Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-06-16 08:56

Börserna ner i Asien på onsdagsmorgonen efter att USA backade - Burry: "Största spekulationsbubblan någonsin"

Börsnedgångar dominerar i de asiatiska tidszonerna under morgonen efter att USA backade igår. Även Stockholm stängde negativt på tisdagen.
Mu!
OMXSPI gick -0.27% i Stockholm, och S&P-500 -0.20 i USA. Nasdaqbörsens Nasdaq 100 gick -0.69%, utan några rörelser för den amerikanska 10-årsräntan. USDSEK ligger på 8:33 och guldpriset backar något till 498:- SEK per gram.

I Asien gick ASX 200 +0.09%, Hang Seng -0.47%, Nikkei 225 -0.51% och Straits Times -0.61%.

Börsvansinnet fortsätter förstås även här sett till börsintroduktioner och värderingar.

Michael J Burry påtalade igår på Twitter att vi just nu upplever den största spekulativa bubblan någonsin i alla tillgångar och det med en faktor på två.
"People always ask me what is going on in the markets. It is simple. Greatest Speculative Bubble of All Time in All Things. By two orders of magnitude."

Burrys meritförteckning är att han med hedgefonden Scion Capital förutsåg och spelade och vann stort på subprimehärvan  och finanskrisen 2007 - 2008. Han populariserades med spelfilmen The Big Short, som visar på att det är skillnad på att ha rätt och ha rätt timing. Så även om han har rätt just nu kring bubblorna, så betyder det inte nödvändigtvis att timingen är rätt. Marknaden kan som bekant förbli irrationell längre än du kan sitta med negativa positioner mot marknadsriktningen (the market can stay irrational longer than you can stay solvent).

Postningen på Twitter igår från Burrys verifierade konto är den sjunde någonsin, och egentligen den första som berör marknaderna alls, så det handlar inte om någon som ständigt kraxar om domedagen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Two orders of magnitude är väl en faktor 100?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt. Jag tolkar det som ordet storleksordning inte tiopotens. Att marknaden är 100x högre värderad än någonsin tidigare är dessutom fel. 2x stämmer bättre.

   Radera
  2. Men storleksordning är väl just faktor tio?

   Radera
  3. Vi lever i en icke-binär värld mina herrar. Just två låter rimligt då det är det enda jämna primtalet vi känner till.

   Undrar förresten varför man inte hör mer om primtalsmining.

   Radera
  4. Orders of magnitude är mycket riktigt tiopotenser, så Burrys uttalande är mycket märkligt.

   Radera
  5. För den som gillar filmen "The Big Short" rekommenderas i än högre grad boken med samma namn som filmen baseras på, för mer bakgrundsinfo och detaljer.

   Det känns absolut som om vi kan vara på väg in i nåt liknande läge nu, får se vad som brister först.

   Radera
  6. Ja, 100. Tänk tiopotens. Eller så missförstod jag kursen i komplexitetsteori.

   Radera
  7. Ska dock inte tolkas bokstavligt som 100, utan på en högre nivå/magnitud än 10. 10^1.5 är ca 30 och 10^2.5 är ca 300.

   Radera
  8. Magnitude kan och bör tolkas försiktigt och utifrån kontext.

   Inom astronomi är en magnitud 2.512 gångers skilnad i ljusstyrka. Magnitudskillnad på jordbävningar i richterskalan är väl ännu större.

   Inom matematik så är just magnitud ofta 10-potenser.

   Språkligt i engelska så är magnitude den övergipande storleksordningen på något, och då ofta relaterat till ämnet.

   Är skillnaden en magnitud så behöver det inte vara en matematisk eller statistisk magnitud, utan helt enkelt en påtagligt skillnad, och då ligger ju 2 nära till hands.

   Dvs marknaden ligger inte 10-20 % över tidigare bubblor utan bubblan är kanske dubbelt så stor som tidigare bubblor. 75-250 % om man nu vill ha lite siffror vilket inte gör sig lika bra i en tweet.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Men han gillar uran med all rätt:

  "If the government is going to spend $2 trillion, there is no better use than converting the US to nuclear. Dems can do it! Jobs +"potentially limitless electricity...no greenhouse gas emissions" #greenfuture NOW!"


  https://www.zerohedge.com/markets/michael-burry-joins-uranium-craze

  SvaraRadera
 4. Egentligen säger den Tweeten väldigt lite. Jag tror också att vi har en vansinnig spekulationsbubbla inom crypto och tech. Jag tror även att vi har väldigt höga värderingar på börsen generellt och rejäl fallhöjd om räntorna höjs snabbare än förväntat (pga högre inflation än förväntat).

  Vad jag skulle vilja veta är hur Christian Bale kommer fram till det. Misstänker att han har mer fakta i frågan än vad jag har som baserar sig 100% på magkänsla.

  SvaraRadera
 5. Men när? Min bedömning: Bubblan spricker någon gång första halvåret 2022.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bubbla avser du?

   Radera
  2. Börsbubblan i första skedet.

   Radera
  3. Det kommer säkert en större korrigering där ja. En faktor 100 känns faktiskt lite oseriöst.

   Radera
 6. Burry har dock kraxat om domedagen på andra ställen än twitter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - har läst flertalet prognoser/gissningar av denna person genom åren.

   Han lyckades pricka rätt 2008 och blev förevigad i boken och filmen så nu tror alla att han alltid har rätt trots att det var väldigt nära att hans gissning get helt fel (hans antagande var rätt men han missbedömde hur resten av marknaden skulle reagera så hans fond höll på att implodera innan den gick upp rejält).

   Det är samma typ av tänk att tro att han alltid har rätt som när man kollar på t ex en akties uppgång och se att den gått upp 20% om året i 10 år på raken och sedan utgå från att den kommer fortsätta med detta.

   Radera
  2. Jag vet inte om Burry kommer att få rätt. Jag vet bara att det finns många som haft rätt en gång, men sen inte lyckas göra om den bedriften. Jesse Livermore är den enda jag kommer på, på rak arm, men det gick inte så bra för honom till slut ändå. Samtidigt kan man nog vara säker på att det var mer tur än skickligheten att korta börsen strax innan jordbävningen i San Francisco.

   Radera
  3. Tror att Burry hade Gamestop långt innan short squeezen. Inte bara Burry tror att vi är i en stor bubbla. Frågan är hur stor den är och om/när den spricker.

   Radera
 7. Den spricker helt enkelt när tillräckligt många tror att den kommer spricka....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min personliga helt ovetenskapliga och anekdotiska indikator visar på att läget är som år 2000 eller 2006, eftersom mina sammanräknade tillgångar justerat för BNP-tillväxt överstiger tidigare rekordnivåer. Så en krasch inom 1-2 år kanske, helt ovetenskapligt.

   Radera
  2. Augusti 2022. Enligt mina beräkningar. Skriver det här så jag kan peka på det om jag mot all förmodan och rimlighet skulle råka ha rätt.

   Radera
 8. Jag har lärt mig att alltid lägga till fakor pi på allt som rör tid och pengar. Då brukar man komma närmare "sanningen".

  SvaraRadera
 9. Burry raderar allt han skriver på Twitter, kolla waybackmachine. Han kraxar ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, vettigt förstås. Själv raderar jag allt som är äldre än två år har jag för mig. Åsikter ändras över tiden, tror att det är få saker jag tyckte för två år sedan som jag tycker idag. Funderar ibland på att även radera alla blogginlägg äldre än två år.

   Radera
  2. Låter vettigt, jag har också funderat på att rensa i det digitala flödet. Går ända tillbaka till 2014 nu och det känns lite onödigt. Som du säger förändras man under tiden.

   Kanske offtopic: tether är uppe i nästan 63miljarder dollar och har ökat utgivningstakten dramatiskt. Uppbackat av luft, ingen redovisningsbyrå som fått göra en granskning trots deras egen ursprungliga aspiration om fullständig transparens.

   63 miljarder. Det är alltså mer än Madoff hanterade i sin hedgefund i tiderna! Den största bluffen i mänsklighetens historia? Tether är alltså uppe i cirka 5miljarder usd market cap PER ANSTÄLLD. Sorry för caps men ibland är det befogat.

   Intressant att kolla in typerna bakom tether öht, hade inte köpt en begagnad bil av en endaste en av dem.

   Radera
  3. Från ft.com några dagar sedan:

   "these reserves, which Tether claims included just under $30bn in commercial paper, a short-dated investment similar to cash. Such holdings of companies’ short-term debt would make it the seventh largest in the world.

   But this reported accumulation has largely gone unnoticed on Wall Street, according to several of the biggest players in the market including bank traders, analysts and money market funds."

   Radera
 10. Du kallar det ”börsvansinnet”. I nån mån kan jag hålla med dig, men vad är alternativen? Vi har en eskalerande inflation, och räntor som är väldigt svåra att höja utan att krascha ekonomierna. Visst kunde köpa mer guld, eller fastigheter, men pengar på kontot är ju en total förlust med den inflation vi har. Tror själv att har man pengar över så är internationellt starka varumärken det enda vettiga. Dom kommer kunna höja sina priser och hänga med i omsättningen.

  SvaraRadera
 11. Krasch kommer precis när alla småspararna som inte har börjat med börsen har investerat pensionssparande. Hur skulle man annars motivera folk att jobba till 67 om alla behåller sin pengar.

  SvaraRadera
 12. Burry har skrivit många fler gånger på Twitter! Men deletat dagen efter. Sedan kom SEC och knackade så han tog en paus på någon månad.

  SvaraRadera