Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-06-23 19:27

4 miljarder dollar i Bitcoin stulna i Sydafrika

Fyra miljarder dollar i Bitcoin har försvunnit via den sydafrikanska Africrypt, där de två drivande bröderna har försvunnit tillsammans med kryptovalutorna. Eftersom ettorna och nollorna som kallas Bitcoin inte betraktas som en finansiell produkt kan inte Sydafrikas finansinspektion göra något i ärendet.
Sydafrikanska flaggan i brist på bättre illustration
Africrypt är det andra sydafrikanska bolaget som verkar ha stuckit med kundernas deponerade Bitcoins. Tidigare ska Mirror Trading International gjort det samma, även om det bara var 1.2 miljarder dollar som försvann.

I fallet Africrypt rapporterar Bloomberg att de stulna bitcoinsen har skickats via olika tvättinrättningar, blandare eller andra Bitcoinpooler, för att inte längre kunna spåras. Ett vanligt tillvägagångssätt kan t ex vara att tvätta dem genom att växla dem till Tether, och sedan köpa nya bitcoins med dessa Tether, och hela spårningskedjan är därmed bruten. Tether påstår sig vara peggat och backat med verkliga tillgångar i USD, men värdet på Tether idag är så stort att Wall Street är förbryllad, för det finns inga spår av att någon skulle sitta med så stora dollartillångar. Det är inte osannolikt att hela Tether är en enda bluff det också och att man en dag kommer dra med eventuella tillfälliga faktiska tillgångar där med.

Initialt fördröjde Africrypt kundreaktionerna genom att hävda att de utsatts för ett datorintrång men skulle återställa allt, och att anmäla det hela till myndigheterna skulle bara göra att det tar längre tid.

Bitcoin som flyttats till någon annan går helt enkelt inte att få tillbaka och när värdet skjutit i höjden är det förstås lönsammare att ta miljarderna om man har någon form av deponitjänst, och köpa sig en ny identitet, än att på något lagligt sätt ta procent i provision på den tjänst man erbjuder. Eller så har någon sur investerare konsekvensutsatt de två bröderna pga stölderna, medan någon annan stulit själva tillgångarna. Något svar kanske man aldrig får.

Eftersom bitcoin inte har något juridiskt status, utan bara är ett påhitt att det ska vara värt något, inte ens backat av stater för att kunna användas för att betala skatteskulder, som svenska kronor, så kan man rent av fundera på om det ens är olagligt att stjäla en kopia på dessa ettor och nollor. Är en kryptografisk konstruktion en ägodel på samma sätt som t ex en penna? Den skyddas t ex inte av upphovsrätten och betraktas därmed inte som en immateriell rättighet.

Bland annat har EU-kommissionen och EU:s finansinspektion varnat för att Bitcoin helt saknar juridiskt skydd på en helt oreglerad marknad och att okunniga eller naiva privatpersoner därmed kan råka illa ut.

Nåja, alla läsare med bitcoins sålde ju på toppen och växlade in sina pengar till svenska kronor, så ingen bloggläsare drabbas förstås ens av raset i bitcoins pris.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Lustigt nog lyckades jag göra just det, sälja på toppen (certifikat Avanza). Köpte 2019, dock bara för 5K. Men vinsten räcker gott till att krydda semesterkassan i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det jag säger. Alla mina läsare säljer alltid på toppen.

   Radera
  2. Jag sålde tyvärr inte mina Dogecoin på toppen. Men köpte på runt 7 cent och sålde derivaten på 52 cent. Sen dess har det varit en resa nedåt. Kryddad nöjeskassa

   Radera
  3. Man säljer aldrig Bitcoin. Man belånar dom.

   Radera
  4. ..och lånekarusellen kan fortsätta några våndor till

   Radera
  5. Marketing, storytelling, pump and dump. Egentligen tror jag inte på bubbla just nu, men det finns så mycket bullshitekonomi.

   Radera
 2. Nope. Still HODL.
  "Not your keys, not your coins"

  Ovan är ännu ett argument till inte lita på tredje part. Paper/Hardware Wallet FTW.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju fortfarande snos av dig när du växlar. Givet att växlingsfirman vill ta hem vinsten, och säg sno allt som växlas under en timme eller hur lång tid det nu tar innan det börjar spridas att man snor bitcoinsen.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Fick panik och köpte mer också, fick mina föräldrar att köpa också.

   Kom igen Lars köp lite du också, släpp guldet. Guld kan stjälas när du ska sälja det eller när du har det hemma.

   Radera
  4. Lars: Teoretiskt finns den risken ja, men bara om du nyttjar obskyra exchanges. Coinbase är under SECs uppsikt. I Sverige finns Safello som har tillstånd av Finansinspektionen.
   Bara en tidsfråga innan "vanliga" banker kommer erbjuda både växling och lån med Bitcoin som säkerhet (med rejäl riskpremie så klart). Tiden är bara inte riktigt mogen ännu. HODL

   Radera
  5. ...förutsatt att man litar på "vanliga banker" vill säja.

   Radera
  6. Saken är den att det aldrig varit bättre att köpa in sig på Bitcoin än nu idag. Lagar och regler finns på plats. Coinbase finns på amerikanska börsen, så man lär inte bli lurad om man köper dom där. Risken är nu väldigt liten för att Bitcoin skall försvinna. För ett år sedan var den risken inte obefintlig. Idag med nya lagar i USA och stater i USA som vill ha Bitcoin, och Nasdaq bolag kan man inte längre säga att risken att Bitcoin förvinner är särskilt stor.

   Så nu senaste halvåret har risken på nedsidan blivit väldigt, väldigt liten. Uppsidan däremot, jösses amalia. Inte många har sådan tur att vara födda där en sådan möjlighet dyker upp. Världen kan, kanske stå inför en ändring där Bitcoin skall bli världens underliggande tillgång. Om det skulle bli så, då pratar vi uppgång.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Om Bitcoin skulle bli världens nya bas tillgång, lite som guld, råvaror och mark på en gång, då pratar vi ett värde på varje satoshi som minst skall till ett par svenska kronor eller så, kanske till 10 kronor per satoshi.

   Och idag kan du köpa en miljon satoshi för 3000 kronor. Snacka om unikt tillfälle! Alla är skyldiga sig självt att åtminstonde fundera på hur stor risken är att Bitcoin blir världens bas-tillgång. Är det 1% risk? Kanske 0,5% sannolikhet? Kanske 5% är rätt?

   Radera
  9. @Patrik Glöm inte statsobligationer! Fiat i statsobligationer är runt 120 trillioner dollar, en del borde då hamna i Bitcoin. Sedan har vi om hela defi men ett är bara att chansa, bitcoin är det som lyfter och sänker alla båtar(shitcoins)

   Radera
  10. Smart Patrik, har jag 95, 99 eller 99,5 % chans att förlora investeringen?

   När jag känner för sådana investeringar brukar jag köpa en trisslott.

   Men nu spelar jag på andra lotter och vinner varje månad, alltså inga pengar men hitintills har moderatlotterna varit ett solitt stöd för att byta regering.

   Spelar jag bitcoin vinner jag att utmärkt elektronik blir avfall medan den omvandlar utmärkt elektricitet till värme och nettonyttan bli att skynda på klimatförändringen.

   Radera
  11. Man hör bara dom som vinner i pyramidspel, folk glömmer att det nån vinner, förlorar någon annan när det imploderar.

   Radera
  12. Den frågan måste man ju besvara själv Magnus.

   Men jag tror, efter att ha tänkt och efter att läst det jag läst. Att med en tids-horisont på 10-15 år. Risken att jag förlorar allt jag satsat i bitcoin är runt 50-60%. Men det innebär också att det är 40-50% chans att Bitcoin blir just en bas tillgång. Och då blir 3000 svenska kronor satsade idag någonstans mellan 3 miljoner och 30 miljoner kronor.

   Men som sagt, här bör man inte lyssna på andra utan bilda sig en egen uppfattning. Det otroliga är, att den stora majoriteten som läser in sig och funderar lutar åt dylika siffror som jag gör.

   Radera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  14. Det enda säkra är att nuvarande inflationsdrivna (några få blir rikare på allt flers bekostnad) ekonomiska systemet, leder till att vi förbrukar jordens resurser i allt snabbare takt. Illusionen om "Cornucopia" alltså..

   Bitcoin är per konstruktion "deflationary", (leder till sänkta priser och ökat välstånd till fler) alltså helt motsatsen till dagen ekonomiska system . Klart det pratas ned och smutskastas.

   Radera
  15. Lästips för hängmattan i sommar:
   "The Price of tomorrow" (Jeff Booth)
   ("Why Deflation Is the Key to an Abundant Future")

   Radera
  16. Problemet med att jämföra med trisslotter är att ju mer lotter man köper så kommer chansen att konvertera mot väntvärdet som givetvis är fördelaktigt mot utgivaren. Man får alltså inte tillbaka insatsen.
   Desto mer bitcoins som omsätts, desto större chans att produkten lever vidare.

   Radera
  17. Konvergera ska det vara, autorättstavningen igen. En bra feature skulle vara att ett inlägg går att redigera 5-10 min efter post.

   Radera
  18. Magnus har rätt, men även Patrik. Risken att förlora allt är stor. Men som jag tolkar Patrik ser han Bitcoin som en potentiell svart svan, och satsar lite på Bitcoin. Om jag förstår NNT så förespråkar han en strategi med merparten i säkra tillgångar och en mindre andel i potentiella svarta svanar (med mycket hög uppsida). Nedsidan för resp svart svan är förvisso total förlust, men inte på portföljnivå.

   Radera
 3. Bitcoin är bara en modern variant av de gamla tulpanlökarna och kommer att sluta på samma sätt. Det kan hända att det tar ett tag till innan bubblan kollapsar men utgången är given.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är en bubbla. Efter tillräckligt lång tid slutar allt på samma sätt.

   Radera
  2. Yea, men tulpanlöksbubblor brukar hålla kortare tid än statskuldsbubblor.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Men i stället för vackra blommor får vi högar med elektronikavfall.

   Radera
  5. Jag investerade 12-hundra i tulpanlökar för några år sedan och det är nog en av de bästa investeringar jag gjort ;)

   Radera
 4. Någonstans runt 60% av inflödena till bitcoin utgörs av tethers, inte USD, så om förtroendet för tether av någon anledning skulle naggas i kanten finns det en stor risk att det drar med sig bitcoin ner i avgrunden.

  Efter ett förlikningsbeslut är utgivarna av tether nu tvungna att redovisa sammansättningen av sina tillgångar - enligt dem själva har de endast 3.7% av tethers samlade värde i "valuta" - om det är USD eller pesetas får vara osagt - resten backas av värdepapper, guld och kortfristiga skulder. Om man ska tro dem själva är de alltså numera världens 7e största köpare av värdepapper, vilket Financial Times tog upp i en artikel för en vecka sedan ungefär. Uppenbarligen så är det ingen på Wall street som har handlat med dessa giganter.

  Min gissning är att tether kommer gå till 0 inom några månader. Skratta gärna o peka sen då jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer troligt att det är just det "resten backas av värdepapper, guld och kortfristiga skulder" , som kommer orsaka "den stora börskrashen".

   Radera
  2. Det finns kryptobörser som erbjuder 100 - 500 tethers i utbyte mot att man registrerar sig eller fullföljer olika specifika utmaningar. Sen har man möjlighet att handla med dessa donerade tethers med 100X hävstång. Ur intet har upp till 50 000USD köpkraft plötsligt skapats, som flödar in i andra kryptovalutor och pressar upp värdet på allt - ren magi!

   Radera
  3. Detta är ett otyg Mic Linder, jag håller med. Men det är inte unikt för bitcoin. Finns exakt samma för guld och aktier. Hur i h-te det går till vet jag inte. Men till skillnad mot aktier och Guld så kan du med ett knapptryck ta hem alla dina Bitcoin och förvara dom i madrassen. Det tar max 20 minuter så är dom i din madrass.

   Men de som ger såna här erbjudanden är väl ofta såna scams där meningen är att de helt plötsligt tar allt som de förvaltar. Det vi just såg i Syd Afrika helt enkelt där stackare som inte tagit hem sina Bitcoin nu blev av med dom.

   Radera
  4. Jovisst, det är sant. 100x hävstång är svårt att få på avanza dock!

   Dyra läropengar. Counter party risk verkar vara väldigt högt i hela branschen.

   Radera
 5. Köpte 8 BTC sommaren 2015 och fick betala totalt 20 000 kr för dessa. Har under den s k toppen under våren i år sålt 3 btc och löste bl a studielånen för mig själv och frugan. Blev även en ny bil. Och ja, 30% är avsatt till skattemasen. Blev en bättre affär än Climeon i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis. Visst är känslan av att vara (skuld)fri skön.

   Radera
 6. Jag köpte bitcoin för 500 kr 2013 eller nånting. Sen satte jag in dem på mtgox för att jag tänkte att det kunde vara kul att daytradea lite. Sen gick den sidan i konkurs och jag orkade inte bemöda mig med att försöka få ut några pengar via de extremt långa och formella e-brev som kom från konkursförvaltaren. Senast jag kollade hade de varit värda 10 000. Det är ju surt men försumbart i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärde du dig något från läxan?

   Radera
 7. Kan inte El Salvadors riksbank gå in och täcka detta?

  SvaraRadera