaccinerar sig frivilligt, stora grupper är immuna pga naturligt genomgången infektion, sjuk och dödstalen rasar och att det dessutom finns mediciner som t ex ivermectin (som givetvis tigs ihjäl i Sverige, eftersom vi inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt).
   Ett undantag är Folkets Radio, som nyligen ordnade ett samtal om ämnet med läkarna Sven Román och Sebastian Rushworth, i samarbete med podden Modiga människor. (under rubriken Extramaterial). Är detta något som vi vill att våra barn ska tvingas in i, om än inte i yngre år, så när de kommer upp i åren?

   Radera
 10. Det verkar inte som att man kan få ut ens ett ex på papper om man inte har e-legitimation.

  Har hittills vägrat såväl e-legitimation som smartphone (kallas det fortfarande så?) som swish. Dricker kokkaffe och spelar amigaspel på emulator.

  SvaraRadera
 11. Firade nyheten med att boka flygresa för mig och flickvännen ned till Malaga precis. Passet slår om till grönt den 16:e Juli (två veckor efter andra sprutan) och resan bär nu av den första semesterveckan, enligt plan. Fick t o m tag i billiga biljetter, då vi åker Onsdag till Tisdag. Gratis boende är också ordnat i gamla stan genom en vän med takterasslägenhet och gemensam pool.

  Ska bli roligt att se hur Malaga är som stad. Har sen tidigare bra erfarenheter av Barcelona, Girona, San Sebastian, Sevilla samt Granada. Samt vissa Ö-städer. Hemestern har varit lång, men nu ser jag äntligen slutet på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du inte fått koksalt istället för vaccin, ja menar hur vet man det liksom..?

   Radera
  2. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/koksalt-i-stallet-for-vaccin-nara-300-omvaccineras

   Radera
  3. Jag såg det, var på en annan vårdcentral. Gissar på att jag fick Pfizer. Hursomhelst roligt att se att man nu kan återgå till någon slags normalitet, jobbet ställer också om snart. Med att det till viss del är okej att arbeta på kontoret.

   Radera
 12. Klockrent! Ingen kommer in i Sverige utan ett covidbevis, måste göra ett underverk för minska invandringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså?
   Anser hen dem säskilt skyddsvärda får de rakt spår in.

   Det är snarare bara du som är mer reglerad. Din rörelsefrihet.
   Inte kommer det att göra något åt smittan heller.

   Radera
 13. Vad är framtiden liksom? Ska man logga in sig med sitt vaccinbevis när man ska in i affären med snart? Orwell hade aldrig kunnat föreställa sig detta.

  SvaraRadera
 14. Tyska tullen : Die Papiere bitte.

  SvaraRadera