Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2021-06-11 15:18

Arbetsplatsutprovning av nya terminalglasögon

Har spenderat lunchen med att få en arbetsplatsutprovning av nya terminalglasögon av optikkonsulten Sir Optik, och även nya privatglasögon. En variant för den som har ont om tid och kan ta besök på arbetsplatsen istället för att hitta utrymme att gå till optikern.
Portfölj med linser (eller vad det nu heter på fackspråk?)
Det är väl tre år sedan jag sist gjorde en synkontroll och snart tio år sedan jag sist bytte bågar, och därtill går ju Gammeln vid min sida numera, så jag behöver terminalglasögon, utöver privata läsglasögon och vanliga bågar. Sedan kan man ju tycka att läsglasögon borde vara yrkesmässiga för mig som författare, men sånt gäller bara terminalglasögon dessvärre.

Det finns i alla fall optiker som gör arbetsplatsbesök på arbetstid, vilket kan spara tid för dig som upptagen kund, särskilt om du inte har en optiker runt hörnet. Det senare kan förstås bli allt mer vanligt med utökad mängd distansarbete under eller efter Wuhan-pesten.

Paddans programvara inställd på tremetersprogrammet

Även om det inte minskar risken för optikern att smittas, så bör det åtminstone minska risken för kunden då denne inte behöver åka till stan och besöka en butik, utan kontaktytorna begränsas därmed till en person.

Just Sir Optik - namnet Sir är inte en titel, utan ägarens efternamn - är verksamma i Göteborgsområdet och norra Halland, och bemannar även optikerbutiker. Är du som företagare eller givet att det är okej för din arbetsgivare intresserad av en synkontroll (refraktion heter det tydligen på fackspråk om jag inte missuppfattade något) på arbetsplatsen går det bra att använda kontaktformuläret på hemsidan för vidare diskussion.

I alla fall så blev det min första synkontroll på tre år. Gammeln hade bara gjort mig lite sämre på avstånd, men nu blir det progressiva gammelglasögon och ny look. Det senare blir intressant eftersom jag inte bytt bågar på väldigt länge. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Ser väldigt proffsigt ut. Slipper än så länge läsglasögon. Är dock närsynt sen unga år, men fixade till de med laser för 7-8 år sedan. Grymt nöjd för det. Flickvännen kör med läsglasögon, så jag tvingas iaf leta efter dem.

  På topic - off topic och pesten, blev jag erbjuden en ny bärbar dator. Nån som vet ifall det fungerar bra med macbook pro med m1 processorn för att köra debian i VM? Halvledarebristen känner jag till som nu även träffat Apple. Men batteritiden sägs vara grym.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snäll du är som letar efter din flickväns glasögon! Ur prepp-synpunkt bör man ha med sig ett extra par på utlandsresan eller under båtresan. Helst ytterligare ett extra par i prepp-förrådet, om man är så beroende av sina glasögon som jag - annars blir man ett lätt byte för våldsverkaren etc.

   Radera
 2. När det handlar om en själv så är det prio ETT.
  Glasögon och linser är vad som skiljer oss från djuren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glasögon har blivit jättedyra, särskilt de progressiva. Jag brukar alltid välja stora bågar och stora linser, pga att de även fungerar som skydds-glasögon mot splitter av något slag när jag gravyr-märker. Eller frätande ämnen, som man kan få i ögonen, även om man själv inte handskas med sådana i sitt arbete. Jag avskydde de progressiva glasen under de första åren. Min granne som är optiker, blev väldigt ledsen.

   Jag lappar ihop mina glasögon till max, pga sparsamhet, med mycket buntband och krympslang mm. Det retar mig att glasögon-tillverkarna har reservdelar bara i tre år, men det finns tydligen särskilda märken, som har delar längre än så.

   Jag beställer alltid extra tunna plast-linser, pga att jag är ganska närsynt (men långsint som kompensation), annars ser man lätt ut som ett "timglas" i ansiktet, ihop-krympt på mitten.

   Jag försöker skydda mina glasögon till max, pga att de är dyra investeringar, men det är lätt att de trillar ner på golvet på natten eller att någon sätter sig på dem i soffan av misstag. Jag gör dem rent bara med rekommenderade produkter. Gamla glasögon har gått till "Vision for All", men jag sparar några nyare som reserv.

   Radera