Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-30 10:49

Vem saknades på Veterandagen?

Det var inte bara SVT som bojkottade ceremonin vid Veterandagen vid minnesmärket Restare på Djurgården igår. En av följande personer saknades: Överbefälhavaren, kungen, statsministern, talmannen, försvarsministern och prinsen. Gissa vem?
Högvakt
Att SVT inte deltog och sände live Veterandagsfirandet är förstås absolut ingen som blir det minsta överraskad av. Varför ska man hedra de som ytterst är garanterna inte bara för SVT:s skattepengdiande finansiering, utan även vuxendagisets grundlagsskyddade tryck- och yttrandefrihet? SVT har inte heller egentligen några särskilda funktioner vid höjd beredskap, utan det ligger på P 4 hos Sveriges Radio. SVT kommer istället fortsätta rapportera oberoende, och kanske traditionsenligt bereda plats åt angriparens ambassadör att oemotsagd hålla låda på bästa sändningstid. Däremot sände Försvarsmakten själva live, vilket understryker att behovet av Public Service blir allt mer förlegat när det enkelt och billigt går att lägga ut live på nätet för i stort sett vem som helst.

Däremot saknades en annan person helt. En person som faktiskt borde ha skyldighet att närvara vid hedrandet av veteranerna. En av överbefälhavaren, kungen, statsministern, talmannen, försvarsministern och prinsen. Man vill ju ha alla rikets högsta chefer i krig eller höjd beredskap på plats, försvarschefen, statschefen1., regeringschefen och chefen för riksdagen. Och kanske några till som visar sin respekt, t ex prinsen och chefen för försvarsdepartementet. 

Gissa vem som saknades?

1. Vad gäller statschefsefterträdaren så kan det vara olämpligt att bägge framträder samtidigt vid öppna publika arrangemang. Bägge får inte ens lämna landet samtidigt, typ. Sedan kan man diskutera om det är dags att formellt exkludera statschefen från processen att tillsätta statsminister och istället helt överlåta det till talmannen2. även formellt. 

2. Tydligen är det redan så att om statschefen uteblir så kan talmannen ta vederbörandes plats och fylla funktionen som vice statschef vid utnämning av statsminister. Därmed är tillsättandet av regeringschefen demokratiserat fullt ut, men frågan är om man inte borde byta plats så att det primärt är talmannens (och dennes ställföreträdare om talmannen inte kan närvara) funktion och inte statschefens?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Statsministern såklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det oacceptabelt att vi inte såg det komma, kanske?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Kan bara vara statsministern som saknas. Har svårt att tänka mig att någon av de andra skulle avstå att hedra våra veteraner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var faktiskt ute och personligen testade marinens senaste tillskott.
   https://www.instagram.com/p/CPbFD7rHJxH/?utm_source=ig_embed

   Radera
 3. Veterandagen visades på Rapport igår. HMK, FM och ÖB sågs bl a där. Jag var inte där pga pandemin… Cypernveteran :-)

  SvaraRadera
 4. Miljöpartiet hade väl hotat med dålig stämning om han besökte evenemanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåligt att det tog hela 25 min från att inlägget postades till första gnällkommentaren om MP :P

   Radera
  2. Söndag, ge folk en chans.

   Radera
  3. Ja, solen skiner över i stort sett hela riket.

   Radera
 5. Avsätt vederbörande omedelbart, det är på hans mandat svenskar verkar utomlands, är det något han ska göra så är det att hedra dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte så löjligt dramatisk. Vet du ens vad han gjorde istället? Det kan ju trots allt ha varit något viktigt.

   Radera
  2. En sosse och statsminister göra något viktigt?? Haha, dagens ironi.

   Radera
 6. Bara lugna. Han kommer att dyka upp nästa år. Det är ju valår då.
  Men hans brist på engagemang i år, är det vi veteraner skall minnas, på valdagen nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gjorde han istället?

   Radera
  2. Tydligen rodde han ekan på Harpsund.

   Radera
 7. Han deltog 2019 bl a och även några föregående år (oklart vilka), men inte förra året eller i år (förra årets ceremoni var mkt liten). Men ett regelbundet deltagande har nog aldrig förekommit kan man konstatera.

  SvaraRadera
 8. Alldeles oavsett vad anledning Statsministern hade att ej deltaga i nämnda ceremoni (han var kanske tillfälligtvis upptagen av pågående ritualmord av spädbarn?) så ger jag bloggtexten både ris och ros;
  Ris i det avseendet att det implicit i texten förutsättes att dessa Veteraner, all Heder åt dem, skulle utgöra någon form av garanti för det svenska Statsskicket. Detta är ej fallet utan det rör sig om fredsbevarande uppdrag utomlands under åren i FNs regi.
  En parallell kan kanske sägas vara vart år i Göteborg ceremonin Krigsseglarnas Dag där hedras de 1.200 svenska sjömän som ombord i svenska fartyg förlorade livet vid krigshandlingarna under 2a Världskriget.

  Ros till texten i anledning av det välformulerade konstaterandet att Monarken kan med fördel ersättas av Riksdagens 1e Talman som Statschef. För övrigt en åsikt som jag själv omfattat alltsedan slutet 1960-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okunnigt. Veteraner inkluderar idag alla som agerat i skarp tjänst även i Sverige. Bland annat medaljerades igår personal för insatser under pandemin.

   Radera
  2. Cornucopia: Korrigering noterad och accepterad men medför ej förändring av grundläggande ställningstaganden i kommentaren.

   Radera
  3. Självklart stöttar svenska FN insatser svensk frihet.

   Den dagen vi behöver hjälp har vi möjlighet att vända oss till det internationella samfundet och be om den, eftersom vi en gång varit beredda att offra både liv och resurser.

   Den gyllene regeln.

   Radera
  4. Chiefen, du skulle stötta statsministern om han så pissade på monumentet. Det skulle i så fall vara motiverat och inte ett skäl till att han skulle behöva avgå.

   Radera
  5. Cornucopia: Svar Nej. Detta inte bara gällande ovan beskrivna excess eller tidigare föreslagna ritualmord på spädbarn och vad övrigt tänkas kan i den vägen.
   För övrigt har dylika extravaganser aldrig varit på agendan i denna blogg utan den kritik som riktats mot Statsministern har gällt den av denne förda politiken ... och om den må vi ha skilda åsikter ... något som för övrigt är fundamentalt i en fungerande demokrati.

   Radera
  6. Rickard Ohlin: Jag kan inte instämma eftersom min uppfattning är den att FNs väpnade styrkor endast har fredsbevarande och humanitära uppgifter ... ej politiska.
   Det av dig beskrivna låter enligt min mening mer som gällande en NATO-operation än ett FN-mandat.

   Radera
  7. Läs på chief. Samtliga NATO operationer, där Sverige deltar, har ett FN-mandat i botten.

   Radera
  8. Kenneth: Förvisso ... Partnerskapssamarbeten i formaliserad form. Men står ej i motsättning till till den springande punkten i min replik till Ohlin att FN-operationer ej är politiska utan fredsbevarande och humanitära.

   Radera
  9. @Kenneth. Inte riktigt alla tror jag. Vi deltar i Operation Inherent Resolve som nog inte riktigt har FN-mandat. Å andra sidan, utbilda soldater som ska strida mot ISIS, känns inte jättekontroversiellt.

   Radera
  10. Jag har inte heller påstått att FN operationer där Sverige deltar är politiska. Men poängen är att vi deltar i det internationella samfundets sådana operationer vilket stärker vår gemenskap med sagda samfund.

   Det stöttar vår frihet och vårt demokratiska styrelseskick eftersom det medför en infinitsemalt högre säkerhet som medlemmar i sagda samfund.

   Radera
  11. Rickard Ohlin: Kan acceptera din formulering härovan som rent generell beskrivning av den verklighet vi uppfattar som önskvärd.

   Radera
  12. På tal om demokrati, folkstyre och kunskap. Ett tips (länk):

   https://www.biblioteksso.se/evenemang#/events/955a9c45-6a72-4527-95c3-3353b8af3aa9?location=Simrishamns%20bibliotek

   Radera
 9. Han satt väl hemma och tänkte på att brottsligheten nu nått såna höjder att kyrkogårdarna behöver kontinuerlig bevakning. Inte ens de döds slipper undan.
  https://www.dn.se/sthlm/markradar-ska-overvaka-stadens-kyrkogardar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen det där måste vara fejk. Jag har använt markradar en del och den ser INTE ut sådär och den arbetar annorlunda. Det enda man skulle kunna övervaka med markradar är enskilda gravar och det enda man kan detektera är rörelser under marken.

   Radera
  2. Vad bra, då får man lite förvarning när zombieapokalypsen inträffar.

   Radera
  3. @Ben Dover utmärkt ide alla gravplatser ska övervakas så vi snabbt kan oskadliggöra dom innan de biter människor. Man får hoppas att de kommer mellan 08:00 - 17:00 vardagar så det finns någon som kan oskadligöra zombieattacken :-)

   Radera
  4. Så klart dom ligger och vrider sig i kistorna och vill ut. Svepningen har inga fickor men fastighetsskatten ska in även i evigheten, 2x1 m i Stockholm kostar nog 1 miljon snart.

   Radera
  5. mm, vindsvåningar har ökat i pris, men källarvåningar?

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. M h t hur kommentarsfältet brukar se ut var det väl kanske inte så många som saknade honom, mer konstaterade att han var frånvarande...

  SvaraRadera
 12. När man går omkring och påtar i trädgården så händer det ibland att tankarna kommer ikapp lite. Idag var en sån dag.

  När jag tänker lite bortom mediabruset kommer jag på att jag vill be Steffe om URSÄKT! Framför allt vill jag be om ursäkt för alla elakheter jag sagt och skrivit, men även elakheter jag tänkt i tysthet.

  Steffe har visserligen sagt och gjort många dumheter som kan irritera sinnet, men på det stora hela har han inte påverkat mitt liv och min tillvaro på något negativt sätt alls. Historien visar att det hade kunnat vara MYCKET värre på många sätt, men tack vare att Steffe & Co är så massivt tröga så hindrar de uppkomsten av de olika former av despoti som plågat världen under århundraden.

  Än en gång, för att vara tydlig: FÖRLÅT Steffe. Jag kommer att sakna dig när gatorna patrulleras av Sverigevänner och dödsförskrämda moderater vill återinföra dödsstraff och deportation till straffkolonier. Fortsätt så här så är min röst säkrad i nästa val.

  SvaraRadera
 13. Varför har man valt den här helgen? Har det att göra med USA:s Memorial Day i morgon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.
   Från Wikipedia:
   "Veterandagen firas på den av FN instiftade Internationella fredssoldatdagen (UN Peacekeepers Day), ursprungligen på FN-dagen den 24 oktober, men flyttades 2008 till den 29 maj till minne av grundandet av United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) som iakttog vapenvilan efter FN:s första fredsbevarande uppdrag vid 1948 års arabisk-israeliska krig.[2] År 2011 fick Veterandagen statsceremoniell status i Sverige."

   Radera
 14. Tja,
  @Rickard: Sveriges "insats" under sönderbombningen av Libyen är kanske ett exempel på militärt fiasko där NATO-operationen inte var i linje med FNs resolution 1973. Det är tyvärr inte varje gång svensk militär är med, att det automatiskt blir mer fred och frihet och demokrati.
  Men det är inte veteranernas fel att de blev insatta där. Våra folkvalda är det som till sist bestämmer.
  Så vi får hjälpas åt att rösta bättre nästa gång.
  Göran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska utlandsmissioner stärker inte nödvändigtvis demokrati där de utförs även om det är det som är FN resolutionernas syfte, eller något åt det håller som de formuleras.

   Men det var inte det jag skrev heller utan en Vänsterlutande halmgubbe du försöker pracka på mig.

   Jag skrev att de stärker vår frihet och suveränitet, se mitt svar till Chiefen. Att vi dessutom ingår i Natoledda operationer medför att vi ses som en mer eller mindre pålitlig partner. Vad det nu är värt i realiteten?

   Det kan naturligtvis innebära säkerhetsrisker för operativ personal men även för i Sverige bosatta om det tex leder till terrordåd här.
   Men det kommer inte påverka vår frihet nämnvärt så länge vi inte låter politikerna ta den. Och där håller jag med, det gäller att rösta rätt i det fallet.

   Radera
 15. Svetsarlärlingen hade väl viktigare göromål. Värdegrundsmöte eller kanske något genus- eller identitetsmöte?

  SvaraRadera
 16. Killinggänget har iaf gjort datumet svårt att glömma.

  SvaraRadera