Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-07 17:58

Blir flexibel elanvändning slutet för regler om tystnad i flerbostadshus?

Nu när Miljöpartiet med hjälp av Socialdemokraterna och Centerpartiet skickar in Sverige i allt mer akut och omfattande elkraftbrist de kommande decennierna, och flexibel elanvändning kommer bli normen, så kan det innebära slutet för regler om tystnad i flerbostadshus efter 22:00. Trots allt kommer inte hushållen tack vare MP framöver få använda elektricitet när de vill och flexibel elanvändning innebär att man kommer behöva köra hushållets maskiner nattetid.
Fyra timmar oväsen nattetid?
Det finns generellt regler om att det ska vara tyst i flerbostadshus efter någon viss tid på dygnet, t ex 22:00 eller 23:00 och att man inte ska störa grannarna. Dit kan t ex duschande, badkar, diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare höra.

I framtiden kommer hushållen inte kunna använda el när de vill enligt Svenska Kraftnäts framtidsanalys, utan flexibilitet, dvs bortkoppling av elen, kommer bli normen. Istället kommer elförbrukningen behöva ske på anvisade tider på dygnet, vilket kanske ofta kan bli nattetid på grund av normalt lägre elanvändning mellan 00:00 och 06:00, åtminstone utifrån dagens elprisers fördelning över dygnet.

Därmed kan det bli enda möjligheten bli att nattetid att köra hushållets robotar som disk, tvätt och torkning, och rent av även dusch och bad då vattenförsörjningen i sin tur är fungerande elförsörjning för pumpstationer.

Så räkna inte med att tystnadsreglerna för flerbostadshus kommer kunna bevaras i Miljöpartiets framtida Sverige. I framtiden kan det bli mer värdefullt att bo i nyare bostäder med modern ljudisolering, högre hyror eller månadsavgifter till trots - att slippa tvätta kläderna i balja för hand på bakgården som om det vore 1950-talet har ett värde.

Å andra sidan anser antagligen Miljöpartiet att även ljud är miljöförstöring och kommer således förbjuda att hushållsmaskiner körs nattetid, i partiets strävan att skicka tillbaka Sverige till 1600-talet. På 1700- och 1800-talet hade vi iaf kol, och mot slutet av 1800-talet även vattenkraft som nu ska rivas. Antagligen bara en tidsfråga tills Miljöpartiet även vill riva vindkraften, när de upptäcker att dess miljöpåverkan per TWh är större än för såväl kärnkraft som vattenkraft.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Ett problem med pre kol är att även en stånggång förmodligen låter en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, sant. Eller 1800-talets remmar, men då hade vi kol.

   Radera
  2. Fast stånggång kräver ett uppdämt vattendrag så då blir det ingen stånggång.

   Radera
  3. Hålligång med stånggång, det nya alternativet till stavgång? Den lokala byaföreningen tar gemensammatag med stånggången för att hålla samhället i gång?

   Radera
 2. https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/karnkraft-gronast-over-en-hel-livslangd

  Vattenfall har dock aktivt fått beslut mot miljö och för högre elpriser.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr lutar det väl åt att det blir frivillig frånkoppling när den dagen kommer.
  Mot en liten rabatt på elräkningen kommer säkerligen de snålaste och miljöpartisterna gå med på att vara strömlösa periodvis och därmed vara hjältar för miljön i deras tycke.
  Det räcker med att några journalister hänger på det vansinnet för att det ska bli allmänt vedertaget och accepterat.
  På så vis får politikerna hjälp av nyttiga idioter och problemet är löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många villaägare kommer vilja koppla bort larmet?

   Radera
  2. Haha, om larm har behov för el behöver du bara fake larm.

   Radera
  3. Förstår inte riktigt varför det skulle vara negativt att lösa ett problem?

   Radera
  4. Problemet är skapat. Hade inte behövts någon lösning om kärnkraften fått vara kvar.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det borde innebära att hemarbete = nattarbete så färre blir störda? Iofs lär det rasera folkhälsan och flytta elförbrukningen till sjukhusen istället... men de som avlider blir miljövänligast av alla. Win-win!

  SvaraRadera
 6. Det bästa för miljön vore om alla dog!
  Kan man sänka levnadsstandarden så pass så medelåldern sjunker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schhh...det är ju det som är generalplanen.

   Radera
  2. Dö i förtid är att smita från skatt, skatteplanering är inte tillåtet.

   Radera
  3. Måste korrigera detta lite. Hur ska du "betala skatt?" Svara ärligt, alla tankar är tillåtna. Men vi kanske omlockaliserar dig till lite hårt solidariskt arbete i lägerform. Alla tankar är värdefulla och uppskattade medan under MP. Mycket lättare partiet


   Mvh Svärdet och skölden av partiet


   Radera
 7. De mest miljövänliga kanske börjar tvätta för hand med såpa och tvättbräda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va ? Tvätta ? Det bli ju bara smutsig igen!

   Radera
  2. De sägs ju att de största insatserna för kvinnans frigörelse var rinnande vatten och hushållsmaskinernas intåg, särskilt tvättmaskinen.

   När vi inte längre kommer kunna utnyttja arbetsbesparande maskiner så kommer ju möjligheten att förvärvsarbeta för ena parten i ett partnerskap kraftigt begränsas...

   Radera
  3. Teheimar: Ett vanligen förekommande fenomen i min barndom. Dessutom som så att vittvätt kokades i bykkar med tillsats av lut. För övrigt samma sorts lut som användes vid blötläggning lutfisk på Annadagen.

   Radera
  4. Går det verkligen åt mindre energi om man tvättar för hand?

   Radera
 8. Om man antar att förbrukningen är oförändrad men förmodligen ökande då Sveriges folkmängd 2027 beräknas vara 11 miljoner så har S lyckats med indirekta skattehöjningar eftersom momsen utgår på det totala elpriset. Kraftbolagen är också nöjda då de kan öka sina vinster samtidigt som de kan gömma sig bakom S/MPs miljöargument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tillkommer mycket elproduktion till 2027 och en del förbättrad kapacitet i nätet.

   vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. Som jag förstår det har man redan nått taket för hur mycket installerad effekt nätet pallar. VI kan alltså inte ens ha reglerbara källor utan omfattande utbyggnad som kommer, om man nu tror på klimatmålen, göra allt detta meningslöst. Det är ju några mil kabel och säkert miljoner på miljoner träd som måste bort. För att få ett elsystem som likt ett ankare inom kort drar ner hela skutan. Tillväxt är ju bara glömma då detta kommer bli så dyrt och så underhållskrävande (vem ska underhålla allt?) Vi kanske kan blida en förening där vi tipsar och hjälper varandra med tips och trix för effekt slangning. Gud vad mysigt vi kommer ha det.

  SvaraRadera
 10. "If you can't go to India, India will come to you."

  SvaraRadera
 11. Rapporten är ingen prognos utan har fyra scenarior för att se vad som kan hända om inget görs. Bygger på att nätet byggs ut enbart enligt dagens planer och att ingen flexibilitet finns i tex den vätgas som lagras hos LKAB mfl. I en del andra scenarior ger tex V2G max 19 GW i dygnet före handel. Men vätgas är den stora flexibla möjligheten enligt skriften.

  Klart intressant skrift som också visar att i ett alternativ med kraftigast solel blir det lönsammast att ladda elfordon dagtid och sälja lite av batteriets laddning nattetid.

  Elpriset blir inte heller mycket högt särskilt ofta.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. Alltså, det här blir strålande tider för tillverkare av dieseldrivna reservkraftaggregat. Förutom att det snarare blir huvudkraftkällan i hushållet.

  Undrar om mindre och större orter kommer gå samman och, typ, bygga kraftverk tillsammans?

  U-länder eldar alltid olja. När det kommer till kritan åker miljöhänsynen ut genom fönstret.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Tveksamt, i samma sekund som svenskarna inser att det inte kommer bli fredags/lördagsmys framför TV:n med tacos/chips och dip p.g.a. elbrist så ryker MP all världens väg och alla andra liknande partier. Alternativet blir kanske inte superaptitligt men det kommer dämmas dammar och byggas både kol/kärnkraft i rasande takt.

  En sak vet jag, man bråkar inte med svenskens fredagsmys eller deras solresor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredagskvällarnas och lördagskvällarnas frivilliga omskolningsläger kommer bara att ersättas med andra mer fysiska alternativ IRL i den kommande miljödiktaturen som sätter människors värde lägre än maskrosor...

   Radera
  2. Glöm inte skidresorna. Liftarna och snökanonerna måste hållas igång.
   För egen del blir det inget problem då bilen värmen poolen samt terassvärmen går på gasol :)

   Radera
 15. Det har förts i detta land en medveten politik att ersätta en relativt stabil planerbar baskraft med väderberoende oplanerbar kraft. Det enda som är förvånande i sammanhanget är att så många, även de som borde veta bättre, har blivit så förvånade över resultatet.

  SvaraRadera
 16. Gemensamma ljudisolerade tvättstugor i källaren borde fixa tvättdelen av problemet. per definition kan inte alla tvätta samtidigt, och är isoleringen tillräckligt bra (kanske behöver vara separat byggnad) så kan tvättider på natten funka.

  SvaraRadera