Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-23 16:26

Centerpartiet backar från fria hyror i nyproduktion - beredd justera Januariavtalet - vill lägga ner jordbruk

Det blev alltså Centerpartiet som blinkade först. Annie Lööf (C) säger till DN att man är beredd att backa från fri hyressättning och även satsa mer på rättsväsendet och integration i en justerad JÖK, JUNK:en. Annie Lööf vill även lägga ner svenskt jordbruk och göra om till bed & breakfast i en utsträckt hand till Miljöpartiet.
Ska bli bed & breakfast istället. Med importerad mat.
Lööf avfärdar dock fortsatt budget- eller regeringssamarbete med Vänsterpartiet, men vill alltså stryka kravet på de meningslösa fria hyrorna i nyproduktion. Exakt vad satsningar på rättsväsende och integration innebär är dock oklart i det här läget, särskilt som det ska vara att gå V till mötes.

Partiet hoppas nu att Liberalerna ska komma tillbaka och stödja C i detta, så att riksdagen återigen kan rösta fram en MP-S-regering med Stefan Löfven (S) som statsminister. De så kallade Liberalerna har dock sagt att med JÖK:en riven så vill man istället stödja en brunborgerlig regering.

Under tiden har Centerpartiet också kommit ut med att man vill lägga ner svenskt jordbruk och istället göra bed & breakfast av alla ladugårdar. "[På] landsbygden behöver man göra om ladugårdar till bed and breakfast eller restauranger" säger Annie Lööf till Expressen. 

Istället för jord- och skogsbruk ska landsbygden alltså vara en besökskoloni för stockholmare om Centerpartiet får bestämma. Uttalandet får ses som en utsträckt hand till Miljöpartiet som också vill lägga ner svenskt jord- och skogsbruk.

Huruvida det blir någon JUNK istället för JÖK återstår att se.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Bra spelat C. Nu tvingas L välja mellan Löfven eller massövergrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. L har ju redan deklarerat att JÖK har fallit och de inte längre är en del av team Stefan.

   De har nog inte någon re-discussion gate kring det.

   Radera
  2. Jag har också svårt att se en totalvändning igen av L. L-toppen om beskedet: "L verkar för en liberal, borgerlig regering". Snabba puckar nu ...

   Radera
  3. Nej det blir Löfvenregering igen. Dom kan döpa det nya avtalet till MJA, Midsommar-januariavtalet.

   Radera
  4. C kan ju ansluta sig till SD m fl. Jag tror det när jag ser det ...

   Radera
  5. C ansluter sig till SD? Nej, Annie äter hellre upp alla sina skor i garderoben plus alla hattar…

   Radera
  6. Politik är det möjligas konst, det är inte skoätning.
   Om Annie får bli statsminister med SDs hjälp tvekar hon inte en sekund, däremot så är skoätning hälsovådligt så den delen av avtalet utgår.

   Radera
  7. L har väl inget att komma med, oavsett hur dom röstar så blir det som C röstar under förutsättning att S =100 +MP=16 =116 +V =28 =144 +C=31
   L=20
   Hon K i V kan ju göra att det behövs 1 röst från L, men hon följer nog V:s linje trots att hon blev utesluten pga. att hon pratade lite för hög om vad det påstods att V stod för
   Lööf är väl rädd för att det blir en M-KD-SD budget då hon V-ledaren sade att man röstar på sitt egna förslag INTE på andras

   Radera
 2. Jag sa ju detta direkt efter Löfvens press konf. Hatar när jag har rätt somjag alltid har. Dock trodde jag en gång att jag hade fel men det va ett misstag.

  SvaraRadera
 3. "C vill i utbyte mot att backa på hyrespunkten – som Vänsterpartiet kräver för att stötta regeringen Löfven – i stället se andra förändringar. Det handlar om sänkning av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare i budgeten i höst och sänkt skatt på investeringssparkonton, ISK.

  "

  Detta är rent guld. Går V med på detta har de alltså köpt samtliga alliansens skattesänkningar _och mer därtill_.

  Det vill jag se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ironiska är ju att det finns en majoritet för detta i riksdagen om C röstar borgerligt...

   Radera
  2. Ja, men symbolvärdet i att V röstar för sänkt skatt och köper alliansens skattepolitik är ej att förakta!

   Radera
  3. Då kan ju V stänga ner partiet...

   Nooshit tar inte skit.

   Som sagt, C får igenom detta om de inte fäller Kristerson men de envisas med Löfven. Helt otroligt.

   Radera
  4. Ja, Dadgostar och V är nöjda (positivt inställda till C-beskedet). Men har hon och V nu fått blodad tand, och försöker få än mer inflytande i en förhandling, nu när januariavtalet är skrotat?

   Radera
  5. Lyssna på hela intervjun. C kräver att L är med. Och C kräver att allt annat i JA går igenom, _till exempel LAS-frågan_!

   Så ja, sänkt skatt på arbete och kapital.

   Radera
  6. Jag har inte lyssnat på någon intervju. L går ju inte tillbaka. Och kräver C att få igenom allt annat i JA så kan det väl kanske mycket väl hända. Men inget är ju skrivet i sten, och inget är väl definitivt avgjort. Det hela är ju helt färskt. Jag avvaktar framtiden ...

   Radera
  7. Precis, och om L inte går med, ja då blir det extraval men man har kastat tillbaka bajsmackan till V som måste bestämma om de kan svälja detta.

   Radera
  8. Instämmer. Då ligger bollen hos V. Hur de då resonerar och går vidare vet jag ju inte. Men intressant blir det.

   Radera
  9. Från vänsterpartiets hemsida "Därför vill vi sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare".

   Radera
  10. Lägger länk också https://www.vansterpartiet.se/politik/skatter/

   Radera
 4. Jordbrukspolitiken behöver föras in under Försvarsministerns ansvarsområde snarast för långsiktig stabilitet - om inte ens det gamla landsbygdspartiet Centern längre förstår varför vi behöver egen matproduktion i Sverige så är det jäääävligt illa ställt. Man får hoppas att alla centerpartistiska kommunalråd runtom i landet åtminstone tar Annie i örat bakom kulisserna.

  SvaraRadera
 5. Lite omständig procedur för C. De kunde väl kommit fram till detta utan att regeringen fälldes.

  Utkomsten av detta var att S+C faktiskt såg V som en dörrmatta. De tänkte att den där rookien till partiledare skramlar bara så vi gör som vanligt och struntar i dem.

  Nu vet De vem No-Shit Deathstar är och kommer inte att sätta sig på pottkanten igen. Högmodiga Annie och Stefan fick en läxa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nooshit Deathstar har gjort en kapitalistisk "New CEO move" med bravur. Byt ut ordet Trump mot Dadgostar i följande och se hur perfekt hon dribblat upp t.o.m sossepressen på läktaren:

   https://www.scottadamssays.com/2016/12/01/the-new-ceos-first-moves-and-trump/

   Radera
 6. Eftersom C anser att SD är ett hot mot demokratin så är isoleringen av SD överordnat allt annat för C. C kommer därför att bli allt mer ett vänsterparti i praktiken, även om de är borgerliga i vissa delar av retoriken. Tex så föredrar de flesta C-väljare V framför inte bara SD utan även KD. Kan det bli tydligare var C hör hemma och fiskar röster?

  SvaraRadera
 7. Den enda som vinner totalt på detta är V och Nooshi. C och Lööf är körda med sitt hoppande mellan blocken med enda syfte att stänga ute 1/3 av de röstberättigade som "extremister".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är 17% 1/3? Är det sk SD-matte?

   Radera
  2. SD + V blir ju typ 1/3 om man avrundar snällt

   Radera
  3. Mja. Tror Klarsynth menar SD+V?

   Radera
  4. Ja, iofs, eller så syftar det på någon av alla de där undersökningarna som visat att 30-40% av alla LO-medlemmar numera sympatiserar med SD.

   Radera
  5. SD-matte ingår den i livets hårda skola måntro? Ligger kanske parallellt med kursen ”Hur man väljer en ost utan hål m h a Arkimedes princip”

   Radera
  6. 1/4 är SD + V.
   SD kan väl inte räkna med bråk? (hihi). Men dom är iaf proffs på hur mycket en euro är värd.

   Radera
  7. Räknar man SD, V och MP som extremistpartier så blir det enligt SVT väljarbarometer 19,2 + 4,2 + 9,6 = 33%.

   Som tur är har ju iaf MP minskat och V ligger väl ganska stabilt men det visar ju ändå hur extremt usla t.ex. Löfvén, Lööf och Reinfeldt varit som låtit det bli så här.

   Radera
 8. Jorden anropar Annie Lööf - omröstningen var i måndags. Tåget har lämnat stationen. Sluta dröm.

  SvaraRadera
 9. Blir det vänsterdojan den här gången? Den högra är väl redan uppäten, eller?

  SvaraRadera
 10. Återigen sveriges i modern tid mest impopuläre statsminister behåller makten.

  SvaraRadera
 11. Tro inte på någonting förrän det meddelas officiellt i Riksdagen på måndag när deadline för Löfvén går ut. Allting fram tills dess bör betraktas med sund skepsis, det ligger givetvis i både S och C intresse att svenska folket går på midsommarledigt i mediaförstärk tro att de båda sitter i stenhårda förhandlingar och är beredda att "ta ansvar". I bästa fall är det som sägs testballonger, i värsta fall totalt propagandabåg.

  SvaraRadera
 12. Varför skall centerns nya kärnväljare som är akademiska unga kvinnor i storstaden som kan köpa sin mat på ICA bry sig om jordbruket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja....genuin ekologisk mat? Iaf till känslan? Svårt att få det med mat som odlas lite varstans. Eller?

   Radera
  2. Det skulle i så fall vara sparris inflygen från Mexico.

   Jättemiljövänligt.

   Radera
  3. @Anders Ryden, jag menar svenskodlad mat. Dock en del av de som har råd köper väl redan närodlat/ekologiskt/whatever via diverse Facebookgrupper mm. Så de har nog rätt bra koll på maten, men inte jordbruket?

   Radera
 13. Jag fattar inte. Vem SKALL C förhandla med?
  Januariöverenskommelsen kan ju inte vara bindande för nästa regering, det är inte en grundlag.

  Vad man kan förhandla fram innan det är dags för extraval, nja, det tog 6 månader sist. Jag tror inte talmannen tillåter sådant velande.

  Men rent taktiskt har L inget att förlora på att jävlas nu på slutet. Eller ialla fall försöka minska på skadan.

  Eller fattar de inte att det är pga Jöken den åker ut?

  Så taktiserandet fortsätter lite till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis bestämmer C, dom behöver inte ens förhandla, den som vill bli Statsminister kastar sig på rygg o blottar strupen för Lööf

   Radera
 14. Så fattar jag rätt, C vill ta JÖK, dra bort nr 44, lägga till lite skattesänkningar, göra B&B av svenskt jordbruk, L ska komma tillbaka, S+MP i regeringen och V ska i vart fall inte rösta emot detta nya. Har jag fattat rätt då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ungefär. Det känns lite osannolikt, men riktig rävsax för V.

   De har fått som de ville (punkt 44). Rösta nu för sänkt skatt på ISK! Kommer de tvingas göra det, eller blir det extraval?

   Radera
  2. Om det är ett absolut krav av C att L skall återvända så är detta en blindgångarkuliss igen.

   "Eftersom inte L ansluter sig till JÖK igen så är det L:s fel att C inte kan fullfölja" säger en grisk Annie efter midsommar.

   Radera
  3. Exakt. Och då blir det extraval. 50% chans för M+KD+SD(+ ev L)-majoritet, 50% att vi är tillbaka där vi är idag.

   Radera
 15. "– Bilderberg är topp-topp-topp. Att Annie Lööf bjuds in är ett kvitto på att de tror att hon kommer att ha stort inflytande i framtiden. De som bjöd in henne till Bilderberg ser henne som en potentiell maktspelare och en blivande statsminister efter nästa val eller senare, sade Magnus Hagevi till Värnamo Nyheter i samband med mötet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. .."eller senare"

   Folk(et) glömmer fort

   Satsar 1000 Satoshis att tanten träder in på scenen "Jag kommer ta ansvar för Sverige"

   Nån som satsar emot?

   Radera
 16. Som väljare skulle jag nog inte lita här på varken C eller L för det blir lite "vi väljer sida beroende på dagsform". Man har ju förstått att de satsar allt på att vara på den vinnande sidan, men är det värt att göra det nu ifall det minskar förtroendet sen i valet 2022?

  SvaraRadera
 17. Det där med landsbygden och C blir liksom bara märkligare. Liksom frånvaron av landsbygspolitik.
  Kanske vi skulle ha två C och två MP?
  Ett urbant och ett landsbygsfokuserat?

  SvaraRadera
 18. MP var ju från början ett i stora drag liberalt parti med avhoppare från Folkpartiet som tex Per Garthon.

  Innan dess var ju VPK mot allt och ville vara gröna och C tyckte de var gröna de med.

  SvaraRadera
 19. Kommer bli underhållande att se C ta stora kliv åt vänster framöver.

  Lööf har ju egentligen visat sin hand, och kommer gå med på vadsomhelst för att hålla sd borta, vilket s nu har stora möjligheter att utnyttja.

  SvaraRadera
 20. Det intressanta är ju Annies syn på lantbruk men…

  Visst låter fri hyressättning sämre än marknadshyror? Fri hyressättning som i att fastighetsägare verkligen kan höja hyran till vad dom vill.

  SvaraRadera
 21. Annie stod och sa detta på nyheterna:

  "Nu har ju en majoritet i riksdagen röstat ner detta förslag".

  Det var ju inte ett förslag och KD och M röstade ju inte emot själva grejen med marknadshyror.

  Väntar bara på hur de ska slå knut på sig själva för att bilda regering med V+S+MP+C.  SvaraRadera
 22. Jaha, nu är de L och Nyamko som har bollen. Om de fortsätter som de sagt och gått till team Kristersson så får en team Löfven inte igenom budgeten.

  Om L säger fortsatt nej, så går bollen tillbaka till C igen som då har att välja på budgetsamarbete med V eller extraval. L å sin sida riskerar en wipe-out med ett extraval.

  S kan tycka att även med ett stukat C som accepterar visst budgetsamarbete med V så kan man med vilden Kakavehs röst nå 175 mandat som mest. Kan vara väl så skakig utgångspunkt.

  L har nog i praktiken bollen. Om de håller kvar vid att inte JÖKa på mer så blir det nog extraval med risk att L åker ut ihop med MP.

  Finns frikortet valteknisk samverkan kvar i vallagen så kan ju L valtekniskt samverka med typ M och därmed räkna ihop båda. C och KD gjorde det för ett antal år sedan.

  SvaraRadera
 23. Inget konstigt att C vill lägga ner jordbruket. Bönderna har ju lämnat det gamla landsbygdspartiet. Bara byfånarna kvar. Framförallt en massa byfånar från Stureplan.

  SvaraRadera
 24. Detta är ju en komisk dokusåpa... alla bönder skall bli B&B föreståndare.... Vi har regerings-Robinson, där pakterna prövas och jokrar finns i potten, nytt avsnitt i varje nyhetssändning... skulle man se C som en individ så är de minst sagt labila.

  SvaraRadera
 25. Nu börjar C skylla på L att det kan bli extraval eftersom L drar sig ur jöken. Intressant, C kanske inser misstaget att vara otrogen och försöker nu skylla ifrån sig fast dom kanske vill tillbaka till familjen men vill göra det på ett sätt så det ser ut att det bara råkade bli så

  SvaraRadera
 26. Nu handlar ju detta inlägg om C och jordbruket..
  Egentligen är Annies åsikt helt korrekt.. det måste till en nyordning.
  Jordbrukskooperationens extrema maktposition mellan 1932 till 1995 har saboterat ett jordbruksföretagande på svensk landsbygd, ja, då utom bulkvaruproduktion, som är utsatt för internationell konkurrens, väldigt tydligt - efter 1995.
  Svensk jordbruksbulk kan överlag enbart åstadkomma inkomstnivåer på uppåt 40% av landets medianinkomster.. Hur många unga män vill jobba med detta? Och det gäller även inom svensk gammal paradgren, mjölken, där samma uppgifter på Irland är 200%.... (Vad händer om lönsamheten faller överlag inom EU, med en sådan situation?)
  Men det löser sig.. Daniel Sachs har fått ett specialuppdrag av regeringen - att "säkra matimporten" (vad man kan notera tom på videos..)
  Så Annie har helt rätt... Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I gamla ladugårdar är det inte längre tillåtet att inhysa djur.
   Så vad ska vi ha de till?

   Som något vackert som utarbetade stadsbor kan titta på från bilen när är på semester?

   Radera
 27. Jag tror det finns en punkt i hyresutredningen som handlar om att hyresvärdar får skriva upp hyran om ett område ökar i popularitet. Väldigt likt höjd fastighetsskatt för att grannen säljer sitt hus dyrt. Ideerna är väldigt lika och kan vara rätt eller fel men en stor del av de röstande blir rent ut sagt SKITRÄDDA på sånt. Vill man köra igenom marknadshyror är det dessutom sannolikt särskilt dålig timing när brf-priserna gått upp till den grad att många hyretagare blivit övertygade om att de kommer att hyra för alltid. Det är faktiskt klantigt av C+S att ge V ett frislag som detta. Märkligast är att de inte verkar fatta vilken tabbe de gjort. Och att deras förhandlingsposition mot V blivit sämre av tabben, inte bättre.

  SvaraRadera