Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-05-24 07:55

Veckan inleder osäkert i Asien efter blandad vecka i Stockholm

Efter en blandad börsvecka i Stockholm och hos husse USA inleder börserna i de asiatiska tidszonerna osäkert, men överlag positivt.
Stiger
Veckan som gick stängde negativt på -0.31% för storbolagsindex OMXS30 i Stockholm, men det breda OMXSPI gick +0.26%. I USA såg det likartat ut med S&P-500 på -0.43% för veckan men teknikbolagens Nasdaq 100 på +0.14%. Breda Russel 3000 gick -0.33%.

Svarte Petter-spelet Bitcoin föll vidare under söndagen, men rekylerade upp lite igår kväll och inatt, och drog med sig Svarte Petter-spelet Ethereum. Bedömare tror att Bitcoin kan falla vidare till kanske 10 000 USD, eller ytterligare runt 70% ner från idag, innan det finns ett riktigt kraftigt stöd, men alla som skrutit med sina vinster sålde ju på toppen någonstans runt 63 000 och bryr sig inte.

USDSEK är i stort sett oförändrat på 8:32 och guldpriset segar sig framåt något till 505:- SEK per gram.

I Asien öppnar börserna veckan blandat till positivt, men med ganska svag utveckling, vilket inte ger något stöd för riktning.

ASX 200 går +0.18%, Hang Seng -0.23%, Nikkei +0.32% och Straits Times +0.27%.

På agendan för idag är väl vilken nivå av uttalanden EU ska göra mot Vitrysslands kapning av det irländska passagerarplanet från Ryan Air. Bedömningen varierar från "oacceptabelt" till "vi tolererar inte sådant". Beskedet blir att vilket diktatur som helst i världen kan kapa och tvångslanda ett flygplan från ett EU-flygbolag, utan några som helst konsekvenser, och inga passagerare från EU sitter säkra, då konsekvenserna av att kidnappa eller frihetsberöva dem är exakt noll.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Vilka åtgärder från EU eller enskilda medlemsländer med anledning av kapningen skulle bloggaren vilja se?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Här är en kul kurva.
  https://futures.tradingcharts.com/chart/LS/
  Det är futures så det är inte samma som bloggen skrivit om.
  Men kanske blir mönstret likt.

  SvaraRadera
 4. Bloggen kanske känner till att förvaltaren till Scion Asset Management, megabjörnen Burry, har en kort position mot Tesla, 20-åriga statsobligationer och mot Russell 3000? Går att se i 13F deklaration till SEC.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är deras yrke att vara megabjörnar och det är där de har trovärdighet och kunder.
   Så om de inte kortar något alls blir de arbetslösa.
   Att de kortar både obligationer och Russel 3000 kan tolkas som att de egentligen inte vet så mycket mer än att allt är på väg åt helvete.

   De som å andra sidan jobbar med aktiefonder gissar alltid att uppgångsfaserna skall vara för evigt.

   Vilket så klart inte säger Barry inte får rätt. Alla fall så småningom.

   Radera
 5. Efter att jag fått reda på i dagarna att bitcoinen behöver mer och mer information energi ju närmare man kommer maximalt antal förstod jag att detta var dömt från början att misslyckas. Absolut ett pyramidspel, kanske världshistoriens största svindleri. Frågan är bara varför alla bitcoin förespråkarna inte framhållit detta. Däremot kan ingen nu stå och säga att dom visste att det skulle droppa nu. Allt beror på att Kina förbjuder allt vad kryptovalutor getter och det kom plötsligt. Uppmärksamheten över energiåtgången bidrar också givetvis men den informationen har ju funnits enda sedan start.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10000kr frågan är varför tilläts bitcoins så länge det gjorde? Det kunde lika väl fortsätt upp i samma takt många år till, som att stoppats för många år sedan

   Radera
  2. Energiåtgången, också känt som Proof of Work är en feature som omnämns i Bitcoins whitepaper.
   Det är alltså en del av uppfinningen.
   Detta kan man ha åsikter om.

   Att helt plötsligt inse att bitcoin drar energi är ganska pinsamt och säger mer om avsändaren än om tekniken.

   Vill påpeka att jag inte försvarar bitcoin med denna kommentaren. Tycker mer det är intressant att se folk sitta och ha åsikter om saker som de bevisligen aldrig ens har läst mer än något blogginlägg om.

   Radera
  3. Ingen kan såklart se in i framtiden, vad jag vet. Men det fanns gott om tecken på att det skulle droppa. Smarta pengar sålde helt enkelt. Sen ryktas det om att Elon sålt hela sitt/Teslas innehav.

   Finns gott om andra krypton som inte förbrukar så mycket energi vid transaktioner. En vanlig missuppfattning är att bitcoin skulle användas för transaktioner.

   Radera
  4. Ursäkta en ärlig fråga:

   Är det inte just detta att det drar en massa energi en förutsättning för att allt skall funka. Det som gör att Bitcoin inte redan kraschat?

   Enlig A-kursen i nationalekonomi kommer väl kostnaden för energi och investering i mining mer eller mindre exakt motsvara värdet av de grävda coinarna. (Ja, jag menar kostnad i föraktade Fiat)

   ?   Radera
  5. David, kan inte svara på din miningfråga. Men det kanske rimligt, vad vet jag. Problemet är att transaktioner drar så mycket energi. De flesta insatta tänker sig inte att bitcoin används för transaktioner i någon större omfattning. Då personer betalar t ex med fysiskt guld.

   Finns andra krypton som lämpar sig bättre för transaktioner t ex Ripple eller DogeCoin. Var nästa hausse blir vet ingen, möjligtvis gör Elon Musk det. Han finansierade ju senaste raketen med meme:t Doge :)

   Radera
  6. Men det är ju det som är grejen, dagens klimathysteri tillåter inte hög energiförbrukning, djupanalysen är oväsentlig. Se kärnkraften. Bara signalvärden. Då är det självklart att bitcoinen blir angripen och marginaliserad. Var beträffar krypto så är min övertygelse att det är ett pyramidspel absolut. Men jag är gärna med på det om jag kan tjäna pengar.

   Radera
 6. Vad jag inte begriper i Bitcoin-spelet är att 2/3 av miningen sker/har skett i Kina. Dessa myntade BTC har ju sedan sålts till ständigt högre priser och förtjänsten borde alltså ha hamnat i Kina? Nu talas det om att KKP skall stoppa handeln i BTC och kursen BTC/USD kraschar därför.
  Har vi återigen sett ett long-game spel från Kina för att blåsa korkade västerlänningar och kineserna skrattar hela vägen till banken med fickorna fulla av USD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Du har förmodligen rätt. Men det var nog aldrig meningen att det skulle bli så här stort. Kom ihåg att asiater älskar spel.
   Hörde ni senast att folk inte kan sälja av sina certifikat kopplat till eth

   Radera
  2. Men visst är det kul rörelse. Största producentlandet pratar om att förbjuda utvinning. Och priset kraschar. Som alla andra tillgångar beter sig, fast tvärt om.

   Radera
  3. Just de. Det är fan tänkvärt

   Radera