Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-06-01 08:26

Blandad tisdagsmorgon i Asien efter stängt USA - sålde på toppen

I de asiatiska tidszonerna är handeln blandad på tisdagsmorgonen efter en röd måndag i Stockholm, som fick klara sig utan husses guidning eftersom USA var stängt igår. Själv lyckades bloggen sälja av exakt på toppen, vilket betyder att börsen antagligen kommer fortsätta uppåt rejält.
Man får vara lite nöjd ändå
Bloggaren har nu i enlighet med konjunkturmodellen reducerat aktieinnehaven och direktäger inga aktier, samt har halverat mängden aktiefonder eller fördelat om i Lysa till 50% ränta och 50% aktier. Detta skedde till högstanotering av innehaven - om än inte börserna - så ibland har man tur. Det är samtidigt en solklar köpsignal till bloggläsarna, eftersom det är i praktiken omöjligt att exakt pricka toppen på dagen, även om bloggaren gjorde det med IT-bubblan år 2000. Det ska dock ses som en slump att pricka rätt på dagen, så med all sannolikhet kommer börserna noteras högre än när jag reducerade innehaven denna gång, så ni kan götta er över att jag hade fel, om det så bara ska vara någon enskild dag. 

Saken är den att jag inte är intresserad av att ha rätt, jag är intresserad av att reducera risk, men vi vet ju alla att allt annat än perfekta affärer är fel och att pseudonymer alltid gör perfekta affärer som de rapporterar först i efterhand när de har facit, sk backtrading. Den enda man lurar är sig själv och de som vill bli lurade. Och nej, ränta och sk alternativa placeringar ger inte noll avkastning, men är riskreducerande om än inte riskfritt.

OMXSPI backade igår med -0.16% och storbolagsindex OMXS30 med -0.60%. I USA var börserna stängda och i Asien är det blandat under morgonen. ASX 200 -0.12, Hang Seng +0.61%, Nikkei 225 -0.28% och Straits Times +0.28%.

Guidningen från husse i USA saknas, men snart rycker vederbörande tag i kopplet igen.

Guldet fortsätter ligga nära årshögsta på 510:- SEK per gram, och dollarn har försvagats något till 8:29 USDSEK.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Grattis. Vi får väl se hur konjunkturmodellen fungerar den här gången. Likväl som TA. Om allt fler börjar agera efter modellerna sätts de kanske allt mer ur spel. Att det blir ytterligare aspekter på om, när och hur man ska agera?

  SvaraRadera
 2. Lite spännande i veckan här också hur det blir med bekräftad lägre topp?
  Vart är marknaden på väg.

  SvaraRadera
 3. Lars, hur ser du på aktieinnehav i företag som är råvarucykliska eller defensiva/kontracykliska?
  Jag har flyttat över en stor del av innehavet till guld-ETC, silver-ETC, gruvbolag (guld, silver, koppar, mer generella metaller) samt uranrelaterade företag.
  Hur går dina tankar där? Jag ser gärna ett inlägg om det. Då du väl är gammal Peter Schiff-läsare/lyssnare, samt andra inom samma gebit, så skulle det vara extra intressant att höra om du styrt om skutan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl fullt rimligt, uppfyller alternativa investeringar-delen av SPP:s modellportfölj om 15% alternativ, 35% ränta och 50% aktier.

   Radera