Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2021-06-02 16:34

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank. Detta är till och med mer än den andel om cirka en tredjedel av bloggläsarna som tagit bolån för att göra något annat än att köpa bostaden. Andelen som tar bolån för andra syften är stigande och snart går bara hälften av alla nya bostadslån till faktiskt bostadsköp.
Bilen, båten eller ... bostaden?
För år 2020 var 39.7% av alla nya bolån tagna av andra anledningar än att köpa en bostad eller byta bolånebank enligt Finansinspektionens rapport. Knappt 6% av bolånen togs för att byta bank, medan resterande 54.8% faktiskt var för köp av bostad.

Detta visar med all tydlighet att bostadsbankomaten i allra högsta grad lever och driver svensk ekonomi och hushållens konsumtion.

För bloggläsarna var andelen som tagit bolån för annat än köp av bostaden cirka 34%, vilket är i linje med 39.7% av de nya bolånen. Samtliga bloggläsare har förstås inte gjort detta just under 2020, och med den stigande trenden är därmed 34% fullt normalt.
Nya bolån fördelade efter ändamål 2017 - 2020 Data: Finansinspektionen

Följdfrågan blir vad som händer med svensk konsumtion och svensk ekonomi om bostadspriserna stannar upp och bostadsbankomaten sinar? Andelen bolån till faktiska bostadsköp har nu fallit två år på raken.

Genomsnittlig belåningsgrad av bostaden för  nya lån, oavsett syfte, var 66.4% år 2020 och medelskuldsättningen drygt 2.5 MSEK. Man får hoppas att antalet lån för andra syften än bostadsköp hamnade under medelskulden i storlek.

Något år till med fortsatt fallande trend bostadsköp som andel av nya bolån så kommer bara hälften av de nya bolånen gå till faktiska bostadsköp.

Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Ett system som bygger på att en allt större del av konsumtionen är beroende av billiga krediter på snabbt ökande tillgångsvärden, inte inkomstutveckling, måste ha någon gräns. Frågan är inte om utan var och hur smärtsam omställningen då blir. Men på att göra något åt problemet vinner man inga val så det gäller att skjuta upp det så länge det bara går och hoppas att det blir någon annans huvudvärk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför måste det ha det? Vad händer annars?

   Radera
  2. Ett slut? Det är svårt att sätt ett precist stopp på hur långt det är rimligt att dra det. Men prova ett tankeexperiment för att bara känna på siffrorna med 10% tillgångsinflation och 2% löneinflation årligen, konstant år ut och år in. Ett radhus utanför Stockholm kostar idag ca 5 MSEK om 100 år kostar samma radhus 68903 MSEK (5*1,1^100), en normal lön ligger på idag något över 30 kSEK och skulle om 100 år då ligga på 217 kSEK (30*1,02^100).
   Lite knöliga sifforor så vi rullar tillbaka bostadspriserna till dagens lön och skulle då landa på 9510 MSEK för ett radhus. Och samtidgit så skulle en livsinkomst vara ca 30 kSEK * 12 * 50 = 18 MSEK.

   Nä, jag säger att tillgångsinflation och löneinflationen kan sepparera från varandra under en begränsad tid. Men det fungerar inte att uthålligt sepparera dem på det vis vi gör idag.

   Radera
  3. Hyresgäst: Tar man bort kravet på kontantinsats så går det väl köra det hur långt som helst? Om inte, varför?

   Radera
  4. Ett problem där är att om en person ska kunna bära ett lån som är 19000 ggr sin disponibla inkomst så behöver räntan vara ungefär exakt 0%. Om vi då trots allt har 2% inflation så borde det inte finnas någon som är intresserad av att köpa de obligationerna, eftersom de blir en given förlust.

   Vi kan prova det resonemanget genom att jag ber dig swisha mig 1 miljon och jag swishar tillbaka den miljonen om 50 år.

   Radera
  5. Jag tycker det har visat sig rätt väl att räntan kan fortsätta gå mot noll mycket längre än vad man egentligen trodde var möjligt.

   Ingen bank begär tillbaka miljonerna de lånar ut inom rimlig tid heller. Om man hårddrar det, om det inte kostar något att låna in pengar (för banken alltså) och kostnaden för att låna ut dem går mot noll, så kan kostnaden för krediterna också gå mot noll.

   Jag säger inte att det är en bra modell, jag förstår bara inte varför den är teoretiskt omöjlig.

   Hade du frågat någon 1993 om de trodde dagens räntor och amorteringsfrihet var något de trodde skulle hända så skulle de nog säga att nej, så kan det inte bli.

   Radera
  6. Var är min swish?

   Grejen är att det bara går runt i vilket fall. Vi har en mängd produkter och tjänster som snurrar runt och dessa ska fördelas på en mängd människor.

   Om du sätter räntorna till ingenting så är det något som lättar upp och gör det kul idag, men går inte att rida på hur långt som helst.
   Exempelvis om pensionsfonder ska köpa obligationer som avkastar under inflationen så är det götta vi lever av nu, något som kommer att behöva täcka det hålet sedan. Så troligt är väl att vi kör på för låg ränta nu och blir tvungna att täcka igen hålen sedan med höjda skatter.

   Eller att vi helt enkelt kommer fram till att det är för dyrt att vårda dig och mig de sista tio åren så att vi gör besparingen att vi helt enkelt skjuter av oss istället de sista åren då vi bara är en belastning.

   Radera
  7. Det går inte sätta räntorna till noll, det menar jag inte, sorry om jag var otydlig. De kan bara GÅ mot noll. Dvs om räntan idag är 0,5% så kan den om fem år vara 0,25%, och fortsätta halveras vart femte år. Hur länge som helst. Vilket dubblar storlekerna på krediterna för samma kostnad, vilket då dubblar vad som är ett rimligt pris på en bostad vart femte år. Belastningen på kassaflödet blir konstant.

   Eller kan den inte halveras vart femte år? Varför inte?

   Radera
  8. Ditt swish-exempel utgick från nollränta. Nollränta frågar jag inte om och jag ser inte heller hur det skulle kunna funka.

   Radera
 2. Om man ska kalla det "bankomat" att använda sin bostad som säkerhet för lån bör nog bedömas utifrån fler kriterier än enbart vad pengarna man lånar ska användas till i det omedelbara perspektivet.
  Bostaden är rimligen den "bästa" säkerheten de flesta sitter på, vilket gör att man då också har möjlighet att låna till bättre ränta än om man tar ett blancolån eller ett vanligt billån (med vissa undantag, se nedan). Så hanteringen av kreditbeloppet efter lånet är taget måste tas med i beräkningen. Att kalla utökad belåning av bostaden för "bankomat" kan bara anses befogat om man INTE har för avsikt att amortera alternativt bara amortera i långsam takt, ungefär som man gör för sitt tidigare bostadslån.

  I mitt fall har det två gånger varit aktuellt att höja belåningen på bostaden (utom vid flytt). Första gången - för dryga 20 år sen - lånade jag 50' för att köpa en MC, och betalade sedan av just det lånet på tio år medan övrigt lån fick löpa på i sin normala takt. Kan tillägga att tio år var den kortaste amorteringstid banken kunde lägga upp med automatisk betalning, sen kunde man göra extra inbetalningar så länge lånet löpte med rörlig ränta vilket jag inte gjorde. Tio år för att betala en MC, kanske på gränsen till att kallas "bankomat" dock.
  Andra gången det var aktuellt att låna var vid ett bilköp, men då hade bilfirman erbjudande med så bra kreditvillkor att det inte var värt det, så det blev ett lån den vägen istället som betalades av på fyra år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får inte låna en krona från SBAB längre, fast vi har 20% belåningsgrad, en friköpt tomt och två moderna permanenthus. Jag pga att jag är timanställd konsult och kompisen Jar-Jar Binks, pga att han har fyllt 60 år. Det blev nobben hos SBAB, trots låg risk. Tomten på 3 152 kvm är friköpt, en av de största på området och en södersluttning.

   På baksidan är det flera km skog och en yster gök, som förgyller mina dagar så här års med sitt stämningsfulla kuckande. Vi har inga lån i bilar eller båtar, fast Jar-Jar har sådana. Spara först och köpa sen gäller för sådana som vi.

   Området är väldigt efterfrågat och alla hus går åt rekordsnabbt. Ny Skurubro och T-bana till Nacka är på gång, senare till Gurra och Mölnvik.

   Radera
  2. Trist öde, men så fungerar det. Och det har varit uppenbart sen länge. Dålig/osäker inkomst är no-no hos banken. Den kunnige fixar detta innan ålderns höst. Beklagar ditt öde, men den skulle du faktiskt se komma.

   Radera
  3. Har du kollat med nån annan bank? Mina pensionerade föräldrar flyttade nyligen från villa till lägenhet men behövde då låna för att kunna buda på lägenhet. Helt omöjligt tyckte Sparbanken Skåne, som de varit kund hos hela livet, trots att en femåring kan se vilken lätt vinst det är med en villa som säkerhet.

   Handelsbanken tänkte som en femåring så nu är de kund där istället.

   Radera
  4. Kompisen Jar-Jar Binks har jobbat hårt och även pensionssparat, så han har en jättebra pension, lika mycket som lönen. Fast ni vet väl allihopa att pensionen minskar så småningom. Han brukade jobba på sitt vanliga jobb må-fre och köra SL-buss lö-sö, för han tyckte att det var "så himla kul", eftersom han är tekniskt intresserad. Sedan åkte de iväg till en massa tävlingar som löpning, triathlon, Vasaloppet, Lidingövarvet, Vättern runt på cykel, m fl. Duracell-kanin. Plus att han behövde försörja sin dåvarande sambos ungar, som hade dåligt med stålar. Hur många skulle ställa upp på sånt?

   Radera
 3. Var ett par, tre stycken som hade EPA när jag växte upp. Nu är hela parkeringen full av fett coola mopedbilar och monstertrucks till epor. Rika har vi blivit tänker jag och parkerar min gamla volvo bredvid en likadan, fastav nästa modell, värstingfälar och ett ljudsystem som skulle kunna väcka Arvika med omnejd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och eftersom elcyklar kostar som mindre mopeder/EPA kan du gott räkna in dem också.

   Radera
 4. Att vi är inne i den avslutande 5:e euforiska vågen kan väl knappast undgått någon bloggläsare. Vad som händer när den vågen toppat ur ska bli intressant att följa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våg 6 börjar då såklart, högre än någonsin. Det är nya tider nu, visste du inte det?

   Radera
 5. Dags att avskaffa ränteavdraget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huruvida det är vettigt eller inte att avskaffa ränteavdraget är en ickefråga. Man vinner inte avgörande marginalväljare på det förslaget som man behöver för att vinna val och därför är förslaget politiskt stendött.

   Radera
  2. Även om ränteavdraget så småningom försvinner, så lär det inte hända över en natt. En minskning med 5% per år är en lagom takt, tycker jag.

   Radera
 6. Wow... Faktiskt ännu ett snäpp värre än jag trodde och det vill inte säga lite. Ja, det är ett kraftigt sluttande plan vi är på och detta kommer inte att sluta bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror nog på vad lånen tagits för.

   Nytt tak, utbyggnad, dränering, nya fönster, solceller osv.

   Hur stor del av dessa 39,7% gick till såna lån?

   I enkäten som postades tidigare i veckan så kunde man ju fylla i vad lånen var till men då det inte redovisas så gissar jag att närmare 90-95% av lånen gick till liknande saker och inte utlandsresor, OLED-tvs osv.

   Förstår inte paniken att öka lånen med 120.000 om pengarna går till att byta tak på bostaden och höjer värdet med 120.000 på samma bostad.

   Radera
  2. Det är väl ingen panik att låna 120.000 för att byta tak, är väl en väldigt klok investering.

   Däremot är det inget som säger att du får tillbaka pengarna när du säljer, särskilt inte om bostadspriserna börjar gå ned och marknaden sätter sig.

   Bostaden är värd det någon är villig att betala. Ibland måste man sälja snabbt av diverse orsaker (nytt jobb på ny ort, arbetslöshet, skilsmässa, sjukdom, dödsfall etc) och i en sämre ekonomi är det kanske inte så många som dyker upp på visningen och det blir köparens marknad helt plötsligt.

   Det kan bli som för gamla bilar. Jag lät byta styrväxel för 10000:- på en 20 år gammal bil härom året. För mig är det helt klart värt det (bruksvärdet ökar) men inte hade jag fått 10000:- mer än innan bytet om jag lagt ut bilen på Blocket.

   Jag tror dessutom inte man skall hänga upp sig på vad pengarna går till. Vi sitter nog i skiten oavsett om man köper en ny bil, åker på semester eller renoverar köket för pengarna man tar ut från bostadsbankomaten. När lånefesten är över är det både takläggare, liftgubbar och spa-personal som blir arbetslösa.

   Radera
  3. Wow, det är jag det. Ja grattis till de smarta som tagit billiga lån. Eller vad menas. Lånar själv till sub 1% ränta, föreningen här kör med under 0,7% ränta. Avgiften åkte ned 10% i det nybyggda huset precis och parkeringen blev 30& billigare. Så värdet på lägenheten följde de nya lånelöftena såklart. Själv lånar jag troligen upp lägenheten för att lösa det dyra billånet med 1,95% ränta. Bättre med under 1%. Amortering kör jag såklart inte med :)

   Radera
  4. Renoveringslån, energilån...de ger också jobb!

   Radera
 7. Don't hate the player, hate the game.

  SvaraRadera
 8. Det är ganska ledsamt att vara en av dom som inte lyckats ta sig in på bostadsmarknaden, dyr hyra och höga huspriser gör så målet att spara ihop en kontantinsats försvinner längre och längre bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. År 1988 behövde man inte betala en enda spänn i insats, man kunde låna 105% av bostadens pris, så även lagfarten och pantbreven rymdes i detta belopp. Det blev en sommarstuga med permanentstandard. Husen är senare till- och ombyggda i etapper. Det här är vårt paradis.

   Radera
  2. Många andra har dock krävt att fastigheten säljs. Exet som bodde här, ville sälja och köpa en trerummare på Kungsholmen och han krävde, att mina föräldrar skulle betala kontantinsatsen. Han t o m "visste, att de väldigt gärna skulle ge oss pengarna, när vi bad om dem". Eftersom jag stannade, så flyttade han själv, trots att det inte hade varit något bråk.

   Ex-pojkvännen som bodde i stan, ville sälja min fastighet och köpa aktier för hela "köpeskillingen" som han uttryckte det. Kan man bo i en aktie-portfölj?

   Radera
  3. Sedan kom en STROKE, som skulle orsaka kaos!

   När kompisen Jar-Jar Binks (som är en kompis och ingenting mer) fick sin andra stroke, sa tant B som bor i närheten: "Nu förstår du, nu är han så väldigt sjuk och du tvingar honom att bo i misär. Det är din skyldighet att köpa en villa till honom och gifta dig med honom". Tant B tog hit även sina släktingar med på inspektioner och de klev bara in i huset och började inspektera. Sedan ringde hon: "Nå, har det blivit nån villa än nu då?" Då slutade jag att svara.

   Sedan kom två knäppkäringar, S och I från området, var för sig, oanmälda: De knackade och klev in. De sa att de kom för att kontrollera J-J:s boende, fast jag sa att han bor i gäststugan och inte här. De gick runt i mitt hus ett tag och krävde att vissa grejer skulle bort.

   Syrran R, som är ett rivjärn, krävde att jag gifter mig med min hyresgäst omgående och flyttar sedan ut: "Sätt igång att packa, varenda pinal ska bort". Hon ville flytta kompisen J-J in i mitt hus och bostadsanpassa det för hans behov. "Ring till nån firma som köper dödsbon "sterbhus" och be att de kommer och tömmer hela huset". När alla dina grejer har sålts på loppis, köper du för de pengarna en gammal husvagn, där du ska bo i fortsättningen. Du ska ha bara ett par klädesplagg och en tekopp där, ingenting annat".

   "Men, hur ska jag klara av mitt distansjobb och min forskning då?", undrade jag. "Du hyr en industri-lokal!" sa hon (tryggt att hyra på 5-årskontrakt, när jag är endast timanställd). "Men hur ska jag ta mig dit (Magneberg), det går inga bussar härifrån dit och det är långt mellan bussarna?" sa jag. "Du köper dig en egen bil!" sa syrran. Min syster: "sedan ska alla trösklar och innerdörrar i mitt hus bort och huset ska handikapp-anpassas till J-J:s boende. "Men han är inte så handikappad ännu", sa jag (tappar saker, kan gå men inte springa och kommer aldrig ihåg P-skivan eller P-avgiften). "Nej, men det är bara en tidsfråga innan han blir rullstolsbunden", sa syrran. "Men då får jag inget bostads-anpassnings-bidrag från kommunen, eftersom han inte är tillräckligt handikappad ännu", sa jag. "Men det är bara en tidsfråga, innan han sitter i rullstol", sa syrran, och fortsätter, att "det är bra då, om alla bostadsanpassningarna har redan gjorts färdigt".

   Hon ringer och skriker i luren ibland: "Rullstolsramperna, är de beställda ännu? Jaså inte? Lyft luren på en gång och sätt igång och beställ dem!" Jag: "jag får inte någon ersättning för bostadsanpassningen, om jag låter montera rullstolsramperna nu". Syrran: "Men ambulans-personalen behöver rullstolsramperna när J-J får sin nästa stroke och då kan de inte hämta honom med en bår, så ramperna måste monteras NU! Men J-J har en altan framför sitt hus och två väldigt breda trappsteg ner, så det behövs inga ramper för deras skull. Men för rullstolen behövs det en liten ramp.

   Två andra grannar har också varit här, var för sig, de har klivit in genom ytterdörren och sagt att "jag har kommit för att inspektera hans boende".
   Vårdcentralen var också här i början på ett Rehab-möte. Men det var vackert väder, så vi hade placerat trädgårdsmöbler utanför J-J:s hus. Därinne hade han rivit ner det mesta av inredningen, pga kraftig yrsel, när han blev sjuk, så det var inte lämpligt att gå in där. De hade inte heller tid med det.

   Jag har säkert berättat det här förut, men de här händelserna känns så U-T-M-A-T-T-A-N D-E för mig. De senaste åren när syrran kräver nåt orimligt av mig, säger jag bara "nu går jag och hoppar i sjön!" Då låter hon mig vara i fred ett litet tag. Jag har portat hela min familj härifrån sedan länge.

   Radera
 9. Blir intressant den dag man ska sälja och vinstskatt ska betalas. Har man då lånat upp på konsumtion kan det bli tufft att lösa lånen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt lär väl de här uppskoven öka allt eftersom och efterskänkas till slut då omsättningshastigheten går ner för mycket och folk ändå inte kan betala det de skjuter upp.

   Det jag gillar med DKs system är att de tagit bort reavinstbeskattningen helt och istället kör fastighetsskatt. På så vis hamnar man inte i de här fällorna på samma sätt, man ser kostnaden direkt.

   Radera
  2. Vinstskatt? Eller skatt på inflation. Den är påväg bort får vi hoppas. Nu längtar vi alla efter en rimligt fastighetsskatt på 1% per år, verkar smart och logiskt att införa.

   Radera
 10. Bankomaten räknas väl ffa på dem som hat fullbelånade hus som lånar ännu mer vartefter husvärdet stiger.
  Har man ägt huset i många år. inga lån huset. Äger 1-2 miljoner i aktier och andra tillgångar. Har en bra bil. Inga övriga skulder. Om man då lånar ex 1 miljon för att köpa ett fritidshus känns som ett rimligt bankomat lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, glöm bara inte att du har en latent skatteskuld till staten på den "vinst" du gjort på att du bott i huset du ägt i många år och betalt med skattade pengar en gång redan.

   Sedan lär väl den skulden efterskänkas till slut, men ändå.

   Radera
  2. Fast lånar man till ett fritidshus belånar man rimligen det och inte sin permanenta bostad...

   Radera
  3. Jag bor permanent i mitt "fritidshus" sedan 1988, det blir snart 33 år. Det roliga med ett fritidshus, förutom att lyssna på göken och en massa fåglar, är att fundera på olika utbyggnads-möjligheter, eller växtplatser för prydnadsbuskar.

   Gå omkring i trädgården. Klappa på grannens jätte-feta katt, som har börjat kräva en högre bonde-standard hos oss, dvs "en ortopedisk nackkudde" på vår skyddade, inplastade uteplats. Hela katten får rum innanför kuddens kanter, fast lite väller ut utanför kanterna. Bra, katt-facket, ställ ni krav bara. Snart skickar nog kattjäveln ett flyttkort till sin matte i huset bredvid. Det gjorde Dalmatinern också, ett prickigt flyttkort kom och jycken stannade hos mig resten av sitt liv.

   Radera
 11. Sådana här och liknande inlägg blir ofta nån form av förtäckt snoppmätartävling "det gäller inte mig, jag har sparat och gjort rätt för mig och har X miljoner här och Y miljoner där". Det värsta är om det dessutom är ställt som en fråga, "tror ni jag klarar mig vid nästa dipp om jag har Z miljoner i guld och den här värderingen på husen utan lån?" Jag tror att folk generellt har lägre intresse av att ta del av okända och anonyma individers privatekonomi än vad vissa individer har av att dela med sig av sin egen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Fakta kan ändras. Roligt för dig att du just nu känner dig stor. Men vad som händer framöver har vi ingen aning om. Men fakta är också att priser på tillgångar nu går upp. Ex alla möjliga råvaror. Ex socker har gått upp 60% senaste året. Detta gör att kärninflationen i världen börjar stiga och då följer snart räntorna med. Så även om du känner dig som kung i baren nu så får man se om du gör det hela kvällen? Historiskt har det varit korkat att överbelåna sig.

   Radera
  3. "Konsumentpriserna i USA tog ett rejält skutt i april. På årsbasis steg kärninflationen (PCE), som är det mått som amerikanska Federal Reserve lägger stor vikt vid, med 3,1 procent, väl över centralbankens mål på 2,0 procent. I mars var ökningen 1,9 procent på årsbasis."

   Radera
  4. Det tragiska är att bostadsfrågan verkar ta upp en så stor del av svenskarnas liv. Som om de äntligen blir lyckliga, bara den där renoveringen blir gjord! Småbarnspappan Uffe har köpt fritidshus, men äktenskapet känns så där, ja men kanske en pool kanske skulle få familjen att komma närmare. Eller så är det för att Uffe jobbar arslet av sig för att få råd med att betala amorteringarna på sina hus så att Uffe inte har tid att ta hand om sina barn. Kanske?

   Tid, mina vänner. Det är något ytterst underskattat. Om man inte kan ta sig tid på sommarn och njuta med sin familj utan ska sätta igång som en jävla bäver med massa projekt, va är det för liv?

   Om du åker förbi en fet villa i Stockholm och du ser en gammal man som haltar ner för den mycket breda rustika stentrappan, så avundas du honom för att du kanske är ung, har 10 papp på banken, men gubben ser på dig och skulle antagligen byta allt han har bara för att få det du har, TID på denna jord.

   Radera
  5. @Dino Låter som om du inte har någon pool.

   Radera
  6. Dino skriver naturligtvis om elefanten i rummet. Och han har rätt i den saken.

   Radera
  7. Kul med "snoppmätartävling". Varför gör inte kvinnor sånt? Kanske en "tuttmätartävling"? I Finland brukade man säga, att man med en liten snopp behövde en pincett och en sockerbit, när man skulle kissa. Varför just en sockerbit???

   Radera
  8. Dino, en pool får familjen att komma mycket närmare, garanterat! Även grannarna kommer dig mycket närmare. Plus ungarna från nästa gata.

   Skaffa gärna även ett system för uppvärmning, ett trä-däck runt poolen, en rutschkana och en gungställning bredvid. Men sedan måste du som vuxen passa ungarna, så att de inte drunknar eller skadar sig, när de t ex halkar i en vattenpöl. De kommer att skrika sig hesa, spotta och pissa i vattnet, springa i gräset (så att det hamnar massor av gröna strån i vattnet) och hoppa med huvudet före (vilket är förbjudet i min pool med bara 1.1 m vattendjup). Sedan kommer de att försöka vrida på alla ventiler, som hör till poolens reningsverk.

   Man har strikt ansvar som poolägare, ungefär som för hunden. Du blir automatiskt ansvarig om en unge bryter armen eller slår i huvudet när hen hoppar i vattnet.

   Och nej, sandfiltret tar INTE hand om kisset, och vattnet förnyas mest under regniga dagar, annars inte, om man inte vill betala 30 kr/kubik från kommunens ledning.

   Radera
  9. Marjatta, aldrig hört den. Killgissar på kapilärverkan samt lockelse

   Radera
  10. Inhägna gärna din tomt och sätt i en grind, en låsbar sådan. Det behövde jag göra när ungarna invaderade min trädgård som gräshoppor nånstans i Indien. Även Irländska asfaltläggare försökte komma hit och jobba 6 ggr och vi låste grindarna, så att de misslyckades ta sig in. De ville ha 100.000 kr för att köpa takstolar till kompisens husrenovering. De var väldigt välklädda och kompisen J-J släppte in dem. Brytningen skvallrade om deras ursprungsland i mina öron, inte J-J:s. Jag läser mycket nyheter och sånt, så jag går inte på vad som helst. Men J-J gör det, tyvärr. Stackaren! Jag är som en "morsa-bomb" till honom, skyddar honom och hans intressen.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Jag vet inte varför, men det här ger mig liksom en dålig känsla.

  SvaraRadera