Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-23 14:19

Vitryssland tvingade flygplan mellan Aten och Vilnius att landa - grep en oppositionell journalist

Vitryssland har tvingat ett flygplan från Ryan Air, flight FR4978 från Aten till Vilnius, att landa och gått ombord och gripit en vitrysk oppositionell journalist som var ombord på flighten. Detta uppger en rådgivare till den ledande vitryske oppositionelle Svetlana Tsichanovskaja. 
Presidentpalatset i Vilnius
Hur flygplanet tvingats ner för att gripa den vitryske journalisten är oklart, men piloter är skyldiga att lyda flygledningen över det område de flyger över så det räcker med en order om att landa. Tillägg: Tydligen ska det hävdats bombhot mot flygplanet som ursäkt för att tvinga fram landningen.

Vitryssland ska sedan bordat planet och gripit den vitryske journalisten Roman Protasevitj.

Innebörden är alltså att den vitryska diktaturen i Minsk när som helst kan beordra civila flygplan att landa, gå ombord och gripa personer på flygplanet. En konsekvens bör vara att all flygtrafik bör styras bort från vitryskt luftrum framöver.

Att planet omdirigerats kan bekräftas via Flightradar 24 där det framgår att planet landat på flygplatsen utanför Minsk.

Många vitryska oppositionella, inklusive Tsichanovskaja, har flytt till Litauen och Vilnius. Alla passagerarlistor på civila flygplan är i praktiken tillgängliga för olika länders luftfartsmyndigheter, även de som inte är på väg till landet.

Journalisten riskerar nu dödsstraff för uppror, efter att ha kritiserat diktaturen.

Tillägg: Utvecklingen går rätt fort nu. Tsichanovskaja kräver en utredning från ICAO, journalistens omedelbara frigivning och sanktioner mot Vitryssland. Lettlands (!) utrikesminister kallar det hela för oacceptabelt och att det går emot internationell rätt, samt att samtliga passagerare omedelbart ska friges, samt kräver en kraftfull internationell reaktion på tilltaget.

Återstår att se den svenska regeringens uttalande.

Tillägg 2: Nej, bloggen fortsätter kalla Vitryssland för Vitryssland, precis som bloggen kallar Finland för Finland och inte Soumi, och Tyskland för Tyskland och inte Deutschland, och likt engelsktalande kallar Sverige för Sweden, eller finnar kallar Sverige för Routsi.

Tillägg 3: Det påstås nu att KGB (SIC! - det är vad Vitrysslands säkerhetstjänst fortfarande heter) gick ombord som passagerare på planet, då de förföljde journalisten, och sedan började bråka med besättningen över vitryskt luftrum och hävdade att det fanns em bomb ombord, så att planet fick skicka SOS och skicka ut jaktplan för att eskortera planet till Minsk flygplats, där journalisten sedan greps. I praktiken handlar det om en KGB-genomförd flygkapning.

Tillägg 4: Litauens president ska nu enligt Reuters uppmana Nato och EU att reagera på "Vitrysslands hot mot internationellt flygfart".

Tillägg 5: Som bloggläsaren Ben Dover påtalar var flighten Aten-Vilnius en EU-inomunionsflight, som ett utomstående land alltså kapade. Det kan tolkas som ett militärt angrepp enligt EU-stadgarnas självförsvarsklausuler.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Aten till Vilnius, det är en EU-intern flight, dags för Bryssel att visa utrikespolitiska muskler kan man tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr visas väl hur svaga de musklerna är...

   Radera
  2. Vad menar du att EU är för svaga för att göra?

   Radera
  3. Jag är mest orolig att det inte går att enas kring några åtgärder som biter. Hoppas jag har fel.

   Radera
  4. Sverige förlorade mot Belarus i hockyn!

   Radera
  5. Ja, EU borde reagera hårt. Det bästa förslaget jag har sett är att blockera allt EU flyg till eller från Belarus samt transiteringar.

   Radera
  6. Kan inte Sverige fördöma handling. Det brukar ju hjälpa. Alla länder i världen är jätterädda för supermakten Sverige

   Radera
  7. Polen kallar det för statsterrorism. Jag tycker hela EU bör använda samma klara och tydliga ord för vad som hänt idag. Självklart bör allt flyg till och över Vitryssland ställas in.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Nu kan jag ju då ha fel här men måste inte EU vara 100% eniga kring utrikespolitiska drag och i så fall hur ställer sig Ungern till detta?

   Radera
 2. Bra. Finns ingen anledning att säga "Belarus" innan vitryssarna byter från Швэцыя till Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt inte eftersom Belarus betyder Vit Ryssland.

   Radera
 3. Kan bli ett intressant lackmustest om EU orkar dänga till Vitryssland på allvar, eftersom det kan bli ett casus belli för Rysslnad likaväl.

  Det hela är såklart en testballong av Ryssland för att se hur långt de kan gå för att få tag på misshagliga personer. Vitryssland är bara verktyget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett vad som görs gnuggar Putin händerna?

   Radera
  2. Det är väl snarare så att någon form av Casus foederis förhållande skulle kunna uppstå, givet en allians, om EU nu (otroligt osannolikt) skulle välja att med någon form av våld replikera mot Vitryssland eller missförstår jag hur du tänker kring Casus belli, jag har svårt att se att Ryssland får en legitim anledning till krig baserat på detta?

   Men å andra sidan bygger ju mitt antagande på att man följer sedvanlig rättspraxis vilket Lille Putte inte gör så du har förmodligen rätt, han skulle säkert hävda Casus belli.

   Radera
  3. Priset på gas till Tyskland ökar väl helt plötsligt en kall vinterdag, eller nån pump trasslar.
   Tyskland vill nog inte trassla så mycket med sin energileverantör som levererar uppåt typ 5-600 TWh gas en vindstilla kall dag.

   Radera
 4. Och som lök på laxen så förlorade nyss Tre Kronor mot Vitryssland i hockey-VM..

  SvaraRadera
 5. Journalisten i fråga är personen bakom Nexta som by far har haft den utförligaste rapporteringen från demonstrationerna under hela 2020. Killen är född 1998 och jag tycker på uppriktigt synd om honom och vad som väntar.

  Avgörande att alla krafter mobiliserar nu, då han är tonsättande för hela sin generation. Med tanke på att Vitryssland i allt väsentligt är ett lydrike till Ryssland så tror jag dock inte det finns alltför mycket krut hos EU att åstadkomma något.

  SvaraRadera
 6. Greece’s Ministry of Foreign Affairs has released a statement strongly condemning the forced diversion of a Ryanair Athens-Vilnius flight to Minsk, Belarus.

  Here is the full statement:

  Greece strongly condemns the state hijacking that took place today and resulted in the forced landing of Ryanair FR 4978, which operated the Athens-Vilnius route, in Minsk, Belarus.

  The plane had a total of 171 passengers on board, 11 of whom are Greek citizens. This act, which endangered the lives of all passengers, is unacceptable.

  We call for the immediate release of the aircraft and all passengers so they can reach their final destination.

  We condemn the illegal arrest of the Belarusian activist Roman Protasevich, who is threatened with the death penalty.

  Mr Protasevich was part of a delegation led by Belarusian opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya, who recently attended the Delphi Forum.

  For Greece, defending fundamental values such as democracy, the rule of law and human rights is a matter of principle.

  We believe that similar practices, which hark back to other times and which are not appropriate for any civilized state, should not go unanswered.

  The Greek side is in close coordination with the other EU Member States and expects that this issue will be thoroughly addressed at the forthcoming European Council.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan. Dem sätter verkligen mer foten ordentligt och utan att skönmåla vad som hänt.

   Är egentligen väldigt besviken att mitt eget land så sällan kan vara så här beslutsamma och stå upp för demokratin.

   Radera
  2. Då får du ju vara mer beslutsam SniffmeisteR, om det är ditt "eget land" så är det ju du som bestämmer...

   Skämt åsido så tycker jag inte att det var så värst mycket fot-ned-sättande själv. Ett artigt argt brev kan vem som helst skriva och Sverige gör det ofta också (om det nu var Sverige du syftade på).

   Radera
 7. Slutar aldrig förvånas över vilka fullständiga amatörer som utgör de rysktalande underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Chauvinism och nepotism i perfekt harmoni. Klantarslen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, de lyckades ju med sin intention och plockade den de ville, att andra länder skulle fördömma torde de ha räknat med, sedan är frågan hur omvärlden kommer reagera. " Ett bombhot fanns mot planet, Lukashenka gav den rådiga ordern att planet skulle landa i Minsk"... som av en händelse fanns en av den vitryska regimen eftersökt person ombord som de grep, planet med övriga passagerare släpptes efter genomsökning...

   Genomskinlig ursäkt-givetvis, vi får se vad andra länder gör rent praktiskt, ger andra totalitära ledare underlag att agera likadant om det inte blir ordentligt kännbart för regimen-som redan är under flera sanktioner, det går ju att skjuta hela landets ekonomi i sank genom att stoppa all handel in/ut ur landet. Inte ens Ryssland kommer kunna täcka upp handeln.

   Radera
 8. Vi vet bara en sak: EU kommer svälja detta utan några substantiella motåtgärdar.
  Men lite ljud och tamtam kommer det bli.

  SvaraRadera
 9. Regeringen markerar hårt med ett oacceptabelt!
  Från Omni

  "Att Belarus president Aleksandr Lukasjenko tvingade ett Ryanair-plan att landa för att få till stånd gripandet är ”oacceptabelt” enligt Linde."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Twitter kontot - "Is EU concerned" har redan en rad kraftfulla fördömanden där man i kraftiga ordalag påtalar att detta måste få konsekvenser! Förmodligen helst utförda av någon annan och utan att EU behöver bloda ner sig eller eventuellt lida några effekter av det. Snart har också Lille Putte en gaskran han kan dämpa EUs vilja att göra något med!!

   It's a Brave New World...

   Radera
 10. Rent praktiskt så borde EU-flygbolag som flyger mellan två EU destinationer i första hand flyga över EU. Fattar att det inte alltid funkar, men i detta fallet hade det funkat väl.

  Antagligen var det billigare för Ryanair att flyga genom i Lukashjenkos airspace än att hålla sig i Polen och ta Suwalkigapet in i Litauen.

  Borde vara förbjudet om färdvägen kan tas EU-inrikes utan väl definierad svårighet.

  Det är inte lika korkat som när Malaysian flög över krigszonen i östra Ukraina 2014, men det lutar åt samma håll.

  Stäng av all transittrafik och all trafik till destinationer i Lukashjenkoland.

  Ytterligare näsbrännor behövs, men det driver Lukashjenko än längre in i armarna på Putin.

  SvaraRadera
 11. Stoppa eus gasköp från Ryssland. All import/export till Vitryssland och internationell efterlysning för statsterrorism på Lukasjenko med kumpaner

  SvaraRadera
  Svar
  1. En jättepropp till gasledningen Nordstream 2!

   Radera
 12. Det mest effektiva, förutom ekonomiska sanktioner, vore väl att förbjuda ALLA flyg från EU att flyga över Vitryssland och förbjuda alla flyg som startar från vitryskt territorium att flyga över EU:s luftrum. Kommer bli låååånga omvägar för de rika i Minskdikaturen när de ska ut och shoppa upp folkets skattepengar. För ingen reser väl frivilligt TILL en diktatur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, när Minskeliten flyger till Dubai så flyger de säkert ändå via Moskva eller Istanbul.

   Radera
 13. Nu vill ju man inte låta som nån krigshetsare men hade NATO haft lite mer balls och varit med på banan så hade man väl bara skickat in incidenten och "hämtat hem" planet när de väl ändå var på väg ner för landning?
  I värsta fall hade man bara hänvisat till artikel 5 om vitryssarnas skrotkärror börjat sikta in sig mot Passagerarplanet....

  Detta låter ju som en start på en halvdålig techno thriller :)

  SvaraRadera